Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Härliga färgade läppbalsam! Vi guidar till 7 toppköp – våra bäst i test!Härliga färgade läppbalsam! Vi guidar till 7 toppköp – våra bäst i test!Härliga färgade läppbalsam! Vi guidar till 7 toppköp – våra bäst i test!
Härliga färgade läppbalsam! Vi guidar till 7 toppköp – våra bäst i test!

Bäst i test 2021: Färgade läppbalsam som hjälper mot fnasiga läppar

Vilket färgat läppcerat är det bästa när man har torra läppar? Kan jag bli beroende av läppbalsam och kan pigmentet i mitt färgade läppbalsam torka ut läpparna? Damernas Värld guidar dig till allt du behöver veta om färgade läppbalsam och listar de bästa läppbalsamen 2021. 

BÄST I TEST AV FÄRGAT LÄPPBALSAM 2021. Torra, fnasiga och nariga läppar kommer som ett brev på posten när vädret är torrt och kallt – med andra ord, stora delar av året i Sverige. Ett läppbalsam som återfuktar och mjukgör är lösningen på problemet, och självklart har Damernas Världs skönhetspanel testat produkter för att lista bäst i test. Dessutom listar vi förebyggande åtgärder mot torra läppar och myter längst nere i artikeln. 

Topplista: Bästa färgade läppbalsamet 2021

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje läppbalsam för att se vilket som passar dig och dina läppar bäst.
1. BÄST I TEST 2021 - Bästa fukt: Clarins Natural lip perfector. Betyg: 5
2. Bästa färg:
Mac Glow play lip balm. Betyg: 5
3. Bästa lyx:
Gucci Baume à lèvres. Betyg: 4,9
4. Bästa ekologiska:
Estelle & Thild Biomineral lip balm. Betyg: 4,8
5. Bästa veganska:
Pixi +C lip brightener. Betyg: 4,7
6. Bästa glans:
Rms beauty Tinted daily lipbalm. Betyg:
7. Bästa med spf:
ACO Sun soft lips spf 25. Betyg: 4,4

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

”Läpparna ser direkt fylliga och mjuka ut. Färgen har hög täckning och sitter i flera timmar.”

1. Bästa färgade läppbalsam 2021! Bästa fukt: Clarins Natural lip perfector

Recension på Natural lip perfector från Clarins.Recension på Natural lip perfector från Clarins.Recension på Natural lip perfector från Clarins.
Recension på Natural lip perfector från Clarins.

Natural lip perfector, Clarins.
Kultförklarad klassiker! Snygg och smidig tub med mjuk applikator som glider smidigt läpparna. Smörig konsistens som känns lätt på läpparna och lämnar ett jämnt och kladdfritt resultat. Läpparna ser direkt fylliga och mjuka ut och blir skönt återfuktade tack vare sheasmör, squalene och mangoextrakt. Färgen har lätt täckning, men går att bygga upp för mer intensitet. Oavsett ett eller flera lager sitter glanset på i flera timmar. ”Mysig klassiker med ljuvligt len konsistens. Något dyr, men dryg och ruskigt användbar med en given plats i handväskan. Läpparna får en mjukt rosa ton som känns lagom färgad utan att det ser sminkat ut. Återfuktar som en dröm och känns skön på läpparna. Har en mild och bra doft”, säger redaktionschef Jenny Bergquist. Finns i åtta nyanser.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

2. Bästa färg: Mac Glow play lip balm

Recension på Glow play lip balm från Mac.Recension på Glow play lip balm från Mac.Recension på Glow play lip balm från Mac.
Recension på Glow play lip balm från Mac.

Glow play lip balm, Mac.
Mango- och jojobaolja tillsammans med sheasmör gör läpparna underbart mjuka – länge. Läpparna känns också fylliga och lena, utan minska narighet. ”Jag är sällan trogen mina läppbalsam och har flera olika varianter att varva mellan. Men sedan denna kom in i mitt liv har favoriter som följt mig i flera år, snällt fått vänta på hyllan. I stiftet gömmer sig ren perfektion som på ett kick tar mina läppar från torra och fnasiga till mjuka och följsamma. Nyansen Sweet treat är en favorit, men alla sex nyanser är otroligt klädsamma och lägger ett sammetslent täcke över mina läppar”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Lyko).

3. Bästa lyx (och mest färg): Gucci Baume à lèvres

Recension på Baume à lèvres från Gucci.Recension på Baume à lèvres från Gucci.Recension på Baume à lèvres från Gucci.
Recension på Baume à lèvres från Gucci.

Baume à lèvres, Gucci.
Det sammetslena stiftet har pigment som ett läppstift men återfuktar likt ett läppbalsam. I den megafina hylsan finns ett stift som glider över läpparna utan krångel och trots bra och riktigt hållbar färg, krävs ingen precision för att få jämnt över läpparna. Det går av bara farten! Läpparna blir direkt återfuktade och håller sig mjuka länge. Stort plus för att läpparna inte känns det minsta kladdiga. Det enda som gör att produkten inte får en solklar femma är priset.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Åhlens).

”Läpparna känns kyssvänliga och mjuka i flera timmar.”

4. Bästa ekologiska: Estelle & Thild Biomineral lip balm

Recension på Biomineral lip balm från Estelle & Thild.Recension på Biomineral lip balm från Estelle & Thild.Recension på Biomineral lip balm från Estelle & Thild.
Recension på Biomineral lip balm från Estelle & Thild.

Biomineral lip balm, Estelle & Thild.
Som ett återfuktande läppglans, utan att bli för kladdig, med en hint av färg som förstärker läpparnas naturliga nyans. Läpparna känns kyssvänliga och mjuka i flera timmar. Plus för en godisdoftande lukt. Innehåller ekologisk jojobaolja och sheasmör. Nätt tub med bra appliceringspip som ger lagom dos. Toppenpris för toppenprodukt! Finns i fyra nyanser, inklusive en genomskinlig som är superfin att applicera över läppstift.
BETYG: 4,8
Mer info och köp här (länk till Åhléns).

5. Bästa veganska: Pixi +C lip brightener

Recension på Pixi +C lip brightener.Recension på Pixi +C lip brightener.Recension på Pixi +C lip brightener.
Recension på Pixi +C lip brightener.

+C lip brightener, Pixi.
Vitamin c, jojobaolja och vitamin e är supertrion som tillsammans ökar kollagenproduktionen, mjukgör, återfuktar, stärker och skyddar läpparna. Läppbalsamet har inte tillstymmelse till att kännas kladdig och sjunker in snabbt (extra bra när munskyddet åker på), men den återfuktande känslan på läpparna håller desto längre. Färgen är inte jättemarkant, men läpparna blir my lips but better upphöjt till två.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Kicks).

6. Bästa glans: Rms Beauty Tinted daily lipbalm

Recension på Tinted daily lipbalm från Rms Beauty .Recension på Tinted daily lipbalm från Rms Beauty .Recension på Tinted daily lipbalm från Rms Beauty .
Recension på Tinted daily lipbalm från Rms Beauty .

Tinted daily lipbalm, Rms beauty.
En törstsläckare som gör susen för fnasiga och spruckna läppar. Det lilla stiftet är fullproppat med ljuvliga och ordentligt återfuktande ingredienser som jojobaolja, kakaosmör och candelillavax som låser in fukt och är rik på vitamin E. Läpparna får en fantastiskt fin glans som håller kvar länge. Färgen är något skir, men går att bygga upp ordentligt och trots flera lager känns läpparna varken hala eller kladdiga. Stort plus för att stiftet klär lika elegant på läppar som på kinder.
BETYG:
Mer info och köp här (länk till Lyko).

7. Bästa med spf: Aco Sun soft lips spf 25

Recension på Sun soft lips spf 25 från Aco.Recension på Sun soft lips spf 25 från Aco.Recension på Sun soft lips spf 25 från Aco.
Recension på Sun soft lips spf 25 från Aco.

Sun soft lips spf 25, Aco.
Smidig tub, krämig konsistens och lätt att applicera jämnt. Diskret färg men ger ett fint rosa skimmer med glossig yta – superfin att använda ovanpå en annan läpprodukt. Något kladdig direkt vid applicering. Oparfymerad och fri från alkohol. Har spf 25 och är vattenresistent. Stort plus för riktigt budgetkap och generös mängs innehåll, men minus för något kort återfuktning och att det bara finns en nyans.
BETYG: 4,4
Mer info och köp här (länk till Meds).

Allt du vill veta om färgade läppbalsam – svar på vanliga frågor

Vi slår en gång för alla hål på myterna om att du kan bli beroende av läppbalsam, läs vidare för att veta mer. 

Vi listar läppbalsam som är bäst i test 2021.Vi listar läppbalsam som är bäst i test 2021.Vi listar läppbalsam som är bäst i test 2021.
Vi listar läppbalsam som är bäst i test 2021. Foto: Edward Berthelot / Getty Images Europe

Varför blir läpparna torra?

SVAR: Vintern är ett återkommande trauma i läppens liv. Växlingarna mellan torr, kall utomhusluft och uppvärmd inomhusluft torkar ut läpparna, och eftersom de är väldigt tunna märks fuktförlusten extra tydligt.

Finns det något jag kan göra för att förebygga torra läppar?

SVAR: Undvik att slicka på läpparna och ta det lite piano med kryddstark mat, citrusfrukter och tomater som kan trigga irritation. Skippa även långa, varma duschar som torkar ut både hud, hår och läppar. Applicera läppbalsam en halvtimme innan du går ut i kyla så hinner ingredienserna sjunka in och bilda en skyddande barriär.

Är det sant att man kan bli beroende av läppbalsam?

SVAR: Det stämmer till viss del. Den vanligt förekommande mineraloljan petrolatum är bra, men kan göra så att läpparna vänjer sig vid att bli skyddade mot fuktförlust och därför producerar mindre egen fukt. Rotera gärna några olika läppbalsam så att petrolatum varvas med ingredienser som bivax, sheasmör och lanolin.

Kan pigmentet i mitt färgade läppbalsam torka ut läpparna?

SVAR: Nej. Det är puder i läpprodukter som torkar ut, så håll säkerhetsavstånd till matta läppstift.

Jag har eksem vid läppkanten. Vad gör jag?

SVAR: När hudbarriären försvagas ökar risken för eksem, och har du redan atopiska eksem kan vintern vara riktigt jobbig. A och O är att inte slicka dig runt munnen, eftersom det kan trigga eksemen. Undvik parfymerade läppbalsam och så kallade plumping-produkter, som ofta innehåller irriterande mentol. Testa apotekssalvor som Locobase, eller hydrokortisonkräm i någon vecka.

Det är en djungel att hitta läppbalsam mot torra läppar! Vilka ingredienser är bäst?

SVAR: Bivax, lanolin och petrolatum bildar en skyddande barriär mot yttre uttorkning, medan vitamin B5 (pantenol), karbamid, hyaluronsyra och glycerin binder fukt. Sheasmör, mangosmör, mandelolja, jojobaolja, kokosolja och vitamin E är några andra härliga ingredienser.

Jag ska åka skidor i Alperna, där det både är kallt och soligt. Hur ska jag tänka?

SVAR: Ett färgat läppbalsam med spf är din ultimata reskamrat. Testa till exempel Aco-läppbalsamet i vårt test.

Jag vill ha ett färgat läppbalsam med bra tryck i pigmentet. Vilket väljer jag?

SVAR: Vår testvinnare från Clarins finns i många nyanser med medel till hög täckning.

LÄS MER: Läppbalsam utan färg – bäst i test

LÄS MER: Enkla knepen som botar torra läppar (och orsakerna till att du får det!) 

LÄS MER: Fuktgivande serum – allt du behöver veta och bäst i test