Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skådespelaren Charlize Theron om att åldras i strålkastarljuset.Skådespelaren Charlize Theron om att åldras i strålkastarljuset.Skådespelaren Charlize Theron om att åldras i strålkastarljuset.
1 AV 2
Marina Kereklidou ger sina bästa sminktips för mogen hud
2 AV 2
Skådespelaren Charlize Theron om att åldras i strålkastarljuset.
Foto: MONDADORI PORTFOLIO / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

Charlize Theron: ”Jag älskar att mitt ansikte förändras och åldras”

Nej, Charlize Theron, 48, har inte gjort ett ansiktslyft, även om många tror det. Men hennes ansikte förändras på naturlig väg – och hon älskar det. Däremot önskar hon att kroppen kunde fortsätta vara 25.

– Bitch, jag åldras bara! Det betyder inte att jag har fått dålig plastikkirurgi. Det här är bara vad som händer.

Det är skådespelaren Charlize Therons reaktion på att folk som ser henne i reklam undrar vad hon gjort med sitt ansikte. Har hon kanske lyft det? Svaret är alltså nej, berättar hon för magasinet Allure.

– Mitt ansikte förändras, och jag älskar att det förändras och åldras, fortsätter stjärnan, som tillsammans med Dior nyligen lanserade L’Or de J’Adore – in ny inkarnation av den klasiska parfymen J’Adore.

Charlize Theron på Dior-visning i Paris. Hon har varit ansikte utåt för märkets parfym J’Adore i över 20 år.Charlize Theron på Dior-visning i Paris. Hon har varit ansikte utåt för märkets parfym J’Adore i över 20 år.Charlize Theron på Dior-visning i Paris. Hon har varit ansikte utåt för märkets parfym J’Adore i över 20 år.
Charlize Theron på Dior-visning i Paris. Hon har varit ansikte utåt för märkets parfym J’Adore i över 20 år. Foto: VIANNEY LE CAER / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon har varit ansikte utåt för doften ända sedan premiären 1999, och varje gång en ny annonskampanj drar igång hamnar hennes utseende i strålkastarljuset – och under lupp. Det spekuleras kring befintliga och icke befintliga ålderstecken. 

På dryga 20 år hinner det så klart hända en del med en människas utseende, till och med om man har ”movie magic” till hjälp.

”Dubbelmoral kring mäns och kvinnors åldrande”

Och medan Theron inte har några problem med att hantera den förändringen, har hon desto mer att säga om den dubbelmoral som hon upplever finns kring mäns och kvinnors åldrande.

– Jag har alltid haft problem med det faktum att män liksom åldras som fint vin och kvinnor åldras som snittblommor, säger hon till Allure.

– Jag föraktar det synsättet och jag vill kämpa mot det, men jag tror också att kvinnor vill åldras på ett sätt som känns rätt för dem. Jag tror att vi behöver bli lite mer empatiska kring hur vi alla går igenom vår egen resa. Min resa, där jag måste se mitt ansikte på en miljon reklamaffischer, är rätt kul nu.

Jag tror jag håller på att dö, för jag kan inte gå ner i vikt

Och även om stjärnans inställning till ansiktets åldrande är avslappnat, tycker hon att det kan vara tufft att hantera kroppens förändringar, trots att vi gärna tror att vi lever i en vidsynt värld med kroppspositivism.

– Jag kommer aldrig någonsin att göra en film igen och säga ”Okej, jag går upp 18 kilo. Jag kommer aldrig att göra det igen för man kan inte gå ner sedan. När jag var 27 gjorde jag Monster. Jag gick ner 14 kilo typ över natten. Jag missade tre måltider och jag var tillbaka på min normala vikt, berättar hon för Allure och fortsätter:

– Sedan gjorde jag Tully när jag var 43 och jag kommer ihåg hur jag, efter att ha försökt gå ner i vikt i ett år, ringde min doktor och sa: ”Jag tror jag håller på att dö, för jag kan inte gå ner i vikt”. Och hon sa: ”Du är över 40. Lugna ner dig. Din ämnesomsättning är inte vad den har varit”. Ingen vill höra det.

Saknar sin 25-åriga kropp

Charlize Theron är van att förändra sitt utseende för roller, men att kroppen förändras av sig själv är en ny upplevelse.Charlize Theron är van att förändra sitt utseende för roller, men att kroppen förändras av sig själv är en ny upplevelse.Charlize Theron är van att förändra sitt utseende för roller, men att kroppen förändras av sig själv är en ny upplevelse.
Charlize Theron är van att förändra sitt utseende för roller, men att kroppen förändras av sig själv är en ny upplevelse. Foto: IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/ SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Men inte heller när det gäller kroppen är det främst det utseendemässiga Charlize fokuserar på.

– Det som verkligen stör mig är att när jag gör action-filmer nu och blir skadad så tar det mycket längre tid att läka än när jag var i 20-årsåldern. Jag skulle hellre ha kvar min 25-åriga kropp än mitt ansikte. En kropp som jag kan kasta mot en vägg och inte ens ha ont i morgon. Om jag numera inte tränar på tre dagar och sedan går tillbaka till gymmet så kan jag inte gå efteråt. Jag kan inte sätta mig på toaletten, säger hon till Allure och skrattar.

Mina döttrar har inget begrepp om vad ålder är

Hon berättar också att det faktum att hon är mamma gör att hon blir mer medveten om att hon åldras. Det blir däremot inte hennes barn.

– Mina döttrar har inget begrepp om vad ålder är. De ser någon, gillar vad personen har på sig eller tycker att hon är snygg och har ingen egentlig uppfattning om hon är i 20- eller 60-årsåldern. Det är så härligt, jag älskar det. Jag önskar att vi bara kunde få fortsätta ha det så genom livet, säger hon till Allure.

LÄS MER: Osminkade selfie-trenden bland 50 plus-stjärnorna 

LÄS MER: Sminkguide för 50 plus – så sminkar du mogen hud