Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bästa leave-in balsam – vi har topplistan!
Bästa leave-in balsam – vi har topplistan!
Bästa leave-in balsam – vi har topplistan!
Bästa leave-in balsam – vi har topplistan!

Bäst i test av spraybalsam och leave-in balsam 2022

Spraybalsam eller leave-in balsam är bra för dig med torrt och frissigt hår och som vill addera mer fukt. Men balsamspray funkar också som extra vårdande stylingprodukt och är riktigt bra på trassliga barnhår. Damernas Värld har spanat in marknadens spraybalsam som kan få bukt på frissigt hår - här är våra bäst i test! 

Ett spraybalsam eller ett leave-in balsam är en vårdande produkt som tillför fukt och som inte ska sköljas ur utan vara kvar i håret och verka. Det kan också ofta användas i torrt hår som en stylingprodukt. Spraybalsam eller leave-in conditioner som det heter på engelska, passar extra bra på vintern och mellan säsonger när håret ibland blir extra torrt och tappar stuns. 

Nyckeln till ett välmående och vackert hår är ofta fukt. Om håret är torrt, frissigt eller trassligt kan det vara svårt att styla och skapa en snygg frisyr. Ett spraybalsam eller leave-in balsam kan vara lösningen, särskilt om du har svårt att hitta ett balsam som återfuktar ditt hår ordentligt. Vanliga balsam passar heller inte alla hårtyper och särskilt tunt hår kan lätt kännas tungt efter användning av traditionellt balsam. Då kan ett spraybalsam vara lösningen.

Topplista: Bästa leave-in balsam 2022

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje spraybalsam och se vilken som passar dig och ditt hår bäst.

1. BÄST I TEST 2022 – Bästa reparerande leave-in balsam: Björn Axén Repair anti break treatment. Betyg: 5
2. Bästa mjukgörande leave-in balsam: Davines Oi all in one milk. Betyg: 4,9
3. Bästa leave-in balsam mot friss:
Briogeo Farewell frizz milk leave-in conditioner. Betyg: 4,7
4. Bästa leave-in balsam för torrt hår:
L'Anza Healing moisture moi moi moisturizing mist. Betyg: 4,4
5. Bästa multifunktionella leave-in balsam: Noir Essential leave-in conditioner. Betyg: 4,3
6. Bästa utredande leave-in balsam:
Maria Åkerberg Hair detangler energy. Betyg: 4,2
7. Bästa leave-in balsam för lockigt hår:
Wella Nutricurls milky waves nourishing spray for waves. Betyg: 4,1

 

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

1. Bästa balsamspray 2022! Bästa reparerande leave in-balsam: Björn Axén Repair anti break treatment

Recension på Repair anti break treatment från Björn Axén.

Repair anti break treatment, 125 ml, Björn Axén.
Precis lagom rik kräm som trycks ut ur nätt och praktisk pumpflaska. Håret absorberar produkten direkt och det blir mjukt och lätt att reda ut. Funkar lika bra i vått hår efter dusch som i torrt hår när det känns i behov av extra fukt, eller om du bara vill åt den värmeskyddande effekten innan styling. God diskret doft som inte tar över. ”Även fast den främst riktas till torrt och skadat hår så uppskattar även jag vars hår drar åt det fetare hållet denna snälla leave-in kräm. Mitt hår blir mjukt, känns starkt och topparna ser direkt mindre slitna ut.” säger redaktör Anna Börjesson.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

2. Bästa mjukgörande balsamspray: Davines Oi all in one milk

Recension på Oi all in one milk från Davines.

Oi all in one milk, 135 ml, Davines.
Smidig sprayflaska vars innehåll reder ut håret och dämpar friss direkt. Samtliga testare upplevde att balsamet gör håret markant mjukare och glansigare. Funkar fint på både tunnare och tjockare hår. Stark spa:aktig doft. Spraya gärna med lite avstånd och inte för mycket för att undvika klibb. ”Den gör exakt det den säger sig göra, alla rätt för mig! Efter föning känns håret glansigt, lätt att borsta och styla.” säger digitala chefen Maria Nylén. Med värmeskydd.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Kicks).

3. Bästa balsamspray mot friss: Briogeo Farewell frizz milk leave-in conditioner

Recension på Farewell frizz milk leave-in conditioner från Briogeo.

Farewell frizz milk leave-in conditioner, 147 ml, Briogeo.
Bra spray som gör att det går snabbt att applicera produkten. Den tunna konsistensen tar sig an friss på ett föredömligt sätt och håret blir även lätt att borsta ut. Kan dock inte sprayas för nära hårrötternas utan risk för flottig look. Gör sig bäst i fuktigt hår. Mycket diskret doft. ”Jag ser omedelbar effekt, sprayen ger fukt och en mjukhet till håret. Och dämpar också friss! Denna var verkligen skön att ha i håret, till ett bra pris” säger testaren Linda Nestor. Med värmeskydd.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Meds).

4. Bästa balsamspray för torrt hår: L'Anza Healing moisture moi moi moisturizing mist

Recension på Healing moisture moi moi moisturizing mist från L'Anza.

Healing moisture moi moi moisturizing mist, 200 ml, L'Anza.
Lätt balsamspray som gör håret enkelt att borsta ut och lite glansigt utan att det känns flottigt. Funkar i både blött och torrt hår. Vattning konsistens i smidig och generös sprayflaska som håller länge eftersom produkten är så dryg. Diskret somrig doft. ”Mitt torra hår känns inte alls torrt efter ha sprayat med denna. En favorit också för att håret blev så mjukt” säger testaren May Sundström. Både UV- och värmeskydd. BETYG: 4,4
Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

5. Bästa multifunktionella balsamspray: Noir Essential leave-in conditioner 

Recension på Essential leave-in conditioner från Noir.

Essential leave-in conditioner, 150 ml, Noir.
En riktig multitaskare till balsamspray! Håret blir både lätt att reda ut, mjukt och medgörligt, och det känns återfuktat samtidigt som det inte tyngs ner. Funkar bäst i fuktigt hår. ”En härligt smörjande, lite oljig konsistens och god doft. Går dessutom bra ihop med mina övriga stylingprodukter. Jag har fått en ny favorit!” säger testaren Louise Holck Clausen. Doft som är åt det starkare laget. Något dyr, men klart värd sitt pris. Med både UV- och värmeskydd. Passar färgat hår extra bra.
BETYG: 4,3
Mer info och köp här (länk till Åhlens).

6. Bästa utredande balsamspray: Maria Åkerberg Hair detangler energy

Recension på Hair detangler energy från Maria Åkerberg.

Hair detangler energy, 125 ml, Maria Åkerberg.
Ärlig produkt som är precis det den utlovar sig att vara: en utredande och vårdande spray som även ger håret lite glans. Det citrusdoftande molnet som den härliga flaskan sprayar ut gör verkligen fuktigt hår otroligt lätt att borsta ut. Se dock upp med att inte ta för mycket, då kan håret lätt se flottigt ut. Även för dig som vill ha ett ekologiskt alternativ med kort ingredienslista är detta ett toppenbra alternativ. Inget värmeskydd. Bra val för trassliga barnhår!
BETYG: 4,2
Mer info och köp här (länk till NordicFeel).

7. Bästa balsamspray för lockigt hår: Wella Nutricurls milky waves nourishing spray for waves

Recension på Nutricurls milky waves nourishing spray for waves från Wella.

Nutricurls milky waves nourishing spray for waves, 150 ml, Wella.
Balsamspray som gör håret lätt att reda ut efter tvätt och dämpar friss. Både vågigt och lockigt hår har nytta av produkten som gör det lätt att få fram snygg rörelse i håret. Funkar bäst i vått hår. Blommig doft som inte hänger sig kvar. ”Jag är väldigt nöjd med hur mina lockar blir mer väldefinierade och ”studsiga”, dessutom känns håret mjukt!” säger testaren Zainab Jones. Inget värmeskydd.
BETYG: 4,1
Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

 

Så använder du leave-in balsam - vanliga frågor och svar om spraybalsam

Undrar du om ett leave-in balsam kan passa dig? Eller vill du ha lite guidning i hur produkten används? Vi har svaren. 

Lockigt hår kan må bra av spraybalsam. Foto: Jason Lloyd Evans

Vad är leave-in balsam?

SVAR: Ett leave-in balsam (ibland kallas det för spraybalsam eller leave-in conditioner) är en vårdande produkt som du applicerar i håret efter att du tvättat det, utan att sedan skölja ur det. Det kan antingen ersätta eller vara ett komplement till ett vanligt balsam.

För vem passar leave-in balsam?

SVAR: Ett leave-in balsam kan passa de flesta, eftersom det finns så många olika varianter.  Men särskilt väl kan det passa den som har hår som lätt trasslar sig eller den som som stylar sitt hår mycket. Personer med torrt hår som behöver fukt, särskilt texturerade hår, kan också få väldigt fina resultat av den extra fuktboosten som ett leave-in balsam kan ge. Fett hår kan lätt bli ännu fetare av för mycket produkter, men ett fett hår kan ändå vara i behov av fukt. Var då noga med att endast spraya leave-in balsamet i längderna, så slipper du extra flott på hjässan. 

För barn som lätt får tovor eller trassligt hår är ett spraybalsam också en mycket bra produkt för att reda ut.

Funkar leave-in balsam i stället för värmeskydd?

SVAR: Nej, alla spraybalsam innehåller inte värmeskyddande egenskaper. Använder du ofta värmeverktyg måste du vara noga med att ditt leave-in balsam har det, eller använda ett separat skydd efter ditt spraybalsam. Om ditt leave-in balsam däremot innehåller värmeskydd och du är noggrann med att fördela produkten i hela håret behöver du inte använda ytterligare ett värmeskydd. 

Hur används leave-in balsam?

SVAR: Det finns två sätt att använda ett spraybalsam, antingen kan du använda det på torrt hår eller på fuktigt hår. Metoden är dock alltid densamma: spraya över hela håret på cirka 10 centimeters avstånd eller krama in och kamma/borsta igenom.
Har du mycket eller tjockt hår kan du behöva mer produkt. Var sparsam om du har tunt hår, så att det inte tyngs ner allt för mycket. 

1. Använda spraybalsam i torrt hår

För ett torrt och frissigt hår kan det passa att använda ett spraybalsam som återfuktar håret och gör det lent och följsamt. Spraya över hela håret eller krama in och kamma igenom.
Om du har haft en frisyr där du har tuperat håret och behöver reda ut trasslet kan du spraya i ett spraybalsam och försiktigt kamma ut håret med en bredtandad kam.

2. Använda spraybalsam i vått hår

Om håret känns torrt eller frissigt efter att du använt schampo och balsam som du sköljer ur kan du applicera spraybalsam i handdukstorkat hår efter duschen och ge håret en extra omgång fukt och vård.
Om vanligt balsam känns för tungt i håret kan du välja att enbart använda spraybalsam efter schamponeringen. Handdukstorka då håret och spraya eller krama in produkten i längderna. Kamma och styla sen som vanligt. 

LÄS MER: Här är bästa schampon för tunt hår - volymschampon bäst i test!  

LÄS MER: Bäst i test av värmeborstar – verktyget som ger håret volym och rörelse

LÄS MER: Organisera din skönhet på bästa sätt - 10 snygga necessärer och sminkväskor