Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Efva Attling delar med sig av sina skönhetsfavoriter.Efva Attling delar med sig av sina skönhetsfavoriter.Efva Attling delar med sig av sina skönhetsfavoriter.
Efva Attling delar med sig av sina skönhetsfavoriter. Foto: Efva Attling

Kika in i Efva Attlings badrumsskåp: ”Bästa produkten för kvinnor över 50”

Vi kan köpa hennes dofter och smycka oss i hennes design. Men vi suktar även efter Efvas Attlings glow, något en sprudlande livsfilosofi, iskallt vatten och en gnutta krämrouge alla bidragit till. Här delar hon med sig av sina bästa produkter från badrumsskåpet! 

Jag tycker att det saknas en makeuplinje för kvinnor som är lite äldre, säger Efva Attling, 70, medan hon med rutinerad hand lägger en lätt bas framför den generösa spegeln i det mosaikklädda badrummet på Södermalm i Stockholm.
– Jag menar, titta på alla modevisningar nu, det är inte alls lika åldersdiskriminerande längre utan man ser Jane Fonda, Lauren Hutton och Jerry Hall gå dem, men det finns ingen riktigt bra makeuplinje med lite äldre kvinnor i åtanke. En sådan linje hade jag tyckt att det vore kul att göra.

EFVA ATTLING

GÖR Designer.
ÅLDER Född 1952.
BOR Stockholm.
FAMILJ Frun Eva Dahlgren och sönerna Adam och Simon

Och med tanke på Efvas historia – sångerska och modell, smyckesdesigner och kvinnan bakom sju dofter, projekt som dragit in 11 miljoner till Röda Korset efter tsunamikatastrofen, ett läppstift, formgivare och en kreativ hub (ingen kan anklaga Efva för att ligga på latsidan!) – är det inte svårt att se det hända någon gång i framtiden.

”På den tiden jag jobbade som modell hade vi inte några makeupartister utan vi fick göra allting själva”

– Jag älskar smink, jag tycker att det är jätteroligt! På den tiden jag jobbade som modell hade vi inga makeupartister utan vi fick göra allting själva och jag fick tips och knep av andra modeller. Vi lärde oss att inte köra allting på en gång, utan antingen var det mycket fokus på ögon eller på läppar. I Italien var det populärt med lite bryn, så vi blekte och noppade ofta bort mycket av brynen.

En kik in i Efva Attlings badrumsskåp.En kik in i Efva Attlings badrumsskåp.En kik in i Efva Attlings badrumsskåp.
En kik in i Efva Attlings badrumsskåp. Foto: Stella Cocozza

Beautyarsenalen på bilden:
1. Doft Maison Francis Kurkdjian Edt. Säljs här (länk till Maison Francis Kurkdjian).
2. Doft Amor Vincit Omnia Edt
från egna doftkollektionen.
ANNONS Köp här (länk till Åhlens).
3. Hårmousse Rootlift mousse
från Lernberger Stafsing.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).
4. Ansiktskräm L'or de vie la crème
från Dior.
ANNONS Köp här (länk till Åhléns).
5. Ögonserum Prestige Le micro-sérum de rose yeux
från Dior.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).
6. Återfuktande serum Prestige la micro-huile de rose advanced face serum
från Dior.
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).
7. Sockerskrubb Prestige le sucre de gommage
från Dior.
ANNONS
Köp här (länk till Åhlens).

Än i dag uppskattar Efva möjligheten att kunna förändra sitt utseende med hjälp av makeup.
– Jag tycker det är skönt att vara fri, att man kan förändra sitt utseende, och känna ”vem är jag i dag?” Med eller utan ögonbryn, med eller utan läppstift... Det är en humörspegel, precis som vad man har på sig, förklarar Efva.

Efva: Bästa basen för en kvinna över 50

Trots det finns så klart en del återkommande favoriter, som Armani Prima Color glow-on moisturizing cream som både ger fukt och lätt täckning.
– Det är den bästa basen för en kvinna över 50 anser jag. Just nu är jag mellan två nyanser, så jag mixar dem och lägger på med en pensel från Face Stockholm som jag har haft hur länge som helst, säger hon.

Efva Attlings sminkfavoriter; från nagellack till läpprodukter.Efva Attlings sminkfavoriter; från nagellack till läpprodukter.Efva Attlings sminkfavoriter; från nagellack till läpprodukter.
Efva Attlings sminkfavoriter; från nagellack till läpprodukter. Foto: Stella Cocozza

Sminkarsenalen på bilden:
1. Multistick Multibalm från Pixies i nyansen Baby Petal.
ANNONS Köp här (länk till Åhléns).
2. Ögonbrynspenna Brow wiz
i färgen Taupe från Anastasia Beverly Hills.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).
3. Topplack Vite
från Seche.
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).
4. Läppstift Lip Twist up
från Isadora.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).
5. Nagellack Wonder Nail
i färgen Rose petal från Isadora.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).
6. Läppstift Efva Attling x Matte last liquid lip
i nyans Real red från Pixi.
ANNONS Köp här (länk till Åhléns).
7. Skuggprimer Shadow Insurance
från Too Faced.
ANNONS Köp här (länk till Sephora).
8. Läppenna Lip Pencil
från Mac i färgen Redd.
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).

En viktig stapelvara är Pixis krämiga stift Multibalm i nyansen Baby petal.
– Det kan jag inte leva utan, det här är säkert mitt tionde. Det kör jag på kindbenen och på läpparna. Brynen fyller jag i med en tunn penna från Anastasia Beverly Hills, Brow wiz, i färgen Taupe.

– Seche Vite, den är livsviktig! Och Isadoras Lip twist up är totalt underbar. Jag brukar ha fem, sex stycken liggande lite här och var.” Här på bild tillsammans med favoritlacket Rose petal från Isadora, Multibalm i nyans Baby petal från Pixi och Too Faceds skuggprimer Shadow insurance.  

Förlänger ögonfransarna för en naturlig look 

Efva har gjort fransförlängning hos Helena på salong Mihi Stockholm i snart nio år.
– Jag vill ha väldigt naturliga fransar och det lyckas hon med. Jag brukar stärka mina egna fransar som de andra fransarna bor på med ett fransserum från Medik 8 och så använder jag mascara från Sensai, den klassiska 38°C. Den har jag alltid haft. Jag har också en helt underbar skugga från Tom Ford som är så otroligt mättad i sitt pigment. Där använder jag mest de två ljusaste skuggorna i paletten, säger hon.
ANNONS Köp mascaran från Sensai här (länk till Kicks) 

Röda läppar till vardags 

Till fest läggs en lite tyngre foundation och eyeliner, båda från Dior, eller ett läppstift.
– Röda läppar har jag väldigt ofta, även till vardags. Det är något speciellt, det kickar i gång. När jag fick ta fram en färg till Pixi ville jag skapa den superperfekta nyansen, jag kallar min nyans Real red. Jag grundar alltid med en läpp-sealer från Know Cosmetics, No bleeding lips, som jag kör runt konturerna, den är absolut bäst! Sedan penna från Mac och så mitt Pixi-läppstift, berättar hon.
ANNONS Köp läppsealern här (länk till Lyko) 

Partybullen ger ansiktet ett lyft! 

Håret stylas med en root lift-mousse, spray och torrschampo från Lernberger Stafsing och lockas med en sladdfri locktång från Babyliss eller sätts i en hög knut.
– Jag kallar den partybullen och den har jag haft med mig i många år. Man sätter upp allt stramt och fäster knuten på huvudet. Det är som ett litet minilyft. Jag är alldeles för mesig för att göra ett riktigt ansiktslyft.
ANNONS Köp torrschampo här (länk till Kicks)
ANNONS
Köp locktången här (länk till Ellos) 

Sköljer ansiktet med iskallt vatten på morgonen

Efva förklarar att hon är lyckligt lottad med bra hy, något hon ärvt av sin farmor, så varken hudvård eller behandlingar fyller något större behov, däremot uppskattar hon härliga produkter.
– Jag börjar alltid dagen med att skölja ansiktet i iskallt vatten, sedan kör jag lite olika saker, jag är inte trogen ett varumärke. Ibland är det en Dior-dag och ibland är det en Verso-dag, beroende på vad jag känner för. Jag vill inte mixtra för mycket med huden så jag gör en ansiktsbehandling på salong ungefär vartannat år, men på söndagar har jag ibland ”ta hand om mig-dag” och lägger någon peeling eller så. Dior har en snäll, mild skrubb som är som socker, den är mysig och luktar så gott.

”Jag har fått en helt annan hållning, en annan kropp och en annan styrka. Livet handlar så mycket om balans. Hur man äter och tränar och mår påverkar huden och hur vi känner oss och ser ut”.

Träningen är viktig för Efva 

Efva har ett väldigt holistiskt tänk runt skönhet, och sedan fem år tillbaka tränar hon med en personlig tränare.
– Jag har fått en helt annan hållning, en annan kropp och en annan styrka. Livet handlar så mycket om balans. Hur man äter och tränar och mår påverkar huden och hur vi känner oss och ser ut. Jag har inga förbud, jag äter socker på helgerna, men på veckodagarna äter jag bra, det är den balansen som får mig att må bra. Och så smink, om det kan få mig att se lite piggare ut, då känner jag mig piggare och utstrålar det. Det är så mycket som är roligt, och känner man så och mår bra blir det ju så att man ger ut den energin. Det blir en rundgång som blir positiv och det är så härligt. Jag älskar livet!

Efva Attling gillar hudvården från svenska Verso.Efva Attling gillar hudvården från svenska Verso.Efva Attling gillar hudvården från svenska Verso.
Efva Attling gillar hudvården från svenska Verso. Foto: Stella Cocozza

1. Hydration serum från Verso.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).
2. Nourishing cream
från Verso.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).
3. Lip serum
från Verso.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).

EFVAS SNABBA SKÖNHETSKNEP

Stram knut ”Jag kallar den partybullen och den har jag haft med mig i många år. I stället för ett ansiktslyft så lyfter man upp allt hår och fäster på huvudet!”
Kärlek ”När min fru säger att hon älskar mig, då känner jag mig som allra, allra vackrast!”
Träning ”När jag känner att jag har gjort ett riktigt bra träningspass. Att känna 'wow, jag fixade det här!' - det får mig att må bra!”

LÄS MER: Sminkguide för 50 plus – Så sminkar du mogen hud

LÄS MER: Allt om och för mogen hud – Damernas Världs bästa artiklar och guider