Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Damernas Världs läsare Anna: ”Jag gjorde ett ögonlyft”

Ögonlocksplastik är ett av de vanligaste estetiska kirurgiska ingreppet som görs i Sverige. Här berättar Anna, 56 år, om vad som fick henne att operera ögonlocken, hur det kändes och resultatet. Före- och efterbilder!

Anna Laurila är en av Damernas Världs många läsare. Hon är 56 år, bor i Umeå och jobbar som busschaufför. För två år sedan gjorde hon en operation på sina ögonlock.

Varför ville du göra en ögonplastik?

– Jag funderade nästan tio år innan jag gjorde min ögonlocksoperation. Mina ögonlock hängde, jag tyckte att jag alltid såg trött ut och det var svårt att sminka mig. Det här med att duga är något jag har funderat mycket över. Jag målar och renoverar huset och lämnar in bilen på service och tänker då att jag också vill fixa och underhålla mig själv. Samtidigt vill jag egentligen inte gå runt och tänka så mycket och irritera mig på mitt utseende, då tycker jag att det är bättre att ta tag i saken i stället.

Före operationen: ”Jag upplevde att speciellt ena ögonlocken hängde”, berättar Anna Laurila. Foto: Privat

Fanns det någon speciell orsak till att dina ögonlock hängde?

– Mina ögonlock har hängt länge men den utlösande faktorn var en felaktig botox-injektion. När man är äldre och huden tappar sin spänst är det pannmusklerna som håller upp ögonlocken. Men när botoxen förlamar pannan kan fenomenet ”tung panna” uppstå, det vill säga pannan trycker ner ögonlocken. Jag såg tröttare ut än någonsin vilket gjorde att jag googlade runt på ögonlocksplastik och valet föll på Polarkliniken i Umeå som tog emot mig efter att ha gjort en konsultation via mejl.

Beskriv hur operationen gick till.

– Innan operationen fick jag lugnande medicin och lokalbedövning runt ögonen, men jag var vaken under hela ingreppet. Jag kände ingenting förutom tråden som kittlade mot kinden. Allt gick fort och det hela var över på en timme. Jag fick en kylmask och vilade en stund för att motverka svullnaden. På bussen hem började bedövningen släppa, men jag hade ändå inte särskilt ont. På natten kunde jag inte stänga ögonen utan låg med armen över ansiktet. Dagen efter var jag rejält svullen, till och med näsan var som en boll. Jag blev orolig och ringde läkaren som kunde lugna mig med att det var helt normalt. Men snyggt var det inte!

Direkt efter operationen, fortfarande kvar på kliniken, och två dagar efter operationen: ”Jag var så svullen att jag trodde att ögonen skulle spricka. Näsan har också svullnat upp.”

Hur lång tid tog läkprocessen?

– Efter en vecka (under vilken jag började fundera på om detta verkligen var ett bra beslut ...) gick svullnaden äntligen ner. Jag tog bort stygnen och de yttre ögonvrårna tejpades för att hålla ihop såren. Jag köpte ärrsalva på apoteket för att underlätta läkningen. Att klinikerna bara visar före- och efterbilder men aldrig ”mellan” beror på att många skulle bli mindre operationssugna om de visste hur hemsk man ser ut veckorna efter operationen. Efter två veckor, fortfarande lite svullen, var jag tillbaka på jobbet. Efter ytterligare någon vecka plockade jag bort plåstren men fortsatte med salvan ett tag till. Ett halvår senare syntes inget av ärren.

10 dagar efter operation: ”Här har jag precis tagit bort stygnen, men jag fortfarande kvar plåster i vrårna tills allt läkt.” Foto: Privat
14 dagar efter operation: ”Jag har fortfarande små plåster i ögonvrån, men svullnaden är nästan helt borta.” Foto: Privat

Och hur blev slutresultatet?

– Två år senare är jag fortfarande mycket nöjd med resultatet, det är mycket lättare att sminka ögonlocken och trötthänget är ju borta för gott så jag inbillar mig att jag ser lite yngre ut. Fast det ligger mycket i ordspråket ”vill man vara fin så får man lida pin”.

”Jag var sjukskriver 14 dagar efter ögonlocksplastiken, men hade ingen smärta alls.” Foto: Privat

LÄS MER: Pigg blick – knepen mot påsar, mörka ringar, svullnad och rynkor runt ögonen