Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Trött på mörka ringar och påsar under ögonen? Läs vårt bäst i test av ögonkrämer!
Trött på mörka ringar och påsar under ögonen? Läs vårt bäst i test av ögonkrämer!

Bäst i test av ögonkrämer – hejdå fina linjer, påsar och mörka ringar!

Ögonen må vara själens spegel, men det är i huden runt dem som spåren av livet – på gott och ont – syns först. Vi har testat ögonkrämer och utsett krämerna som både ger omedelbar askungeeffekt och framtidsförsäkrar genom att minska mörka ringar och arbeta mot linjer och rynkor.

Veronica Henriksson, Anja Skeppe Grahn

BÄST I TEST AV ÖGONKRÄM 2022. En ögonkräm hjälper dig att tackla mörka ringar under ögonen, linjer, rynkor och påsar samt puffighet. Men hur stor skillnad är det på ögonkrämer, hur används ögonkräm rätt och vilken är bäst just nu?  Här är Damernas Världs bäst i test för 2022 och längre ner i artikeln hittar du knepen du behöver för ett välmående ögonparti. 

Topplista: Bästa ögonkräm 2022

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje ögonkräm och se vilken som passar dig och dina behov bäst.
1. BÄST I TEST 2022 – Bästa ögonkräm för mogen hy: Clarins Total eye lift (länk till Lyko) Betyg: 5
2. Bästa ögonkräm budget:
La Roche-Posay Toleriane ultra eye (länk till Meds) Betyg: 4,9
3. Bästa ögonkräm med spf:
Dermalogica Total eye care (länk till Kicks) Betyg: 4,8
4. Bästa uppstramande ögonkräm:
Medik8 Eyelift peptides (länk till Bangerhead) Betyg: 4,6
5. Bästa ögonkräm mot mörka ringar:
Comfort Zone Sublime skin eye cream (länk till Hudoteket) Betyg: 4,5
6. Bästa ögonkräm med retinol:
Verso Super eye serum (länk till Skincity) Betyg: 4,3
7. Bästa ögonkräm mot svullnad:
Clinique All about eyes (länk till Kicks) Betyg: 4,3

”Får bukt med de torra partierna runt mina ögon, och effekten sitter i under många timmar!”

1. Bästa ögonkräm 2022! Bästa ögonkräm för mogen hy: Clarins Total eye lift

Recension på Total eye lift från Clarins.

Total eye lift, 15 ml, Clarins.
Precis lagom fet ögonkräm som återfuktar, ljusar upp och ger lyster till ögonpartiet. Känns härlig vid applicering och trollar dessutom bort torrhet och påsar under ögonen. En dyrgrip i tung flaska, som känns lyxig, även om den inte är optimal att bära med sig. ”Att hitta en ögonkräm som faktiskt kan stilla min huds eviga törst är ett av mitt liv stora i-landsutmaningar, och få har lyckats med den uppgiften. Det behövs bara en pytteliten ärta av den här stunsiga krämen för att få bukt med de torra partierna runt mina ögon, och effekten sitter i under många timmar.” säger redaktionschef Jenny Bergquist.
Betyg: 5
Mer info och köp här (länk till Lyko).

2. Bästa billiga ögonkräm: La Roche-Posay Toleriane ultra eye – dröm för känslig hud

Recension på Toleriane ultra eye från La Roche-Posay.

Toleriane ultra eye, 20 ml, La Roche-Posay.
Parfymfri fuktbomb och budgetfavorit som passar alla hudtyper - även känslig hud. Ögonpartiet känns återfuktat hela dagen och svullnaden kring ögonen minskar markant. ”Sjunker in snabbt och funkar bra under smink. Funkar även väldigt bra för torra ögonlock. Otroligt dryg & väldigt skön konsistens!”, säger testaren Zainab Jones.
Betyg: 4,8
Mer info och köp här (länk till Meds)

3. Bästa ögonkräm med spf: Dermalogica Total eye care

Recension på Total eye care från Dermalogica.

Total eye care, 15 ml, Dermalogica.
Ljusrosa kräm i smidig liten tub. Krämig konsistens som absorberas snabbt och slätar till huden runt ögonen. Täcker lättare mörka ringar. Stort plus för spf 15, toppen för den som är ute i solen och vill ha lite extra skydd! Något stark doft.
Betyg: 4,7
Mer info och köp här (länk till Kicks)

4. Bästa uppstramande ögonkräm: Medik8 peptides age-defying eye firming gel

Recension på Eyelift peptides från Medik8.

EyeLift peptides, 15 ml, Medik8.
Ögonkräm med retinol som ger ögonpartiet ett uppstramat och lyft intryck. Liten smidig tub, perfekt att ta med sig. ”Härlig gel med ordentligt kylande effekt som är väldigt behaglig mot mitt känsliga område runt ögonen”, säger redaktör Marika Cederlund. Svag doft som försvinner snabbt. Tryck försiktigt på pumpen för att inte få ut för mycket.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Bangerhead)

”Jag blev så besatt att jag faktiskt började använda den lite överallt!”

5. Bästa ögonkräm mot mörka ringar: Comfort Zone Sublime skin eye cream

Recension på Sublime skin eye cream från Comfort Zone.

Sublime skin eye cream, 15 ml, Comfort Zone.
Fet ögonkräm som återfuktar ordentligt och känns väldigt skön mot huden. Plumpar direkt och suddar ut mörka ringar. ”Jag upplever som en mindre filler-effekt på torra områden och det nästan genast. Jag blev så besatt att jag faktiskt började använda den lite överallt, som vid mungiporna och i bekymmersrynkan” säger testare Jasminda Blanco.
Betyg: 4,5
Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

6. Bästa ögonkräm med retinol: Verso Super eye serum – fyller ut rynkorna

Recension på Super eye serum från Verso.

Super eye serum, 30 ml, Verso.
Lyxig ögonkräm med retinol. Blommig doft och lätt vattnig konsistens som snabbt sjunker in i huden. Stramar upp och återfuktar direkt. Passar också extra bra mot pigmenteringar. En testare upplever att milier försvann efter bara en veckas användning. Något trög pump med stor öppning och dyrt pris drar ner betyget.
Betyg: 4,3
Mer info och köp här (länk till Skincity)

7. Bästa ögonkräm mot svullnad: Clinique All about eyes

Recension på All about eyes från Clinique.

All about eyes, 15 ml, Clinique.
Snäll ögonkräm som funkar morgon och kväll och som passar alla hudtyper. Lägger sig fint och dämpar direkt puffighet runt ögonen. ”Mycket prisvärda ögonkräm som känns mjukt återfuktande och har en lätt behaglig konsistens. Dessutom i nätt och behändig glasburk.” säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4,3
Mer info och köp här (länk till Kicks).

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Så använder du ögonkräm rätt - vanliga frågor och svar om ögonkräm

Mörka ringar, fina linjer och svullnad - ibland behöver själens spegel lite specialvård. Lär dig allt om vilken ögonkräm som passar dig och hur du applicerar den på bästa sätt.

Säg hejdå till rynkor och påsar under ögonen med en bra ögonkräm! Foto: Jason Lloyd Evans

Varför ska jag använda ögonkräm?

SVAR: Huden under ögonen är tunnare än resterande hud i ansiktet, och därför känsligare. Behoven är också andra än i övriga ansiktet - mörka ringar, svullnad och fina linjer är ett faktum för många. Därför är det bra att använda en specifik kräm anpassad för just det du behöver.

Hur applicerar jag ögonkräm?

SVAR: Applicera genom att följa överkanten av kindbenet och gå en bit upp mot ögonbrynet, inifrån och ut - som bokstaven C. Undvik att komma för nära ögat och ögonvrån och applicera inte på ögonlocket. Det skapar mer irritation än nytta. Använda ringfingret, som oftast är det svagaste fingret, för att applicera din kräm så får du ett lagom tryck på den känsliga huden.

Hur mycket ögonkräm ska jag använda?

SVAR: Att investera i en ögonkräm kan svida i plånboken. Det finns fina budgetvarianter, men de flesta krämer ligger mellan 400 och 800 kronor med ett standardmått på 15 milliliter. Om du däremot slår ut det på hur mycket produkt du faktiskt behöver räcker pengarna ganska långt. Ungefär en pinjenöt för varje öga räcker gott och väl, vilket gör att produkten kan användas länge.

Jag har stora påsar och svullnad under ögonen! Hur får jag bort dem?

SVAR: Om svullnaden beror på att vätska samlas så är mindre salt, mer vatten och en ögonkräm med dränerande ingredienser som koffein en bra start. Andra knep är att sova med huvudet på hög kudde och en lätt minimassage för att få i gång lymfflödet. Svullnad kan också bero på irritation eller allergi. Ta bort makeup med parfymfri rengöring och undvik ögonkrämer med essentiella oljor eller stark parfym. Du kan också dämpa svullnaden genom att förvara din ögonkräm i kylen innan du använder den.

Mina mörka ringar under ögonen blir bara värre. Varför?

SVAR: Mörka ringar beror till stor del på våra gener, men också på hur vi lever. Stress, alkohol och rökning i kombination med dålig sömn gör att ringarna kan bli mer synliga. Testa vår testfemma från Comfort Zone, flera i panelen upplevde att mörka ringar dämpades. Satsa annars på en korrigerande ögonkräm, vi gillar CC crème eye à la centella asiatica, från Erborian (Mer info och köp här - länk till Sephora) eller applicera en persikofärgad concealer över din ögonkräm.

LÄS MER: Hej då mörka ringar – stort bäst i test av concealers

Jag har känsliga ögon och trånga tårkanaler – kan jag använda ögonkräm?

SVAR: Absolut! Testets andraplats Toleriane ultra eye från La Roche-Posay är perfekt för alla hudtyper men extra bra för torr och känslig hud. Leta annars efter produkter som är fria från parfym och alkohol, vilket lätt kan irritera ögonen.

Rynkorna är ett faktum – kan ögonkräm hjälpa?

SVAR: Fina linjer kräver ofta A-vitamin, till exempel Verso Super eye serum som passar alla hudtyper (även känslig sådan) och är bra mot rynkor och fina linjer - dessutom kanon vid pigmenteringar. Även testets vinnare, Total Eye Lift från Clarins, klarar jobbet galant.

Jag får milier runt ögonen - kan ögonkräm hjälpa?

SVAR: Milier är små knottror som kan uppstå på huden kring ögonen eller på kinderna. De är inte farliga och kan försvinna av sig själv. Om du stör dig på milierna bör du besöka en hudläkare eller hudterapeut som enkelt kan ta bort dem. Kläm eller skrapa absolut aldrig en milier på egen hand. Ögonkräm kan hjälpa något genom att återfukta området, men undvik alltför feta ögonkrämer. 

Min makeup klumpar sig under ögonen. Vad gör jag för fel?

SVAR: Undvik oljebaserade ögonkrämer. Inte bara är det lätt att de råkar hamna i ögonen och lägger sig som ett irriterande lager på hornhinnan, det kan också hända att oljan får makeupen att glida hej vilt. Och kom ihåg att låta ögonkrämen sjunka in i huden ordentligt innan du går vidare i din rutin.

Applicera ögonkräm genom att följa överkanten av kindbenet och gå en bit upp mot ögonbrynet, inifrån och ut - som bokstaven C. Foto: Shutterstock

4 vanliga misstag med ögonkräm (och hur du undviker dem!)

1. Du tar i för hårt 
Huden runt ögonen är fin som antikt crêpepapper, så dra aldrig i den.
Gör så här: Dutta in krämen med lillfingret.

2. Du applicerar för mycket 
Att dubbla eller trippla dosen ger inte bättre effekt. Tvärtom riskerar du att kräm tar sig in i ögat och irriterar.
Gör så här: En klick stor som en pinjenöt räcker till vartdera öga.

3. Du har för bråttom 
Ögonkräm som inte har fått tid att sjunka in i kombination med concealer eller puder blir lätt till en otrevlig och svårhanterlig röra under ögat.
Gör så här: Applicera ögonkräm, och vänta minst en minut innan du börjar lägga din makeup.

4. Du glömmer spf 
Att använda ögonkräm men inte solskydd är som att ta ett steg framåt och tre bakåt.
Gör så här: Applicera solskydd med minst spf 30 över ögonkrämen, eller använd en ögonkräm med SPF. Och alltid solglasögon på när du vistas i solen såklart, då skyddar du ögonen bäst!

LÄS MER: Bäst i test: ögonmasker och eye patches som trollar bort mörka ringar och svullnad

LÄS MER: Hel sminkrutin – budget vs. lyx

LÄS MER: Hälsosamt hår på 21 dagar – steg för steg-guide