Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vilken saltvattenspray är bäst?Vilken saltvattenspray är bäst?Vilken saltvattenspray är bäst?
Vilken saltvattenspray är bäst?

Saltvattenspray 2022 – vi har utsett bäst i test (så använder du det rätt!)

Saltvattenspray för håret - vilken är bäst? Sommar betyder sol, bad – och strandhår. Vi har testat saltvattensprayer som ger det där perfekt surfchica håret med avslappnade vågor – och utsett de bästa alternativen för alla hårtyper. Här är bäst i test saltspray!

BÄST I TEST AV SALTVATTENSPRAY 2022. ”Saltvattentorkat” hår är en trend som återkommer varje sommar – dock vet vi alla att håret i nio av tio fall inte ser ut som något på reklamplanscherna eller i instafeeden när det självtorkat på stranden. Det chica, nonchalanta saltkyssta håret kräver ofta rätt produkter och teknik – vi har guiden som leder vägen och listar de bästa saltvattensprayerna 2022.

Topplista: Bästa saltvattensprayen 2022

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje saltvattenspray och se vilken som passar dig och ditt hår bäst.
1. BÄST I TEST 2021: Davines Sea salt spray. BETYG: 5
2. Bästa billiga saltvattenspray:
Budgie The sea salt mist. BETYG: 4,8
3. Bästa lätta saltvattenspray:
Maria Nila Salty mist. BETYG: 4,7
4. Bästa multitaskande saltvattenspray:
Lernberger Stafsing Saltwater spray. BETYG: 4,5
5. Bästa saltvattenspray för tunt hår:
NOIR Stockholm Beach muse sea minerals spray. BETYG: 4,5
6. Bästa ekologiska saltvattenspray:
Björn Axén Organic texturizing salt water spray. BETYG: 4,4
7. Bästa lättanvända saltvattenspray:
REF Ocean mist N°303. BETYG: 4,3

 

SÅ GICK TESTET TILL

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

”En helt fenomenal produkt! Den definierar mitt vågiga hår och känns inte det minsta krispigt”

1. Bästa saltvattenspray 2022! Davines Sea salt spray

Recension på Sea Salt Spray från Davines.Recension på Sea Salt Spray från Davines.Recension på Sea Salt Spray från Davines.
Recension på Sea Salt Spray från Davines.

Sea salt spray, 250 ml, Davines.
Davines saltvattenspray ger perfekt strandlook med volym och snygga avslappnade lockar till många olika typer av hår. Den är enkel att använda och funkar utmärkt att spraya i både torrt och handdukstorkat hår, och både att låta lufttorka och för att använda med värmeverktyg. Resultatet håller sig snyggt även dagen därpå. ”En helt fenomenal produkt! Den definierar mitt vågiga hår och känns inte det minsta krispigt” säger testaren May Sundström. Dessutom generös flaska som räcker länge.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Kicks)

2. Bästa billiga saltvattenspray: Budgie The sea salt mist

Recension på The sea salt mist från Budgie.Recension på The sea salt mist från Budgie.Recension på The sea salt mist från Budgie.
Recension på The sea salt mist från Budgie.

The sea salt mist, 150 ml, Budgie.
Med denna spray kramar du lätt fram vågor i håret, och får bra stadga. Här behövs väldigt lite produkt, annars blir håret stelt. Bäst effekt i torrt hår men framhäver lockarna både vid lufttorkning och med värmeverktyg. ”Något sträv känsla som enkelt borstas ut, vågorna är kvar ändå.” säger skönhetsskribent Anna Börjesson. En smalare och smidigare flaska hade gett full pott för detta budgetkap.
BETYG: 4,8
Mer info och köp här (länk till Kicks).

3. Bästa lätta saltvattenspray: Maria Nila Salty Mist

Recension på Salty mist från Maria Nila.Recension på Salty mist från Maria Nila.Recension på Salty mist från Maria Nila.
Recension på Salty mist från Maria Nila.

Salty mist, 150 ml, Maria Nila.
Maria Nilas saltvattenspray ger lätt stadga och passar bäst för den som vill ha en naturlig effekt och lätta vågor. Skyddar dessutom mot UV-strålar. ”Med denna kan även jag som har självlockigt hår låta håret självtorka utan att det blir flygigt och frissigt”, säger testare Jasminda Blanco.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till NordicFeel).

4. Bästa multitaskande saltvattenspray: Lernberger Stafsing Saltwater spray.

Recension på Saltwater spray från Lernberger Stafsing.Recension på Saltwater spray från Lernberger Stafsing.Recension på Saltwater spray från Lernberger Stafsing.
Recension på Saltwater spray från Lernberger Stafsing.

Saltwater spray, 200 ml, Lernberger Stafsing.
Med både inbyggt värmeskydd och UV-skydd är detta den ultimata saltvattensprayen för den som vill ha allt i en produkt. Ger snygga, lite rufsiga lockar och en volymeffekt som påminner om hårspray. Minus för munstycket som har en hårdare stråle än de andra.
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

5. Bästa saltvattenspray för tunt hår: NOIR Stockholm Beach muse sea minerals spray

Recension på Beach muse sea minerals spray från NOIR Stockholm.Recension på Beach muse sea minerals spray från NOIR Stockholm.Recension på Beach muse sea minerals spray från NOIR Stockholm.
Recension på Beach muse sea minerals spray från NOIR Stockholm.

Beach muse sea minerals spray, 150 ml, NOIR Stockholm.
En saltvattenspray för dig med tunt och mjukt hår som vill ha mer volym och struktur. Doftar parfymigt men något för starkt för flera testare. ”Denna saltvattenspray känns toppen i håret, absolut inte stelt eller torrt”, säger testare Linda Nestor.
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Kicks)

6. Bästa ekologiska saltvattenspray: Björn Axén Organic texturizing salt water spray

Recension på Organic texturizing salt water spray från Björn Axén.Recension på Organic texturizing salt water spray från Björn Axén.Recension på Organic texturizing salt water spray från Björn Axén.
Recension på Organic texturizing salt water spray från Björn Axén.

Organic texturizing salt water spray, 150 ml, Björn Axén.
Saltvattenspray med ekologiska ingredienser och miljövänligare flaska. Ger lätt stadga och är enkel att borsta ut. Bra munstycke som fördelar produkten jämt, men något stark doft. ”Perfekt för mitt naturligt platta hår då den ger avslappnade vågor som håller hela dagen” säger redaktör Marika Cederlund.
BETYG: 4,4
Mer info och köp här (länk till Meds).

7. Bästa lättanvända saltvattenspray: REF Ocean mist N°303

Recension på Ocean mist N°303 från REF.Recension på Ocean mist N°303 från REF.Recension på Ocean mist N°303 från REF.
Recension på Ocean mist N°303 från REF.

Ocean mist N°303, 175 ml, REF.
En perfekt saltvattenspray för nybörjare, det praktiska munstycket gör det väldigt lätt att fördela jämt över håret. Doftar fräscht och ger bra stadga som gör att håret är snyggt hela dagen. Texten på flaskan är dock något svårläst och effekten håller tyvärr inte i flera dagar.
BETYG: 4,3
Mer info och köp här (länk till Lyko).

Frågor och svar – all du vill veta om saltvattenspray

Foto: Jason Lloyd Evans

Vad gör en saltvattenspray?

SVAR: Tänk på saltvattenspray som en lite mer naturlig hårspray. Den ger struktur och rörelse till håret. Looken du får till med en saltvattenspray är som den du får efter en dag på stranden, lite rufsigt, lockigt och avslappnat stylat hår. Många saltvattensprayer har dessutom vårdande egenskaper, och sliter därför inte på håret. Att använda en saltvattenspray i håret innan du gör en uppsättning kan även göra att frisyren håller bättre.

För vem passar saltvattenspray?

SVAR: Saltvattenspray passar i princip alla, både kortare och längre hår. Särskilt bra passar det dig med tunt och fint hår som annars kan ha svårt att styla håret. Däremot kan saltvattenspray vara överflödig för dig som redan har mycket textur i håret. De allra flesta saltvattensprayer fungerar fint på färgat hår. Saltvattenspray är en populär produkt även för män som vill ha lite mer rörelse i frisyren. 

Hur använder man saltvattenspray?

SVAR: Det är inte svårt, så här applicerar du saltvattenspray: 

1. Spraya igenom håret på cirka 20 centimeters avstånd. Se till att produkten blir jämnt fördelad över hela håret.
2. Du kan antingen föna håret, gärna med hjälp av ett volymmunstycke (diffuser) som du håller still för att hjälpa fram naturliga lockar, eller enbart fingerkamma håret, låta det självtorka och krama fram vågor.
3. Avsluta gärna med ett solskydd för håret om du ska vara ute i solen.

Ska jag använda saltvattenspray i torrt eller blött hår?

SVAR: Båda funkar! De allra flesta saltvattensprayer kan användas i både torrt och blött hår, men dubbelkolla om det finns några särskilda instruktioner på förpackningen. Vissa upplever att styling håller bättre om de använt saltvattensprayen i blött hår. 

Måste jag använda värmeverktyg när jag använder saltvattenspray?

SVAR: Nej, det måste du inte. Saltvattenspray går lika bra att bara krama in i håret med händerna.

Går saltvattenspray att kombinera med andra produkter?

SVAR: Absolut! Men det behövs inte alltid, saltvattenspray funkar bra ensam. Och som tidigare nämnt är solskydd för håret en bra investering, både för skalpen som har lättare att bli bränd, men också för längderna. 

Ska jag använda saltvattenspray i hårbotten?

SVAR: Nej, det kan snarare torka ut skalpen eller få håret att se fett ut. Spraya bara i själva håret. 

Proffstipset för salvattenspray!

Frisören Elin Johansson ger en snabb lektion i hur du stylar med saltvattenspray:

– Jag använder den innan jag fönar håret, alltså när håret är ca 60-70% torrt så sprayar jag i den i hela håret och fönar med rundborste. Sedan lockar jag håret och när jag är klar med det så sprayar jag i saltvattensprayen i hela håret och kramar med händerna samtidigt. Låter lockarna svalna innan jag borstar ur lockarna med en svinborste. Håret blir fluffigt och lockarna håller mycket bättre utan massa kladd.

LÄS MER: Här hittar du alla bäst i test från Damernas Värld

LÄS MER: Hårinpackningar – bäst i test för torrt och skadat hår

LÄS MER: Sveriges mest kända frisörer: Peter Hägelstam – 40 år som drottning Silvias frisör