Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Ögonfransserum som verkligen funkar – vi listar det bästa serumet i vårt bäst i test 2022.Ögonfransserum som verkligen funkar – vi listar det bästa serumet i vårt bäst i test 2022.Ögonfransserum som verkligen funkar – vi listar det bästa serumet i vårt bäst i test 2022.
Ögonfransserum som verkligen funkar – vi listar det bästa serumet i vårt bäst i test 2022.

Ögonfransserum: bäst i test 2023 och allt du behöver veta

Ögonfransserum lovar guld och långa fransar på några veckor. Men vilka fungerar egentligen? Vilket ögonfransserum är bäst? Blir fransarna längre? Är ögonfransnäring farligt? Här reder vi ut några vanliga frågor om fransnäring – och utser bäst i test 2023!

BÄST I TEST AV ÖGONFRANSSERUM 2023. Damernas Värld ger dig guiden som besvarar alla frågor om ögonfransserum (du hittar svaren längst ner i den här artikeln) och listar de 7 fransserumen som fick bäst i test.

Det kan vara bra att veta att de ögonfransserum som finns på den godkända svenska marknaden idag endast innehåller tillåtna ämnen, och Damernas Värld tipsar självklart bara om ögonfransserum med godkända ingredienser som verkligen fungerar – och är ofarliga.

Bäst i test – bästa ögonfransserumet 2023 

Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje ögonfransserum och se vilket som passar dig bäst.

1. BÄST I TEST 2022 - RevitaLash Revitalash advanced. Betyg: 5
2.
Xlash Eyelash serum. Betyg: 4,9
3.
Filorga Optim eyes lashes & brows. Betyg: 4,8
4.
LashFood Natural eyelash enhancer. Betyg: 4,5
5.
Combinal Magic Lashes. Betyg: 4,3
6.
M2 Beauté Eyelash activating serum. Betyg: 4,2
7.
L'Oréal Paris Clinically proven lash serum. Betyg: 4

1. Bästa ögonfransserum 2023! RevitaLash Revitalash advanced

Recension på Revitalash advanced fransserum från Revitalash.Recension på Revitalash advanced fransserum från Revitalash.Recension på Revitalash advanced fransserum från Revitalash.
Recension på Revitalash advanced fransserum från Revitalash.

Revitalash advanced, 3,5 ml, Revitalash.
Revitalash var det första ögonfransserumet på marknaden och är en favorit i skönhetsvärlden - med rätta! Efter applicering en gång om dagen i ungefär fyra veckor har fransarna fått sig en rejäl skjuts. Priset är i högsta laget, men för ett serum som är godkänt av ögonläkare och som har sådan effekt är priset värt det. ”Wow-känsla på denna! Mina fransar är längre, tjockare, tätare och fler! Vissa fransar är riktigt långa. Det ger verkligen ett annat intryck nu när jag sätter på mascara och jag är väldigt nöjd. Serumet svider inte heller vid applicering, och applikatorn är lätt att använda.” säger testaren Linda Nestor.
Betyg: 5
ANNONS
Köp här (länk till Kicks). 

2.  Xlash Eyelash serum - längre fransar på 30 dagar

Recension på Eyelash serum från Xlash.Recension på Eyelash serum från Xlash.Recension på Eyelash serum från Xlash.
Recension på Eyelash serum från Xlash.

Eyelash serum, 3 ml, Xlash.
Serumet utlovar längre och fylligare ögonfransar på 30 dagar. Enkelt att använda och behöver bara penslas på en gång per dag. Tunn pensel som gör appliceringen enkel, svider dock rejält om du råkar få serumet i ögat. Mycket prisvärt ögonfransserum! ”För mig funkade det verkligen. Mina fransar blev både längre och fylligare, trots att jag redan i grunden har långa fransar. Jag är riktigt imponerad!” säger redaktör Anna Börjesson.
Betyg: 4,9
ANNONS
Köp här (länk till Xlash).

Den här produkten har blivit ett måste i necessären!

 

3. M2 Beauté Eyelash activating serum

Recension på Eyelash activating serum från M2 Beauté.Recension på Eyelash activating serum från M2 Beauté.Recension på Eyelash activating serum från M2 Beauté.
Recension på Eyelash activating serum från M2 Beauté.

Eyelash activating serum, 5 ml, M2 Beauté.
Daglig kvällsapplicering ger efter några månader resultat i form av längre, mörkare och starkare fransar. Borsten är något stor och klumpig och får upp lite väl mycket produkt, så det är bäst att dra av lite för att slippa få serum i ögat. Å andra sidan räcker den generösa mängden väldigt länge vilket gör serumet mer prisvärt trots den höga prislappen.
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).

Bra och billigt ögonfransserum för dig som vill ha resultat utan hål i plånboken.

4. L'Oréal Paris Clinically proven lash serum - bästa billiga ögonfransserum 

Recension på Clinically proven lash serum från L'Oréal Paris.Recension på Clinically proven lash serum från L'Oréal Paris.Recension på Clinically proven lash serum från L'Oréal Paris.
Recension på Clinically proven lash serum från L'Oréal Paris.

Clinically proven lash serum, 1,9 ml, L'Oréal Paris.
Bra och billigt ögonfransserum för dig som vill ha resultat utan hål i plånboken. Fransarna blir med lite tålamod längre och tätare. Lite annorlunda tjockare pensel där produkten skruvas fram och ska penslas på både morgon och kväll. Se till att inte överdosera för då blir mascaraappliceringen en kladdig historia. ”När jag tog på mascara efter ca 7-8 veckor undrade jag vad som hänt för fransarna såg så långa ut. Det låga priset gör att jag absolut tycker att den här produkten kan vara värd att testa för den som har skrala fransar och vill boosta dem.” säger redaktionschef Jenny Bergquist.
Betyg: 4
ANNONS
Köp här (länk till Kicks). 

Ögonfransserum – vanliga frågor och svar

Om du är som vi så har du med all säkerhet någon gång önskat dig längre och fylligare ögonfransar. Och har du, i likhet med flera av oss, plockat sönder ögonbrynen i din ungdom så har du säkert undrat hur man får fylligare ögonbryn. Visst – det finns både fransförlängning och ”lash lift”, en permanentbehandling av fransarna, men det kräver både underhåll och en välfylld plånbok.

Skönhetsskribenten Maria Ahlgren är ett stort fan av både ögonfransserum och brynnäring och har under åren testat en lång rad varianter. Här svarar hon på vanliga frågor om serumen.

Är ögonfransserum farligt?

SVAR: 2012 varnade Läkemedelsverket för öronfransserum, efter att ha spårat ämnet prostaglandinanaloger i var tredje ögonfransserum som de analyserat. Bland biverkningarna rapporterades irritationer och färgförändringar i iris (hjälp!). Flera populära ögonfransserum fick därför säljförbud och företagen fick eld i baken att formulera ny effektiva, men ofarliga produkter, utan prostaglandinanaloger. Några år senare ändrades Läkemedelverkets beslut och vissa prostaglandinanaloger blev åter tillåtna i kosmetiska produkter. De ögonfransserum och ögonbrynsserum som idag finns på svenska marknaden är säkra att använda – men utomlands och på nätet går det fortfarande att köpa produkter med potentiellt skadliga prostaglandinanalogerna. Köp därför aldrig ögonfransserum på andra ställen än välrenommerade salonger, butiker och auktoriserade nätbutiker som Kicks, Nordic Feel eller Lyko.

Få dina drömfransar med hjälp av serum.Få dina drömfransar med hjälp av serum.Få dina drömfransar med hjälp av serum.
Få dina drömfransar med hjälp av serum. Foto: IBL

Hur fungerar ögonfransserum?

SVAR: En grundförutsättning för hårtillväxt, oavsett var på kroppen, är att hårsäcken får näring. Ögonfransserum fungerar på två sätt. Dels stimuleras fransroten med näring och protein, vilket hjälper kroppen att bygga starka fransar under tillväxtfasen. Fransarna som växer fram blir starkare, tjockare, längre och ibland mörkare. Dels innehåller fransserum ofta ingredienser som skyddar mot yttre hot som kan få fransarna att falla av i förtid – fransens livscykel blir helt enkelt längre. Vanliga ingredienser är olika typer av peptider och aminosyror (protein), näring och vitaminer (till exempel vitamin E eller B5) och någon fuktingrediens.

När ser jag resultat?

SVAR: När du ser resultat beror på var i tillväxtscykeln fransarna eller brynstråna är när du börjar kuren, men mellan 4-6 veckor är det vanliga.

Hur länge måste jag använda ögonfransserum?

SVAR: När du nått fullt resultat räcker det med att underhålla två gånger i veckan. Men dagens fransserum är säkra så du behöver du inte vara rädd för att använda ögonfransnäring under längre perioder.

Kan jag vara allergisk mot ögonfransserum?

SVAR: Man kan vara allergisk mot allt, det finns aldrig garantier. Ögonfransserum från seriösa ansedda tillverkare är, precis som hudvård, testade för att inte orsaka allergi. Prova först på insidan av handleden. Har du inte fått någon reaktion efter 48 timmar ska du kunna känna dig säker att kicka igång Operation superfransar. Men följ alltid medföljande instruktioner! De är skrivna av en anledning. Mest är inte bäst.

Kan jag som gravid använda ögonfransserum?

SVAR: Nej. Det finns helt enkelt inga studier, så ta det säkra före det osäkra. Har du någon allvarlig kronisk sjukdom, ammar eller är gravid, skippa fransserum.

Varför blir mina ögonfransar och ögonbryn glesare och tunnare?

SVAR: Som om det inte räckte med kalkonhals och kråksparkar – med åldern saktar även tillväxten av bryn och fransar av. Men att plötsligt tappa fler ögonfransar och/eller brynhår än normalt kan vara ett tecken på stress. Kroppen prioriterar helt enkelt att skicka näring till andra delar av din hårt prövade kropp, och struntar i att lägga energi på hår, naglar och fransar. Se till att äta ordentligt med B-vitaminer och järn och kanske överväga ett kosttillskott i kombo med fransnäring. Och tagga ner! Misstänker du sjukdom går du givetvis ögonen böj till doktorn.

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

LÄS MER: Mascara – bäst i test 2023 (och tipsen för fylliga fransar!)

LÄS MER: Ögonbrynsserum – serumet som får bäst i test (och tips för fylligare ögonbryn!)