Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Damernas Värld har testat mascara och utsett de allra bästa för fylliga fransar.Damernas Värld har testat mascara och utsett de allra bästa för fylliga fransar.Damernas Värld har testat mascara och utsett de allra bästa för fylliga fransar.
1 AV 2
Makeupartisten William Värnild om hur du lyckas med looken
2 AV 2
Damernas Värld har testat mascara och utsett de allra bästa för fylliga fransar.

Mascara – bäst i test 2023 (och tipsen för fylliga fransar!)

Vilken mascara är bäst? Mascara är en stapelvara i necessären och utbudet växer för varje år. Vi har testat oss igenom allt från budgetmascara till lyxprodukter och utsett bäst i test 2023. Vi ger dig också tipsen för långa fransar, misstagen att undvika och en guide till den bästa mascaraborsten för just dig. 

BÄST I TEST AV MASCARA 2023. Letar du efter en mascara som ger långa, snyggt separerade och fylliga ögonfransar? Då har du kommit rätt. Damernas Världs kräsna testpanel har testat en stor mängd mascaror och valt ut de bästa i sju kategorier. Dessutom får du de bästa tipsen för att få ett riktigt proffsresultat av mascaran och hur du ska undvika vanliga fallgropar. 

En Rolls-Royce-borste som grabbar tag i fransarna och kammar ut dem till maximal längd.

1. BÄSTA MASCARA 2023 – Bästa vattenfasta mascara: Sensai Mascara 38°C volumising

Recension på Mascara 38°C volumising från Sensai.Recension på Mascara 38°C volumising från Sensai.Recension på Mascara 38°C volumising från Sensai.
Recension på Mascara 38°C volumising från Sensai.

Mascara 38°C volumising, 8 ml, Sensai.
En klassiker som levererar år efter år. Mascaran är vattenfast upp till 38 grader och sitter som berget genom regn, svett och tårar. Den böjda borsten kan verka trixig till en början, men lyfter fransarna till nya höjder när man väl fått in snitsen. ”En Rolls-Royce-borste som grabbar tag i fransarna, kammar ut dem till maximal längd och ger volym och fyllighet. Jag har ofta problem med att mascaran tynger ner mina redan platta fransar, men den här jobbar mot tyngdlagen trots ett rejält lager av mascara”, säger testaren Jasminda Blanco. ”Vattenfast och hållbar även om du skulle gnugga dig i ögonen. Den här sitter!” säger testaren Maria Nylén. Lätt att tvätta bort med varmt vatten och en liten gnutta tålamod.
Betyg: 4,8
ANNONS
Köp här (länk till Åhléns) 

 

2. Bästa mascara för separerade fransar: Sweed Cloud mascara

Recension på Cloud mascara från Sweed.Recension på Cloud mascara från Sweed.Recension på Cloud mascara från Sweed.
Recension på Cloud mascara från Sweed.

Cloud mascara, 12 ml, Sweed.
Vattentålig mascara i gullig, molnprydd förpackning. Klarar varma och fuktiga dagar utan att vara vattenfast. Separerar och förlänger fransarna i några snabba svep, men ger ingen maxad fyllighet. Perfekt för den som suktar efter ett naturligt resultat utan risk för spindelben, eller för bångstyriga fransar där det krävs precision. Lätt att tvätta bort. Vegansk.
Betyg: 4,6
ANNONS
Köp här (länk till Lyko) 

 

3. Bästa lyxiga mascara: Lancôme Hypnôse volume-à-porter mascara

Recension på Hypnôse volume-à-porter mascara från Lancôme.Recension på Hypnôse volume-à-porter mascara från Lancôme.Recension på Hypnôse volume-à-porter mascara från Lancôme.
Recension på Hypnôse volume-à-porter mascara från Lancôme.

Hypnôse volume-à-porter mascara, 6,5 ml, Lancôme.
Lyxig mascara med lätthanterlig borste som separerar fransarna fint. Ger en djup svärta och en fin böj med volym, men ingen superlängd. Kan smula minimalt, men sitter annars säkert hela dagen. ”Lyxig känsla med den blanka förpackning och lätt att greppa med den vågformade designen. Den är visserligen i dyraste laget, men jag använder den gärna igen”, säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4,4
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead) 

Klassisk mascara som kan byggas på i flera lager. Ger rejält med volym och mycket längd.

4. Bästa mascara för volym: Clarins Wonder perfect mascara 4D

Recension på Wonder perfect mascara 4D från Clarins.Recension på Wonder perfect mascara 4D från Clarins.Recension på Wonder perfect mascara 4D från Clarins.
Recension på Wonder perfect mascara 4D från Clarins.

Wonder perfect mascara 4D, 8 ml, Clarins.
Klassisk mascara som kan byggas på i flera lager. Vanlig, hederlig mascaraborste som funkar toppen. Ger rejält med volym och mycket längd. Sitter bra, men kan lägga sig lite under ögonen om det är väldigt fuktigt ute eller om man har en fet ögonkräm. Lätt att tvätta bort. ”Krämig och fin, smular sig inte, klumpar inte. Superbra!”, säger testaren Anna Börjesson. Plus för snygg förpackning.
Betyg: 4,3
ANNONS
Köp här (länk till Kicks)

 

5. Bästa billiga mascara: Maybelline Lash sensational sky high cosmic mascara black

Recension på Lash sensational sky high cosmic mascara black från Maybelline.Recension på Lash sensational sky high cosmic mascara black från Maybelline.Recension på Lash sensational sky high cosmic mascara black från Maybelline.
Recension på Lash sensational sky high cosmic mascara black från Maybelline.

Lash sensational sky high cosmic mascara black, 7,2 ml, Maybelline.
Maybellines populära Sky high-mascara i ny tappning med extra svärta. Formulan är något vattnig, men den flexibla gummiborsten är lätt att jobba med. Ger mycket volym och färg till fransarna och sitter säkert hela dagen. ”Ett riktigt kap för den som vill ha maxad volym för en liten peng”, säger testaren Sofia Tarvainen.
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Lyko) 

Den smala gummiborsten med sina små piggar når varje liten frans.

6. Bästa förlängande mascara: L'Oréal Paris Telescopic mascara

Recension på Telescopic mascara från L'Oréal Paris.Recension på Telescopic mascara från L'Oréal Paris.Recension på Telescopic mascara från L'Oréal Paris.
Recension på Telescopic mascara från L'Oréal Paris.

Telescopic mascara, 8 ml, L'Oréal Paris.
Lättjobbad mascara som ger ett fint resultat utan krångel. Ger en viss volym, men precis som både det långsmala skaftet och borsten vittnar om är det framför allt längden man har satsat på här. Den smala gummiborsten med sina små piggar når varje liten frans. Resultatet blir långa, definierade fransar i några svep. Lätt att tvätta bort med klassisk remover. Prisvärd.
Betyg: 4,1
ANNONS
Köp här (länk till Åhléns) 

 

7. Bästa mascara för känsliga ögon: Idun Minerals Vatn volume 38°C

Recension på Vatn volume 38°C från Idun Minerals.Recension på Vatn volume 38°C från Idun Minerals.Recension på Vatn volume 38°C från Idun Minerals.
Recension på Vatn volume 38°C från Idun Minerals.

Vatn volume 38°C, 9 ml, Idun Minerals.
Snäll mascara som passar känsliga ögon. Vattentålig formula som sitter säkert genom både regn och svettiga träningspass. Smidig att få bort med varmt vatten. ”Den sitter så bra! Har haft den genom spöregn, yoga och en tupplur – utan minsta smul. Är så imponerad!”, säger testare Anna Börjesson. Plus för fin gräddvit förpackning av återvunnen plast. Minus för risk för klumpar vid applicering. Vegansk.
Betyg: 4
ANNONS Köp här (länk till Lyko) 

 

Men den här håller inte riktigt måttet:

Masterpiece max mascara, 7,2 ml, Max Faxtor.
Klumpfri mascara som ska ge snabb volym och väldefinierade fransar. Det fastnar väldigt lite färg på borsten och resultatet är diskret. Mascaran ger färg och separerar fransarna fint, men testpanelen hade förväntat sig mer effekt i form av längd och volym.

 

LÄS MER Bäst i test av ögonmasker och eye patches (hej då torrhetsrynkor!) 

LÄS MER Sminkguide för 50 plus – så sminkar du mogen hud 

 

SÅ GICK TESTET TILL

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

DAMERNAS VÄRLDS TESTPANEL

Testpanelen består av delar av DV-redaktionen, samt en grupp kvinnor från hela Sverige i åldern 27 till 64 år, med olika hud- och hårtyper. Recensionerna är resultatet av vad riktiga människor upplever och tycker, och hur produkterna fungerar i deras liv. Det är mycket jobb som ligger bakom!

Inget kladd på ögonlocket här!Inget kladd på ögonlocket här!Inget kladd på ögonlocket här!
Inget kladd på ögonlocket här! Foto: Prostock-studio / Shutterstock

LYCKAS MED DIN MASCARA – tips och svar på vanliga frågor

Många är vi som drömmer om långa fylliga ögonfransar som ramar in ögonen på bästa sätt. Så här slipper du klumpar och pandaögon och får fina fransar som håller.

Hur applicerar jag mascara?

Börja med att applicera vid fransraden och sicksacka sedan uppåt i små rörelser, tills du nått slutet på fransen. Genom att använda den metoden täcker och kammar du hela fransarna samtidigt som du minimerar risken för klumpar. Ett bra tips är också att värma mascaran mellan handflatorna innan applicering för att göra krämen mer rinnig och lättarbetad.

Jag är linsbärare och har känsliga ögon som lätt rinner. Kan jag ha mascara?

Absolut! Leta efter mascaror som är framtagna för känsliga ögon. Ofta är de oftalmologiskt testade. Vatn volume 38°C från Idun Minerals är ett utmärkt exempel på en mascara som passar alla.

En primer för fransarna hjälper mascaran att sitta på plats hela dagen.

Varför hamnar mascaran under ögonen? Och vad ska jag göra åt saken?

Om det inte regnar eller är fuktigt är oljiga ögonlock eller ögonkräm sannolikt att klandra, då olja löser upp mascarans vaxer. Men det finns produkter som löser problemet! En primer för fransarna hjälper mascaran att sitta på plats hela dagen. Testa också att pudra löspuder över ögonområde och fransar (det bidrar dessutom till extra volymeffekt) för att absorbera oljorna som annars riskerar att lösa upp vaxet i mascaran. Hyaluronic hydra-powder från By Terry är en kultförklarad klassiker som klarar jobbet. En annan variant är att testa en så kallad tubmascara, där stråna lindas in i små ”tuber” som löses upp i varmt vatten – testvinnaren Mascara 38°C volumising från Sensai är en riktig storfavorit.

Hur slipper jag klumpar?

Klassiska knep är att torka av borsten inför applicering eller snabbt värma upp mascaratuben i ett glas varmt vatten för att göra krämen mer rinnig. Eller byt till en smal gummiborste av kamtyp. Glöm inte att vicka borsten fram och tillbaka. Att använda rätt teknik är minst lika viktigt: gnugga in borsten mellan fransarna, så nära fransrötterna som möjligt, och sicksacka dig långsamt utåt. På så vis täcker du hela fransen, samtidigt som du kammar igenom den. Se till att du arbetar i fransarnas naturliga växtriktning och inte kammar alla fransar åt ett och samma håll, det gör ofta att fransarna klumpar ihop sig.

Smala gummiborstar är kända för att jobba klumpfritt.

Hur bygger jag lager på lager utan att det blir klumpar?

Vill du bygga många lager är tricket att hitta en mascara där krämen stelnar långsamt och därför ger lång speltid. Ett klassiskt knep är att torka av borsten inför varje applicering. Smala gummiborstar är kända för att jobba klumpfritt.

Skådespelaren Dakota Johnson med maffiga fransar, utan klumpar.Skådespelaren Dakota Johnson med maffiga fransar, utan klumpar.Skådespelaren Dakota Johnson med maffiga fransar, utan klumpar.
Skådespelaren Dakota Johnson med maffiga fransar, utan klumpar. Foto: MICHAEL HURCOMB/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Min mascara smular direkt. Vad kan jag göra?

Om mascaran är torr och smulig beror det antagligen på att den är gammal och det är dags att byta mascara. Kom ihåg att inte pumpa i luft i mascaran när du ska plocka upp mer produkt, utan sätt ner borsten och skaftet i hylsan och dra runt för att fånga upp mer, då håller den längre. Luft i tuben snabbar på torkningsprocessen. 

Primer för ögonfransarna, vad är det?

Liksom primer för ansiktet är fransprimer ganska genialiskt. Den hjälper mascaran att hålla sig i topptrim hela dagen, och vårdar ofta fransarna på vägen. Diorshow maximizer mascara primer 3D från Dior är suverän.
ANNONS Köp här (länk till Åhléns) 

Hur använder jag mascaraprimer?

Innan du applicerar mascara borstar du på primern för att maxa effekten av din mascara. Ett annat tips är att använda en blå mascara under din svarta, som False lash effect max out blue primer från Max Factor som faktiskt kan ge en känsla av ännu svartare fransar.
ANNONS Köp här (länk till Lyko) 

Jag har spikraka fransar. Hur fixar jag böjen?

Börja med att använda en ögonfransböjare, innan du applicerar mascaran. Satsa också på en volymmascara. Både vinnaren från Sensai och testets fyra från Clarins är mästare på jobbet. Vill du säkra böjen hela dagen håller vattenfasta mascaror bättre.

Att få bort vattenfast mascara kan vara en utmaning och slita på fransarna – om du använder fel rengöring.

Hur får jag bort vattenfast mascara?

En vattenfast mascara är toppen när du till exempel ska träna, om vädret bjuder på en dålig prognos eller när det vankas ett tårfyllt bröllop. Att få bort vattenfast mascara kan däremot vara en utmaning och slita på fransarna – om du använder fel rengöring. En oljebaserad ögonmakeupremover löser uppgiften med bravur. Dränk en bomullsrondell och håll mot ögonen, dra sedan försiktigt neråt. Gnugga aldrig! Avsluta med ett micellärvatten för att se till att eventuellt rester intill och under fransraden försvinner.

Jag gillar inte vattenfast mascara. Finns det andra sätt att få mascaran att hålla?

Använd din favoritmascara som vanligt, och avsluta med ett svep genomskinlig, vattenfast mascara som låser in produkten, till exempel Brow/lash waterproof maker från Artdeco.
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel) 

En mascara håller oftast i sex månader, sen är det dags att kassera den av hygieniska skäl.

Hur länge håller en öppnad mascara?

På förpackningen (på alla skönhetsprodukter) finns en burk med en siffra. Siffran står för hur många månader en produkt håller från det att du har öppnat det. En mascara håller oftast i sex månader, sen är det dags att kassera den av hygieniska skäl. Lämna på närmsta återvinning av kosmetik, hos Kicks till exempel.

Mina fransar är korta. Vad gör jag?

Näringsbomba med ögonfransserum – de funkar verkligen. Satsa sen på förlängande mascara som bygger på franstippen med hjälp av fibrer. Vår testvinnare adderar många millimeter.

Är dyra mascaror alltid bäst?

Nej. Flera av de bästa mascaror vi testat genom åren ligger i budgetklassen.

Det finns så många olika varianter, hur väljer jag rätt?

Vet du redan vilken typ av borste du gillar men är sugen på att byta mascara kan du testa ett annat varumärke med samma typ av borste, men som har en annan formula. Annars är personalen i butiken ofta en underskattad resurs som brukar ha bra koll på vilken typ av mascara som funkar bäst på olika typer av fransar.

Foto: Prostock-studio / Shutterstock

5 VANLIGA MISSTAG MED MASCARA (och hur du undviker dem!)

1. Du målar för många lager.

De flesta mascaror hinner torka halvvägs genom lagerbyggandet, med klumpfransar som resultat.

2. Du pumpar borsten i hylsan.

Pumpandet trycker in luft i förpackningen, vilket gör att mascaran torkar ut snabbare.

3. Du använder vattenfast mascara varje dag.

Att ta bort vattenfast mascara kräver ofta att du gnuggar. Det frestar på ögonområdet, så spara den vattenfasta mascaran till bröllop/gymbesök/snöstormsdagar.

4. Du glömmer bort att sicksacka.

För att ge illusionen av långa fransar krävs koncentrerad svärta vid rötterna. Rör borsten fram och tillbaka innan du drar ut genom längderna.

5. Du böjer fransarna efter att du applicerat mascara.

Ajajaj! Formen blir knasig och du riskerar att skada fransarna.

Jennifer Lopez har eventuellt fått lite hjälp av lösögonfransar här...Jennifer Lopez har eventuellt fått lite hjälp av lösögonfransar här...Jennifer Lopez har eventuellt fått lite hjälp av lösögonfransar här...
Jennifer Lopez har eventuellt fått lite hjälp av lösögonfransar här... Foto: MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

RÄTT MASCARABORSTE GÖR STOR SKILLNAD – se vilken som passar just dig

Det är inte bara mascarans formula som avgör slutresultatet, borsten är ofta avgörande. Trots att det kan skilja sig mellan olika mascaror med samma typ av borste är det här några riktlinjer man kan ta med sig in i mascaradjungeln.

Tjock och tät mascaraborste – Passar dig med långa fransar

+ Ger dramatisk volym på nolltid. Passar bäst på naturligt långa, täta fransar.

– Svårjobbad på korta fransar. Hög kladd- och klumprisk.

Konformad mascaraborste – Passar dig med korta ögonfransar

+ Kommer åt alla små fransar vid ytterkanterna, vilket ger en fyllig fransrad. Spetsen är idealisk för undre fransraden.

– Inga egentliga nackdelar. 

Kamborste – Passar dig med korta och tunna ögonfransar

+ Greppar tag i även de minsta strån, lyfter och adderar effektivt millimeter utan att ge klumpar. En böjd kamborste är raka, korta fransars bästa vän.

– Kan kräva flera lager för dramatisk effekt.

Piggborste – Passar dig med långa ögonfransar

+ Gummiborste med piggar brukar vara bra på att separera. Ger en naturlig look.

– Fransarna tenderar att se jämnlånga ut, vilket kan ge ett mer stumt än vippigt intryck.

Böjd mascaraborste – Passar dig med raka fransar

+ Lyfter och böjer raka strån. Täcker hela fransraden i några snabba svep. Ger ofta naturligt resultat.

– Kan vara lite svår att få fin på underfransarna.

Bolltipp på mascaraborste – Passar dig med små fransar

+ Små sjöborreliknande bollar på toppen utlovar bättre åtkomlighet på små fransar.

– Ofta mer marknadsföringshajp än innehåll, en konformad borste funkar lika bra. Även större kladdrisk.

LÄS MER: 40 plus: Bästa skönhetstipsen för hår, hud, fransar, läppar och bryn