Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Hitta solskyddet som passar dig bland våra utvalda favoriter.Hitta solskyddet som passar dig bland våra utvalda favoriter.Hitta solskyddet som passar dig bland våra utvalda favoriter.
Hitta solskyddet som passar dig bland våra utvalda favoriter.

Bäst i test av solskydd för ansiktet – vi har utsett vinnarna 2022

Farhågor om akne, vitt kladd och makeup som glider runt som Bambi på is kan få de bästa av oss att ignorera spf:en. Men med nya generationens solkrämer får du världens bästa anti age-försäkring – utan baksmällor som fet hy och finnar. Vi ger dig en fullständig guide till solskydd för ansikte och bäst i test 2022!

BÄST I TEST AV SOLSKYDD FÖR ANSIKTET 2022. Förutom det självklara, att skydda mot hudcancer, är solskydd den bästa produkten för att motverka rynkor och tidigt åldrande. För visste du att UV-strålar står för ungefär 80 procent av hudens åldrande och samtidigt förvärrar många hudproblem (även akne, fet hy blir bara tillfälligt bättre av solning för att sedan bli sämre)? Många drar sig för feta solkrämer i tron om att huden får en kladdig hinna, men dagens solskydd är sköna, smidiga och går att anpassa efter din hudtyp. Vi guidar dig rätt! Längst ner i artikeln hittar du påståenden och myter om solskydd – och först ger vi dig vårt stora bäst i test!

LÄS MER: Brun utan sol – bäst i test 2022 och expertens tips för ansikte och kropp 

”Älskar att den ger mig både fukt, solskydd, lätt färg och lyster, samtidigt som den blurrar bort lite ojämnheter och dämpar lite av det röda i huden.”

1. BÄSTA SOLSKYDD 2022 – Bästa utjämnande solskydd för ansikte: Colorescience Sunforgettable total protection face shield flex spf 50

Recension på Sunforgettable total protection face shield flex spf 50 från Colorescience.Recension på Sunforgettable total protection face shield flex spf 50 från Colorescience.Recension på Sunforgettable total protection face shield flex spf 50 från Colorescience.
Recension på Sunforgettable total protection face shield flex spf 50 från Colorescience.

Sunforgettable total protection face shield flex spf 50, 55 ml, Colorescience.
En härlig cocktail av skyddande solkräm och blurrande foundation som jämnar ut hudtonen och ger ett fint, naturligt glow. Krämen är svett- och vattenresistent och funkar fint att använda även runt ögonen och ögonlocken. ”Ett riktigt trollspö och en omedelbar favorit! Älskar att den ger mig både fukt, solskydd, lätt färg och lyster, samtidigt som den blurrar bort lite ojämnheter och dämpar lite av det röda i huden. Som en schweizisk armékniv”, säger redaktionschef Jenny Bergquist. Dyr – men värd varenda krona med tanke på vad man får för pengarna.
Betyg: 5
Mer info och köp här (länk till Klinike).

2. Bästa solskydd för känslig hy: Kiehl’s Ultra light daily UV defense spf 50 PA++++

Recension på Kiehl’s Ultra light daily UV defense spf 50 PA++++ från Kiehl’s.Recension på Kiehl’s Ultra light daily UV defense spf 50 PA++++ från Kiehl’s.Recension på Kiehl’s Ultra light daily UV defense spf 50 PA++++ från Kiehl’s.
Recension på Kiehl’s Ultra light daily UV defense spf 50 PA++++ från Kiehl’s.

Ultra light daily UV defense spf 50 PA++++, 30 ml, Kiehl’s.
Oparfymerat solskydd som känns mer som en riktigt skön dagkräm. Lättapplicerad och smälter snabbt in i huden utan att lämna vita rester. Och den känns snäll mot känslig hy. ”OJ VAD SKÖN DEN ÄR MOT HUDEN. Man reagerar verkligen på hur skön den är. Den lägger sig som en fin, skyddande hinna och gör huden så mjuk, len, återfuktad och otrolig”, säger testaren Linda Nestor.
Betyg: 4,9
Mer info och köp här (länk till Skincity).

3. Bästa solskyddsstick för ansikte: Clarins Invisible sun care stick spf 50

Recension på Invisible sun care stick spf 50 från Clarins.Recension på Invisible sun care stick spf 50 från Clarins.Recension på Invisible sun care stick spf 50 från Clarins.
Recension på Invisible sun care stick spf 50 från Clarins.

Invisible sun care stick spf 50, 17 g, Clarins.
Smidigt och lättjobbat stick som gör att du slipper kladda med fingrarna. Sticket är orangefärgat men blir helt genomskinligt när det appliceras på huden. Ger fukt och går utmärkt att ha under foundation. Det är lätt att skruva upp och ner sticket, och det får plats i den allra minsta handväskan under soliga dagar.
Betyg: 4,7
Mer info och köp här (länk till Skincity)

”Hög spf i en dessutom väldigt bra formula för en billig peng, hurra!”

4. Bästa billiga solskydd för ansikte: Nivea UV face anti age Q10 cream spf 30

Recension på UV face anti age Q10 cream spf 30 från Nivea.Recension på UV face anti age Q10 cream spf 30 från Nivea.Recension på UV face anti age Q10 cream spf 30 från Nivea.
Recension på UV face anti age Q10 cream spf 30 från Nivea.

UV face anti age Q10 cream spf 30, 50 ml, Nivea.
En strålande budgetprodukt som snabbt sjunker in i huden. Den krämiga konsistensen återfuktar torr hy. Och Niveas klassiska solkrämsdoft ger en känsla av semester. Den lättanvända tuben går att ha med sig överallt för återapplicering under dagen. ”Det absolut bästa med den här produkten är priset. Hög spf i en dessutom väldigt bra formula för en billig peng, hurra!”, säger testaren Jasminda Blanco.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Meds).

5. Bästa lätta och kladdfria solskydd för ansikte: Garnier Anti dark spots & anti-pollution super UV fluid spf 50

Recension på Anti dark spots & anti-pollution super UV fluid spf 50 från Garnier.Recension på Anti dark spots & anti-pollution super UV fluid spf 50 från Garnier.Recension på Anti dark spots & anti-pollution super UV fluid spf 50 från Garnier.
Recension på Anti dark spots & anti-pollution super UV fluid spf 50 från Garnier.

Anti dark spots & anti-pollution super UV fluid spf 50, 40 ml, Garnier.
Lättflytande formula som absorberas snabbt utan kladd. Återfuktar utan att göra huden blank och funkar bra under makeup. Krämen är lätt att dosera ur den lilla pipen och går fint att använda på den känsliga huden runt ögonen. Ett solskydd som gör lite väsen av sig – men som verkligen gör sitt jobb. Mycket prisvärd!
Betyg: 4,5
Mer info och köp här (länk till Lyko).

6. Bästa lyxiga solskydd för ansikte: Zo Skin Health Smart tone broad-spectrum sunscreen spf 50

Recension på Smart tone broad-spectrum sunscreen spf 50 från Zo Skin Health.Recension på Smart tone broad-spectrum sunscreen spf 50 från Zo Skin Health.Recension på Smart tone broad-spectrum sunscreen spf 50 från Zo Skin Health.
Recension på Smart tone broad-spectrum sunscreen spf 50 från Zo Skin Health.

Smart tone broad-spectrum sunscreen spf 50, 45 ml, Zo Skin Health.
Lyxigt solskydd i smidig tub med pump. Trots den tjockare konsistensen går den lätt att applicera och smälter fint in i huden. Ger en hint av färg som jämnar ut hudtonen. Krämen återfuktar, ger fin lyster och sitter hela dagen – även om solskydd behöver fyllas på regelbundet. Det höga priset drar ner betyget lite. Men smakar det så kostar det.
Betyg: 4,4
Mer info och köp här (länk till Advancedskincare).

7. Bästa solskydd under makeup: Dr. Brandt Liquid sun shield broad spectrum spf 50

Recension på Liquid sun shield broad spectrum spf 50 från Dr. Brandt.Recension på Liquid sun shield broad spectrum spf 50 från Dr. Brandt.Recension på Liquid sun shield broad spectrum spf 50 från Dr. Brandt.
Recension på Liquid sun shield broad spectrum spf 50 från Dr. Brandt.

Liquid sun shield broad spectrum spf 50, 50 ml, Dr. Brandt.
Fysikaliskt solskydd som påminner om ett serum. Vid första anblick känns produkten lite oljig, men den går snabbt över till att bli tunn och lättarbetad. Går fint in i huden och är perfekt att ha under makeup en solig vårdag. Dyra men dryga droppar som känns vårdande och skyddande. Minus för krånglig pipett. Och glasflaskan gör det svårt att få ut det sista.
Betyg: 4,2
Mer info och köp här (länk till Lyko).

LÄS MER: Glow up – produkter som garanterar lyster och som gör dig vårfräsch! 

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Vilket solskydd passar dig? Vanliga frågor och svar - det ska du tänka på vid användning av solskydd (och så slipper du en kladdig hinna).

Att hitta rätt i djungeln av solskydd är inte lätt. Men oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att använda rätt mängd produkt och vara noggrann med återapplicering. Här är allt du behöver veta om nya generationens solskydd!

Kom ihåg att skydda ansiktet med ett bra solskydd!Kom ihåg att skydda ansiktet med ett bra solskydd!Kom ihåg att skydda ansiktet med ett bra solskydd!
Kom ihåg att skydda ansiktet med ett bra solskydd! Foto: Jason Lloyd-Evans

Varför ska jag använda solskydd?

SVAR: Hudcancer är idag bland den vanligaste cancerformen i Sverige. Malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, beror oftast på att du inte varit försiktig och vid upprepade tillfällen bränt dig i solen. Det låter läskigt, men sant. Förutom det är solens strålar inte heller smickrande för åldrandet i huden. Pigmenteringar, rynkor, slapphet… listan fortsätter! Noggrann användning av solkräm är alltså den bästa anti age-produkten.

Behöver jag verkligen använda solskydd i Sverige?

SVAR: Ja! Sverige har ett UV-index mellan 4-7 under sommarhalvåret. Faktum är att det inte bara är på stranden som folk bränner sig – trädgården toppar, men även på uteserveringar, shoppingrundan och i joggingspåret kan skador ske. Tänk också på att UV-strålarna bryter igenom moln, så inte ens en halvdisig, svensk sommardag fungerar som ursäkt.

”Precis som med din övriga hudvård kan du anpassa efter din hudtyp”

Vad ska jag tänka på när jag applicerar solskydd?

SVAR: Först – smörj noga! Dagens fantastiska utbud av solskydd gör det möjligt att anpassa efter dina preferenser och din hudtyp. Det är också viktigt att använda rätt mängd produkt och återapplicera varannan timme. Kom ihåg att sola försiktigt och undvik att vara i solen mellan klockan 11–15, då är solen som starkast och det är dags att slappa i skuggan. Tänk också på att UV-strålarna bryter igenom moln, så inte ens en halvdisig, svensk sommardag fungerar som ursäkt till att inte använda solskydd. 

Hur mycket solkräm behöver man?

SVAR: För att uppnå den spf som står på förpackningen krävs rätt mängd produkt. Till ansiktet ska du använda minst en halv tesked solskydd vid varje insmörjningstillfälle. Det låter mycket (och kladdigt), men masserar du in produkten ordentligt och låter den sjunka in, innan du applicerar eventuell makeup är det inga problem.

Räcker det att använda mist som solskydd i ansiktet?

SVAR: Troligtvis inte, eftersom det behövs minst en halv tesked solskydd till ansiktet vid insmörjning. Men en mist är bra att toppa upp med och smidig att fylla på med under dagen. Särskilt om du använder makeup!

Hur ofta ska man smörja in sig med solkräm?

SVAR: Rekommendationerna lyder att återapplicering ska ske varannan timme och alltid efter kontakt med vatten – lätt på stranden, men svårare när du spatserar runt i stan. Tack och lov finns det mister som gör jobbet enkelt. 

Hur länge håller ett öppnat solskydd?

SVAR: På förpackningen finns en burk med en siffra i. Den symbolen visar hur länge en produkt håller öppnad. Men tänk på att öppnat solskydd bör användas upp samma säsong.

Vilken solkräm är bäst för fet hud?

SVAR: En del upplever Bambi på hal is vid användning av solskydd, men precis som med din övriga hudvård kan du anpassa efter din hudtyp. Det finns solkrämer som lämnar en matt effekt på huden. 

En del hävdar att mörk hud inte behöver solskydd. Stämmer det? 

VAR: Nej, nej, nej! Oavsett vilken färg du har på din hud kan du bränna dig, därför ska alla använda solskyddsfaktor. Mörk hud har däremot naturligt ett bättre skydd mot solen, men riskerar fortfarande att få soleksem och pigmenteringar.

Vad är skillnaden på fysikaliskt och kemiskt solskydd?

SVAR: Ett fysikaliskt, eller mineralbaserat, solskydd består av naturliga mineralpartiklar som till exempel titanoxid eller zinkoxid, som stannar ovanpå huden och reflekterar bort solens UV-strålar. Ett kemiskt solskydd sjunker i stället in i huden och absorberar UV-strålarna. Solkräm med kemiskt filter blir osynlig på hudens yta och kladdar inte lika mycket som en kräm med fysikaliskt filter. Däremot tar det cirka 20-30 minuter efter att du smörjt in dig innan det kemiska solskyddet verkar. Smörj därför in dig i god tid innan du ska vistas i solen.

Finns det några ämnen i solkräm som man bör undvika?

SVAR: Se gärna till att undvika det kemiska ämnet Oxybenzone, eller Benzophenone-3, som är skadligt för korallreven och vattenlevande organismer. Försök även att undvika förpackningar med aerosol för miljöns skull. 

LÄS MER: Solpuder – stort bäst i test! Så får du perfekt resultat med bronzer