Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Carina Berg berättar om sin skönhetsrutin.Carina Berg berättar om sin skönhetsrutin.Carina Berg berättar om sin skönhetsrutin.
Carina Berg berättar om sin skönhetsrutin. Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN

Carina Berg: ”Jag har mobbat min hud”

En hudvårdsrutin baserad på ett nyfunnet intresse för hudens mikrobiom gav Carina Berg både en mer välmående hy och ett helt nytt engagemang i skönhetsbranschen. ”Mitt bästa köp – näst efter mina IVF-omgångar”, säger hon.

Programledaren Carina Berg, 44, är en av de kända kvinnor som gett sig in i hudvårdsbranschen på senare tid. 

– Det var inget jag hade tänkt att jag skulle göra av mina sparpengar, men det är mitt bästa köp – näst efter mina IVF-omgångar, säger hon.

Vad gjorde dig intresserad?

– Jag hade länge haft känslan att det är lite ”kejsarens nya kläder” med hudvård och tycker att det är ett konstruerat behov med 14 produkter i en hudvårdsrutin. Samtidigt gillar man ju att bli förförd, och jag har själv haft många bra produkter som jag har gillat. Men i bakhuvudet har samtidigt tanken att ”det här är vansinne” funnits. 

– När jag hade läst boken Hudbibeln av Johanna Gillbro (hudforskare och grundare av Skinome, reds anm.) satt jag med hakan nere och kände bara ”jag visste det”. Det hon beskriver är ju mycket mer av en ”låt huden vara”-mentalitet, och den filosofin passar egentligen mig också. 

”Jag behåller gärna mina döda hudceller, de ger ett fint skydd.”

Hur har din egen hudresa sett ut?

– När jag började med tv för 17 år sedan och blev sminkad mycket fick jag sämre hy, och testade då många olika produkter och behandlingar. Men jag har gjort helt fel saker för den. Jag har skrubbat och peelat och matat den med så många ingredienser som egentligen inte är där för att huden ska må bra. Hade huden varit en person hade det varit ren och skär mobbning! Huden var så torr att det kändes som att den skulle spricka när jag gick för snabbt i vinden. Men nu, efter åtta månader av bara gos och snälla produkter, är huden som gummi. Den känns som när man var liten och inte ens tänkte på att man hade en hud, för den bara var och mådde bra. 

Vad består rutinen av?

– Jag tvättar mig på kvällen, sen smörjer jag mig med kräm och några pump serum som jag blandar ihop. På morgonen tvättar jag mig inte, utan smörjer bara in mig med fuktkräm. Jag går inte på behandlingar längre, just nu har jag inget behov av det och jag skulle inte vilja riskera något genom att rota i det här som känns så himla bra. Jag vill behålla mina döda hudceller, de ger ett fint skydd.

Hade huden varit en person hade det varit ren och skär mobbning, säger Carina om sin relation till huden.Nu har hon gett sig in i hudvårdsbranschen. ”Efter att ha läst om deras filosofi var det faktiskt jag som ringde dem och frågade ”Får jag vara med? De hade ingen plan på att gå den vägen, men tajmingen var bra och jag köpte in mig på en liten, liten procent. Mitt bästa köp – näst efter mina IVF-omgångar”.Hade huden varit en person hade det varit ren och skär mobbning, säger Carina om sin relation till huden.Nu har hon gett sig in i hudvårdsbranschen. ”Efter att ha läst om deras filosofi var det faktiskt jag som ringde dem och frågade ”Får jag vara med? De hade ingen plan på att gå den vägen, men tajmingen var bra och jag köpte in mig på en liten, liten procent. Mitt bästa köp – näst efter mina IVF-omgångar”.Hade huden varit en person hade det varit ren och skär mobbning, säger Carina om sin relation till huden.Nu har hon gett sig in i hudvårdsbranschen. ”Efter att ha läst om deras filosofi var det faktiskt jag som ringde dem och frågade ”Får jag vara med? De hade ingen plan på att gå den vägen, men tajmingen var bra och jag köpte in mig på en liten, liten procent. Mitt bästa köp – näst efter mina IVF-omgångar”.
Hade huden varit en person hade det varit ren och skär mobbning, säger Carina om sin relation till huden.Nu har hon gett sig in i hudvårdsbranschen. ”Efter att ha läst om deras filosofi var det faktiskt jag som ringde dem och frågade ”Får jag vara med? De hade ingen plan på att gå den vägen, men tajmingen var bra och jag köpte in mig på en liten, liten procent. Mitt bästa köp – näst efter mina IVF-omgångar”. Foto: BEATA HOLMGREN

På tal om skydd; använder du solskydd?

– Jag använder solskyddsfaktor, men där har jag faktiskt fått lära om. Förut fick jag höra att det var ett måste året om - alltid - men spf är svårt att göra så att det är kanonbra för huden, bortsett från skyddet det ger. Du behöver inte det en vinterdag i december om du inte åker skidor och får jättemycket reflektioner från snön, vi har inte den solen här. Jag kollar UV-index, och om det är över två sätter jag på solskydd. 

Bronzer från Mac, läppstift från Byredo, mascara från Sensai och smycken från Maria Nilsdotter.Bronzer från Mac, läppstift från Byredo, mascara från Sensai och smycken från Maria Nilsdotter.Bronzer från Mac, läppstift från Byredo, mascara från Sensai och smycken från Maria Nilsdotter.
Bronzer från Mac, läppstift från Byredo, mascara från Sensai och smycken från Maria Nilsdotter. Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN

Hur är det med smink, det är ju ytterligare någonting man sätter på huden?

– Jag tänker på det jättemycket, men om man gör ett jättefint grundarbete med sin hudvård, så visst klarar huden lite smink. Och jag sminkar mig inte till vardags. Har aldrig gjort. Jag är så dålig på det så jag har vant mig vid att vara en person som gillar att vara osminkad. Jag gillar feta bryn, så jag går och färgar och fluffar till dem och fransarna hos Monika på Glam Bar när andan faller på. Om jag någon gång får för mig att dra på ett lager makeup så borstar jag till brynen med en gel, har en jättetunn foundation och ett bronzepuder från Mac och världens bästa mascara – Sensai 38°. Den har en fet, fin borste vilket jag älskar. Jag har lyxen att ha härliga makeupkompisar runt mig, så jag får jättebra tips och ibland ringer jag någon av dem och ber om hjälp med att bli sminkad, även om jag bara ska vara gäst på ett bröllop. Men när jag gifte mig sminkade jag mig själv.

Basmakeupen i form av en lätt foundation, Studio radiance face and body foundation, Mineral skinfinish bronzer, båda från Mac, och Dream brows brow soap från The Glam Bar.Basmakeupen i form av en lätt foundation, Studio radiance face and body foundation, Mineral skinfinish bronzer, båda från Mac, och Dream brows brow soap från The Glam Bar.Basmakeupen i form av en lätt foundation, Studio radiance face and body foundation, Mineral skinfinish bronzer, båda från Mac, och Dream brows brow soap från The Glam Bar.
Basmakeupen i form av en lätt foundation, Studio radiance face and body foundation, Mineral skinfinish bronzer, båda från Mac, och Dream brows brow soap från The Glam Bar. Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN

Berätta mer om ditt bröllop!

– Vi gifte oss i Vemdalen, jag kände inte någon makeupartist där och ville inte testa en ny, så jag pratade med min makeupkompis som sa exakt vad jag skulle göra. Och så fick Erik göra mitt hår. Det blev jättefint! Han lockade, lockade, lockade och lockade och sen nålade jag det hårt. Vi hade ett så mysigt moment då.

Mysigt – och bra service!

– Ja, Erik har haft långt hår så han är inte helt främmande för det där.

Hur är du själv med håret, när det gäller styling och vård?

– Jag har inget hår att skryta med och har aldrig haft. Och inte blev det bättre av att ha varit gravid femhundra gånger, som när vi gick igenom hela grejen med IVF och all den hormonpåverkan det hade. När jag kände mig som allra finast var jag helt rakad, men det var svårt att hålla efter. Just nu är jag i processen att jag försöker att schamponera mig mer och mer sällan, men med det här tunna håret som lätt blir fett är det ändå lockande att schamponera lite för ofta … Då är det bra med torrschampo, det är min ”go to” när det gäller produkter. Och borstar. När jag kommer hem från landet är håret som ett fågelbo, så jag lägger mycket pengar på bra hårborstar. 

Carinas bästa hårprodukter för volym och vård: Salty dog salt spray från Evo, Extreme length conditioner från Redken och Densifique bodifying shampoo från Kérastase.Carinas bästa hårprodukter för volym och vård: Salty dog salt spray från Evo, Extreme length conditioner från Redken och Densifique bodifying shampoo från Kérastase.Carinas bästa hårprodukter för volym och vård: Salty dog salt spray från Evo, Extreme length conditioner från Redken och Densifique bodifying shampoo från Kérastase.
Carinas bästa hårprodukter för volym och vård: Salty dog salt spray från Evo, Extreme length conditioner från Redken och Densifique bodifying shampoo från Kérastase. Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN
Carinas favoritborste från Mason Pearson och Rootlift mousse från Lernberger Stafsing.Carinas favoritborste från Mason Pearson och Rootlift mousse från Lernberger Stafsing.Carinas favoritborste från Mason Pearson och Rootlift mousse från Lernberger Stafsing.
Carinas favoritborste från Mason Pearson och Rootlift mousse från Lernberger Stafsing. Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN

 

”Jag vill bara gå och bli insmord med olja.”

Hur tar du hand om kroppen?

– Min bästa lyx är en 90-minuters massage. Jag vill bara gå och bli insmord med olja, det ska knappt kännas. Och jag gillar LPG. Jag vet inte effekten av det, men det är ju otroligt skönt. Jag har stora bihålor tror jag, med mina äppelkinder, så LPG i ansiktet gör att man blir helt glowig och lyft. Om jag är torr använder jag oparfymerade babyprodukter som ligger på skötbordet. Jag använder inte parfym nu när jag har en liten baby som jag ligger hud mot hud med. Ibland går jag och får fötterna fixade, men då måste jag fila dem lite innan för jag skäms så mycket. Jag vill inte att någon ska bli äcklad när jag stoppar upp mina fötter, haha.

 

Carinas hudvårdsrutin – och 3 bästa skönhetsknep

Minimal hudvårdsrutin

– Skinomes färska hudvårdsprodukter som jobbar med mikrobiomet och innehåller ett minimalt antal tillsatser. Jag tvättar mig på kvällen, sen smörjer jag mig med Rich emulson och några pump av serumet Night active control, som jag blandar ihop, båda från Skinome. På morgonen tvättar jag mig inte, utan smörjer bara in mig med fuktkräm.

 

Bra borste och torrschampo

– Jag måste ha en bra hårborste, och torrschampo hjälper till att förlänga tiden mellan tvättarna.

 

Massage och LPG

– Massage och LPG är den största lyx som jag unnar mig, det är så otroligt skönt.

”Erik gjorde mitt hår när vi gifte oss, det var ett så mysigt moment.””Erik gjorde mitt hår när vi gifte oss, det var ett så mysigt moment.””Erik gjorde mitt hår när vi gifte oss, det var ett så mysigt moment.”
”Erik gjorde mitt hår när vi gifte oss, det var ett så mysigt moment.” Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN

Carina Berg

Gör Programledare och poddare.

Ålder 44 år.

Bor Stockholm.

Familj Maken Erik och tre barn.

”Jag tror på att vara nära bakteriefloran man får från djur och natur, att det är ju inte direkt dåligt för den bakteriella mångfalden. Jag är som en riktig ’tjejspainer’ till alla om detta och har till och med fått mina kompisar att klä av sig och lägga sig ner och gnugga sig lite mot marken när de är ute i naturen, haha!””Jag tror på att vara nära bakteriefloran man får från djur och natur, att det är ju inte direkt dåligt för den bakteriella mångfalden. Jag är som en riktig ’tjejspainer’ till alla om detta och har till och med fått mina kompisar att klä av sig och lägga sig ner och gnugga sig lite mot marken när de är ute i naturen, haha!””Jag tror på att vara nära bakteriefloran man får från djur och natur, att det är ju inte direkt dåligt för den bakteriella mångfalden. Jag är som en riktig ’tjejspainer’ till alla om detta och har till och med fått mina kompisar att klä av sig och lägga sig ner och gnugga sig lite mot marken när de är ute i naturen, haha!”
”Jag tror på att vara nära bakteriefloran man får från djur och natur, att det är ju inte direkt dåligt för den bakteriella mångfalden. Jag är som en riktig ’tjejspainer’ till alla om detta och har till och med fått mina kompisar att klä av sig och lägga sig ner och gnugga sig lite mot marken när de är ute i naturen, haha!” Foto: BEATA HOLMGREN / BEATA HOLMGREN

LÄS MER: Scandi-beauty – därför älskar alla svensk skönhet 

LÄS MER: Hemligheterna bakom Julia Roberts fantastiska glow