Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Micellärvatten – allt du behöver veta och bäst i test!Micellärvatten – allt du behöver veta och bäst i test!Micellärvatten – allt du behöver veta och bäst i test!
Micellärvatten – allt du behöver veta och bäst i test!

Bäst i test av micellärt vatten 2022 – så använder du det rätt

Micellärvatten – vilket är bäst? Modeller, kvällströtta, megatorrisar och festivalbesökare har en vän gemensamt – rengöring i form av micellärt vatten. Men vad är micellärvatten egentligen? Och vilken variant är bäst? Vi guidar till allt du behöver veta – här är bäst i test 2022. 

BÄST I TEST AV MICELLÄRVATTEN 2022. Varför ska man använda micellärt vatten? Den tunna ansiktsrengöringen är en klassiker inom beautyvärlden (och för oss latmaskar!). Med ett enda svep löser du upp all makeup utan att irritera eller torka ut. Damernas Värld listar bäst i test och längst ner i artikeln hittar du allt du borde veta om micellärvatten.

LÄS MER: Bästa ansiktsvatten – Damernas Världs bäst i test av toner och essence 2022

”Huden känns ren, återfuktad och det är fantastiskt att produkten kan användas på känslig hud”

1. BÄSTA MICELLÄRVATTEN 2022 – Bästa återfuktande micellärvatten: Bioderma Sensibio H2O

Recension på Sensibio H2O från Bioderma.Recension på Sensibio H2O från Bioderma.Recension på Sensibio H2O från Bioderma.
Recension på Sensibio H2O från Bioderma.

Sensibio H2O, 250 ml, Bioderma.
Mild och snäll rengöring som skonsamt gör sitt jobb. En återkommande favorit och en klassiker i micellärkategorin! Den rengör, ger fukt och tar bort smink på ett effektivt sätt – utan att huden känns torr. Den neutrala doften uppskattas. ”Huden känns ren, återfuktad och det är fantastiskt att produkten kan användas på känslig hud. Lämnar en skön och sval känsla på huden”, säger testaren Zainab Jones. Mycket prisvärd! Flaskan finns dessutom i flera storlekar.
Betyg: 5
Mer info och köp här (länk till Meds).

2. Bästa naturliga micellärvatten: Comfort zone Essential micellar water

Recension på Essential micellar water från Comfort zone.Recension på Essential micellar water från Comfort zone.Recension på Essential micellar water från Comfort zone.
Recension på Essential micellar water från Comfort zone.

Essential micellar water, 200 ml, Comfort zone.
Skönt micellärvatten med naturligt innehåll. Rengör snabbt och smidigt utan att irritera huden. 2-3 bomullsrondeller krävs, lite beroende på mängden makeup. Men den glider av utan större ansträngning. ”Den städar snabbt bort smuts och smink. Ger lite extra återfuktning och känns ganska snäll mot huden”, säger redaktionschef Jenny Berguist.
Betyg: 4,8
Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

”Min hud kan bli triggad av minsta ändring i hudrutinen men denna lyckades smyga sig in utan att rubba balansen”

3. Bästa micellärvatten för mogen hy: Jorgobé Micellar water

Recension på Micellar water från Jorgobé.Recension på Micellar water från Jorgobé.Recension på Micellar water från Jorgobé.
Recension på Micellar water från Jorgobé.

Micellar water, 200 ml, Jorgobé.
Naturliga ingredienser i en snygg förpackning. Huden känns ren, uppfriskad och återfuktad efter användning – utan minsta stramhet. Plus för att den är doftfri. Minus för lite bökig skruvkork. ”Min hud kan bli triggad av minsta ändring i hudrutinen men denna lyckades smyga sig in utan att rubba balansen”, säger testaren Jasminda Blanco.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Lyko).

”Den här har allt min kombinationshud vill ha - rengör bra, är skonsam och balanserande”

4. Bästa micellärvatten för fet hy: La roche posay Effaclar micellar water ultra oily skin

Recension på Effaclar micellar water ultra oily skin från La roche posay.Recension på Effaclar micellar water ultra oily skin från La roche posay.Recension på Effaclar micellar water ultra oily skin från La roche posay.
Recension på Effaclar micellar water ultra oily skin från La roche posay.

Effaclar micellar water ultra oily skin, 200 ml, La roche posay.
Milt micellärvatten för fet och oljig hy. Rengör skonsamt utan att torka ut huden eller täppa till porerna. Svagt parfymerad, men kan användas även vid ögonen utan minsta svid. ”Jag är redo att byta ut det micellärvatten jag använt i åratal. Den här har allt min kombinationshud vill ha - rengör bra, är skonsam och balanserande”, säger testaren Anna Börjesson.
Betyg: 4,5
Mer info och köp här (länk till Care to Beauty).

5. Bästa lugnande micellärvatten: Nuxe Very rose 3-in-1 soothing micellar water

Recension på Very rose 3-in-1 soothing micellar water från Nuxe.Recension på Very rose 3-in-1 soothing micellar water från Nuxe.Recension på Very rose 3-in-1 soothing micellar water från Nuxe.
Recension på Very rose 3-in-1 soothing micellar water från Nuxe.

Very rose 3-in-1 soothing micellar water, 200 ml, Nuxe.
Lagom lyxigt micellärvatten som känns lugnande med en lätt svalkande effekt. Rengör huden och klarar att få bort den mesta makeupen, men gör sig allra bäst som rengöring på morgonen. Eller på kvällen för att avlägsna de sista sminkresterna. Baserad på rosenvatten och består av 97 procent naturliga ingredienser. Gillar man rosor är doften ljuvlig.  
Betyg: 4,4
Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

6. Bästa micellärvatten för känslig hy: Löwengrip Clean & calm micellar water

Recension på Clean & calm micellar water från Löwengrip.Recension på Clean & calm micellar water från Löwengrip.Recension på Clean & calm micellar water från Löwengrip.
Recension på Clean & calm micellar water från Löwengrip.

Clean & calm micellar water, 200 ml, Löwengrip.
Micellärvatten som känns snällt och skönt mot huden. Konsistensen är något tjockare än vanligt vatten och känns därför mer effektiv. Hudvårdande ingredienser som niacinamid ska återfukta, minska porer och rengöra huden. Någon märkbar skillnad på porerna syns inte. Men huden känns ren och återfuktad. Plus för att produkten är parfymfri!
Betyg: 4,3
Mer info och köp här (länk till Meds).

7. Bästa billiga micellärvatten: Garnier Micellar vitamin C cleansing water

Recension på Micellar vitamin C cleansing water från Garnier.Recension på Micellar vitamin C cleansing water från Garnier.Recension på Micellar vitamin C cleansing water från Garnier.
Recension på Micellar vitamin C cleansing water från Garnier.

Micellar vitamin C cleansing water, 400 ml, Garnier.
Uppfriskande micellärvatten som ger huden en C-vitamin-boost. Den citrusaktiga doften piggar upp – perfekt för trötta morgnar! Rengör effektivt och tar bort sminket i ett svep, men svider lite kring ögonen. Har du torr hy kan huden kännas stram efter användning. Rejäl flaska i återvunnen plast. Och priset är svårslaget.
Betyg: 4
Mer info och köp här (länk till Meds).

Så fungerar micellärt vatten – vanliga frågor och svar

Micellära vatten erbjuder mild rengöring i expressfart – perfekt för trötta kvällar och stressiga morgnar. Här är guidar vi till hur du använder det rätt.

Micellärvatten är ett måste för makeupartisterna under modeveckorna – som fullrengöring eller för att fixa små skavanker med bomullspinne.Micellärvatten är ett måste för makeupartisterna under modeveckorna – som fullrengöring eller för att fixa små skavanker med bomullspinne.Micellärvatten är ett måste för makeupartisterna under modeveckorna – som fullrengöring eller för att fixa små skavanker med bomullspinne.
Micellärvatten är ett måste för makeupartisterna under modeveckorna – som fullrengöring eller för att fixa små skavanker med bomullspinne. Foto: Jason Lloyd-Evans

Hur använder jag micellärvatten?

SVAR: Det är löjligt enkelt. Fukta en bomullsrondell och badda över ansiktet i lätta cirkelrörelser – gnugga inte! Upprepa om det behövs med nya bomullsrondeller tills bomullen är helt ren (använd båda sidorna för miljöns och plånbokens skull). Det kan också användas i stället för ansiktsvatten som ett sista steg i din rengöring.

Om du vill spara på miljöresurser och inte vill använda bomullsrondeller finns olika återanvändbara bomullspads att köpa, bland andra ImseVimses ekologiska rondeller (Mer info och köp här – länk till Jordklok). 

Vad är micellärt vatten och för vem passar det?

SVAR: Miceller upptäcktes redan för hundra år sedan, men genomslaget kom med franska Bioderma, vars micellärvatten skapades för att ge reaktiva hudtyper ett alternativ till tvål-och-vattenrengöring. Produkten blev en stapelvara under Paris modevecka, när modellerna snabbt behövde byta makeup mellan visningarna. I dag finns det micellärrengöring för alla hudtyper.

Hur skiljer det sig från vanligt ansiktsvatten?

SVAR: Micellärvatten är rengörande, medan ansiktsvatten har hudvårdande egenskaper, samt kan återställa pH-värdet i huden efter tvätt. Förväxla inte dessa två! Micellär innebär att produkten innehåller miceller, som omsluter makeup, olja och smuts och lyfter ut dem från huden - som små magnetiska dammsugare. Ansiktsvatten innehåller ibland alkohol, som har en porsammandragande effekt, medan micellärvatten oftast är alkoholfritt, vilket betyder noll risk för uttorkning.

Kan micellärt vatten helt ersätta annan rengöring?

SVAR: Därom tvistar de lärde, men generellt rengör vattnet inte tillräckligt djupt för kvällsrutinen. För dig som använder vattenfast makeup kan rengöring med enbart micellärvatten vara både tålamodsprövande och kostsamt. På morgonen kan det däremot ersätta annan rengöring.

Kan jag använda både micellärvatten och vanlig rengöring?

SVAR: Ja! Många ersätter morgontvätten med micellärvatten eller använder det som ansiktsvatten efter vattentvätt på kvällen för att suga upp de sista resterna av dagens skräp.

5 fördelar med micellärvatten

1. Du kan i nödlägen sminka av dig i sängen (perfekt de kvällar hemkomsten blev lite väl sen till exempel).
2. Du kan sköta rengöringen även när vatten saknas, som i sommarstugan, på flyget eller på festival.
3. Retar inte upp känslig hud (även om undantag alltid finns).
4. Utmärkt som snabb och snäll morgonrengöring.
5. Lämnar till skillnad från vanlig makeupremover ingen oljig hinna på huden.

4 nackdelar med micellärvatten

1. Har du tung makeup krävs många omgångar bomullsrondeller innan allt är borta, vilket kräver resurser i både tid och bomull.
2. Rengör bara ytligt.
3. Fungerar mindre bra på vattenfast makeup.
4. Vissa märkens micellärvatten kan svida i ögonområdet.

LÄS MER: Bästa ansiktsrengöringen – bäst i test för alla hudtyper

LÄS MER: Dermapen – allt du behöver veta och så blir resultatet (före och efter-bilder)