Doftpsykologen: ”Rätt doft gör dig gladare och mer framgångsrik”
Trots att doftsinnet är det sinne som påverkar våra känslor och minnen starkast, är doftsinnet det sinne som vi ignorerar mest. Men nu är det dags att ta din näsa på allvar. Det vinner både du och omgivningen på. DV:s skönhetsredaktör Anja har dessutom sammanställt några äkta och eviga doftklassiker att satsa på om du är sugen på att satsa på en ny doft (som kanske ger ett gladare humör!).
Innan du läser vidare – blunda en liten stund och försök minnas hur det luktade hemma hos din mormor (eller hos valfri släkting som betydde mycket för dig) när du var liten.
Sannolikheten är stor att du kommer att kunna förnimma den doften, även om du kanske inte kan beskriva den med ord.
– Själv har jag en tydlig doftbild av hur det luktade i en källartrappa i ett hus jag var mycket i när jag var barn. För några år sedan hade jag möjlighet att besöka huset. Det doftade exakt som jag mindes det, säger Maria Larsson, forskare och professor i perception på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Hennes forskningsområde är just dofter, och det händer att hon helt enkelt kallas ”doftpsykolog”.
Just nu leder hon forskningsprogrammet Vårt unika doftsinne, ett område som hon beskriver som lika fascinerande som outforskat.
– I programmet vill vi bland annat utforska hur vi minns dofter och hur dessa luktminnen fungerar, säger Maria Larsson.
LÄS MER: Skönhetsredaktören listar bästa parfymerna just nu
Starka doftminnen
För, helt klart är att doftminnet är det starkaste minne vi har. Men trots att vi minns dofter från vår barndom har vi ofta väldigt svårt att beskriva doften med ord.
– Doftsinnet börjar utvecklas redan i tolfte fosterveckan, och under barnets första tid är det doften som ger barnet mest information om omgivningen, förklarar Maria Larsson.
Doftsinnet är alltså ett av våra viktigaste sinnen, något som hjälper oss att tolka vår omvärld, men också något som påverkar vårt humör. För hur vi reagerar på en doft är till största delen individuellt, menar forskarna. Det handlar om tidigare erfarenheter, upplevelser och minnen. Men, eftersom luktsinnet också hjälper oss att varna för faror, finns det vissa dofter – som en kropp i förruttnelse eller lukten av skämd mat – som instinktivt får oss att reagera med obehag.
– Om det finns dofter vi föredrar universellt eller om de dofter vi föredrar är något inlärt är en svår fråga. Jag skulle snarare säga att det ligger mitt emellan, säger Maria Larsson.
Ju mer vi möter en doft, desto vanare blir vi, helt enkelt. Och, faktum är att vi kan lära oss att tycka om en doft som vi tidigare ogillat, beroende på vilka förväntningar vi har.
Maria Larsson tar doften av parmesanost, surströmming eller durianfrukt som exempel. Tre livsmedel med mycket stark doft.
– Har du däremot ätit något av dessa livsmedel flera gånger och gillat det, är sannolikheten stor att du inte längre tycker att det luktar lika illa.
Huruvida olika dofter påverkar olika funktioner hos oss tycker hon man ska ta med en nypa salt, även om det finns forskning som stöder det.
– Det finns viss forskning som säger att till exempel rosmarin, pepparmynta och citrus aktiverar oss. Och, gillar man någon av de dofterna tycker jag att man kan testa själv.
Själv går Maria utan parfym till vardags.
– Men när jag ska ha en större föreläsning tar jag alltid på mig parfym. Det gör att jag känner mig pepp och skärper till mig.
Dofter påverkar våra känslor
Katarina Gospic, leg. läkare och hjärnforskare, kan även hon se hur stor påverkan doften har på vårt humör och vår uppmärksamhet.
– Doft är det sinne som är tätast kopplat till hjärnans känslostruktur amygdala och minnesstrukturen hippocampus. Det är därför vi påverkas så emotionellt av dofter, förklarar hon.
I övrigt, säger Katarina Gospic, är det alltså tidigare minnen och erfarenheter som avgör hur vi påverkas av en doft. Den doft som du älskar kan alltså din kollega avsky.
– Det är därför svårt att hitta universella dofter som alla gillar, även om de flesta av oss har en tendens att gilla dofter vi hittar i naturen, som till exempel doften av frukt och blommor, säger Katarina Gospic.
Att naturen påverkar oss genom att minska stressen och göra oss mer uppmärksamma är väl känt. Därför förefaller det också naturligt att dofter från naturen, oavsett om det handlar om blomdoft, doften av mossa eller frukt, gör oss mer harmoniska, en uppfattning som även vissa studier stöder.
Tillsammans med inredningsdesignern Isabelle Sjövall har Katarina Gospic skrivit boken Neurodesign. I boken tar de exempelvis upp dofternas betydelse för vår förmåga att prestera. För också här spelar doften roll.
– Det finns forskning som visar att personer som arbetar i miljöer med god doft bland annat har mer effektiva arbetsstrategier än de som arbetar i doftfri miljö och att vi generellt blir mer effektiva och begår färre misstag när vi omges av goda dofter.
Trendiga nischdofter
Det är med andra ord inte så konstigt att Elisabet Kjellqvist och Tara Derakshan, grundarna av Sniph, en prenumerationstjänst som inriktat sig på exklusiva dofter av det lite ovanligare slaget, valde att ta hjälp av Katarina Gospic när företagets rumsdofter skulle tas fram.
– Eftersom doftsättning av hemmet blir mer och mer populärt, samtidigt som människor tillbringar mer och mer tid hemma, kändes det naturligt att också satsa på rumsdofter, säger Elisabet Kjellqvist.
Tara Derakshan och Elisabet Kjellqvist använder själva olika dofter för olika tillfällen, och vill få fler att våga prova sig fram och inte fastna i ett doftfack.
– Jag har till exempel en powerdoft som jag bär när det till exempel är styrelsemöte, och en mysigare doft om jag ska jobba på kontoret hela dagen, säger Tara Derakshan.
LÄS MER: Experten: 5 vanliga misstag du gör med din parfym – och så undviker du dem
Även äkta paret Niclas och Christine Lydeen har insett vilken kraft olika dofter har. Sedan de 2008 lanserade parfymvarumärket Agonist (som bland annat står bakom snackisen och succén Kallocain) har de jobbat hårt för att ta fram nischparfymer, det vill säga exklusiva och välgjorda dofter som görs i begränsade upplagor, och har nyligen lanserat det nya märket Cra-yon.
– I dag finns en önskan om att vara unik, och att ha en egen berättelse också när det gäller doften. Med Cra-yon vill vi positionera oss så att fler får råd att använda nischdofter av hög kvalitet i råvara och komposition, säger Niclas Lydeen.
Precis som Elisabet Kjellqvist och Tara Derakshan vill Niclas och Christine Lydeen få fler att våga testa olika dofter. Därför har Cra-yon tagit fram en doftgarderob, med dofter för olika tillfällen i vardagen.
– Vi tänker i teman som ”självförtroende”, ”vacker och förförisk” och ”glädje och energi”.
För något år sedan startade Niclas och Christine Lydeen även doftbyrån Sentral, där de hjälper kunder att doftsätta varumärken, lokaler och olika event.
– En doft ger oss en direkt känslomässig koppling till amygdala, därför är dofter ett effektivt sätt att förstärka kommunikationen mot omvärlden.
Att kommunicera med hjälp av dofter tror de kommer att bli allt vanligare – och det gäller också oss som privatpersoner.
Eftersom lukt är det sinne som påverkar minnet mest, som berör och som ger en uppfattning om något, finns det alltså stor anledning att ta vår kroppsdoft på allvar.
Och – eftersom det även påverkar dig själv, ditt humör och din effektivitet, är en noga utvald parfym alltså en av de smartare investeringar du kan göra.
Vad är en nischdoft?
En nischparfym är en doft som inte kommer från något av de stora modehusen. Den tas fram i begränsad upplaga och är ofta tillverkad av mer exklusiva råvaror. Ett exempel är oud, som kommer från mögelangripna agarträd. När oud tillsätts i parfym utvecklas en träig och kryddig doft. Att en råvara som används i parfym har hög kvalitet märks bland annat på hur doften utvecklas på huden, hur länge doften sitter och på vilket sätt den förändras under dagen.
Källa: Niclas Lydeen, Cray-on
Trenddofter just nu
Visst går det trender i dofter, även om det går i långsammare cykler än när det gäller klädtrender.
Så kallade gourmanddofter har länge varit inne, alltså söta dofter som påminner om till exempel kakor, vanilj eller kola.
Andra dofter som är populära för tillfället är orientaliska, tunga dofter, maskulina dofter med noter av trä.
Som kontrast till de tunga, kryddiga eller söta dofterna är de extremt rena och fräscha, lättare dofterna.
Källa: Elisabet Kjellqvist och Tara Derakshan, Sniph
Moderna doftklassiker
DV:s skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn om doftsuccéerna som är perfekta följeslagare dag som natt, år efter år.
Doftklassiker 1: Coco mademoiselle
Chanel N°5 i all ära, men lillasysterdoften Coco mademoiselle är den egentliga stjärnan i Chanels fantastiska doftsortiment. Doften lanserades 2001 och är fortfarande ultrapopulär. Den komponerades av Chanels legendariska ”näsa” Jacques Polge, pappa till nuvarande husparfymören Olivier Polge, och bygger på de klassiska Chanelnoterna ros och jasmin.
Coco mademoiselle edp, 50 ml, Chanel. Mer info och köp här (länk till Chanel).
Doftklassiker 2: Chloé
Ren och rosig med pudriga inslag, nästan lite tvålig, och av många beskriven som den perfekta vardagsdoften. För vissa kommer den att associeras starkt med 2010-talet, men så är den också en av de bästa dofterna från de senaste decennierna.
Chloé signature edp, 50 ml, Chloé. Mer info och köp här (länk till Åhlens).
Doftklassiker 3: Miss Dior
Christian Dior sa ofta att parfymen var ”den sista touchen” på en look, och när modeskaparen 1947 visade sin kollektion The New Look hade lokalerna på Avenue Montaigne i Paris sprayats med en doft – Miss Dior – som än i dag är oerhört populär.
Miss Dior original edt, 100 ml, Dior. Mer info och köp här (länk till Kicks).
Doftklassiker 4: Gucci Guilty
En blommig, orientalisk doft, varm och gosig, med tydliga inslag av patchouli, vanilj och ambra som gör det till en perfekt kvälls- och partydoft.
Gucci Guilty edp, 50 ml, Gucci. Mer info och köp här (länk till Kicks).
Doftklassiker 5: Trésor
I år firar Lancômes Trésor 30 år på marknaden och återigen får vi se Isabella Rossellini, jämte Penélope Cruz, som ansikte för doften. Precis som symbolen för Lancôme har rosen huvudrollen i kompositionen.
Trésor edp, 50 ml, Lancôme. Mer info och köp här (länk till Kicks).
Doftklassiker 6: Sì
Intensiv och samtidigt mjuk chypre. Väldigt bärbar och elegant, och känns i dag kanske aningen generisk, men definitivt chic, och det är en perfekt vardagsdoft för alla åldrar.
Sì edp, 50 ml, Giorgio Armani. Mer info och köp här (länk till Lyko).
Doftklassiker 7: Jour d’Hermès
Ljus, pigg, söt och fräsch doft signerad den legendariska parfymören, och Hermès husnäsa under många år, Jean-Claude Ellena. Undertecknad bar, efter noggrant övervägande, denna på sitt bröllop. Den är romantisk utan att någonsin ”ta över”, och jag kände mig som en nyduschad ängel.
Jour d’Hermès edp, 50 ml, Hermès. Mer info och köp här (länk till Kicks).
För dig som vill läsa mer om dofternas underbara värld
Bok om parfym 1: Expedition parfym
I Expedition parfym utforskar Jenny Lantz, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och docent i modevetenskap vid Stockholms universitet, nischdofternas popularitet och framväxt och om varför vi vill dofta unikt, men ändå gott. Mer info och köp här (länk till Adlibris).
Bok om parfym 2: Den parfymerade trädgården
I Den parfymerade trädgården guidar journalisten och odlaren Elin Unnes oss genom parfymens råvaror och berättar mer om hemligheten bakom de växter som människan i alla tider förknippat med väldoft. Mer info och köp här (länk till Adlibris).
Bok om parfym 3: Parfymen
Klassikern Parfymen av Patrick Süskind är måste-läsning för alla doftälskare. Denna roman handlar om parfymören Jean-Baptiste Grenouille, som själv saknar kroppslukt, men som har ett luktsinne utöver det vanliga. I jakten på den ultimata parfymen börjar han begå de mest bestialiska brott. Mer info och köp här (länk till Adlibris).
LÄS MER: Så blir en parfym till – Damernas Världs skönhetsredaktör besöker franska Grasse
LÄS MER: Chefredaktörens 5 favoritdofter – hennes parfymer för vardag och fest