Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vi lär dig allt om hur brun utan sol fungerar och listar bäst produkter just nu.
Vi lär dig allt om hur brun utan sol fungerar och listar bäst produkter just nu.

Brun utan sol – bäst i test 2022 och expertens tips för ansikte och kropp

Vilken brun utan sol är bäst? Brun utan sol är den bästa genvägen till solkysst hud utan rynkor. I vår stora guide listar vi brun utan sol-produkterna för både kropp och ansikte som får bäst i test 2022, vad du ska tänka på när du applicerar (använd handske!) och guidar dig genom de vanligaste frågorna för ett fläckfritt resultat. Lycka till!

Damernas Värld

BÄST I TEST AV BRUN UTAN SOL 2022. Välkommen till den mest maxade guide du kan hitta om brun utan sol! Vår expertpanel har utsett årets bästa brun utan sol för kropp och ansikte som både återfuktar och ger fin färg. För ja, den bästa genvägen till en snygg och säker bränna är brun utan sol. Här är guiden för ett fläckfritt resultat. Och vi lovar dig – det är inte så komplicerat som det verkar.

Längre ned i artikeln kan du läsa om vanliga frågor och svar om brun utan sol, vanliga missar att undvika och fler bäst i test-artiklar från Damernas Värld.

Topplista: Bästa brun utan sol 2022 

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje brun utan sol och se vilken som passar dig och din hud bäst.
1. BÄST I TEST 2022 – Bästa brun utan sol-mousse: Ida Warg Instant self-tanning mousse medium-dark. Betyg: 5
2. Bästa brun utan sol för ansiktet: St Moriz Radiance glow face mist. Betyg: 4,9
3. Bästa brun utan sol-gel: Clarins Self tanning instant gel. Betyg: 4,8
4. Bästa brun utan sol-spray: Isle of Paradise Self tanning water medium. Betyg: 4,7
5. Bästa billiga brun utan sol: ACO Self tanning lotion. Betyg: 4,5
6. Bästa brun utan sol för känslig hud: Evy Self tan mousse. Betyg: 4,4
7. Bästa ekologiska brun utan sol: Estelle & Thild Self tan drops. Betyg: 4,2

LÄS MER: Damernas Världs Bäst i test – bästa body scrub 2021 

”Den håller verkligen vad den lovar”

1. BÄSTA BUS 2022 – Bästa brun utan sol-mousse: Ida Warg Instant self-tanning mousse medium-dark

Recension på Instant self-tanning mousse medium-dark från Ida Warg.

Instant self-tanning mousse medium-dark, 150 ml, Ida Warg.
Lättjobbad mousse som snabbt sjunker in utan att kladda av sig. Moussen är färgad och gör att man ser var man har applicerat. Men ett hett tips är att använda handske – det ger ett mycket jämnare resultat. Produkten är fri från den typiska BUS-doften. I stället har den en behaglig, lite blommig och fruktig doft som känns både fräsch och lyxig. Moussen ger effekt direkt. Färgen fördjupas sen efter några timmar och lämnar huden gyllenbrun. ”Den håller verkligen vad den lovar”, säger testare Louise Clausen. En BUS i toppklass – dessutom till pangpris!
Betyg: 5
Mer info och köp här (länk till Meds).

2. Bästa brun utan sol för ansiktet: St Moriz Radiance glow face mist

Recension på Radiance glow face mist från St Moriz.

Radiance glow face mist, 150 ml, St Moriz.
Finfördelad mist som lämnar en fin, glowig finish. Superlätt att spraya på och doftar blommigt och gott. ”Denna mist lovar att ge ett perfekt resultat - inte kladda, återfukta och vara snäll mot känslig hy. Och det håller den verkligen, på alla punkter. Däremot blev den lite gul i nyansen när jag hade sprayat på tre dagar i rad. Men verkligen bara en aning. Annars blev resultatet perfekt - alltid helt jämnt utan ränder”, säger testare Linda Nestor. Betyg: 4,9
Mer info och köp här (länk till Meds).

3. Bästa brun utan sol-gel: Clarins Self tanning instant gel

Recension på Self tanning instant gel från Clarins.

Self tanning instant gel, 125 ml, Clarins.
Härlig gel som ger en naturlig och fräsch look. Smidig att applicera. Den genomskinliga gelen torkar in snabbt och ger ett jämnt resultat trots att den saknar guidefärg. Inget för dig som vill ha en tvåveckors-bränna direkt. Men ett säkert kort för dig som föredrar en lätt touch av färg. Pluspoäng för att den funkar till både ansikte och kropp.
Betyg: 4,8
Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

4. Bästa brun utan sol-spray: Isle of Paradise Self tanning water medium

Recension på Self tanning water medium från Isle of Paradise.

Self tanning water medium, 200 ml, Isle of Paradise.
Brun utan sol i enkel sprayflaska som ger lagom mycket produkt åt gången. Konsistensen är vattnig men går snabbt in i huden utan att kladda av sig. Resultatet blir en fin, diskret färg med lite lyster. Och den doftar fräscht och fruktigt! Inte särskilt dryg, men ändå prisvärd med tanke på flaskans storlek. Extra plus för att den finns i flera nyanser.
Betyg: 4,7
Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

5. Bästa billiga brun utan sol: ACO Self tanning lotion

Recension på Self tanning lotion från ACO.

Self tanning lotion, 150 ml, ACO.
Fuktgivande lotion som är superenkel att smörja på. Sjunker in snabbt och lämnar huden len. Den ger lagom med färg som ser naturlig ut, och lämnar inga fula ränder. Dryg och otroligt prisvärd! En liten klick räcker för att täcka större områden. Den både doftar och känns som en vanlig hudkräm – och passar perfekt för den mindre vana ”BUS:aren”.
Betyg: 4,5
Mer info och köp här (länk till Apohem).

”Jag får många komplimanger om att jag ser fräsch ut i stället för: Har du varit utomlands?”

6. Bästa brun utan sol för känslig hud: Evy Self tan mousse

Recension på Self tan mousse från Evy.

Self tan mousse, 150 ml, Evy.
En sprillans ny produkt! Den kladdfria moussen är doftfri och snäll mot känslig hy – perfekt att klappa in i ansiktet. Hur slarvigt du än applicerar tycks den diskreta färgen ge ett naturligt solkysst resultat. ”Jag får många komplimanger om att jag ser fräsch ut i stället för: ”Har du varit utomlands?”, säger testare Jasminda Blanco. Aerosolflaskan är inte den bästa för miljön, men desto mer hygienisk.
Betyg: 4,4
Mer info och köp här (länk till Meds).

”Levererar helt klart vad den utlovar, dvs hud som blir naturligt solkysst”

7. Bästa ekologiska brun utan sol: Estelle & Thild Self tan drops

Recension på Self tan drops från Estelle & Thild.

Self tan drops, 30 ml, Estelle & Thild.
Dryga eko-droppar som räcker länge. Appliceringen är bus-enkel! Blanda några droppar i din ansiktskräm och smörj. Klart! Känns vårdande och ger en fuktboost åt torr hy. Den lilla pipettflaskan packas lätt ner i necessären och tar ingen plats i badrumsskåpet. ”Levererar helt klart vad den utlovar, dvs hud som blir naturligt solkysst. Min kiropraktor utbrister till och med: ”Va, har du varit på semester? Du ser superfräsch ut”, säger redaktionschef Jenny Bergquist.
Betyg: 4,2
Mer info och köp här (länk till Lyko).

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

LÄS MER: Grön skönhet: allt du vill veta om naturlig och ekologisk beauty 

5 tips på hur du applicerar, undviker fläckar och får bort brun utan sol

Tips på hur du applicerar brun utan sol för en naturligt solkysst look! Foto: Catwalkpix.com

Tips 1: Peeling mot fläckar

Bästa försäkringen mot fläckigt resultat är peeling eller torrborstning två till tre gånger i veckan för att få bort döda hudceller och få fram mjuk, jämn hud med glow. Fuska inte på denna punkt! Skrubba eller torrborsta i cirkulerande rörelser i riktning mot hjärtat för att få fart på cirkulationen. Till ansiktet väljer du antingen peeling med korn, syra eller enzymer. Skölj alltid med ljummet vatten efter torrborstning eller skrubbpeeling. Föredrar du kroppspeeling utan korn eller har vanliga hudtillståndet Keratosis pilaris, alltså små kroniska ”kalkonknottror” runt hårsäckarna på armar och ben, välj peeling i bodylotionformat som polerar bort döda hudceller med hjälp av syra.

Tips 2: Återfukta huden så slipper du fläckar

Ett måste för att undvika att din brun utan sol lämnar fläckar och ränder är att se till att torra hudpartier är ordentligt återfuktade. Koncentrera dig på områden där huden ofta är som mest torr, som knän, armbågar, fötter, nagelband och händer. För bästa resultat – smörj med en fet lotion och vänta någon timme tills produkten helt absorberats.

Tips 3: Använd en handske - bästa sättet att applicera BUS 

1. Använd alltid applikationshandske. Vi lovar – det är en investering värd att göra. Risken för ränder och vita fläckar minskas drastiskt.

2. Dra alltid handsken från anklarna och handlederna och uppåt. Gör detta två gånger, massera alltså inte. Då ser du redan efter första appliceringen om du missat en fläck. Tänk på att din hud bara kan ta emot en liten mängd i taget, så applicera hellre flera små mängder än en stor klick.

3. Fortsätt upp mot magen, bröstet och armarna. Be gärna någon i din närhet om hjälp att smörja in ryggen. Var försiktig med områden som armhålan (undvik den inte, men var lite snål med produkt) och undersidan av armarna. I solen blir dessa områden aldrig lika bruna som resten av kroppen, så det ser lätt onaturligt ut om du smörjer lika intensivt där.

En vante underlättar appliceringen av brun utan sol.

Bästa brun utan sol-handsken: St. Tropez från Tan Applicator Mitt Velvet Luxe. Mer info och köp här (länk till Meds).

Tips 4: Finputsa för perfekt finish

Känner du dig färdiginsmord? Se till att färgen är utjämnad mellan tårna och fingrarna med hjälp av lite bomullspads. Områden som lätt får för mycket färg av brun utan sol är även knä- och armveck. Dra gärna av dem med en näsduk när du är klar för att minska mängden kräm.
Kontrollera att du inte har glömt bort att smörja in halsen och öronen med färg och se till att dina handflator är helt fria från brun utan sol.
Vänta gärna 20 minuter innan du klär på dig, eftersom brun utan sol-produkter kan missfärga plagg. När du väl klätt dig, satsa på lite mörkare, löst sittande kläder och undvik gärna ljusa och tighta kläder då de både kan missfärga kläderna och din färg.

Tips 5: Så applicerar du brun utan sol i ansiktet

Jennifer Aniston i fräsch, solbränd (förhoppningsvis) fejkfärg. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Precis som din kropp behöver också ditt ansikte vara rent från smuts och döda hudceller innan du applicerar brun utan sol. Använd en mild peeling anpassad för ansiktet och arbeta med varsamma rörelser. Skölj av och följ upp med en återfuktande ansiktskräm som helt får absorberas.

Vanliga frågor och svar om brun utan sol

Hur applicerar jag brun utan sol? 

SVAR: Steg ett – investera i en handske! Oavsett vilken brun utan sol du använder så kommer resultatet att bli klart mycket jämnare än om du bara använder händerna (dessutom slipper du onaturligt färgade handflator). Använd lite produkt i taget och jobba med svepande rörelser från anklarna och handlederna och uppåt. Gör sedan detsamma på magen och över dekolletaget. Ryggen är alltid lite problematisk, och det kan behövas en hjälpande hand, eller satsa på en brun utan sol i sprayformat. Avslutningsvis drar du det som är över på handsken, utan att fylla på ny produkt, i armhålan, över fötter, händer och i arm- och knäveck.

Resultatet blir inte jämt. Vad gör jag för fel?

SVAR: Kroppspeeling två till tre gånger i veckan är grunden för en len och mjuk hud, och är också A och O för en jämn fejkbränna. Skrubba ordentligt i cirkulerande rörelser. Kornskrubben Pure body peel från Akademikliniken är en storfavorit på redaktionen. Även en skrubbhandske fungerar utmärkt. Fokusera på att skrubba extra mycket på torra partier som armbåge och knäveck. Glöm inte att återfukta huden efter du har skrubbat, men undvik olja som kan bilda en hinna på huden och hindra brun utan sol-produkten från att tränga ner. Har du knottror på armar och ben, så kallade keratosis pilaris, är en peeling utan korn att rekommendera, till exempel Resist skin revealing body lotion with 10% aha från Paula’s Choice (Läs mer och köp här - Länk till Skincity).

Knogar, fotknölar och knäveck blir alltid fläckiga. Vad ska jag göra?

SVAR: Kroppens torraste partier – som händer, fötter, knäveck och armbågar – kan behöva en extra fuktboost innan det är dags för brun utan sol. Smörj därför med en fetare crème cirka två timmar innan du applicerar din BUS. Kom bara ihåg att låta den återfuktande produkten absorbera ordentligt.

Måste jag duscha av min brun utan sol?

SVAR: Det varierar mellan olika produkter. En del behöver inte tvättas av alls och en del ska tvättas av efter några timmar, beroende på vilken nyans du vill ha. Guidefärgen, alltså den färg som gör att du ser var du applicerat buset, fungerar som makeup och kan också färga av sig på lakan och kläder, och bör därför sköljas av.

Brun utan sol i ansiktet – vad ska jag tänka på?

SVAR: Precis som med kroppen är det viktigt att peela, och såklart ha en ren yta att applicera på. Anpassa också din produkt efter din hudtyp. Brun utan sol för ansiktet kommer i form av både serum, crème och droppar som blandas med din dagcrème. Det finns också mist för ansiktet som ger en försiktig bränna och fint glow. 

Varför luktar brun utan sol?

SVAR: Den där typiska brun utan sol-lukten kommer från den kemiska processen i din egen hud när sockret i huden ”karamelliseras” så att du blir brun. Det aktiva ämnet i brun utan sol är DHA (dihydroxiaceton), en sockerart som reagerar med proteiner i hudens yttersta skikt och gör din hud mörkare. Ju högre DHA en produkt innehåller, ju mörkare och djupare blir färgen.

Finns brun utan sol som inte luktar?

SVAR: Så länge det aktiva ämnet är DHA går det inte att komma ifrån doften, men vissa fiffiga skönhetsvarumärken har hittat sätt att maskera doften. St Tropez har gått samman med dofthuset Givaudan, som ligger bakom dofter som YSLs Opium och Diors J'adore, och utvecklat en doftteknologi där DHA-lukten bäddas in i en komplex (supergod!) doftbild så våra näsor inte kan urskilja några spår av DHA-doft.

Varför blir brun utan sol orange?

SVAR: Sannolikt har du applicerat för mycket produkt, eller valt en nyans som är för mörk för din naturliga hudton. Bäst resultat får du med en brun utan sol som är två-tre gånger mörkare än din egen hudton. Satsa på ”gradual tanning” där brännan byggs upp små steg i taget.

Varför kladdar brun utan sol?

SVAR: Brun utan sol går inte in i huden lika snabbt som en vanlig lotion. Du kan få gå omkring och vänta på att den ska sjunka in om du inte vill riskera att få gula fläckar på kläderna eller lakanen.

Varför får jag fläckar av brun utan sol?

SVAR: Är inte huden ordentligt peelad ligger döda hudceller kvar på ytan som gör det omöjligt att få jämn brun utan sol-färg. Peela huden två till tre gånger i veckan, även när du bär brun utan sol (men låt det gå någon dag efter senaste applicering). Ett annat dilemma är torra hudfläckar som suger åt sig mer färg än återfuktad hud. Smörj därför alltid torra partier som knän och armbågar. Investera i en applikatorhandske och stryk på färgen istället för att massera i cirklar för att slippa fläckar. Och välj en färgad brun utan sol, så ser du direkt om du missat några fläckar.

Och när ska jag peela, vaxa och raka?

SVAR: Huden ska helst inte vara nyrakad, nyvaxad eller nypeelad, så raka, vaxa och/eller peela senast dagen innan. En överkurs, men som är väl värd att tidsinvestera i, är att exfoliera varje dag tre dagar innan du går igång med busandet för att säkerställa att huden är fri från döda hudceller. Underhåll fuskbrännan med en bodylotion med gradvis brun utan sol-effekt innan du börjar om på nytt.

Bodylotion under brun utan sol - ja eller nej?

SVAR: Om du är torr, ja. Annars räcker det att smörja torra områden som knän, armbågar, hälar och händer. Tänk på att crèmen måste hinna gå in, och använd bodylotion utan olja eftersom olja kan lägga sig som en hinna mellan huden och buset.

Vad händer i huden när den blir brun utan sol?

SVAR: Samma som när brödet rostas och knäcken blir gyllene. Redan 1912 beskrev kemisten Louis-Camille Maillard hur sockerarter som reagerar med grupper av aminosyror (proteinkedjor) karamelliseras och får en guldbrun färg. I brun utan sol är det naturliga sockerämnet DHA (dihydroxiaceton) nästan alltid den aktiva ingrediensen. DHA reagerar med aminosyror i hudens yttersta hornlager.

I vilken ordning ska jag bronza olika kroppsdelar?

SVAR: Börja på benen eller armarnas framsidor, så får du en naturlig och lite skulpterande effekt. Var extra petig vid fötter, knän, hälar, handledens insida och händernas ovansida där huden ofta är torr eller tunn.

Hur får jag bort brun utan sol?

SVAR: Färgen sitter i hudens yttersta hornlager, så den slits gradvis av peeling och rakning. För att få bort all färg i ett svep är en tan remover-produkt oslagbar. Vi älskar St Tropez Tan remover mousse (Mer info och köp här – länk till Lookfantastic), som bryter ner hornlagret med natriumbikarbonat och urea.

Kan jag sola med brun utan sol?

SVAR: Absolut! Men tänk på att brun utan sol inte skyddar mot solens starka strålar. Därför är det viktigt att du smörjer in dig med solskyddsfaktor innan du går ut i solen, även om huden redan är brun.

5 vanliga missar med brun utan sol

1. Du skippar preppet
Torr, fnasig hud suger åt sig brun utan sol med resultatet att kroppen snart ser ut som en lerstänkt världskarta. Torrborstning, skrubbpeeling eller en exfolierande kroppscrème med AHA-syra och enzymer gör jobbet. Vi älskar till exempel Clarifying Enzyme + AHA Body Peeling från Skin Treat (Läs mer och köp här - Länk till Kicks).

2. Du väljer fel nyans
En produkt som lovar ”deep” eller ”dark” nyans kommer inte att förvandla blanka ben till Beyoncé-spiror över en natt. Är du ljus – bygg upp nyansen stegvis med ljusare nyanser.

3. Du missar händerna
Var noga med att tvätta handflatorna, men se till att det fortfarande finns produkt kvar på handryggen.

4. Du glömmer efterstädningen
Städa med en tunn pappersservett runt fotknölar, nagelband, knogar och andra ställen där färg lätt fastnar.

5. Du gnuggar tyg
Satsa på luftiga plagg. Efter din första dusch, undvik hårt gnuggande med handduken.

LÄS MER: Ida Warg: ”Så får du perfekt resultat med min brun utan sol”

LÄS MER: Solpuder – stort bäst i test (och så får du perfekt resultat med bronzer!)

LÄS MER: Allt du behöver för en snygg look – vi listar produkterna: budget vs lyx!