Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vilken är bästa hårsprayen? DV ger dig svaret!
Vilken är bästa hårsprayen? DV ger dig svaret!
Vilken är bästa hårsprayen? DV ger dig svaret!
Vilken är bästa hårsprayen? DV ger dig svaret!

Hårspray som håller och ger stadga – bäst i test 2022

En hårspray är ett oumbärligt hjälpmedel om du vill säkra stylingen, hela dagen. Här är de bästa knepen och sprayerna som gör att du kan säga farväl till statiska längder och välkomna studs och stadga, volym och glans.

Vilken hårspray vinner bäst i test? En bra hårspray ska hålla frisyren på plats utan att kännas stel eller kladdig. Är den lätt att borsta ur blir det plus i kanten. Här är favoriterna enligt Damernas Världs testpanel! 

Topplista: Bästa hårsprayen 2022

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje hårspray och se vilken som passar dig och din hy bäst.
1. BÄST I TEST 2022 - Bästa textur: Oribe Dry texturizing spray. Betyg: 5
2. Bästa lätta fixering:
Kevin Murphy Session spray flex. Betyg: 4,9
3. Bästa glans: Björn Axén Just right hairspray. Betyg: 4,8
4. Bästa veganska:
Maria Nila Finishing spray. Betyg: 4,7
5. Bästa volym: Living Proof Full dry volume blast. Betyg: 4,6
6. Bästa hållbara: Lernberg Stafsing Hairspray strong hold. Betyg: 4,6
7. Bästa budget:
Wella Classic hairspray natural. Betyg: 4,4

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

1. Bästa hårspray 2022! Bästa hårspray för textur: Oribe Dry texturizing spray

Recension på Dry texturizing spray från Oribe.

Dry texturizing spray, 300 ml, Oribe.
En multiprodukt som ger volym och stadga och dessutom fungerar som en lättare variant av torrschampo. ”Det här är en av mina riktiga måste-produkter. Den fräschar till och lägger på plats. Priset är skyhögt men den är också extremt dryg. Det är en matt spray, så förvänta dig ingen glans, men den är inte dammig utan ger en lyxig känsla åt håret”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

”Smart multiprodukt!”

2. Bästa hårspray för lätta fixering: Kevin Murphy Session spray flex

Recension på Session spray flex från Kevin Murphy.

Session spray flex, 400 ml, Kevin Murphy.
En lätt hårspray för den som vill hålla friss på plats utan att kännas som att du har någon produkt i håret. Hårsprayen torkar snabbt, ger bra stadga hela kvällen och doftar ljuvligt, men doften tar inte över. Innehåller även vårdande ingredienser som extrakt av grönt te, olivblad och druvkärnor som tillsammans stärker och återfuktar.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Lyko).

3. Bästa hårspray för glans: Björn Axén Just right hairspray

Recension på Just right hairspray från Björn Axén.

Just right hairspray, 250 ml, Björn Axén.
Här är en förstaklassig sköld som håller friss och statiskt hår borta – dessutom till ett hurrande bra pris. Sprayen håller håret på plats, men det känns fortfarande följsamt och mjukt. Tillför fantastisk fin glans och kan appliceras lager på lager, utan att håret känns tungt eller flottigt. Fungerar utmärkt innan värmeverktyg!
BETYG: 4,8
Mer info och köp här (länk till Meds).

4. Bästa veganska hårspray: Maria Nila Finishing spray

Recension på Finishing spray från Maria Nila.

Finishing spray, 400 ml, Maria Nila.
Väldoftande spray som ger salongskänsla! Strålen är kompakt – perfekt för luggbärare (men kräver noggrannhet med avstånd för att inte riskera klet). ”Jag hade en hållbar frisyr hela dagen. Dagen efter var frisyren fortfarande på plats, fast något naturligare, utan att håret känns smutsigt”, säger testare Jasminda Blanco.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till NordicFeel).

5. Bästa hårspray för volym: Living Proof Full dry volume blast

Recension på Full dry volume blast från Living Proof.

Full dry volume blast, 238ml, Living Proof.
En spray som höjer volymen till max! Produkten är lätt att arbeta in i hårbotten utan att fingrarna fastnar och borstas enkelt ut i längderna, utan att göra håret dammigt. ”Sprayen känns fräsch och lätt i håret och ger volym utan någon känsla av kladd eller stelhet, trots flera lager”, säger testare Linda Nestor.
BETYG: 4,6
Mer info och köp här (länk till LookFantastic).

6. Bästa hållbara hårspray: Lernberg Stafsing Hairspray strong hold

Recension på Hairspray strong hold från Lernberg Stafsing.

Hairspray strong hold, 300 ml, Lernberg Stafsing.
Det finns inte en uppsättning som denna hårspray inte rår på! Varje strå hålls på plats och lockarna studsar fint hela dagen. ”Det här är sprayen att ta till när man verkligen vill ha ett järngrepp om festfrisyren. Mitt torra, gråsprängda hår med självfall blir på gränsen till för stelt”, säger testare Elisabeth Vene.
BETYG: 4,6
Mer info och köp här (länk till Kicks).

”Priset är verkligen skrattretande bra!”

7. Bästa budgethårspray: Wella Classic hairspray natural

Recension på Classic hairspray natural från Wella.

Classic hairspray natural, 400 ml, Wella.
Aerosolsprayen bjuder på nostalgitripp – utan krusiduller. Men det finns en god anledning till att sprayen har hängt med ett bra tag för håret får snabbt bra stadga, fin volym och känns inte klibbigt. Produkten är enkel att dosera, men något odryg. Doften hör till den starkare varianten, men priset är verkligen skrattretande bra!
BETYG: 4,4
Mer info och köp här (länk till Lyko).

 

Så använder du hårspray för bästa resultat – vanliga frågor och svar om hårspray: 

Vi svarar på frågor om allt du kan tänkas undra om hårspray och ger dig tips och tricks för en hållbar frisyr.

Hitta rätt hårspray för dig och festfrisyren sitter på plats hela kvällen! Foto: AXELLE/BAUER-GRIFFIN / FILMMAGIC

Hur applicerar jag hårspray?

SVAR: Det är viktigt att tänka på att hålla ordentligt avstånd när du applicerar din hårspray. Sprayar du för nära håret är det lätt att hårbotten känns klibbig och längderna blir som sockervadd. 20–30 centimeter är en bra riktlinje. Tänk också på att dela in håret i olika sektioner så du enkelt kommer åt överallt.

Jag gillar uppsättningar men har svårt att få håret att hålla sig på plats. Vilken spray ska jag använda?

SVAR: Avancerade uppsättningar kräver en spray med extra styrka. Testets vinnare i kategorin Bästa hållbara, Hairspray strong hold från Lernberg Stafsing, lägger vartenda hårstrå till rätta och håller dem på plats från morgon till kväll.

Kan jag använda hårspray innan jag lockar eller plattar håret?

SVAR: Det är ett superknep för att stylingen ska hålla bättre. Ta en lättare spray, applicera och gå in med ditt värmeverktyg. Testets silvermedaljör Session spray flex passar utmärkt för det ändamålet.

Hur kommer jag bort från känslan att håret känns matt och tråkigt när jag använder hårspray?

SVAR: Det kan vara för att du inte borstar håret efter att du applicerat hårspray. Det finns också specifika sprayer som tillför både stadga och glans. Just right hairspray från Björn Axén är en prisvärd favorit hos testarna.

Jag gillar livfulla lockar men under dagen blir håret platt. Kan en hårspray hjälpa mig med det?

SVAR: Testets totalvinnare, Dry texturizing spray från Oribe, är en torr texturspray som tillför volym och passar perfekt för att hålla håret busigt och snyggt länge. Dessutom fungerar den som ett torrschampo och absorberar överflödigt fett i hårbotten. Vem älskar inte multifunktionella produkter?

Mitt hår är statiskt och inte ens en hårspray hjälper. Finns det några knep?

SVAR: Testa att spraya hårspray direkt i din hårborste och borsta sedan håret. Det gör susen för statiskt och flygigt hår. Glöm bara inte att rengöra din borste ordentligt. En hårborste är nämligen ett mysigt hem för bakterier. Fyll en bunke med vatten och addera lite schampo. Lägg sedan borsten i skålen, men tänk på att inte doppa skaftet om det är av trä. Voilà – borsten är som ny! Är håret statiskt beror det också på fuktbrist, testa att lägga en återfuktande hårinpackning efter nästa schamponering.

Hur länge håller en hårspray?

SVAR: På grund av att den ofta innehåller mycket alkohol så håller den i regel länge. Ett problem som kan uppstå är dock att spraymunstycket torkar igen. Ett tips är då att hålla munstycket under varmt vatten. Vattnet löser upp gamla produktrester.

Var slänger jag hårspray?

SVAR: Hårspray räknas som brandfarligt och ska därför sorteras på en återvinningscentral. På Björn Axéns salonger runt om i Sverige, samt på många Kicks-butiker, kan du också lämna in använda produkter.

 

Vilken hårspray passar min frisyr och mitt hår bäst?

• En avancerad uppsättning behöver en extra stark spray, som den från Lernberger Stafsing till exempel. En stark hårspray ger stadga, annars är det lätt att uppsättningen börjar släppa och tappar sin form.

• Lösa lockar eller utsläppt hår trivs bäst i lätta spraykompositioner eller så kallade hårlack, som låter hårstråna röra sig samtidigt som de får en lätt strävhet och stadga.

• Sprött och livlöst hår får nytt liv med glansspray. Spraya i längderna och undvik hårbotten, annars kan håret se fett ut.

• Oavsett vilken hårspray du väljer, se till att du håller den minst 15–20 centimeter från håret när du sprayar, annars är risken stor att du får en blöt och kladdig effekt.

LÄS MER: Bäst i test av värmeborstar just nu – verktyget som ger håret volym och rörelse

LÄS MER: Organisera din skönhet på bästa sätt - 10 snygga necessärer och sminkväskor

LÄS MER: Hel skönhetsrutin budget vs. lyx – hudvårdsprodukterna att slå till på