Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

En hemligstämplad favorit

I år firar märket Elizabeth Arden 100 år. I det nya numret av Damernas Värld berättar vi vem kvinnan bakom företaget är. Hon föddes som Florence Nightingale men kom att bli ett med sitt företag, Elizabeth Arden. För 80 år sedan gjorde hon produkten som ännu i dag är såväl mytomspunnen som bästsäljande. Det här är historien om Eight hour cream.

1930 skapade Elizabeth Arden den crème vi i dag kallar Eight hour cream med ingredienser, som fortfarande är hemliga. Namnet sägs komma från en av hennes trogna kunder som nöjt konstaterat att hennes sons såriga knän börjat läka redan åtta timmar efter att hon applicerat crèmen. Kvinnan var inte ensam om att notera den lugnande effekten, de senaste 80 åren har crèmen använts på allt från hovarna på Elizabeth Ardens hästar till spruckna nagelband, nariga läppar, torra händer och glanslösa hårtoppar.

Elizabeth Arden insåg tidigt crèmens potential och lyckades hålla receptet hemligt under hela sitt liv, ett hemlighetsmakeri som företaget fortsatt med även efter hennes död 1966. Inte ens de som jobbar på Elizabeth Arden vet den hemliga formulan.
"Vi vet den kemiska sammansättningen, men exakt från vilka växter man tagit ingredienserna vet vi inte. Det är lika hemligt som receptet på coca-cola" berättar Anna Strandberg, utbildare på Elizabeth Arden.
Formulan är än i dag nära på den samma som 1930, undantaget är ett tillskott av vitamin E.

Crèmen har blivit känd för sin speciella doft, men doftens ursprung är en lika stor gåta som resten av innehållsförteckningen. Anna Strandberg har sina aningar.
"Jag misstänker att det är tjära. Jag tycker att doften påminner om nytjärade båtar på våren och det passar in eftersom ämnen i tjära har en lugnande effekt."

Det har också spekulerats i om crèmen kan innehålla kortison. Är det så skulle det kunna förklara varför kvinnor över hela världen blivit så beroende av produkten. Om ryktet är sant spelar kanske inte så stor roll. Vårt beroende av Elizabeth Ardens Eight hour cream lär hålla i sig i minst 80 år till.