Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vi har samlat specialisternas bästa tips för hudvård i klimakteriet.Vi har samlat specialisternas bästa tips för hudvård i klimakteriet.Vi har samlat specialisternas bästa tips för hudvård i klimakteriet.
1 AV 2
Hudterapeuten och frisören om hur man kan bemöta förändringen
2 AV 2
Vi har samlat specialisternas bästa tips för hudvård i klimakteriet.
Foto: JB Lacroix/Getty Images

Klimakteriesäkra huden – experternas bästa tips

I klimakteriet kan du uppleva att huden blir känslig och irriterad, samtidigt som hyn blir torr och mindre elastisk. Här förklarar experterna varför det händer, vad du kan göra för att hjälpa huden genom klimakteriet – och vilka produkter som funkar.

Symptom från huden i klimakteriet

Är du i övergångsåldern och upplever att din gamla hudvård liksom inte biter längre? Kan du smörja in dig gång på gång men huden är ändå lika torr och irriterad? Det här är besvär som många får i klimakteriet, när de hormonella förändringarna ställer mycket i kroppen upp och ner. Till exempel minskar hudens produktion av hyaluronsyra, vilket gör att den behöver återfuktas mer och oftare. Kroppen binder helt enkelt inte vätska lika bra längre.

Andra effekter av hudåldrande är minskad elasticitet, som får slappare och rynkigare hud som resultat. De flesta får också skörare och känsligare hy, medan somliga upplever att huden blir oren och krånglar på samma sätt som i puberteten.

Spår av hur vi levt tidigare – stressat, solat, rökt – kanske också plötsligt börjar synas på ett annat sätt än tidigare.

LÄS ÄVEN: Klimakterieaktivisten Monika Björn: ”Så botade jag mina klimakteriesymptom – på 24 timmar.” 

Vad händer med huden i klimakteriet?

Margareta Frohm Nilsson är medicine doktor och specialist i dermatologi på Hudläkargruppen. Hon förklarar processerna i huden under klimakteriet och vilka effekter de får.

– Med åldern förlorar huden elasticitet i och med att nivåerna av kollagen går ner. Huden blir också torrare och skörare när talgfunktionen går ner.

Margareta Frohm Nilsson är medicine doktor och specialist i dermatologi på Hudläkargruppen.Margareta Frohm Nilsson är medicine doktor och specialist i dermatologi på Hudläkargruppen.Margareta Frohm Nilsson är medicine doktor och specialist i dermatologi på Hudläkargruppen.
Margareta Frohm Nilsson är medicine doktor och specialist i dermatologi på Hudläkargruppen. Foto: Anders Norderman / Hudläkargruppen

– Det här är processer som pågår hela tiden, men när östrogennivåerna faller i klimakteriet upplever många att hudåldrandet accelererar, eftersom östrogenet påverkar kollagen och elastin som gör huden elastisk. Ögonlockshuden kanske börjar hänga och kinderna får ”hamsterpåsar”.

Vad kan man göra hör att hjälpa huden må så bra som möjligt när de här förändringarna sker?
– All fukt är bra, och du kan behöva se över din rengöring och välja en som inte är uttorkande. Men anpassa alltid hudvården efter din hudtyp. Det finns de som fortfarande har en aktiv talgproduktion, eller till och med får mer problem med orenheter i klimakteriet. Då gäller det att inte använda för feta produkter.

Finns det livsstilsfaktorer man ska tänka på också?
– Var försiktig med solen och rök inte. Utöver ärftlighet är sol och rökning är de faktorer som påverkar hudåldrandet mest. Det bästa är naturligtvis att tänka till redan från början, eftersom resultaten av mycket solning i ungdomen kommer att synas tydligt i 50- och 60-årsåldern. Och på väldigt ljus hud syns det ännu tydligare.

– Sedan är det så klart bra att sköta sig generellt, med bra kost och sömn. Det kommer så klart inte att reversera skador som redan uppkommit, men du kan bromsa processen.

Kan hudvård också hjälpa till att bromsa hudåldrandet?
– Bra hudvård är en bra bas för att tillföra fukt och tackla till exempel pigmentering. Men har du redan rejäla skador kommer hudvården inte att kunna laga dem. Vi du komma till rätta med sådana krävs behandlingar med till exempel laser, djupgående peels eller liknande. Och det är naturligtvis en fråga om ekonomi och prioriteringar.

LÄS ÄVEN: Victoria Skoglund: ”Klimakteriet fick mig att ändra hela mitt sätt att leva” 

Nina Nilsdotter, är hudterapeut och driver Nina Nilsdotter Hud & Kroppsterapi. Hon lyfter fram den långsammare förnyelseprocessen i cellerna som en av orsakerna till förändringarna som sker i huden i klimakteriet.

– Det som förändras i kroppen syns på huden, och i klimakteriet är det mycket som händer.  Cellförnyelsen tar allt längre tid och huden behöver längre återhämtning. Resultatet är att den blir tröttare, torrare och förlorar elasticitet. Den här processen börjar redan i 30-årsåldern, men den blir påtagligare i klimakteriet.

Vad rekommenderar du att man förändrar i sin hudvård när man går in i klimakteriet?
– De flesta mår bra av att använda mildare rengöring och att tänka ännu mer på att skydda huden. Med milda syror kan man stärka hudbarriären så att den blir mer motståndskraftig. För att hjälpa hudens mikrobiom på traven rekommenderar jag produkter med olika typer av probiotika, prebiotika och peptider.

– Jag är själv 58 och märker en stor effekt när jag använder rätt produkter. Om du har problem att hitta hudvård som funkar för din ”nya” hud tycker jag att du ska gå till en hudterapeut som kan hjälpa dig att hitta det som passar just din hy.

Torr hud och brist på lyster i klimakteriet – boosta med fukt

När hudens produktion av hyaluronsyra går ner kan du behöva hjälpa den på traven för att undvika att bli torr. Här kan produkter med just hyaluronsyra bidra till att boosta både fukt och glow. 

– Huden behöver fukt och skydd – inte fett. Produkter med retinol är också bra för att stärka huden, sedan kan du kanske använda ett serum ovanpå, säger Nina Nilsdotter.

Vilka ingredienser ska man spana efter?
– Hyaluronsyra, retinol, C-vitamin, niacinamid, enzym Q10. Satsa på milda syror. Har du hyperpimentering är det bra att använda produkter med vitamin E.

– Huden är ofta torr på grund av att den är tilltäppt, så se till att rengöra den med en mild peeling några gånger i veckan. 

Ett tips är också att i slutet av din rutin kapsla in fukten med en ansiktsolja för mogen hud.

Cameron Diaz har tillsammans med skådespelarkollegorna Gwyneth Paltrow och Drew Barrymore investerat i en startup för att lindra kvinnors klimakteriebesvär.Cameron Diaz har tillsammans med skådespelarkollegorna Gwyneth Paltrow och Drew Barrymore investerat i en startup för att lindra kvinnors klimakteriebesvär.Cameron Diaz har tillsammans med skådespelarkollegorna Gwyneth Paltrow och Drew Barrymore investerat i en startup för att lindra kvinnors klimakteriebesvär.
Cameron Diaz har tillsammans med skådespelarkollegorna Gwyneth Paltrow och Drew Barrymore investerat i en startup för att lindra kvinnors klimakteriebesvär. Foto: JB Lacroix / WireImage

Känslig och irriterad hud i klimakteriet – välj snäll hudvård

Även om du haft en hud av stål som tålt det mesta tidigare i livet kan den nu plötsligt bli känslig och lättirriterad. Vissa drabbas också av nya hudbesvär, som rosacea, i klimakteriet. Det beror bland annat på att hudens ph-värde förändras samtidigt som huden blir tunnare. Den olyckliga kombon gör att det blir svårare för huden behålla sin barriär intakt och skydda sig mot påfrestningar. Nina Nilsdotter ger sina bästa tips för känslig klimakteriehud:

– Välj bort det du inte mår bra av, sådant som till exempel skapar inflammationer, och satsa på produkter med probiotika, prebiotika och peptider. Du behöver inte sluta med behandlingar du gillat, men gör dem mer sällan och välj mildare produkter.

Att hjälpa huden att värja sig mot yttre påfrestningar är A och O.

– Skydda huden med en barriärkräm – på vintern mot kyla och på sommaren mot solen med solskydd. Tänkt på din hudvård som du tänker på din garderob – följ årstiderna och anpassa dig efter förutsättningarna.

Slapp hud och rynkor i klimakteriet – spana efter rätt ingredienser

När elasticiteten i huden avtar ser vi det i form av att linjer och rynkor blir mer framträdande, och även vår ansiktskontur förändras.

– Vi får en annan distribution av ansiktsfett, den rundare ansiktsformen vi hade som unga förändras och man kan säga att allt faller, förklarar Margareta Frohm Nilsson.

Precis som när det gäller hudens fukt menar hudteraputer att du ska spana efter produkter som innehåller peptider och retinol (A-vitamin) – som ska öka produktionen av kollagen och hjälpa cellförnyelsen på traven. 

Jag brukar kalla klimakteriet för den andra puberteten

Oren hud i klimakteriet – anpassa behandlingen

Medan många blir snustorra i hyn får vissa problem med oren hud och till och med akne när de kommer i övergångsåldern

– Jag brukar kalla klimakteriet för den andra puberteten. I och med hormonförändringarna kan det uppstå obalans i huden, säger Nina Nilsdotter.

Hur ska man tänka då?
– Egentligen likadant som när du är i tonåren. Det finns behandlingar för mogen hy, men med lägre koncentration av de aktiva ämnena. Fråga efter produkter anpassade till mogen hy eller vänd dit till en hudterapeut.

Större porer i klimakteriet – produkterna som tajtar till

I takt med att hudens elasticitet går ner blir den mer utdragen, vilket till exempel kan leda till större porer. Det i sin tur kan innebära att mer smuts och talg samlas i porerna. Här kan produkter med niacinamid, till exempel i ett serum, hjälpa till att dra ihop porerna.

Makeup i klimakteriet

När det kommer till makeup förespråkar Nina Nilsdotter än lätt hand och lätta produkter för kvinnor i klimakteriet.

– Jag rekommenderar en lättare sminkning för mogen hy. Välj gärna hudvårdande makeup och skippa puder till förmån för BB- och CC-cream. Allt som är torrt, som puder, tenderar att lägga sig i hudens linjer.

Använd lätt makeup i klimakteriet, tipsar hudterapeuten.Använd lätt makeup i klimakteriet, tipsar hudterapeuten.Använd lätt makeup i klimakteriet, tipsar hudterapeuten.
Använd lätt makeup i klimakteriet, tipsar hudterapeuten. Foto: Unsplash

– Alla bra märken har i dag både CC-cream och foundation särskilt anpassad för mogen hud. Några exempel är Dr K och Nimüe.

Så kan din livsstil hjälpa huden i klimakteriet

Nina Nilsdotter menar också att det är viktigt att se till helheten när man talar om hudhälsa. Huden visar facit på vilken typ av livsstil vi väljer – hur vi sover, äter och tränar.

– Tänk på vad du äter och se till att röra på dig. Se hudvården som ett komplement till din livsstil. Aminosyror, kollagen och omega-fetter är bra att få i sig, säger hon.

– Och om du känner dig helt slut, trött och glåmig i huden – gå till läkaren och kolla värdena på insidan också – till exempel östrogennivåerna. Det är mycket som händer i kroppen i klimakteriet, och allt påverkar huden.

Produkter som hjälper huden i klimakteriet

1. Serum för hud i klimakteriet från Vichy

Neovadiol Meno 5 BI-Serum från Vichy.Neovadiol Meno 5 BI-Serum från Vichy.Neovadiol Meno 5 BI-Serum från Vichy.
Neovadiol Meno 5 BI-Serum från Vichy.

Serumet Neovadiol Meno 5 BI-Serum ingår i Vichys hudvårdsserie speciellt framtagen för kvinnor i och efter övergångsåldern. Serumet ska reducera rynkor och förbättra pigmentförändringar, samtidigt som det ger näring och lyster.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

2. Ansiktskräm passande för klimakteriehy från La Roche-Posay

Nutritic från La Roche-Posay.Nutritic från La Roche-Posay.Nutritic från La Roche-Posay.
Nutritic från La Roche-Posay.

Nutritic är en vårdande och fuktgivande ansiktskräm från La Roche-Posay som skyddar och huden och återställer den efter påfrestningar med hjälp av bland annat MP-lipider. Perfekt för torr klimakteriehud.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

3. Face mist för hud i klimakteriet, Dr. Barbara Sturm 

Hydrating Face Mist från Dr. Barbara SturmHydrating Face Mist från Dr. Barbara SturmHydrating Face Mist från Dr. Barbara Sturm
Hydrating Face Mist från Dr. Barbara Sturm

Hydrating Face Mist från Dr. Barbara Sturm är en ansiktsmist med återfuktande hyaluronsyra  som boostar huden under dagen och ger den glow. Innehåller även lugnande portlack och aloe vera. Fikonkaktus, som är rik på E-vitamin ingår också i ingredienserna. ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

4. CC-cream från It Cosmetics – passar klimakteriehy

Your Skin But Better CC+ Cream, It Cosmetics.Your Skin But Better CC+ Cream, It Cosmetics.Your Skin But Better CC+ Cream, It Cosmetics.
Your Skin But Better CC+ Cream, It Cosmetics.

Your Skin But Better CC+ Cream med SPF 50+ är ett skonsamt fuktgivande serum, primer och tonad dagkräm i ett. Innehåller klimakteriefavoriter som kollagen, hyaluronsyra, A-, B-, C- och E-vitamin. Extra plus för solskyddet som klimakteriehy är i stort behov av.
ANNONS Köp här (länk till Skin City). 

5. Nattkräm för hud i klimakteriet, Vichy

Neovadiol Peri-Menopause Dagcreme, Vichy.Neovadiol Peri-Menopause Dagcreme, Vichy.Neovadiol Peri-Menopause Dagcreme, Vichy.
Neovadiol Peri-Menopause Dagcreme, Vichy.

Neovadiol Peri-Menopause Dagcreme ingår i Vichys serie speciellt framtagen för klimakteriehud och verkar för fylligare och spänstigare hud. Passar för både normal, kombinerad och känslig hud. Proxylane, cassia-extrakt och hyaluronsyra ska hjälpa till att öka hudens spänst och ge en jämnare hudton.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

6. Barriärstärkande krämer, Paula's Choice – passar hud i klimakteriet

Resist Barrier Repair och Ceramide-Enriched Firming Eye Cream från Paula's ChoiceResist Barrier Repair och Ceramide-Enriched Firming Eye Cream från Paula's ChoiceResist Barrier Repair och Ceramide-Enriched Firming Eye Cream från Paula's Choice
Resist Barrier Repair och Ceramide-Enriched Firming Eye Cream från Paula's Choice

Barrier Repair Duo från Paula's Choice är en barriärstärkande kombo som mjukgör och skyddar huden i ansiktet och runt ögonen. Fuktkrämen Resist Barrier Repair innehåller antioxidanter och retinol, medan ögonkrämen Ceramide-Enriched Firming Eye Cream har ingredienser som C-vitamin, peptider och retinol. Båda lovar att stärka, återfukta, jämna ut och förbättra hudens spänst.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).

LÄS MER: Friskare hår i klimakteriet – specialisternas bästa tips på rätt hårvård 

LÄS MER: DV:s Ida B Olsson: ”Träna i synk med dina hormoner – och må bättre hela månaden”