Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vilket serum är bäst i test 2022 och hur använder man serum? Här är alla svar du behöver.Vilket serum är bäst i test 2022 och hur använder man serum? Här är alla svar du behöver.Vilket serum är bäst i test 2022 och hur använder man serum? Här är alla svar du behöver.
1 AV 2
William Värnild ger bra tips på hur du bäst använder serum, fukt och primer
2 AV 2
Vilket serum är bäst i test 2022 och hur använder man serum? Här är alla svar du behöver.

Fuktgivande serum – allt du behöver veta och bäst i test

I den uppsjö av serum som finns på marknaden i dag, hur ska man veta vilket som är bäst? Och vad är serum egentligen? När och hur ska man använda det? Och vilket är det bästa ansiktsserumet för just din hudtyp? Damernas Värld ger dig svaren och listar de bästa serumen som återfuktar huden. 

BÄST I TEST AV SERUM. Serum är droppar som ger effekt – men det kan vara svårt att navigera i djungeln av produkter. Damernas Värld guidar dig till när, hur och vilket serum du ska använda.

Men vad är serum egentligen? Med sina små molekyler och höga koncentrationer av aktiva ämnen når ett serum längre ner i hud än en ansiktskräm. Medan krämer har mer generella egenskaper är serum små shots laddade med målinriktad spetskompetens. De flesta serum går att använda tillsammans med andra serum, så att du kan mixa och matcha för skräddarsydda resultat.

Serumens storhet ligger i koncentrationen, några ynka droppar räcker långt.

För att maxa effekten är det smart att följa hudens dygnsrytm och behov – på morgonen behövs antioxidanter och ingredienser som skyddar mot dagliga stressfaktorer som föroreningar och UV-ljus, medan ett nattserum ger raketbränsle åt den nattliga återhämtningen och cellförnyelsen. Lugnande serum och fuktbomber funkar när som helst på dygnet – det är omöjligt att överdosera på fukt. Låt inte prislappen avskräcka dig. Serumens storhet ligger i koncentrationen, några ynka droppar räcker långt.

 

”Perfekt konsistens som passar in i alla rutiner”

1. Bästa serum 2022! Bästa fuktserumet för alla hudtyper: Acasia Hyaluronic super serum

Recension på Hyaluronic super serum från Acasia Skincare.Recension på Hyaluronic super serum från Acasia Skincare.Recension på Hyaluronic super serum från Acasia Skincare.
Recension på Hyaluronic super serum från Acasia Skincare.

Hyaluronic super serum, 30 ml, Acasia Skincare
Acasias fuktserum lever upp till sitt namn, ett riktigt superserum. All hy mår bra av dess lätt geliga droppar. Torr hy livas upp, blandhy och fet hy fyller på fuktnivåerna utan att huden blir oljig, mogen hy plumpas. Att serumet är parfymfritt tillåter även den känsligaste huden att kunna roffa åt sig av denna fuktbomb. Absorberas snabbt och passar bra in i alla rutiner utan att skära sig inte med andra produkter. Dessutom prisvärt serum som levererar toppnivå till bra pris. Bjuder förutom hylarunsyra även på både C-vitamin och niacinamid.  ”Perfekt konsistens som är lätt att applicera på huden, jag är väldigt nöjd!” säger testaren Zainab Jones.
Betyg: 5
ANNONS Köp här (länk till Meds).

2. Bästa fuktserum för torr hy: Beauté Pacifique Submersive serum paradoxe

Recension på Submersive serum paradoxe från Beauté Pacifique.Recension på Submersive serum paradoxe från Beauté Pacifique.Recension på Submersive serum paradoxe från Beauté Pacifique.
Recension på Submersive serum paradoxe från Beauté Pacifique.

Submersive serum paradoxe, 30 ml, Beauté Pacifique.
Oljig konsistens som känns skön på huden och snabbt sjunker in utan att lämna en fet hinna. Glasflaskan med tryckpipett känns lyxig och det är lätt att dosera rätt mängd droppar. Passar allra bäst på torr och fuktfattig hud. Svag blommig doft. ”Jag känner mig verkligen återfuktad av det här serumet samtidigt som det mjukgör och ger glow. Jag älskar det!” säger testaren May Sundström. Dyrt, men prisvärt.
Betyg: 4,9
ANNONS Köp här (länk till Skincity).

”Budgetkap till serum för dig som vill ösa på med fukt!”

3. Bästa fuktserumet budget: L'Oréal Paris Revitalift filler serum

Recension på Revitalift filler serum från L'Oréal Paris.Recension på Revitalift filler serum från L'Oréal Paris.Recension på Revitalift filler serum från L'Oréal Paris.
Recension på Revitalift filler serum från L'Oréal Paris.

Revitalift filler serum, 30 ml, L'Oréal Paris.
Klockrent budgetkap som ger dig återfuktad hy och lite därtill. Vill du kunna ösa på med serum för en härlig känsla av fukt ska du blicka hitåt. För en liten peng får du nämligen en något kladdigt serum som är härligt att massera in och som sjunker in i huden snabbt. ”Återfuktar huden och ger en omedelbar upplevelse av lyster till grå och torr hud. Hudvård man gillar och har råd med är den bästa.” säger digitala redaktören Maria Nylén.
Betyg: 4,7
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

4. Bästa fuktserum för mogen hud: Medik8 Hydr8 B5 serum intense

Recension på Hydr8 B5 serum intense från Medik8.Recension på Hydr8 B5 serum intense från Medik8.Recension på Hydr8 B5 serum intense från Medik8.
Recension på Hydr8 B5 serum intense från Medik8.

Hydr8 B5 serum intense, 30 ml, Medik8.
Lyxigt serum med uppskattad klibbig konsistens. Stramar direkt upp och vissa kan få en nästan lite stram känsla på huden, men efter kräm är huden dubbelt om lenare och plumpad. Utan doft. Prislappen är saftig men serumet håller vad det lovar. ”Den återfuktade effekten sitter i nästan hela dagen/natten och huden känns fint fuktmättad. Den är prisvärd i relation till effekten” säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4,6
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket).

5. Bästa lyxiga fuktserum: Verso Hydration serum

Recension på Hydration serum från Verso.Recension på Hydration serum från Verso.Recension på Hydration serum från Verso.
Recension på Hydration serum från Verso.

Hydration serum, 30 ml, Verso.
Snygg och lyxig frostad glasflaska vars mjölkiga innehåll lätt slurpas upp av huden och lämnar den mjuk och rik på fukt. Pumpen trycker ut lite väl mycket produkt, för det behövs inte många droppar till hela ansiktet. Lätt doft som inte dröjer sig kvar. ”Jag känner mig jämn och fin i hyn av detta serum, och även återfuktad hela dagen.” säger redaktör Anna Börjesson.
Betyg: 4,5
ANNONS Köp här (länk till Skincity).

”Detta serum känns fantastiskt på huden!”

6. Bästa långsiktiga fuktserum: Aivira Intensive hydration & glow serum

Recension på Intensive hydration & glow serum från Aivira.Recension på Intensive hydration & glow serum från Aivira.Recension på Intensive hydration & glow serum från Aivira.
Recension på Intensive hydration & glow serum från Aivira.

Intensive hydration & glow serum, 30 ml, Aivira.
Nykomlingen Aivira levererar en riktig fuktkick med härligt tjock konsistens som sjunker in fort. Huden blir mjuk, känns återfuktad och får en fin lyser – och effekten sitter i. Mycket diskret doft. ”Detta serum känns fantastiskt på huden! Det glider lätt, känns milt, lent, snällt och återfuktande. Jag känner också av återfuktningen längre än annars.” säger testaren Linda Nestor. Dyr men dryg. Ett bra val för den med yttorr hud.  
Betyg: 4,3
Säljs här (länk till Aivira skincare).

7. Bästa uppstramande fuktserum: La Roche Posay Hyalu B5 serum

Recension på Hyalu B5 Serum från La Roche Posay.Recension på Hyalu B5 Serum från La Roche Posay.Recension på Hyalu B5 Serum från La Roche Posay.
Recension på Hyalu B5 Serum från La Roche Posay.

Hyalu B5 Serum, 30 ml, La Roche Posay.
För att vara ett fuktserum är det oväntat med krut i detta serum som direkt stramar upp och ger lyster. Den gelaktiga texturen gör att det bitvis är något krångligt att få upp produkten i pipetten och att det till en början känns lite kladdigt på huden. Doften är något för stark för vissa testare. ”Den lovar fukt och det ger den. Som ett glas vatten efter ett hårt träningspass: återfuktande och välkommet.” säger redaktionschef Jenny Bergquist. Prisvärt serum.
Betyg: 4
ANNONS Köp här (länk till Meds).

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Allt om serum - vanliga frågor och svar

Vad är serum?

SVAR: Serum är din hudvårdsrutins huvudrollsinnehavare, som gör att du enkelt kan skräddar­­sy din rutin efter specifika behov. Serum innehåller högre koncentration av aktiva ämnen och mindre molekyler än till exempel en kräm. De små molekylerna gör att serumet slussas längre ner i huden samtidigt som serumet fungerar som en katalysator för efterkommande kräm.

Hur använder jag serum?

SVAR: Serum används efter tvätt och toner, men innan din dag- eller nattkräm. Klappa in några få droppar i ansiktet och ner på halsen. Vissa serum bör bara användas nattetid, dels på grund av deras konsistens och dels på grund av de aktiva ämnena. Retinol är till exempel oftast en kvällskompanjon. C-vitamin är däremot perfekt dagtid, under solskyddet, då antioxidanten hjälper till att skydda mot fria radikaler som bildas av solen. 

När applicerar jag serum?

SVAR: Serum ska oftast appliceras både morgon och kväll efter rengöring (och ansiktsvatten om du använder), men före din fuktkräm.

Varför ska man använda serum?

SVAR: Ett serum har mer koncentrerade och aktiva ingredienser än en vanlig hudkräm och ger därför mer effektiv vård. De välgörande ingredienserna, som ofta består av olika vitaminer och antioxidanter, är uppbyggda av mindre molekyler så att de kan tränga längre ner i hudens lager än en kräm och därför göra mer nytta. Serumet är också katalysator för resten av din hudvård, och gör den mer effektiv. Tänk på serumet som hudvårdens motsvarighet till espressoshotten – krut i koncentrat.

Kan jag använda flera serum samtidigt?

SVAR: Absolut! Du kan applicera lager på lager och på så sätt också jobba med flera hudtillstånd samtidigt. Vissa kallar detta för ”layering”. Är du osäker på i vilken ordning du ska applicera dina serum är en tumregel att gå efter konsistens: lättast till tyngst. 

LÄS MER: DV guidar – så applicerar du dina hudvårdsprodukter i rätt ordning! 

Hur länge ska jag vänta innan jag applicerar min kräm efter serum?

SVAR: Det är alltid bra att låta serumet sätta sig, men de flesta serum hinner absorberas innan du ens har hunnit öppna burken till din fuktkräm. Serum är drygt och det behövs ytterst få droppar. 

Vad kan ett serum hjälpa mig med?

SVAR: Fukt, lyster, pigmenteringar, spänst, förstorade porer … listan kan göras lång. Du måste bara bestämma vad det är du vill behandla. 

Min hud känns trött och glåmig. Vilket serum ska jag leta efter?

SVAR: Ett serum med C-vitamin är som en brustablett för huden. Förutom maxat med lyster ger C-vitaminet också en skjuts till kollagenproduktionen, skyddar mot fria radikaler och ger en jämn och klar hudton. 

Jag har känslig hud. Kan jag använda serum?

SVAR: Självklart! Däremot är det viktigt att tänka på att inte använda för aktiva ingredienser, utan fokusera på att stärka hudbarriären och lugna eventuell rodnad. I vårt tests topplista är Acacias serum en vinnare för känslig hud tack vare sin parfymfria, milda men effektiva formula.

Jag vill ha ett serum som jobbar på flera problemområden. Finns det?

SVAR: Det finns många. Retinolserum är en riktig multitasker. Förutom att reducera synligheten av rynkor och fina linjer ger serumet också en jämn hudton, lyster samt ger effekt på porer och akne. Magi på flaska helt enkelt. 

LÄS MER: Retinol – produkterna som fungerar och skönhetsredaktörens bästa tips

Min hud är supertorr! Vilken ingrediens ska jag leta efter när jag akut behöver fukt?

SVAR: Hyaluronsyra binder vatten 1000 gånger sin egen vikt. När hyaluronsyrans molekyler "hackas" upp till nanopartiklar och tillsätts i serum får du fantastisk återfuktning på djupet. Ceramider är ett annat ord att leta efter.

LÄS MER: Hyaluronsyra – så bra är det för din hy (+ produkterna som funkar!)

Serum eller olja – vad är bäst?

SVAR: Serum bygger traditionellt sett på vatten, och är formulerade för att kunna transportera nanomolekyler till dermis, alltså läderhuden, som i sin tur ger näring åt överhuden (epidermis). Oljor bygger på fett, och passar utmärkt på vintern, men molekylerna är ofta för stora för att nå ner lika långt som ett serum. För fuktbalans på djupet är ett serum med hyaluronsyra svårslaget. Däremot kan du med fördel lägga olja ovanpå. Oljan har dessutom den fina effekten att den "låser" in fukten. Serum + olja är alltså en dunderkombo.

Förutom att ge fukt, vad kan serum användas till?

SVAR: Eftersom serumet så fint slussar ner ingredienser till läderhuden, där all action sker, så är det ett utmärkt verktyg för resultatinriktad hudvård. Det finns serum för att sakta ner åldersprocessen, för att lätta pigmenteringar, jämna ut hudtonen, dämpa rodnad, lugna känslighet och så vidare. Ofta kan du kombinera ett resultatinriktat serum med ett fuktserum för toppfina resultat. Eller använd en typ av serum på dagen och ett annat på natten. Särskilt serum med c-vitamin är en superb morgonprodukt.

LÄS MER: Bästa billiga skönhetsköpen – de nya klassikerna

LÄS MER: Hur mycket serum och ansiktskräm ska man applicera? Här är svaret!