Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Glöm inte det viktigaste steget i rutinen: solskyddet!Glöm inte det viktigaste steget i rutinen: solskyddet!Glöm inte det viktigaste steget i rutinen: solskyddet!
1 AV 2
Experterna om: Därför spelar molekylstorleken roll • Därför behöver alla hyaluronsyra
2 AV 2
Glöm inte det viktigaste steget i rutinen: solskyddet!

Dagkräm med spf – här är bäst i test och så applicerar du det rätt

En dagkräm med spf – inbyggt solskydd – är ett måste i hudvårdsrutinen. Solen står för cirka 80 procent av hudens åldrande och solskydd är den i särklass viktigaste produkten för en hälsosam, vacker hud. Med dagkräm som innehåller spf 30 eller spf 50 får du enkelt in solskyddet i skönhetsrutinen utan extra ansträngning.

BÄST I TEST AV DAGKRÄM MED SPF. Solskydd är A och O för hälsosam hud. Spf 30 eller 50 skyddar dig mot solens farliga strålar och i många dagkrämer är det en huvudingrediens, så du behöver inte ens tänka på att du applicerar det. Vill du ha ett starkare solskydd för ansiktet kan du kolla in vårt bäst i test av solkräm – annars scrollar du vidare och ser bäst i test av dagkräm med spf. 

1. BÄSTA DAGKRÄM MED SPF – Bästa dagkräm med spf för fet och kombinerad hud: Exuviance Daily corrector spf 35

Recension på Daily corrector spf 35 från Exuviance.Recension på Daily corrector spf 35 från Exuviance.Recension på Daily corrector spf 35 från Exuviance.
Recension på Daily corrector spf 35 från Exuviance.

Daily corrector spf 35, 40 g, Exuviance.
Ansiktskräm som ger fukt, balanserar talgproduktionen och håller oönskad glans borta under dagen. ”Konsistensen är jättehärlig. Det är verkligen ett starkt plus för denna produkt. Den är fyllig men ändå lätt och glider härligt på huden och ger en återfuktande känsla. Den gör också att min hud blir mindre oljig”, säger testaren Linda Nestor. ”En mycket skön kräm som är perfekt för mig med kombinationshy”, säger testaren Anna Börjesson. Smidig förpackning som är lätt att klippa upp för att få ut de sista dyra dropparna. Full pott – bortsett från den svaga doften av solkräm.
Betyg: 4,9
ANNONS
Köp här (länk till Skincity).

Jag älskar den tjocka, feta konsistensen

2. Bästa dagkräm med spf för torr hud: Biotherm Blue therapy multi-defender cream spf 25

Recension på Blue therapy multi-defender cream spf 25 från Biotherm.Recension på Blue therapy multi-defender cream spf 25 från Biotherm.Recension på Blue therapy multi-defender cream spf 25 från Biotherm.
Recension på Blue therapy multi-defender cream spf 25 från Biotherm.

Blue therapy multi-defender cream spf 25, 50 ml, Biotherm.
Rik kräm som sjunker in i huden imponerande snabbt. Konsistensen är gräddig och precis lagom fet. Superskön att smörja in och lämnar huden rejält återfuktad. Lite väl fet för en oljigare hud, men kanon för torr och mogen hy. Har en diskret, behaglig doft. ”Jag älskar den tjocka, feta konsistensen”, säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4,6
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).

3. Bästa dagkräm med spf för känslig hud: Dermaceutic K Ceutic spf 50

Recension på K Ceutic spf 50 från Dermaceutic.Recension på K Ceutic spf 50 från Dermaceutic.Recension på K Ceutic spf 50 från Dermaceutic.
Recension på K Ceutic spf 50 från Dermaceutic.

K Ceutic spf 50, 30 ml, Dermaceutic.
Vårdande ansiktskräm som reparerar och lugnar känslig och behandlad hud. Perfekt efter en kemisk peeling eller för att minska rodnad vid rosacea. Men också för att ge torr och irriterad hud lite extra kärlek. ”Otroligt fet och ganska seg att applicera men det känns verkligen som att man lägger medicin på huden”, säger testaren Linda Nestor.
Betyg: 4,4
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).

4. Bästa lätta och kladdfria dagkräm med spf: Kiehl’s Ultra facial cream spf 30

Recension på Ultra facial cream spf 30 från Kiehl’s.Recension på Ultra facial cream spf 30 från Kiehl’s.Recension på Ultra facial cream spf 30 från Kiehl’s.
Recension på Ultra facial cream spf 30 från Kiehl’s.

Ultra facial cream spf 30, 50 ml, Kiehl’s.
Lätt kräm i behändig burk. Skön konsistens som går in i huden utan kladd. Ger en något kylande effekt direkt vid applicering. Känns väldigt återfuktande till en början, men har du torr hy kan du behöva fylla på under dagen. En året runt-kräm som inte bara skyddar mot solen, utan även innehåller ingredienser som skyddar huden mot kyla. Doftar svagt av citrus.
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Skincity).

Den här höll verkligen ner oönskad glans och makeupen satt bättre och längre

5. Bästa billiga dagkräm med spf: Eucerin Dermopurifyer oil control protective fluid spf 30

Recension på Dermopurifyer oil control protective fluid spf 30 från Eucerin.Recension på Dermopurifyer oil control protective fluid spf 30 från Eucerin.Recension på Dermopurifyer oil control protective fluid spf 30 från Eucerin.
Recension på Dermopurifyer oil control protective fluid spf 30 från Eucerin.

Dermopurifyer oil control protective fluid spf 30, 50 ml, Eucerin.
Snabbabsorberande kräm som lämnar huden mjuk. Optimal för fet hud som tenderar att bli blank under dagen. ”Jag har speciellt problem med oljig t-zon och måste alltid ha puderdosa i högsta hugg. Den här höll verkligen ner oönskad glans och makeupen satt bättre och längre”, säger testaren Jasminda Blanco. Minus för att krämen ibland smular sig på huden.
Betyg: 4
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).

6. Bästa dagkräm med spf och aktiva ingredienser: Dermalogica Age smart dynamic skin recovery spf 50

Recension på Age smart dynamic skin recovery spf 50 från Dermalogica.Recension på Age smart dynamic skin recovery spf 50 från Dermalogica.Recension på Age smart dynamic skin recovery spf 50 från Dermalogica.
Recension på Age smart dynamic skin recovery spf 50 från Dermalogica.

Age smart dynamic skin recovery spf 50, 50 ml, Dermalogica.
Mjuk och skön kräm som är lätt att applicera. Pumpflaskan är proppad med närande ingredienser som c-vitamin, kollagenstimulerande polypeptider och sojaproteiner. Det kan stickas lite i huden de första gångerna – något som betyder att de aktiva ämnena gör sitt jobb. Ger bra med fukt, men priset är i dyraste laget trots det härliga innehållet.
Betyg: 3,9
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead).

7. Bästa dagkräm med spf för mogen hud: Emma S Ageless day cream spf 15

Recension på Ageless day cream spf 15 från Emma S.Recension på Ageless day cream spf 15 från Emma S.Recension på Ageless day cream spf 15 från Emma S.
Recension på Ageless day cream spf 15 från Emma S.

Ageless day cream spf 15, 50 ml, Emma S.
Lättsmord fuktkräm som glider in i huden. ”Ger ordentligt med fukt och gör omedelbart stram hud gladare, utan att huden blir överdrivet glansig”, säger redaktionschef Jenny Bergquist. ”Den går in väldigt fort och jag kan sminka mig direkt efter att jag har smort mig”, säger testaren May Sundström. Minus för låg spf som behöver kompletteras under sommarhalvåret.
Betyg: 3,8
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).


Så gick testet till:

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

LÄS OCKSÅ: Här är de bästa dyra ansiktskrämerna – lyxiga krämen värd sitt pris 

Så använder du dagkräm med solskyddsfaktor – vanliga frågor och svar:

Foto: Arthur Elgort / Conde Nast Collection Editorial

Räcker verkligen en dagkräm som solskydd i ansiktet?

SVAR: Ja, om den innehåller minst solskyddsfaktor (spf) 30, och om du applicerar minst en halv tesked åt gången. Eftersom mängden är A och O när det gäller solskydd kan det bli dyrt att använda en tjusig dagkräm med solskydd under en dag på stranden, när du är exponerad för solen och återapplicering krävs. Men som skydd en vanlig dag i stan eller som året runt-kräm är den toppen. Ett tips för att återapplicera solskydd ovanpå makeup är att använda en ansiktsmist med spf, till exempel Antiaging facial sun mist spf 50 från Mesoestetic.
ANNONS Köp här (länk till Hydoteket).

Vad skiljer en dagkräm med spf från en vanlig solkräm?

SVAR: Dagkrämen innehåller mer fuktgivande ingredienser och antioxidanter, den kan också vara mer anpassad efter mer specifika behov och olika hudtyper. En vanlig solkräm har mer fokus på att helt enkelt skydda huden och innehåller inte så mycket i övrigt. En dagkräm med spf har också ofta mer fokus på att kännas behaglig och fungera under makeup.

Men på hösten och vintern behövs väl inte spf 30?

SVAR: Inflammation i huden (”solbrännan”) och hudrodnaden (erytem) orsakas huvudsakligen av UVB-strålning. Styrkan varierar beroende på tid och breddgrad, och även om UVB står för de mer akuta hudskadorna ska du även se upp med UVA som utgör mindre del av den totala strålningen men tränger djupare ner i huden vilket bidrar till både cancer och fulare hud på sikt. UVA är konstant under hela året så länge det är ljust ute och strålarna går även genom glasrutor. Att sitta i en bil ger till exempel inget skydd mot UVA och man har sett studier på att lastbilschaufförer drabbas av hudskador i stor utsträckning. Det finns alltså en stor poäng att skydda sig jämt.

Hur applicerar jag dagkräm med spf?

SVAR: Smörj precis som en vanlig dagkräm. Sprid ut krämen på huden så att den syns innan du masserar in den. Våra testfavoriter ger varken mjölkhinna eller oxiderar. Applicera krämen minst en kvart innan du går ut.

Det finns spf i min foundation. Räcker det?

SVAR: Sannolikt applicerar du inte tillräckligt mycket foundation för att få ett fullgott solskydd, särskilt inte på sommaren. Hur hög spf en produkt tillskrivs baseras på mängden 2 mg/kvadratcentimeter. Använder du en foundation med spf 30, men enbart hälften av mängden som testats, så får du alltså bara spf 15 i slutändan.

Förstörs spf-skyddet om jag har foundation ovanpå?

SVAR: Inte om du väntar tills dagkrämen med spf har sjunkit in ordentligt, helst minst tre minuter för att vara på den säkra sidan. Applicera din foundation med lätt hand, så du inte gnuggar bort solskyddet.

Måste jag återapplicera?

SVAR: Ja, för att vara garanterad skyddet. Men i stället för att släpa med dig den lyxiga dagkrämen i handväskan, toppa upp under dagen med spf-berikad ansiktsmist eller makeup med spf.

Jag upplever att min hud blir blank och fet av produkter med solskydd…

SVAR: Flera av testets produkter innehåller ingredienser som motverkar just fet hud. Både testets vinnare, Daily corrector spf 35 från Exuviance och budgetalternativet Dermopurifyer oil control protective fluid spf 30 från Eucerin, gjorde stor skillnad på flera av testarnas blanka pannor. Vill du åt aktiva ingredienser är Age smart dynamic skin recovery spf 50 från Dermalogica ett bra alternativ.  

Jag använder gärna ekologiska produkter… Finns det något för mig? 

SVAR: Absolut! Däremot kan det vara svårt att hitta. Spana till exempel in Mádaras solskydd i olika varianter.

5 anledningar till att vi älskar dagkräm med spf

1. Solkräm med UVA- och UVB-skydd är världens bästa stoppskylt mot solskador – både kosmetiska och medicinskt farliga – men är ett extra steg som många av oss glömmer. Dagkräm, däremot, har de flesta rutin på, så dagkräm med spf är räddningen för alla oss glömska/lata/stressade.

2. Med solskyddet inbakat i dagkrämen sparar du tid (och pengar).

3. Alla krämerna i vårt test är lika sofistikerade i konsistensen som en vanlig dagkräm.

4. Alla testkandidaterna passar utmärkt under makeup. Möjligtvis blir du lite glansigare än vanligt, men det är inget som inte ett hederligt puder kan lösa i ett svep.

5. Krämerna i vårt test är rejält återfuktande, vilket älskas av sommartörstig hy.

LÄS MER: Hyaluronsyra – så bra är det för din hy (+ produkterna som funkar!)

LÄS MER: Gurkmeja som kosttillskott och i hudvård – allt du behöver veta