Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Tips och inspiration till en lyckad bröllopssminkning.Tips och inspiration till en lyckad bröllopssminkning.Tips och inspiration till en lyckad bröllopssminkning.
Tips och inspiration till en lyckad bröllopssminkning. Foto: Olivia Jeczmyk/Jason Lloyd-Evans

Makeupartistens bästa tips för en lyckad bröllopssminkning

Bröllop kräver en finslipad skönhetsrutin som i år kantas av diskret glansiga läppar, rosiga kinder och ett nästan helt underhållsfritt hår. Vågar vi hoppas på hyfsat enkelt också? DV har listat hur vi firar kärleken 2022!

Få dagar är så fullmatade av förväntan och förberedelser som de då det vankas bröllop. Den stora dagen kräver naturligtvis det mesta av både makeup och hår. Förutom att se ut som sitt absolut bästa jag, krävs det att makeupen håller, både under dagen D och på bröllopsfotona de närmsta tjugo åren.

William Värnild, makeupartisten som sminkat stjärnor som Alicia Vikander och Leona Lewis, har gjort 250 bröllopsmakeuper under sina år i branschen, där även makeupen på vännen prinsessan Sofia inför kronprinsparets bröllop 2015 räknas in.

– Det är alltid lite av en ära att få sminka på ett bröllop, att få vara en del av någons största dag i livet. Det tycker jag känns både värdefullt och fint, berättar han.

– Att få sminka Sofia, som både är en vän och i sin roll som prinsessa en fantastisk representant för Sverige, var så klart ett hedersuppdrag och ett minne för livet. Det krävde stort fokus och koncentration, men jag skulle säga att förberedelserna inte skilde sig markant från alla andra bröllop jag tar mig an.

William gjorde prinsessan Sofias sminkning på hennes bröllop med Carl Philip 2015.William gjorde prinsessan Sofias sminkning på hennes bröllop med Carl Philip 2015.William gjorde prinsessan Sofias sminkning på hennes bröllop med Carl Philip 2015.
William gjorde prinsessan Sofias sminkning på hennes bröllop med Carl Philip 2015. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / TT NYHETSBYRÅN

Nyckeln till en bra bröllopssminkning

Nyckeln till en bra och hållbar bröllopsmakeup är enligt William basen. Han förklarar hur och varför:

– Du vill kunna fokusera på att vara närvarande och slippa behöva tänka på sminket. Jag preparerar alltid huden med en riktigt bra primer, därefter applicerar jag en heltäckande foundation och ”låser” basen med ett helt färglöst, tunt puder för fixering och avslutar med en effektiv setting-spray. Man ska räkna med att det tar sin lilla tid att arbeta fram en bröllopsmakeup, men bara där har man kommit långt för en hållbar makeup. Jag brukar också använda en vattenfast mascara på bröllop, vilket jag kanske inte gör annars.

Du vill kunna fokusera på att vara närvarande och slippa behöva tänka på sminket.

LÄS MER: Makeupartisten William Värnild om prinsessan Sofias bröllopsmakeup och sina bästa sminkknep 

En bra bas börjar ju med en bra hudvårdsrutin, och många blivande brudar börjar med behandlingar som mikroneedling eller IPL flera månader innan bröllopet. Samma dag som bröllopet äger rum är det bra att fuktmätta huden med en återfuktande mask och serum för att ge den maximal lyster.

– Glöm inte heller området kring ögonen för att skuggan ska lägga sig fint. Har du torra partier vid ögonen så finns det grymma återfuktande eyepads som du kan lägga både under och på det övre locket, säger William.

William Värnild är makeupartist och har gjort över 250 bröllopssminkningar.William Värnild är makeupartist och har gjort över 250 bröllopssminkningar.William Värnild är makeupartist och har gjort över 250 bröllopssminkningar.
William Värnild är makeupartist och har gjort över 250 bröllopssminkningar. Foto: Pressbild

Så väljer du rätt makeupartist till din bröllopssminkning

Väljer du att ta in ett proffs för att skapa bröllopsmakeupen så gäller det att inte bara gå på första bästa – gör ordentlig research och se till att göra en provsminkning med makeupartisten i god tid innan bröllopet för att se att ni verkligen tänker lika.

– Att gå på personliga rekommendationer brukar vara ett säkert kort, och man ska alltid be att få se bilder på tidigare jobb som makeupartisten gjort. Jag träffar alltid mina klienter för att testsminka, gå igenom bilder och bolla idéer. Det är viktigt att man är lyhörd och sätter bruden i fokus. Har du samlat in inspirationsbilder från tidningar, Pinterest eller Instagram så är det ett jättebra utgångsläge att jobba vidare från, säger William Värnild.

Bra produkter är nyckeln till en lyckad bröllopssminkning.Bra produkter är nyckeln till en lyckad bröllopssminkning.Bra produkter är nyckeln till en lyckad bröllopssminkning.
Bra produkter är nyckeln till en lyckad bröllopssminkning. Foto: Olivia Jeczmyk
Att gå på personliga rekommendationer brukar vara ett säkert kort.

LÄS MER: Sno stilen – prinsessan Sofias 15 bästa looks 

Dessa produkter bör du lägga pengarna på

Väljer du att göra makeupen själv är det en del saker som är mer värda att investera i än andra.

Det är värt att lägga pengar på bra penslar. De gör skillnad, och tvättar man och sköter sina penslar håller de mer eller mindre för alltid, säger William.

Även basprodukterna är värda att investera i, som en foundation och primer.

William nämner också brynen som viktiga för ansiktet och tipsar om att få dem ordentligt formade innan bröllopet.

– Jag föredrar att jobba med brynskugga framför penna eftersom det ger ett mjukare intryck, och här finns det många fina budgetalternativ. Sen är det viktigt att våga testa sig fram och leka med makeupen och ha kul under tiden.

Smink för bröllopsmakeup 2022.Smink för bröllopsmakeup 2022.Smink för bröllopsmakeup 2022.
Smink för bröllopsmakeup 2022.

1. Volymskapande mascara, Mascara 38°C volumising, Sensai. Mer info och köp här (länk till Kicks).
2. Primer, SOS Primer i version Universal light, Clarins. Mer info och köp här (länk till Hudoteket).
3.
Lösögonfransar, Gabbi Pro lashes, Sweed Lashes. Mer info och köp här (länk till Apohem).
4.
Lätt foundation, Hyaluronic Hydra Foundation, By Terry. Mer info och köp här (länk till Lyko).
5.
Palett, Eye reflections shadow palette i version Natural beauty, Pixi by Petra. Mer info och köp här (länk till Lyko).

4 bröllopstrender för 2022

1. Lågmäld bas

Tips på bröllopssminkning.Tips på bröllopssminkning.Tips på bröllopssminkning.
Tips på bröllopssminkning. Foto: Jason Lloyd-Evans

Den alltmer minimalistiska makeupen har gett ringar på vattnet även i bröllopsvärlden. Vi vill framhäva och försköna, men ändå se ut som oss själva, och vi framhäver gärna eventuella fräknar snarare än täcker dem. En lågmäld bas kräver dock ofta en del underhåll för att hålla sig fräsch under hela dagen och natten - så packa ner dina blottingpapers!

Vi vill framhäva och försköna, men ändå se ut som oss själva, och vi framhäver gärna eventuella fräknar snarare än täcker dem.

2. Rosiga kinder

Tips på bröllopsmakeup.Tips på bröllopsmakeup.Tips på bröllopsmakeup.
Tips på bröllopsmakeup. Foto: GARETH CATTERMOLE / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Rosiga kinder gifter sig perfekt med en naturlig bas full av lyster. Satsa gärna på crèmerouge och lägg det generöst på kindernas äpplen - och varför inte på läppar och ögonlock?

LÄS MER: Bäst i test: Rouge som ger naturligt rosiga kinder 

3. Lätta läppar

Tips på bröllopssminkning.Tips på bröllopssminkning.Tips på bröllopssminkning.
Tips på bröllopssminkning. Foto: Jason Lloyd-Evans

Läppglans, skira läppstift i beige och rosabrunt samt färgade läppbalsam tar mark från de klassiska, täckande läppstiften - åtminstone dagtid. Om du siktar på att byta look (och kanske klänning?) till dansen efter middagen är ett rött läppstift allt du behöver för att gå från dag till kväll.

Om du siktar på att byta look sen efter middagen är ett rött läppstift allt du behöver.

4. Underhållsfritt hår

Tips på bröllopsfrisyr.Tips på bröllopsfrisyr.Tips på bröllopsfrisyr.
Tips på bröllopsfrisyr. Foto: Jason Lloyd-Evans

En sportig, låg knut är universellt smickrande och håller sig intakt under många timmar. Om inte kan den lätt fräschas upp med en gnutta torrschampo, utan att du behöver göra om hela frisyren. Den enkla knuten, tillsammans med en mittbena i fronten, har burits av bland andra Meghan Markle och Hailey Bieber på senare tid.

LÄS MER: Meghan Markles (billiga!) skönhetsprodukt hon alltid har i väskan