Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

DV guidar: Allt du behöver veta om serum!

De har kallats askungecrèmer och mirakelkurer. DV har pratat med experterna och lär dig allt du behöver veta om hudvårdsbranschens stora trend – serum. Du får desstom tips på produkter för olika hudtyper, allt detta efter klicket.

Av Carin Karlsson
Jag lämnar aldrig hemmet utan ett serum. Det är den absolut viktigaste skönhetsprodukten, mycket viktigare än en ansiktscrème.
Det är den vackra italienskan Clara Corradini som yttrar de här orden. Hon startade hudvårdsföretaget Bioline 1979 tillsammans med sin man Marco Corradini. Tillsammans driver de fortfarande företaget med sina två söner och serum är en av de viktigaste produkterna i Biolines sortiment, precis som för de flesta andra hudvårdsföretag som de senaste åren introducerat serum i sortimentet.
Det första moderna serumet dök upp på hudvårdsmarknaden 1982, det var Estée Lauders Advanced night repair. Serumet, som ska reparera hudskador och skydda hudcellerna, är fortfarande omåttligt populärt och varje minut säljs det sju flaskor världen över. Sedan dess har serumen dykt upp hos de flesta hudvårdsmärken, ibland under namn som koncentrat eller elixir. De är ofta betydligt dyrare än crèmer men har trots det snabbt blivit populära hos kunderna. Det finns serum för alla hudtyper och hudproblem och även specifika serum för ögon, läppar och dekolletage. 

Luisa Pellini är Biolines internationella utbildare och även kemisk ingenjör.
– Alla som vill förbättra huden på något sätt, oavsett om det handlar om rynkor, pigmentfläckar eller blemmor, behöver använda ett serum. Alla sådana förändringar av huden börjar på en djupare nivå och serum kan nå längre ner i huden än vad crèmer klarar av, säger hon.
Hon förklarar att serum är mer koncentrerade än crèmer, då de inte innehåller något vatten, vilket ofta utgör minst 60 procent av en crème, och att serum därför även är mycket rikare på aktiva ingredienser.
Varför behöver vi då crèmer om serumen går djupare och innehåller fler aktiva ingredienser?
– Om vi levde i en värld där fukt-nivån alltid var perfekt för vår hud, solens strålar inte var skadliga och det inte fanns några avgaser eller föroreningar skulle vi inte behöva crèmer. Men nu behöver vi dem för att skydda huden mot till exempel uv-strålar och för att ge den fukt.
På Åhléns City i Stockholm arbetar Lena Ärlund, hon är utbildare på hudvårdsmärket Clinique och har arbetat med hudvård i 24 år.
– Vi märkte att kunder som använt serum från andra märken började fråga efter det redan innan vi på Clinique hade några egna, säger hon. Lena Ärlund berättar att kunderna i dag är mycket mer pålästa än de var för bara några år sedan.
– Förr kom de hit med ett litet tidningsklipp och pekade på en crème de ville ha, i dag har de googlat och jämfört priser redan innan de kommer hit, säger Lena Ärlund.
När det gäller serum berättar hon att många tror att det är en helhetslösning, men att till exempel Cliniques serum är för specifika problem.
– När en kund kommer till oss gör vi alltid en hudkonsultation och tar reda på vad personen har för hudtyp och vad han eller hon vill förbättra i huden. Vi har sedan serum, eller koncentrat som vi kallar dem, för problem som rynkor, pigmentfläckar och grå hud.
Lena Ärlund berättar att många kunder opponerar sig mot att de ska behöva köpa så många produkter.
– Då försöker jag förklara att serumet är till för att just reparera specifika problem, medan du fortfarande behöver crèmen för att skydda huden. Men om du har en fin hud som du enbart vill bevara och skydda räcker det med en crème.
Frågan är då bara: när i skönhetsrutinen ska man använda ett serum och hur gör man?
– Du trycker ut några droppar som du smörjer in på rengjord hud  och låter verka några minuter innan du applicerar din hudcrème. Tänk på att serum ofta är dryga, du behöver bara några droppar. Det viktiga är inte mängden utan kontinuiteten, på samma sätt som en pencillinkur fungerar inte hudvårdsprodukter lika bra om du inte använder dem kontinuerligt.


UNG HUDBudget
Ger en snabb uppfräschning och lyster till huden.
Lumene Time freeze instant lift serum, 229 kr/30 ml. MellanHåller huden matt och stärker porväggarna för att motverka blemmor.
Clinique Pore refining solutions correcting serum, 445 kr/30 ml.LyxFörbättrar cellförnyelsen och ger huden en ungdomlig lyster.
Lancôme Genefique youth activator, 700 kr/30ml.


STRESSAD HUD

BudgetArbetar mot de första rynkorna.
L’Oréal Youth code serum, 225 kr/30 ml.MellanAnti age-serum som ska återfukta och jämna ut, passar speciellt bra för stressad hud.
Exuviance Vespera bionic serum, 599 kr/30 ml. LyxPeelande anti age-serum som förebygger åldrande.
Matis Response jeunesse radiance revealing serum, 985 kr/30 ml. MOGEN HUDBudget
Stimulerar produktionen av kollagen och hyaluronsyra som hjälper huden att se slätare och jämnare ut. Yves Rocher Serum vegetal ultra plumping serum, 199 kr/30 ml.

MellanAnti age-serum med återfuktande essentiella oljor från över tusen blommor i varje flaska.
L’Occitane Precious immortelle serum, 495 kr/30 ml.
Lyx
Lyftande anti age- serum som passar alla hudtyper. Stramar upp huden och fyller ut linjer för en fastare hud.
Bioline Lifting code filler serum, 845 kr/30 ml.