Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bästa deodoranten 2022!Bästa deodoranten 2022!Bästa deodoranten 2022!
Bästa deodoranten 2022!

Deodoranter som faktiskt funkar – bäst i test

Letar du efter en deodorant som faktiskt fungerar? Vi har testat deos med och utan aluminium och listar de som är allra bäst i varje kategori. Dessutom reder vi ut fakta och myter om antiperspiranter, deodoranter och aluminiumfritt.

https://go.nordicfeel.se/t/t?a=872761485&as=1241920864&t=2&tk=1&url=https://www.nordicfeel.se/hudvard/deodorant/damdeodorant/rexona-maximum-protection-confidence-48577BÄST I TEST AV DEODORANT. Visst är det tradigt att testa deo efter deo utan att hitta en som faktiskt fungerar? Vi har testat deodoranter och utser de 7 bästa just nu. Fler och fler väljer dessutom att använda en deodorant utan aluminium. Varför? För att det finns rapporter om att aluminium kan vara skadligt (spana in vår faktakoll längst ner i artikeln för att ta ställning själv). Oavsett om det stämmer eller ej finns det flera bra varianter som håller svetten borta även utan aluminium. Scrolla vidare och spana in vårt bäst i test för att hitta en favorit som passar just dig!

”Har haft samma deodorant i 10 år men är redo att byta för denna faktiskt.”

1. BÄSTA DEODORANTEN – Bästa deodorant-stick: Rexona Maximum protection stick

Recension på Maximum protection stick från Rexona.Recension på Maximum protection stick från Rexona.Recension på Maximum protection stick från Rexona.
Recension på Maximum protection stick från Rexona.

Maximum protection stick, 45 ml, Rexona.
Krämig och förvånansvärt okladdig deo som torkar på nolltid. Håller svettlukten borta hela dagen – även under ett svettigt träningspass. ”Jag duschar nog oftare än var 96:e timme men litar på att denna deo klarar av den maxgränsen. Stress-svett, hormon-svett, tränings-svett och bakfylle-svett har riktigt svårt att tränga sig igenom armhålan. Har haft samma deodorant i 10 år men är redo att byta för denna faktiskt”, säger testaren Jasminda Blanco. Ganska stark blommig doft. Men den doftar inte lika mycket på huden som i förpackningen. Extremt prisvärd!
Betyg: 5
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel).

”Håller svettlukten borta hela dagen och känns dessutom återfuktande.”

2. Bästa roll-on deodorant: Biotherm Deo pure

Recension på Deo pure från Biotherm.Recension på Deo pure från Biotherm.Recension på Deo pure från Biotherm.
Recension på Deo pure från Biotherm.

Deo pure, 75 ml, Biotherm.
En klassiker som aldrig sviker. Deodoranten är lätt att rolla på och känns lagom ”blöt”. Torkar snabbt och lämnar inga vita märken. Håller svettlukten borta hela dagen och känns dessutom återfuktande. Doftar rent och fräscht, lite som Cleans parfymer. Plus för att den är fri från alkohol och hyperallergen. I dyraste laget – men gör jobbet med bravur.
Betyg: 4,8
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).

3. Bästa deodorant utan aluminium: Mario Badescu Deodorant

Recension på Deodorant från Mario Badescu.Recension på Deodorant från Mario Badescu.Recension på Deodorant från Mario Badescu.
Recension på Deodorant från Mario Badescu.

Deodorant, 68 g, Mario Badescu.
Aluminiumfri deodorant som håller svetten borta en hel arbetsdag. Smidigt stick med krämig konsistens som smälter in i huden utan att lämna efter sig några vita märken. Doftar svagt och fräscht. Funkar kanonbra som vardagsdeo. Men för ett svettigt träningspass krävs en mer effektiv variant. Dyr – men dryg och kommer i stor förpackning.
Betyg: 4,6
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead).

4. Bästa billiga deodorant: ACO Deo original oparfymerad

Recension på Deo original oparfymerad från ACO.Recension på Deo original oparfymerad från ACO.Recension på Deo original oparfymerad från ACO.
Recension på Deo original oparfymerad från ACO.

Deo original oparfymerad, 50 ml, ACO.
Doftfri deo som är snäll mot känslig hud. Det tar ett tag för deon att torka och den tenderar att fjälla lite. Svettas du mycket håller den inte riktigt måttet. Men ett bra budgetalternativ för en lightsvettare! ”Detta är ju verkligen en klassisk Apoteket-deo som gör sitt jobb. Varken mer eller mindre. Perfekt för dess ändamål”, säger testaren Linda Nestor.
Betyg: 4,4
ANNONS
Köp här (länk till Meds). 

”Fiffigt med tub. Känns lite roligare än vanlig design på flytande deo”.

5. Bästa deodorant med aluminium: Löwengrip Trust me deodorant

Recension på Trust me deodorant från Löwengrip.Recension på Trust me deodorant från Löwengrip.Recension på Trust me deodorant från Löwengrip.
Recension på Trust me deodorant från Löwengrip.

Trust me deodorant, 50 ml, Löwengrip.
Effektiv deo som håller huden mjuk och torr. Rullar bra, blir inte alltför kladdig och torkar relativt snabbt. Håller svettlukten borta och känns inte irriterande. Doftar milt och fräscht av persika. Smidig förpackning som står så att innehållet rinner ner mot själva rollern. ”Fiffigt med tub. Känns lite roligare än vanlig design på flytande deo”, säger testaren May Sundström.
Betyg: 4,3
ANNONS
Köp här (länk till Lyko). 

6. Bästa ekologiska deodorant: Evolve organic beauty Pure prebiotic roll on deodorant

Recension på Pure prebiotic roll on deodorant från Evolve organic beauty.Recension på Pure prebiotic roll on deodorant från Evolve organic beauty.Recension på Pure prebiotic roll on deodorant från Evolve organic beauty.
Recension på Pure prebiotic roll on deodorant från Evolve organic beauty.

Pure prebiotic roll on deodorant, 50 ml, Evolve organic beauty.
Ekologisk deodorant utan aluminium i förpackning av återvunnen plast. Lite väl kladdig, men torkar hyfsat snabbt. ”För mig som inte är en storsvettare håller den all lukt borta hela dagen!”, säger testaren Anna Börjesson. ”Prisvärd om man vill ha en deo som är framtagen på organiska ingredienser”, säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 3,9
ANNONS
Köp här (länk till Skincity).

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Vanliga frågor och svar om deodorant med och utan aluminium - experten svarar!

Bör vi välja bort deo med aluminiumsalter för hälsans skull, och kan vi lita på den aluminiumfria deon i skarpa svettlägen? För att reda ut begreppen tog vi hjälp av Winta Woldai, kvalitetsansvarig och toxikolog på Apoteket.

Aluminiumfri deodorant håller också svettlukten borta.Aluminiumfri deodorant håller också svettlukten borta.Aluminiumfri deodorant håller också svettlukten borta.
Aluminiumfri deodorant håller också svettlukten borta. Foto: All Rights Reserved - Francesco Gili

Behöver vi vara rädda för aluminium i deodorant?

– Nej, aluminiumsalter i deodoranter och antiperspirant är bedömt som säkert. Exponering av aluminiumsalter i kosmetiska produkter är dessutom låg i förhållande till livsmedel och dricksvatten.

Vilka risker pratar man om med aluminium?

– Studier visar att stora mängder aluminium kan leda till negativa effekter på fortplantningen och utvecklingen av centrala nervsystemet hos djur. Detta handlar om höga doser, och undersökningar har inte kunnat visa att aluminium i mat och dricksvatten leder till sjukdom. Det påstås att det finns kopplingar mellan aluminiumsalter och bröstcancer, samt Alzheimers sjukdom, men det finns ingen stark evidens som stöder det.

"Generellt är antiperspiranter som innehåller aluminiumsalter mest effektiva."

Kan aluminiumfri deo vara lika effektiv som en vanlig antiperspirant?

– Aluminiumsalter hämmar svettutsöndringen där produkten appliceras, medan aluminiumfria alternativ oftast döljer svettlukten med exempelvis parfym och antibakteriella ingredienser. Generellt sett är antiperspiranter som innehåller aluminiumsalter mer effektiva mot svett, eftersom de hämmar själva svettutsöndringen.

Vilken ingrediens i aluminiumfri deo ersätter effekten av aluminium?

– Oftast är det en kombination av antibakteriella ingredienser och doftämnen som maskerar svettlukten.

Många upplever att deodorant utan aluminium inte funkar. Vad beror det på?

– Aluminiumsalter är effektiva genom att lägga sig som ett kluster som förhindrar svett från att komma ut, medan aluminiumfria deodoranter endast döljer svettlukten. Jag har inte sett studier som visar på att man behöver en anpassningsfas, men det är allmänt känt att det kan hjälpa att låta kroppen vänja sig vid en deodorant utan aluminiumsalter.

Kan jag använda aluminiumfri deodorant om jag svettas mycket?

– Oftast inte, eftersom aluminiumsalter är effektiva och jobbar just mot svettutsöndringen, vilket du oftast vill motverka om du svettas kraftigt. Sen skulle jag säga att du får testa dig fram, det är ju inte enbart aluminiumsalterna som avgör hur bra en antiperspirant eller deodorant är, utan även andra ingredienser som arbetar för ett effektivt skydd.

Fyra myter om svett, antiperspirant och deodorant

1. ”Deodorant och antiperspirant är samma sak” 

Nej. En antiperspirant minskar själva svettningen genom att "plugga till" svettkörtlarna, medan deodorant betyder att doften maskeras. Konventionell deodorant bromsar både svettflödet med antiperspirant (vanligen aluminiumklorid) och neutraliserar doft med antibakteriella ämnen (som alkohol eller zink) och/eller parfym. I aluminiumfria varianter kan de aktiva ämnena vara mineraler som alunsalt, tea treeolja eller kaolinlera.

2. ”Svett luktar äckligt”

Svett i sig är närmast doftlöst. Den pikanta svettdoften uppstår när normala hudbakterier bryter ner proteiner och fettämnen i sekretet från våra vätskeutsöndrande svettkörtlar, som finns främst i armhålor och ljumskar.

3. ”Svetten måste ut - det är ju gifter!” 

Svettandet utgör en liten del av kroppens naturliga reningssystem. Njurarna och levern är kroppens detox-drömteam, medan svettens uppgift är att reglera kroppens temperatur. Du blir alltså inte förgiftad inifrån av att bromsa lökringarna.

4. ”Aluminiumfri deo kan aldrig vara effektivt 

Jodå, särskilt för lightsvettare. Hur en deodorant fungerar på olika personer varierar kraftigt. En bra mellanväg för den osäkra kan vara att ha en aluminiumfri deodorant för dagar som inte bjuder på större svettutmaningar, och en antiperspirant för dagar när en blöt armhåla känns helt otänkbart. Fräscht och giftfritt var det här!

LÄS MER: Skönhet som sticks – det senaste om botox, fillers och trådlyft (och produkterna som ger proffsresultat hemma)