Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bäst i test mascara – vi ger våra recensioner och utser den bästa mascaran!
Bäst i test mascara – vi ger våra recensioner och utser den bästa mascaran!
Bäst i test mascara – vi ger våra recensioner och utser den bästa mascaran!
Bäst i test mascara – vi ger våra recensioner och utser den bästa mascaran!

Mascara – bäst i test 2023 (och tipsen för fylliga fransar!)

Vilken mascara är bäst? Mascara är en stapelvara i necessären och utbudet växer för varje år. Vi har testat oss igenom allt från budgetmascara till lyxprodukter och utsett bäst i test 2023. Vi ger dig också tipsen för långa fransar, misstagen att undvika, och guide till den bästa mascaraborsten för just dig. 

Letar du efter en mascara som ger långa och separerade, fylliga ögonfransar? Då har du kommit rätt. Vi listar de bästa tipsen för att få bäst resultat och listar bäst i test utifrån våra recensioner.  

Topplista: bästa mascara 2023

1. Bästa mascara 2023! Bästa badvänliga och ”vattenfasta” mascara: Sensai Mascara 38C volumising

Recension på Mascara 38C volumising från Sensai.

Sensai Mascara 38C volumising, Sensai.
Sensais mascara charmar hela panelen med sin kladdfria formula, imponerande hållbarhet och wow-faktor. Både de med kortare och de med längre naturliga fransar får ett lyft och långa, separerade fransar. Den böjda smidiga borsten gör det lätt att få fin form på fransarna och komma åt överallt. Inga problem att bygga på volym med flera lager, och fransarna kan sedan kammas ut med hjälp av borstens ovansida. Sitter på plats hela dagen, igenom både tårar och bad och löses upp först vid vatten varmare än 38 grader. Samtidigt är den enkel att få bort med sminkborttagning. ”Om budgeten tillåter är det här ett utmärkt val för den som vill ha kvalité. En superbra mascara som trots sitt höga pris fått mig att ansluta till dess fanbase.” säger testaren Jasminda Blanco.
BETYG: 5
ANNONS
Köp här (länk till Kicks)

2. Bästa mascara för separerade fransar: Lancôme Lash idôle mascara. 

Recension på Lash idôle mascara från Lancôme.

Lash idôle mascara, Lancôme.
Lättapplicerad mascara som fångar upp alla fransar och ger blicken ett lyft. Lägger sig inte alls under ögonen och sitter som berget hela dagen. ”Jag delar inte ut högsta betyg lättvindigt men detta är en riktigt vass mascara, kan inte hitta några fel med den. Jag är djupt imponerad.” säger redaktionschef Jenny Bergquist.
BETYG: 4,9
ANNONS
Köp här (länk till Kicks)

3. Bästa volymmascara: Clarins Wonder perfect mascara 4D

Recension på Wonder perfect mascara 4D från Clarins.

Clarins Wonder perfect mascara 4D, Clarins.
Stadig borste som ger mycket volym till fransarna utan att smula under dagen. Dessutom byggbar i flera lager för den som vill ha ännu mer volym. ”Lätt att applicera och ögonen öppnar verkligen upp sig med denna mascara. Känns som ögonfransarna lyfts upp och jag får direkt känslan att fransarna är mycket mycket längre.” säger testaren Linda Nestor. Kräver lite övning för att få till även separerade fransar.
BETYG: 4,7
ANNONS
Köp här (länk till NordicFeel).

4. Bästa mascara för känsliga ögon: Idun minerals Liv all-in-one mascara

Recension på Liv all-in-one mascara från Idun minerals.

Liv all-in-one mascara, Idun minerals.
Prisvärd vegansk mascara som ger fin volym och separation tack vare den tjocka gummiborsten. Något svår att använda för den med korta fransar. Pluspoäng för närande formula med jojobaolja. ”Ger tjockare och längre fransar som håller hela dagen. Perfekt när man har lite bråttom på morgonen, man är klar på ett svep.” säger testaren May Sundström.
BETYG: 4,6
ANNONS
Köp här (länk till NordicFeel).

5. Bästa förlängande mascara: Sweed lashes Lash lift mascara. 

Recension på Lash lift mascara från Sweed lashes.

Lash lift mascara, Sweed lashes.
Väldigt smal kamborste som du enkelt separerar och omsluter varje frans med. Kräver lite övning för att få in rätt teknik, men ger sen lösögonfranslånga fransar som sitter på plats hela dagen. ”Sträcker mig numera efter denna både till vardag och fest, en ny favorit!” säger redaktör Anna Börjesson. Kräver sminkborttagning.
BETYG: 4,5
ANNONS Köp här (länk till Sweed lashes). 

 

6. Bästa budgetmascara för volym: L'Oréal Paris Volume million lashes balm noir

Recension på Volume million lashes balm noir från L'Oréal Paris.

Volume million lashes balm noir, L'Oréal Paris.
Ett mycket prisvärt alternativ för den som vill ha svarta volyminösa fransar. Den flexibla borsten uppskattas och gör appliceringen snabb. Dock tendens till smul i slutet på dagen. ”En mycket bra vardagsmascara för dig som inte har tjocka fransar och vill addera färg och lagom volym.” säger digitala chefen Maria Nylén.
BETYG: 4,3
ANNONS
Köp här (länk till Kicks)

7. Bästa budgetmascara för långa fransar: Maybelline Sky high mascara

Recension på Sky high mascara från Maybelline.

Sky high mascara, Maybelline.
Riktigt hållbar budgetfavorit som ger bra resultat utan krångel. Fransarna blir separerade och långa. ”Borsten är lättarbetad och det går att bygga flera lager utan att fransarna klibbar ihop. Jag kommer definitivt köpa igen, älskar den här mascaran”, säger testaren Zainab Jones.
BETYG: 4,1
ANNONS Köp här (länk till Meds).

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Lyckas med din mascara – tips och svar på vanliga frågor

Många är vi som drömmer om långa fylliga ögonfransar som ramar in ögonen på bästa sätt – så här slipper du klumpar och pandaögon och får fina fransar som håller.

Välj mascara utifrån vilken effekt du vill ha. Smala borstar är exempelvis bra för att bygga lager men undvika klumpiga fransar. Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Hur applicerar jag mascara?

SVAR: Börja med att applicera vid fransraden och sicksacka sedan uppåt i små rörelser, tills du nått slutet på fransen. Genom att använda den metoden täcker och kammar du hela fransarna samtidigt som du minimerar risken för klumpar. Ett bra tips är också att värma mascaran mellan handflatorna innan applicering för att göra krämen mer rinnig och lättarbetad.

Jag är linsbärare och har känsliga ögon som lätt rinner. Kan jag ha mascara?

SVAR: Absolut! Leta efter mascaror som är framtagna för känsliga ögon. Ofta är de oftalmologiskt testade. Testets Liv all-in-one från Idun minerals är ett utmärkt exempel på en mascara som passar alla.

Varför hamnar mascaran under ögonen? Vad ska jag göra åt saken?

SVAR: Om det inte regnar eller är fuktigt är oljiga ögonlock eller ögonkräm sannolikt att klandra, då olja löser upp mascarans vaxer. Men lugn, det finns produkter som löser problemet! En primer för fransarna hjälper mascaran att sitta på plats hela dagen. Testa också att pudra löspuder över ögonområde och fransar (det bidrar dessutom till extra volymeffekt) för att absorbera oljorna som annars riskerar att lösa upp vaxet i mascaran. Hyaluronic hydra-powder från By Terry är en kultförklarad klassiker som klarar jobbet.
ANNONS  Köp här - länk till Skincity)

En annan variant är att testa en så kallad tubmascara, där stråna lindas in i små "tuber" som löses upp i varmt vatten – testvinnaren 38C volumising mascara från Sensai är en riktig storfavorit. 

Hur slipper jag klumpar?

SVAR: Klassiska knep är att torka av borsten inför applicering eller snabbt värma upp mascaratuben i ett glas varmt vatten för att göra krämen mer rinnig. Eller byt till en smal gummiborste av kamtyp. Glöm inte att vicka borsten fram och tillbaka. Att använda rätt teknik är minst lika viktigt: gnugga in borsten mellan fransarna, så nära fransrötterna som möjligt, och sick-sacka dig långsamt utåt. På så vis täcker du hela fransen och samtidigt som du kammar igenom den. Se till att du arbetar i fransarnas naturliga växtriktning och inte kammar alla fransar åt ett och samma håll, det gör ofta att fransarna klumpar ihop sig.

Hur bygger jag lager på lager utan att det blir klumpar?

SVAR: Vill du bygga många lager är tricket att hitta en mascara där krämen stelnar långsamt och därför ger lång speltid. Ett klassiskt knep är att torka av borsten inför varje applicering. Smala gummiborstar är kända för att jobba klumpfritt.

Min mascara smular direkt…

SVAR: Det är ett tecken på att den har gjort sitt sista svep. Om mascaran är torr och smulig beror det antagligen på att den är gammal och det är dags att byta mascara. Kom ihåg att inte pumpa i luft i mascaran när du ska plocka upp mer produkt, utan sätt ner borsten och skaftet i hylsan och dra runt för att fånga upp mer. Luft i tuben snabbar på torkningsprocessen. 

Primer för ögonfransarna, vad är det?

SVAR: Liksom primer för ansiktet är fransprimer ganska genialiskt. Den hjälper mascaran att hålla sig i topptrim hela dagen, och vårdar ofta fransarna på vägen. Diorshow maximizer mascara primer 3D från Dior är suverän.
ANNONS  Köp här (länk till Kicks) 

Hur använder jag mascaraprimer?

SVAR: Innan du applicerar mascara borstar du på primern för att få maxa effekten av din mascara. Ett annat tips är att använda en blå mascara under din svarta, som False lash effect max out blue primer från Max Factor som faktiskt kan ge en känsla av ännu svartare fransar.
ANNONS Köp här (länk till Lyko)

Jag har spikraka fransar. Hur fixar jag böjen?

SVAR: Börja med att använda en ögonfransböjare, innan du applicerar mascaran. Satsa också på en volymmascara. Testets vinnare två från Clarins är en mästare på jobbet. Vill du säkra böjen hela dagen håller vattenfasta mascaror bättre.

Hur får jag bort vattenfast mascara?

SVAR: En vattenfast mascara är toppen när du till exempel ska träna, om vädret bjuder på en dålig prognos eller när det vankas ett tårfyllt bröllop. Att få bort vattenfast mascara kan däremot vara en utmaning och slita på fransarna – om du använder fel rengöring. En oljebaserad ögonmakeupremover löser uppgiften med bravur. Dränk en bomullsrondell och håll mot ögonen, dra sedan försiktigt neråt. Gnugga aldrig! Avsluta med ett micellärt vatten för att se till att eventuellt rester intill och under fransraden försvinner.

Jag gillar inte vattenfast mascara. Finns det andra sätt att få mascaran att hålla?

SVAR: Använd din favoritmascara som vanligt, och avsluta med ett svep genomskinlig, vattenfast mascara som låser in produkten, till exempel Brow/lash waterproof maker från Artdeco.
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel).

Hur länge håller en öppnad mascara?

SVAR: På förpackningen (på alla skönhetsprodukter) finns en burk med en siffra. Siffran står för hur många månader en produkt håller från det att du har öppnat det. En mascara håller oftast i sex månader, sen är det dags att kassera den av hygieniska skäl. Lämna på närmsta återvinning av kosmetik, hos Kicks till exempel. 

 

Ögonfransböjaren använder vi innan vi målar mascara, okej? Annars kan fransarna bli skadade. Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Mina fransar är korta. Vad gör jag?

SVAR: Näringsbomba med ögonfransserum – de funkar verkligen. Satsa sen på förlängande mascara som bygger på franstippen med hjälp av fibrer. Vår testvinnare adderar många millimeter.

LÄS MER: Bäst i test – bästa ögonfransserum!  

Är dyra mascaror alltid bäst?

SVAR: Nej. Flera av de bästa mascaror vi testat genom åren ligger i budgetklassen.

Jag har känsliga ögon som lätt rinner, vilken mascara passar mig?

SVAR: Titta efter mascaror framtagna för just känsliga ögon, de bör vara oftalmologiskt testade och innehålla ett minimalt antal ingredienser som kan vara irriterande för ögat. Vi gillar Hypo-allergenic volume mascara från Isadora som är snäll mot ögonen och ger supervolym.
ANNONS Köp här (länk till Kicks)

Tänk också på att inte låna ut din mascara och att byta ut den ofta. Det brukar stå sex månader på förpackningen, men är du känslig är det helt klart lönt att byta ut den oftare än så, minst var tredje månad!

Det finns så många olika varianter, hur väljer jag rätt?

SVAR: Vet du redan vilken typ av borste du gillar men är sugen på att byta mascara kan du testa ett annat varumärke med samma typ av borste, men som har en annan formula. Annars är personalen i butiken ofta en underskattad resurs som brukar ha bra koll på vilken typ av mascara som funkar bäst på olika typer av fransar.

5 vanliga misstag med mascara (och hur du undviker dem!)

1. Du målar för många lager.
De flesta mascaror hinner torka halvvägs genom lagerbyggandet, med klumpfransar som resultat.

2. Du pumpar borsten i hylsan.
Pumpandet trycker in luft i förpackningen, vilket gör att mascaran torkar ut snabbare.

3. Du använder vattenfast mascara varje dag.
Att ta bort vattenfast mascara kräver ofta att du gnuggar. Det frestar på ögonområdet, så spara den vattenfasta mascaran till bröllop/gymbesök/snöstormsdagar.

4. Du glömmer bort att sicksacka.
För att ge illusionen av långa fransar krävs koncentrerad svärta vid rötterna. Rör borsten fram och tillbaka innan du drar ut genom längderna.

5. Du böjer fransarna efter att du applicerat mascara.
Ajajaj! Formen blir knasig och du riskerar att skada fransarna.

Rätt mascaraborste gör stor skillnad – se vilken som passar just dig

Det är inte bara mascarans formula som avgör slutresultatet, borsten är ofta avgörande. Trots att det kan skilja sig mellan olika mascaror med samma typ av borst är det här några riktlinjer man kan ta med sig in i mascaradjungeln.

Foto: Dior / Vincent Lappartient

Tjock och tät mascaraborste – passar dig med långa fransar

+ Ger dramatisk volym på nolltid. Passar bäst på naturligt långa, täta fransar.

- Svårjobbad på korta fransar. Hög kladd- och klumprisk.

Mascara med tät och tjock borste – för långa fransar.

Volymmascara, tät mascaraborste från Yves Rocher.
ANNONS Köp här (länk till Yves Rocher).

Konformad mascaraborste – Passar dig med korta ögonfransar

+ Kommer åt alla små fransar vid ytterkanterna, vilket ger en fyllig fransrad. Spetsen är idealisk för undre fransraden.

- Inga egentliga nackdelar.

Mascara med konformad borste – för korta fransar.

Hypnôse doll eyes mascara, konformad borste från Lancôme.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).

Kamborste – Passar dig med korta och tunna ögonfransar

+ Greppar tag i även de minsta strån, lyfter och adderar effektivt millimeter utan att ge klumpar. En böjd kamborste är raka, korta fransars bästa vän.

- Kan kräva flera lager för dramatisk effekt.

Mascara med kamformad borste – för glesa fransar.

Miracle 3-in-1 mascara, mascara med kamborste från Rituals.
Säljs här (länk till Rituals). 

Piggborste – Passar dig med långa ögonfransar

+ Gummiborste med piggar brukar vara bra på att separera. Ger en naturlig look.

- Fransarna tenderar att se jämnlånga ut, vilket kan ge ett mer stumt än vippigt intryck.

Mascara med piggar – för långa ögonfransar.

Lash sensational luscious black, med piggborste från Maybelline.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Böjd mascaraborste – Passar dig med raka fransar

+ Lyfter och böjer raka strån. Täcker hela fransraden i några snabba svep. Ger ofta naturligt resultat.

- Kan vara lite svår att få fin på underfransarna.

Mascara med böj – för raka ögonfransar.

Diorshow iconic overcurl mascara, mascara med böjd borste från Dior.
ANNONS Köp här (länk till Kicks)

Bolltipp på mascaraborste – Passar dig med små fransar

+ Små sjöborreliknande bollar på toppen utlovar bättre åtkomlighet på små fransar.

- Ofta mer marknadsföringshajp än innehåll, en konformad borste funkar lika bra. Även större kladdrisk.

Mascara med bolltipp – för att komma åt alla fransar.

They're real! mascara, mascara med bolltipp från Benefit.
ANNONS Köp här (länk till Sephora)

LÄS MER: Ögonfransserum – allt du behöver veta och bäst i test

LÄS MER: Ögonbrynsserum – bäst i test och så vårdar du brynen