Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

DV tjuvkikar på vårens skönhetstrender (redan nu)

Markerade ögonbryn, dekorativa skuggningar och en hy med guldkysst lyster. Damernas.se träffade makeupartisten Tomas Lenneryd för att lära sig allt om skönhetstrenderna 2012.

Tomas Lenneryd, du är kreativt ansvarig på Max Factor och en av Sveriges mest ansedda makeup-artister. Under Stockholms modevecka har du samarbetat med bland andra Minimarket, Stylein och Carin Wester. Hur tar du fram en look för en kollektion?- Oftast får jag se kollektionen före både media och annat branschfolk, har jag tur, redan på skisstadiet. I alla kollektioner finns en stämning, ett färgbudskap eller ett imaginärt tema och det tar jag med mig för filtrering genom mina egna tankar och idéer - vilket i bästa fall resulterar i ett färdigt look-förslag för modehuset i fråga hyfsat omgående. Och i sämsta att jag "tvingas" skapa i sista stund - vilket i och för sig både stimulerar och skärper sinnena. 

Var hittar du inspiration?- Jag vet inte och jag önskar faktiskt inte heller veta hur inspirationsprocessen egentligen fungerar, jag vill inte analysera sönder. Det finns något ovärderligt i att låta den ha sitt eget liv. För på så sätt kan vad som helst generera inspiration.

Berätta om några av de viktigaste trenderna våren och sommaren 2012!

- Markerade ögonbryn. De blekta ögonbrynen, en trend som kulminerar nu i sommar, försvinner helt 2012 och byts ut mot ett elegant definierat och vinklat bryn som lånat en hel del av Elizabeth Taylor.  Markerade bryn på detta nya sätt syntes kanske bäst vid Minimarkets visning, där de hade fått bredd och spännande svärta.

- Makeup på ett nytt sätt. Makeup har av tradition använts endast som försköningsverktyg, men nu vidgas begreppen och mer rent dekorativa inslag börjar ta plats. Säsongens mest omtalade exempel var Minimarkets hieroglyfiska ögon och den så kallade "colour striping"-teknik vi använde på ögonlocken hos Carin Wester, där ett enda diagonalt färgstråk tvärs över yttre ögonlocket blev en oväntad twist. Albumaktuella Björk och Lady Gaga är fenomenala på att bära makeup på detta sätt, genom vad vi kan kalla "infogande av sminkdetaljer med först och främst dekorativt syfte".

- Den nya svärtan. Svart, som vanligen reserveras för höst- och vintersäsonger, börjar mer och mer synas även till vår och sommar. Testa att bottna med en rockig, svärtad sotning närmast ögat och låta den glida över i en någon annat, till exempel metalliska nyanser - som i den uppmärksammade kopparsuddningen hos Stylein. Svart blir utan tvekan en färg att räkna lite extra med nästa vår och sommar!

- Dämpad lyster. Hösten och vintern 2011 handlar om perfekt matta ytor, men till våren och sommaren 2012 kommer lystern tillbaka. Vi talar om metalliska färger som brons, koppar och alkemiskt guld. Men det är själva glöden i metallerna, inte glittret, som vi vill åt. Den dämpade lystern fungerar överallt, både på hud, ögon, läppar ... Som hos Jennifer Blom, där kinderna hettar till i koppar, och som hos Stylein där huden skimrar i guld och brons medan blicken intensifieras via en sexig, svart sotning som även den avslutas i koppar.