Drag race-Robin: ”Huden måste vara ostressad”
Han blev Elecktra med hela svenska folket, men förutom att vara dragshowartist har Robin Werner en gedigen erfarenhet som makeupartist. Här berättar han om sina bästa hudvårdsknep, mascaran han inte vill vara utan och om de tillfällen då du faktiskt inte ska ”unna daj”.
Det finns inte mycket Robin Werner inte vet om makeup. Han är makeupartist och dessutom en av Sveriges mest framgångsrika dragshowartister, Elecktra. Genom Drag race Sverige har han lärt hela Sverige säga ”unna daj”, vilket är Elecktras inställning till både livet och skönhet. I den humoristiska låten med samma namn räknar han upp saker Elecktra vill ”unna saj”, som juveler, solarium och Irish coffee. Det är en hyllning till kvinnorna i hans liv som uppskattar vikten av att unna sig i vardagen.
Vad har Drag race Sverige betytt för dragshowartister?
– Programmet har betonat konstnärskapet, en dragkaraktär kan vara som walking art. Man kan hänföras rent visuellt.
Hur lång tid tar det att bli Elecktra?
– Bara sminket tar två timmar. Ska jag göra något extra, som att klistra små kristaller runt ögonen, tar det ännu längre tid. Sedan ska jag limma på peruk, snöra in kroppen och komma i kläderna. Det tar ytterligare en timme.



Allt sminkade måste slita en del på huden. Hur sköter du om den?
– När jag var ung lade jag hellre pengarna på smink än hudvård, det var mycket roligare. Men numera märker jag hur huden kommer ur fas efter tjocka sminkningar. Jag kör dubbel rengöring så att jag vet att ansiktet blir ordentligt rengjort. Instant eye make-up remover från Clarins klarar all ögonmakeup. Silky ourifying cleansing balm från Sensai är smörig i konsistensen, den har jag alltid med mig. Sedan använder jag lugnande produkter som Time filler 5XP cream från Filorga och bombar med fukt, gärna från Peter Thomas Roth och speciellt den gröna gurkmasken. Sedan är huden redo för en ny drag.
Vi i Malmö var vi tidiga med att ta den amerikanska dragmakeupen till Sverige.
Hur började du med drag?
– Jag började som ”Halloqueen”, alltså ”Halloween queen”. Det är inte ovanligt. Jag var tonåring när jag kom på Elecktra, men då såg hon inte ut som hon gör i dag. Då ville jag ha en mystisk karaktär, kaxig och magisk med svart hår. Typiskt nybörjare, att söka sig så långt ifrån sig själv som möjligt.



Hur känns att vara i drag?
– När jag har fått på mig hela munderingen känns det som att bära en rustning. Jag får pondus. Jag är insnörad, går på höga klackar, är lång och inte rädd för att synas.
Redan 2006 startade du dragshowen Cabaret Moulin tillsammans med din man Jonny. Hur såg dragshowscenen i Sverige ut då?
– Det var under After Darks Dolce vita-period så drag var inne igen. Men jag själv kunde inte mycket innan jag träffade Jonny i slutet av gymnasiet. Han hade redan en dragkaraktär och var en av de första drugorna som gick i Malmö Pride Festival 1995. Själv hade jag sett After Dark på Amiralen i Malmö 2004 men visste inte ens vem RuPaul (amerikansk dragartist och programledare - reds. anm.) var.
Robin Werner
Gör Makeupartist och dragshowartist, det senare under namnet Elecktra. Elecktras Tiktok-kanal har 20 miljoner visningar. Även utbildare på Scandinavian Cosmetics.
Ålder: 35 år.
Bor: I ett hus utanför Malmö.
Familj: Maken Jonny, papegojorna Ville och Fenix, chihuahuorna Olle, Tintin och Mello.



Hur bra var du på makeup då?
– Jag såg ju inte ut som någon smickrande makeupinfluencer om jag säger så. Utan förkunskap började jag förstås i fel ände, jag förstod inte vikten av ett bra underlag. Jag hade ingen koll på håret heller, det blev vad det blev.
Hur lärde du dig?
– Jag gick estetisk linje på gymnasiet där man fick leka en del med makeup. Jag började sminka klasskamraterna, tog reda på tips och gick sedan till Make Up Store och köpte glitterskuggor för egna pengar. Jag jobbade ihop tillräckligt för att gå den enda makeuputbildning som fanns i Malmö på den tiden, där fick jag ett helt annat tänk kring vad smink kan göra, även kring dragmakeup. Jag gick in hårt på det, täckte över ögonbrynen och skapade nya, arbetade med shading och contouring. Vi i Malmö var vi tidiga med att ta den amerikanska dragmakeupen till Sverige.
Du menar överdådigt?
– Precis. Som allt annat i USA. Den typen kunde man inte se i Sverige då, det var mer Christer Lindarws stil, att vara så kvinnolik som möjligt, som dominerade.



Apropå överdåd, som makeupartist har du lagt många brudsminkningar under åren. Hur är det?
– Bröllop är speciella, det finns alltid många önskemål och detaljer. Jag förstår det, bruden vill känna sig snyggare än någonsin men det sätter makeupartisten i lite av en sits.
Prova inte en ny brun utan sol dagen innan bröllopet. Gör inga behandlingar, använd ingen stark peeling.
Vad har du för tips för att lugna nerver och minimera riskerna för att det blir fel?
– Det är lätt hänt att man köper nya produkter, man vill unna sig något nytt. Gör inte det, kör på säkra kort. Prova inte en ny brun utan sol dagen innan bröllopet. Gör inga behandlingar, använd ingen stark peeling. Huden måste vara ostressad.
Och makeupen?
– Don’t overdo it. Du vill ju känna igen dig själv på bröllopsbilderna, eller hur? Ta det lugnt.
Vilken är den bästa mascaran?
– Sensai 38C! Den är inte vattenfast men imiterar den vattenfasta mascarans egenskaper.



Sminkar du dig till vardags?
– Under sommarhalvåret, eller om jag använt lite brun utan sol, har jag inga problem med att gå utanför dörren osminkad. Men i mitt yrke som professionell makeupartist så tycker jag att en makeup är en del av min jobboutfit. Jag lägger en lätt foundation, som Light luminous från Artdeco eller Flawless satin moisture från Sensai. Setting powder på det och lite bronzer, som Bronzing powder eller Laguna bronzing cream från Nars. Någon typ av bryngel, sedan är jag klar.
Det har aldrig funnits ett så stort makeuputbud som i dag, det kommer nytt hela tiden. Finns det en köphets inom skönhet?
– Vi konsumerar mycket smink, absolut. Men det måste vara av eget intresse, för att det känns kul. Annars är det köpthets. Man ska heller inte stirra sig blind på influencers och dyra märken. Det finns bra budgetalternativ. I dag finns också många hybridprodukter som går att använda på flera sätt.



Ska man lägga concealer före eller efter foundation?
– Efter. Täcker man det man behöver med foundation så behövs ingen concealer.
Vilka är dina bästa makeupråd?
– Hitta harmoni i ansiktet. Har du bronzer på kindbenet så prova att lägga lite också i globlinjen. Man kan också blanda bronzer och blusher och sedan ha samma färgskiftningar på ögonlocket, alltså lite bronzer eller blusher även där.
Man ska heller inte stirra sig blind på influencers och dyra märken.
Hur lägger man en bra eyeliner?
– Med en krämig kajalpenna och en platt liten pensel. Flytande eyeliner är bekvämt men en krämig kajalpenna ger mer kontroll.
Hur viktigt är det med sminkborstar?
– Jag älskar borstar, det är min guilty pleasure! Jag älskar att köpa borstar, det gränsar till hoarderbeteende. Man behöver så klart inte vara så slösaktig som jag är, de från Flaer är bra och prisvärda. Det är viktigt att de är mjuka, och att man tvättar dem ofta så att de inte skapar ränder. Jag tvättar mina med diskmedel och vatten, det löser upp oljor och fett och tar bort bakterier. Fem, sex stycken är en bra grund. Två till ögonen och tre till bas – foundation, concealer och puder. Fast fem låter ju faktiskt lite snålt nu när jag säger det. Men så triggas mitt hoarderbeteende också.



Robins 3 tips för att få in mer drag i vardagen
1. Accessoarer
– Var inte rädd för accessoarer! Smycken, väskor och smink - allt!
2. Färger
– Knalliga naglar eller en glittrig ögonskugga kan bäras nästan som smycken. Tänk på att ett knallfärgat plagg ger ett mer harmoniskt intryck med matchande skor i samma färg.
3. Ny frisyr
– Våga prova nya frisyrer och ny styling. Det är roligt att dyka upp på en fest i till exempel smålockigt hår och nästa dag, på middag, i spikrak backslick. Det är en lekfull approach.



LÄS MER: Stjärnornas skönhetsfavoriter – från smink till hår- och hudvårdsprodukter