Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Damernas Världs guide hjälper dig att få till en knivskarp eyeliner.Damernas Världs guide hjälper dig att få till en knivskarp eyeliner.Damernas Världs guide hjälper dig att få till en knivskarp eyeliner.
Damernas Världs guide hjälper dig att få till en knivskarp eyeliner.

Bäst i test av eyeliner – vi har utsett vinnarna 2022 (budget till lyx!)

Vilken eyeliner är bäst? Eyeliner fortsätter att vara en trendig makeupdetalj – samtidigt är det en klassiker som aldrig är fel. Ett svep ramar in ögat och lyfter snabbt hela din look. Här är redaktionens allra bästa eyeliners - bäst i test 2022!

BÄST I TEST AV EYELINER 2022. Eyeliner är ett måste i necessären som lyfter looken till både vardags och fest. I denna artikel listar vi årets bästa eyeliners (utsedda av vår expertpanel) och delar med oss av tips och tricks som hjälper dig att få till den där perfekta vingen. Dessutom varnar vi för vanliga fel som är lätta att göra med eyeliners. Varsågod – här är allt du vill veta om eyeliner.

LÄS MER: Mascara – bäst i test 2022 (och tipsen för fylliga fransar!)

1. BÄSTA EYELINER 2022 – Bästa flytande eyeliner: L'Oréal Paris Superliner perfect slim eyeliner

Recension på Superliner perfect slim eyeliner från L'Oréal Paris.Recension på Superliner perfect slim eyeliner från L'Oréal Paris.Recension på Superliner perfect slim eyeliner från L'Oréal Paris.
Recension på Superliner perfect slim eyeliner från L'Oréal Paris.

Superliner perfect slim eyeliner, 1 g, L'Oréal Paris.
Flytande eyeliner i budgetklassen som sopar mattan med sina dyrare konkurrenter. Oavsett om du vill ha en tunn linje längs fransarna eller få till den perfekta vingen – så gör den långa, smala tippen jobbet. ”Det är lätt som en plätt att få till en snygg och smal linje, men även enkelt att biffa på den. Färgen fäster även riktigt bra i den inre ögonvrån, där några konkurrenter får kämpa”, säger redaktionschef Jenny Bergquist. ”En ny favorit! Väldigt nöjd med resultatet”, säger testare Zainab Jones. Pennan känns lyxig trots att den är billig. Mycket prisvärd!
Betyg: 4,9
Mer info och köp här (länk till Magasin).

2. Bästa vattenfasta eyeliner: Anastasia Darkside waterproof gel liner

Recension på Intense eye marker waterproof från Lumene.Recension på Intense eye marker waterproof från Lumene.Recension på Intense eye marker waterproof från Lumene.
Recension på Intense eye marker waterproof från Lumene.

Darkside waterproof gel liner, 0,3 g, Anastasia.
Smidig gelpenna som skruvas upp. ”Blev positivt överraskad av resultatet. Den är visserligen svart men ger en mjuk applicering, inga hårda streck. Man väljer själv hur framträdande linjen ska bli, genom hur hårt man trycker med pennan”, säger testare Louise Holck Clausen. ”Lite dyr – men klart prisvärd med tanke på att den sitter som berget”, säger testare May Sundström.   
Betyg: 4,7
Mer info och köp här (länk till Kicks).

3. Bästa intensivt svarta eyeliner: Lumene Intense eye marker waterproof

Recension på Intense eye marker waterproof från Lumene.Recension på Intense eye marker waterproof från Lumene.Recension på Intense eye marker waterproof från Lumene.
Recension på Intense eye marker waterproof från Lumene.

Intense eye marker waterproof, 1,1 ml, Lumene.
Intensivt svart eyeliner med matt finish. Håller bra, men svärtan mattas av något i ögonvrån under dagen. Går hyfsat lätt att få bort med vanlig rengöring trots att formulan är vattenfast. ”Tack vare den matta finishen är det här den absolut svartaste eyelinern jag provat, älskar't! Perfekt för den som vill fylla i en tjock, kraftfull vinge”, säger testare Jasminda Blanco.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Lyko).

4. Bästa eyeliner för tunna linjer: Mac Brushstroke 24 hour liner

Recension på Brushstroke 24 hour liner från Mac.Recension på Brushstroke 24 hour liner från Mac.Recension på Brushstroke 24 hour liner från Mac.
Recension på Brushstroke 24 hour liner från Mac.

Brushstroke 24 hour liner, 0,67 g, Mac.
Eyeliner med precisionsspets som fixar den allra tunnaste linjen. Sitter säkert hela dagen, bortsett från i ögonvrån där färgen kan släppa lite om det blir fuktigt. Är du ute efter kolsvarta kattögon finns vassare varianter. Men vill du ha en naturlig, nåltunn linje som markerar fransraden är denna ett toppenköp. ”Det är så enkelt att få ett fint resultat. Värd varenda krona”, säger testare Linda Nestor.
Betyg: 4,4
Mer info och köp här (länk till Kicks)

5. Bästa gel-eyeliner: Bobbi Brown Long-wear gel eyeliner

Recension på Long-wear gel eyeliner från Bobbi Brown.Recension på Long-wear gel eyeliner från Bobbi Brown.Recension på Long-wear gel eyeliner från Bobbi Brown.
Recension på Long-wear gel eyeliner från Bobbi Brown.

Long-wear gel eyeliner, 3 g, Bobbi Brown.
Krämig eyeliner i smidig burk. Inget för nybörjaren, men toppen för den vana eyelineranvändaren. ”Smörig, härlig och len – tills den torkar och det gör den rätt snabbt. Då sitter den som berget. Med rätt pensel (Bobbie Brown har en speciell för den här produkten) har den här blivit en ny favorit”, säger redaktör Maria Nylén. Kostar en slant men räcker länge. Minus för att pensel inte ingår.
Betyg: 4,1
Mer info och köp här (länk till Bangerhead).   

6. Bästa billiga eyeliner: Nyx Epic ink liner  

Recension på Epic ink liner från Nyx.Recension på Epic ink liner från Nyx.Recension på Epic ink liner från Nyx.
Recension på Epic ink liner från Nyx.

Epic ink liner, 1 ml, Nyx.
Eyeliner i tuschvariant som är enkel att måla med. Lätt att få till både tunna och tjockare linjer och vinge. Men det krävs lite pill för att färgen ska bli heltäckande. Den vattenfasta formulan torkar snabbt och sitter bra under dagen. Men har man ögon som lätt rinner eller tåras finns risk för kladd i ögonvrån. Går lätt att få bort med bara varmvatten.
Betyg: 4
Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

7. Bästa kajalpenna: Lancôme Le crayon khôl eyeliner pencil

Recension på Le crayon khôl eyeliner pencil från Lancôme.Recension på Le crayon khôl eyeliner pencil från Lancôme.Recension på Le crayon khôl eyeliner pencil från Lancôme.
Recension på Le crayon khôl eyeliner pencil från Lancôme.

Le crayon khôl eyeliner pencil, 1,8 g, Lancôme.
Lyxig kajalpenna som glider mjukt på huden. Ger en kolsvart linje som sitter säkert hela dagen – genom både fukt, svett och tårar. Går bort med sminkborttagning utan större ansträngning. Lite knepigt att få till en tunn, rak linje för den ovana. Men lätt att tona ut för en mjukare look. Dyr – men prisvärd om man är ute efter en mjuk eyeliner som fixar en sotning.
Betyg: 3,8
Mer info och köp här (länk till Eleven)

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

LÄS MER: Skönhetsredaktören tipsar om spännande höstnyheter (och sina favoriter) 

Så får du till din eyeliner – tutorial, våra bästa tips och svar på vanliga frågor: 

Överdimensionerad kalligrafi, retrovingar eller subtila linjer som definierar ögats form – eyelinern är makeupscenens stjärna. 

Vilka sorters eyeliner finns det?

SVAR: Eyeliner finns bland annat som gel, kaka (så kallad dip liner) och i hylsa à la tuschpenna.

Hur får jag eyelinern att hålla sig fin hela dagen?

SVAR: Använd en ögonprimer för att få eyelinern att sitta hela vägen till läggdags, inte minst om du har oljiga ögonlock. Har du känsliga, rinniga ögon är en vattenfast eyeliner att rekommendera. Ett annat knep är att grunda med en kajal och sedan måla en flytande eyeliner över så har du streck som sitter.

Hur gör jag för att få eyelinern att se likadan ut på båda ögonen?

SVAR: Ibland kan det vara så enkelt som att prova en eyeliner med en smalare eller mjukare spets för ett mer följsamt resultat. Mät ut var du ska lägga strecken genom att dutta små prickar där eyelinern ska börja och sluta. Tänk på att titta rakt fram i spegeln med öppna ögon, blunda inte och dra inte i ögonlocken. Ett knep är också att använda en papperslapp, ett kreditkort eller en bit tejp som du lägger mot huden vid yttre ögonfransvrån. Efter det är det bara att applicera din eyeliner genom att måla kant i kant med lappen, kortet eller tejpen.

Vad är skillnaden mellan flytande eyeliner och kajal?

SVAR: Flytande eyeliner och kajal ger två helt olika effekter. Flytande eyeliner går att likna vid effekten av en tuschpenna, medan en kajal liknar en krita. Eyelinern målar skarpare linjer medan kajalens streck blir mjukare. 

Kajal ramar in ögonen på ett dramatiskt och intensivt sätt.Kajal ramar in ögonen på ett dramatiskt och intensivt sätt.Kajal ramar in ögonen på ett dramatiskt och intensivt sätt.
Kajal ramar in ögonen på ett dramatiskt och intensivt sätt. Foto: Jesper Lindberg Ruiz/Estrop

Eyelinern blir ojämn, vad gör jag för fel?

SVAR: Grunda med en primer så blir canvasen, ditt ögonlock, jämnare och lättare att måla på. Dessutom minskar risken för att strecken smetas ut och fastnar i oljig ögonlock. Måla inte för tjockt i inre ögonvrån! Det är lätt att pennan slinter och att eyelinern blir som ett enda rakt streck snarare än en följsam linje. Lätta på handen och måla med en tunn spets för att få till de perfekta linjerna. Många drar ögonlocket åt sidan för att få en rak linje och för att det ska bli lättare att applicera eyelinern, men när du drar blir det svårare att få till en jämn linje eftersom ögonlocket ändrar form när du släpper taget om det. 

Finns det något smart knep att rätta till misstag utan att behöva göra om allt?

SVAR: Fukta en bomullstops med rengöring eller lite av din concealer. Flera märken har även correcor pens, en liten penna med tunn spets som du lätt suddar bort felsteg med.

En tjock eyeliner ger snabbt festkänsla.En tjock eyeliner ger snabbt festkänsla.En tjock eyeliner ger snabbt festkänsla.
En tjock eyeliner ger snabbt festkänsla. Foto: FRANCESCO GILI / ALL RIGHTS RESERVED - FRANCESCO GILI

LÄS MER: Primer – bäst i test och stor guide till hur du använder primers rätt

LÄS MER: Bäst i test av ögonkrämer – hejdå fina linjer, påsar och mörka ringar!