Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CAMERA PRESS/Camera Press / IBL / CAMERA PRESS/Camera Press

DV TESTAR: After sun-crème

Svalkar solsvedd hud, återfuktar och ser till att solbrännan håller längre. After sun-crèmen är minst lika viktig som solskyddscrèmen. Här är de vi tyckte bäst om i vårt test.

Att det är viktigt att smörja in huden med crèmer som har hög solskyddsfaktor vet de flesta redan om, men visste du att din solskyddsgarderob även borde innehålla en after sun-crème? En bra sådan lugnar och lindrar hud som fått för mycket sol, förebygger att huden börjar fjälla, återfuktar på djupet och ser därför till att solbrännan stannar kvar längre. Damernas Värld har hittat tio bra after sun-crèmer som håller vad de lovar och tipsar om sköna huskurer om du skulle drabbas av solsveda.

Vanliga frågor om solskydd och after sun

- Varför bränner jag mig i solen? 

Solens strålar innehåller UV-strålar, som delas upp i UVA, UVB och UVC. UVC-strålar stoppas upp av jordens atmosfär, UVB-strålar gör huden röd, varm och solbränd. UVA-strålar tränger längre ner i huden och kan på kort sikt orsaka pigmentförändringar och sol-eksem, eftersom strålarna bryter ner elastin och kollagen. På lång sikt kan dock både UVA- och UVB-strålar orsaka skador i huden. När huden exponeras för sol bildas pigmentet melanin som fungerar som ett inbyggt skydd, även om en solskyddsprodukt skyddar ännu bättre. En röd och ömmande solbränna är en brännskada. Huden har fått så mycket sol att melaninet inte kunnat stå emot och en inflammation har uppstått.

- Fungerar inte en vanlig bodylotion lika bra som en after sun-crème på solbränd hud?

Det beror på vilken bodylotion du använder, men troligen inte. Bodylotions har ofta en fetare konsistens, som stänger in hettan i huden och gör solsvedan värre. Undvik därför feta hudcrèmer om du fått för mycket sol. En solbränd hud behöver fukt, men framför allt behöver den kylas ner. After sun-crèmer är återfuktande, men innehåller också svalkande och lindrande ingredienser som en solbränd hud behöver för att återhämta sig.

- Vilka ingredienser bör en bra after sun-crème innehålla?

After sun-crèmer hjälper huden att läka solskador. De ska innehålla ingredienser som svalkar den varma huden, hjälper till att lugna och lindra och också verkar återfuktande. Aloe vera, johannesört och yoghurt är exempel på vanliga svalkande ingredienser.

Jag har smort in mig med after sun-crème, men huden ömmar fortfarande?

Förvara din after sun-crème i kylskåpet, så svalkar den ännu mer. Du kan också prova att linda in lite is i en handduk och försiktigt trycka den mot den brända huden. Ett annat tips är att sova i fuktiga lakan, det lindrar och kyler solbränd hud.

Bioline Sundefense After sun Emulsion, 150 ml/325 kr. 

POÄNG: 4,5

OM PRODUKTEN: Lyxig after sun med mild och lagom stark doft. Den ger en härligt svalkande känsla, känns dryg och går snabbt in i huden. Innehåller exotiska oljor och vitaminer som förebygger hudens åldrande. Tyvärr något dyr, vilket drar ner betyget.

Garnier Ambre Solaire After Sun, 200 ml/80 kr. 

POÄNG: 4,3

OM PRODUKTEN: Lätt, genomskinlig gelé som sjunker in snabbt. Den känns dryg och luktar friskt och gott. Doftkänsliga kan bli besvärade. Klibbar tyvärr några minuter efter applicering, men är skönt svalkande. Huden blir mjuk och len, en känsla som håller i sig. Ett plånboksvänligt pris ger högt betyg.

Yves Rocher Protectyl Sos After-sun Cooling Gel, 150 ml/49 kr. 

POÄNG: 4,1

OM PRODUKTEN: Svalkar omedelbart, känns nästan som menthol på huden. Perfekt om du ömmar efter solskador. Doftar gott av kokos men det tar ett tag för crèmen att absorberas helt. Huden blir härligt mjuk. Lyxig produkt till ett mycket bra pris. Förvara i kylskåpet så blir den extra skön.

Clinique After Sun Rescue Balm With Aloe, 150 ml/230 kr. 

POÄNG: 4

OM PRODUKTEN: Vit crème med perfekt konsistens som snabbt blir osynlig på huden. Vi gillade den svaga doften. Verkar väldigt svalkande, nästan som isbitar på huden, perfekt om din hud ömmar och svider. Är lite kletig i början men håller huden mjuk länge. Lite dyr.

La Roche-Posay Posthelios After Sun, 200 ml/169 kr. 

POÄNG: 3,9

OM PRODUKTEN: Trögflytande crème som snabbt sjunker in. Har en fräsch och ganska diskret doft. Vid första appliceringen känns den som en vanlig bodylotion, men svalkar efter några minuter. Klibbar inte och huden blir fantastiskt mjuk och len. Den passar extra bra för känslig hud.

Dr Hauschka After-Sun Lotion, 100 ml/143 kr. 

POÄNG: 3,8

OM PRODUKTEN: Trögflytande, nästan smörig crème som verkar kylande. Doftar ganska starkt av ringblomma och andra örter. Är dock lätt att applicera och kladdar inte. Innehåller många naturliga ingredienser, vilket är toppen. Minuspoäng för den starka doften.

Vichy Capital Soleil After Sun Daily Milky Care, 300 ml/195 kr.

POÄNG: 3,5

OM PRODUKTEN: Krämig och lättapplicerad crème som snabbt går in i huden. Luktar fräscht men ganska mycket, inte är bra för doftkänsliga. Produkten känns lite mindre svalkande än övriga crèmer i testet. Extra stor förpackning, så man får mycket för pengarna.

Odd Molly By CCS Sun-day Post Sun Lotion, 150 ml/245 kr.

POÄNG: 3,2

OM PRODUKTEN: Rinnig crème som tyvärr är lätt att över­dosera. Har en härligt frisk doft. Försvinner snabbt in i huden men lämnar en lite klibbig hinna. Hade den känts mer svalkande och kostat lite mindre hade betyget blivit högre.

Sköna hus-kurer som lindrar solsvedd hud

Har du bränt dig men har ingen after sun-crème i närheten? Gå på jakt i ditt kylskåp i stället, där finns det ingredienser som också svalkar och lindrar din solsvedda hud. Var dock varsam med hemmakurer om du är allergisk eller har extra känslig hud. Ett pricktest i armvecket är alltid bra att börja med innan du applicerar på större områden.

- Honung. Hjälper till att läka sol-skadad hud snabbare. Applicera direkt på den solbrända huden och låt verka i cirka 15 minuter.

- Grönt te. Koka upp vatten till dess att det blir ljummet och tillsätt sedan grönt te, helst i bladform. Låt bladen dra under lock i cirka 4 minuter. Låt svalna och badda sedan den solbrända huden med hjälp av en bomullstuss.

- Yoghurt. Naturell, kylskåpskall yoghurt kyler bra och har också en återfuktande effekt på huden. Applicera på det brända området och låt verka i cirka 10 minuter. Badda av med ljummet vatten.