Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Letar du efter ett djuprengörande schampo? DV ger dig topplistan.Letar du efter ett djuprengörande schampo? DV ger dig topplistan.Letar du efter ett djuprengörande schampo? DV ger dig topplistan.
Letar du efter ett djuprengörande schampo? DV ger dig topplistan.

Djuprengörande schampo – bäst i test (säg hejdå till grönt hår!)

Vilket schampo gör rent bäst? Ett djuprengörande schampo är räddaren i nöden mot kalk, om du har råkat färga håret fel – eller om det har färgats för många gånger. Detoxa håret och få lyster tillbaka. Damernas värld ger dig vår lista med bästa detoxschampo – bäst i test – och guidar dig till hur du får ditt hår att bli sitt bästa jag. 

BÄST I TEST AV DETOXSCHAMPO 2022. Har ditt hår en kris efter semestern? Eller har det blivit färgat för många gånger? Kanske till och med antagit en lätt grön nyans? Beläggningar från avgaser, klor, saltvatten, mineralrikt vatten och styling-produkter kan ställa till det rejält. Med en detoxrutin nollställer du håret – och skalpen. Damernas Värld har testat djuprengörande schampo, här är produkterna som får bäst i test! 

”Som en hårkur för hårbotten som jag tänker fortsätta unna mig”

1. BÄSTA DJUPRENGÖRANDE SCHAMPO 2022 – Bästa milda detoxschampo: R+Co Oblivion clarifying shampoo

Recension på Oblivion clarifying shampoo från R+Co.Recension på Oblivion clarifying shampoo från R+Co.Recension på Oblivion clarifying shampoo från R+Co.
Recension på Oblivion clarifying shampoo från R+Co.

Oblivion clarifying shampoo, 177 ml, R+Co.
Ett drygt och löddrigt schampo som – till skillnad från många andra detoxschampon – inte lämnar längderna torra som svinto. Hurra! Så milt att det kan användas dagligen, vilket verkligen inte behövs. En liten klick räcker för att hår och hårbotten ska hålla sig rent och fräscht i flera dagar. ”Min lugg är alltid ett kritiskt område, speciellt på sommaren, så den behöver jag visserligen tvätta efter två dagar. Men resten av håret känns fräscht rekordlänge. Till slut får jag tvätta håret av ren vana, men det märks att hårbotten fått en nystart. Som en hårkur för hårbotten som jag tänker fortsätta unna mig”, säger testaren Jasminda Blanco.
Betyg: 5
ANNONS
Köp här (länk till Eleven) 

2. Bästa detoxschampo för fett hår: Löwengrip Deep cleansing detox shampoo

Recension på Deep cleansing detox shampoo från Löwengrip.Recension på Deep cleansing detox shampoo från Löwengrip.Recension på Deep cleansing detox shampoo från Löwengrip.
Recension på Deep cleansing detox shampoo från Löwengrip.

Deep cleansing detox shampoo, 100 ml, Löwengrip.
Flaskan må vara liten, men det här schampot ska inte användas mer än en till två gånger per månad. Det löddrar bra trots riktigt flottigt hår. Och både hår och hårbotten håller sig fräscht och fettfritt några extra dagar efter tvätt, jämfört med ett vanligt schampo. En skonsam återställare av hårbotten – som ger lite extra volym på köpet.
Betyg: 4,7
ANNONS
Köp här (länk till Lyko) 

”Håret känns väldigt, väldigt rent! Hårbotten känns så fräsch!”

3. Bästa detoxschampo för färgat hår: Kevin Murphy Maxi wash detox shampoo

Recension på Maxi wash detox shampoo från Kevin Murphy.Recension på Maxi wash detox shampoo från Kevin Murphy.Recension på Maxi wash detox shampoo från Kevin Murphy.
Recension på Maxi wash detox shampoo från Kevin Murphy.

Maxi wash detox shampoo, 250 ml, Kevin Murphy.
Fräscht doftande schampo som rengör på djupet utan att tona ner hårfärgen. ”Håret känns väldigt, väldigt rent! Hårbotten känns så fräsch! Absolut dyr, men använd den som kur så håller den länge och du kan ge håret en uppfräschning med jämna mellanrum. Ett måste i mitt badrum!”, säger testaren Anna Börjesson. Smart med korken nedåt – men viss risk för spill.
Betyg: 4,6
ANNONS Köp här (länk till Lyko)

4. Bästa billiga detoxschampo: Vichy Dercos nutrients detox shampoo

Recension på Dercos nutrients detox shampoo från Vichy.Recension på Dercos nutrients detox shampoo från Vichy.Recension på Dercos nutrients detox shampoo från Vichy.
Recension på Dercos nutrients detox shampoo från Vichy.

Dercos nutrients detox shampoo, 250 ml, Vichy.
Milt schampo i praktisk pumpflaska. Löddrar mycket och är lätt att massera in. Ger en len känsla i håret vid applicering. Efter användning känns håret väldigt rent och lätt, med en nystädad hårbotten. Och håret håller sig rent någon extra dag än vanligt. En prisvärd produkt som håller hög klass. Plus för den goda doften som ger lite spakänsla.
Betyg: 4,3
ANNONS Köp här (länk till Lyko) 

”Håret blir väldigt rent och min hårbotten håller sig fettfri i flera dagar.”

5. Bästa uppfriskande detoxschampo: Björn Axén Sport shampoo

Recension på Sport shampoo från Björn Axén.Recension på Sport shampoo från Björn Axén.Recension på Sport shampoo från Björn Axén.
Recension på Sport shampoo från Björn Axén.

Sport shampoo, 250 ml, Björn Axén.
Uppfriskande schampo med antibakteriella egenskaper. Även efter ett svettigt träningspass känns håret fräschare än vanligt. Doften av pepparmint piggar verkligen upp, men gifter sig inte med ett blomdoftande balsam. ”Håret blir väldigt rent och min hårbotten håller sig fettfri i flera dagar. Jag uppskattar den fräscha, könsneutrala doften. Hela familjen kan använda den”, säger testaren May Sundström.  
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead)

6. Bästa detoxschampo för blont hår: Omniblonde Detox shampoo 

Recension på Detox shampoo från Omniblonde.Recension på Detox shampoo från Omniblonde.Recension på Detox shampoo från Omniblonde.
Recension på Detox shampoo från Omniblonde.

Detox shampoo, 300 ml, Omniblonde.
Djuprengörande schampo som skyddar blond hårfärg. Konsistensen är lätt, nästan lite vattnig. Det krävs en rejäl klick för att schampot ska löddra ordentligt. Hur håret känns efteråt? ”Rent förstås, men framför allt har jag fortsatt fin färg på mina slingor. Jag uppskattar hur bra det bevarar den blonda färgen”, säger testaren Louise Holck Clausen. Schamponera två gånger för bäst effekt!
Betyg: 4,1
ANNONS
Köp här (länk till Lyko) 

7. Bästa naturliga detoxschampo: Davines Solu shampoo

Recension på Solu shampoo från Davines.Recension på Solu shampoo från Davines.Recension på Solu shampoo från Davines.
Recension på Solu shampoo från Davines.

Solu shampoo, 250 ml, Davines.
Schampo i genomskinlig flaska. Smart! Extrakt från bovete bidrar med gottigheter till håret i form av aminosyror och mineralsalter. Håret känns rent och fräscht efter en omgång, trots att två rekommenderas. ”Tycker om att applicera detta schampo. Flytande konsistens, bra lödder och god doft. Gillar att håret inte känns strävt direkt efteråt som med många detoxschampon”, säger testaren Linda Nestor.
Betyg: 3,9
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead)

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

LÄS MER: Så lindrar du torr och irriterad hårbotten (och får vackrare hår!) 

Vanliga frågor om djuprengörande schampo – så fungerar det

Vad är ett djuprengörande schampo?  

SVAR: Tänk på det som schampo på steroider. Precis som du då och då kalkar av diskmaskinen eller kaffebryggaren behöver håret och hårbotten ibland en grundlig sanering för att fungera optimalt. Leta på flaskan efter ord som ”deep cleansing”, ”clarifying”, ”detox” eller ”purifying”.

Vad är ett djuprengörande schampo?  

SVAR: För att få bort alla envisa rester av stylingprodukter, fett, mineraler och avgaser som har fastnat i håret, och gör det glanslöst, trist och tungt. Men nästan viktigare är att storstäda skalpen, eftersom efterhängset skräp kan irritera och täppa till, vilket kan leda till både klåda och sämre kvalitet på håret. I riktigt extrema fall kan långvarig tilltäppthet leda till ökat håravfall.

Foto: Jesper Ruiz Lindberg/Estrop

Jag blir förvirrad. Räcker inte mitt vanliga schampo?

SVAR: Djuprengörande schampon innehåller ofta någon form av exfolierande ingrediens, till exempel aha- eller salicylsyra, och ingredienser som ruggar upp fjällskiftet, vilket schampo för dagligt bruk inte gör. Vanliga schampon och balsam innehåller dock ofta mjukgörande och glansgivande silikoner, som på sikt kan lägga sig som en hinna som är bra att rensa bort med djuprengöring mellan varven.

Hur ofta ska jag detoxa håret?

SVAR: Du vet när det känns som att ditt vanliga schampo slutar funkar? Då är det dags att storstäda. Minst en gång i månaden eller max en gång i veckan är lagom, beroende på hur dins hårrutiner i övrigt. Har du använt mycket stylingprodukter, duschat i hårt vatten, vistats i en smutsig storstad, badat i klor eller svettats mycket är en gång i veckan lagom. Oftare än så rekommenderas inte eftersom övertvätt kan rubba hårbottens naturliga oljebalans.

Hur använder jag djuprengörande schampo?

SVAR: Som ett vanligt schampo, men låter schampot verka en minut och massera sedan rejält med fingrarna i hårbotten för att lösa upp seglivade beläggningar. Ofta krävs två schamponeringar, ibland fler. Det är superviktigt att avsluta med balsam för att försluta hårstrået och få bort den gnisslande känslan. Eller ännu bättre – avsluta med en hårinpackning.

Finns det risk att min fina hårfärg tvättas ur?

SVAR: Vissa produkter kan dra ur din dyrköpta färg, så kolla alltid på flaskan att schampot är ”colour-safe”. Eftersom de flesta av oss i testpanelen har färgat hår är våra favoriter färgsäkra. Med beläggningar ur vägen framhävs tvärtom hårfärgen ofta bättre.

5 hårtyper som bör använda djuprengörande schampo

Passar något av följande in på dig? Då är du en given kandidat för en hårdetox – investera snarast i ett djuprengörande schampo!

Undvik fett hår med hjälp av djuprengörande schampo.Undvik fett hår med hjälp av djuprengörande schampo.Undvik fett hår med hjälp av djuprengörande schampo.
Undvik fett hår med hjälp av djuprengörande schampo. Foto: Copenhagen Fashion Week

Blont hår – bekämpa missfärgningar

Beläggningar och missfärgningar från klor eller metaller syns extra tydligt på blont hår. Är håret blekt suger det dessutom lättare åt sig skräp.

Fett hår – bryter upp oljor

Syrorna i det djuprengörande schampot bryter upp envisa oljor. Men använd max en gång i veckan för att inte stimulera överproduktion av talg.

Semesterhår – välbehövd kur

Klor, sand, svett, salta bad eller egen vattenbrunn på landet får håret att sukta efter en välgörande semester från semestern.

Söndagshår – lugna stylat hår

Det behöver givetvis inte vara söndag för att våra hår till 90 procent ska bestå av torrschampo, hårspray och glansdroppar, men mot veckans slut känns ofta skalpen som ett kliande fågelbo av gamla stylingrester.

Cityhår – mot avgaser

Avgaser och luftföroreningar fastnar i håret och hårsäckarna, och kan göra håret svagare, glanslöst och svårhanterligt, med en kliande hårbotten.

LÄS MER: Hårolja – vi har utsett bäst i test (med och utan silikon) 

LÄS MER: Platta håret med perfekt resultat – här är plattången som får bäst i test

LÄS MER: Bäst i test – schampo och balsam utan sulfater – bäst för slitet hår