Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Erika Ökvist står bakom smink och frisyrer i säsong 2 av serien Familjen Bridgerton. Nu väntar vi med spänning på säsong 3.Erika Ökvist står bakom smink och frisyrer i säsong 2 av serien Familjen Bridgerton. Nu väntar vi med spänning på säsong 3.Erika Ökvist står bakom smink och frisyrer i säsong 2 av serien Familjen Bridgerton. Nu väntar vi med spänning på säsong 3.
Erika Ökvist står bakom smink och frisyrer i säsong 2 av serien Familjen Bridgerton. Nu väntar vi med spänning på säsong 3. Foto: STELLA Pictures

Svenska Erika Ökvist vinner Emmy för sin hårstyling i Familjen Bridgerton

Svenska Erika Ökvist vinner en Emmy för sin extravaganta hårstyling i säsong 2 av Familjen Bridgerton. För Damernas Värld berättar hon om vinsten, och det stora uppdraget att designa karaktärernas smink och hår i succé-serien.

Less is more är motsatsen till hur vi skulle beskriva karaktärerna i Familjen Bridgerton – i alla fall när det kommer till deras sminkningar och stora frisyrer. Dramaserien, som gjort oss alla nyfikna på 1800-talets skönhetsideal, har levererat en uppsjö av extravaganta frisyrer och sminkningar att inspireras av. Medan vi ivrigt väntar på säsong 3 har vi pratat med Erika Ökvist, 49, som kammade hem en Emmy för sin hårstyling i Familjen Bridgertons senaste säsong. För Damernas Värld berättar hon om resan dit hon är i dag, hur det var att designa karaktärerna och vad vi kan förvänta oss av nästa säsong – och självklart hur det är att vinna en Emmy. 

Erika Ökvist, hår- och sminkdesigner för säsong 2 av Familjen Bridgerton.Erika Ökvist, hår- och sminkdesigner för säsong 2 av Familjen Bridgerton.Erika Ökvist, hår- och sminkdesigner för säsong 2 av Familjen Bridgerton.
Erika Ökvist, hår- och sminkdesigner för säsong 2 av Familjen Bridgerton.

LÄS OCKSÅ: Shonda Rhimes – kvinnan som skapar tv-serierna du älskar (och nu är säsong två av Familjen Bridgerton här!) 

”Man måste ju alltid tro på sig själv, och mitt team bakom mig”

Erika jobbade under kvällen och kunde inte vara med på själva prisutdelningen, men hennes team var på plats i Los Angeles. 

Hur var galan enligt ditt team?
– De älskade det. Champagne, god mat och vackra, men framför allt begåvade personer. Och atmosfären medan man väntar är otrolig.

Trodde du att du skulle vinna en Emmy?
– Man måste ju alltid tro på sig själv, och mitt team bakom mig. 

Erika kunde själv inte närvara vid galan, så hennes assistenter Sim Camp och Jenny Rhodes McLain var där och tog emot priset.Erika kunde själv inte närvara vid galan, så hennes assistenter Sim Camp och Jenny Rhodes McLain var där och tog emot priset.Erika kunde själv inte närvara vid galan, så hennes assistenter Sim Camp och Jenny Rhodes McLain var där och tog emot priset.
Erika kunde själv inte närvara vid galan, så hennes assistenter Sim Camp och Jenny Rhodes McLain var där och tog emot priset. Foto: Emmy Awards

Vem hade Emmy-galans snyggaste hårstyling?
Mina assistenter Sim Camp och Jenny Rhodes McLain, som var där och tog emot priset, så klart. 

Hur kommer du fira vinsten?
– Jag firar med mitt otroligt talangfulla team medan vi filmar season 3. 

Vilka är de senaste Bridgeton nyheterna?
– Mer galna hårstilar och glamorös makeup! 

”Jag har alltid varit intresserad av kläder och speciellt historiska kläder, och jag började faktiskt min karriär som kostymör i Sverige”

Berätta lite om hur du började jobba med skönhet, och om din resa till rollen som hår- och makeup-designer för succé-serien Familjen Bridgerton?
– Jag har alltid varit intresserad av kläder och speciellt historiska kläder, och jag började faktiskt min karriär som kostymör i Sverige. Första filmen jag designade för var Vackert Väder. Sedan började jag lära mig sminka på jobbet. Jag intresserade mig för proteser och började jobba med Paul Mcguinness som gjorde de döda kropparna för Tyst vittne, som spelades in i London. Så blev jag bara kvar där.

Skådespelare under inspelningen av säsong 2.Skådespelare under inspelningen av säsong 2.Skådespelare under inspelningen av säsong 2.
Skådespelare under inspelningen av säsong 2. Foto: SplashNews.com / STELLA Pictures / Splash News

Hur såg en typisk inspelningsdag av Familjen Bridgerton ut för dig?
– En bra dag så kommer alla 16 maskörer för skådisarna och alla 50 maskörer för statisterna in till studion vid fyra tiden på morgonen. Det tar cirka 2 timmar att göra smink och peruk för en kvinnlig skådis. Och då har deras peruk redan blivit stylad dagen innan. Vid åttatiden börjar skådisarna repetera i studion och mitt team får då äta frukost. Sedan kläs skådespelarna och vi börjar inspelningen vid 10 tiden – då sitter hela mitt team framför en filmmonitor och ser till att allt ser bra ut. Under tiden så stylar vi skådisarnas peruker för nästkommande look, och gör testmakeup på nya skådisar. 

Hur skulle du beskriva den typiska ”Bridgerton-looken”?
– Glamorös och fabulös!

Skådespelarna med de extravaganta 1800-talsinspirerade frisyrerna.Skådespelarna med de extravaganta 1800-talsinspirerade frisyrerna.Skådespelarna med de extravaganta 1800-talsinspirerade frisyrerna.
Skådespelarna med de extravaganta 1800-talsinspirerade frisyrerna. Foto: STELLA Pictures/Avalon
”Den som jag spenderar mest tid på att designa är så klart drottning Charlotte”

Att designa hår-och smink för skådespelarna i Familjen Bridgerton måste så klart varit ett stort uppdrag. Var hittade du inspirationen till de olika karaktärerna?
– Genom massvis av böcker och museibesök om empirestilen, och rokoko för drottningen. Men eftersom Bridgerton är en egen värld så blandade jag dessa historiska stilar med inspiration från alla modemagasin jag kunde lägga mina händer på. Sen satte jag mig ner och ritade vad som kom till mig. Resten skedde tillsammans med skådespelaren i makeup-stolen.

Vilken karaktär har varit roligast och mest spännande att skapa smink och hår för under seriens gång?
– Jag blir lika inspirerad varje gång jag gör en ny look för alla mina skådisar, med den som jag spenderar mest tid på att designa är så klart drottning Charlotte.

Golda Rosheuvel, som spelar drottning Charlotte, under inspelningen av Bridgerton med en av de spektakulära frisyrerna.Golda Rosheuvel, som spelar drottning Charlotte, under inspelningen av Bridgerton med en av de spektakulära frisyrerna.Golda Rosheuvel, som spelar drottning Charlotte, under inspelningen av Bridgerton med en av de spektakulära frisyrerna.
Golda Rosheuvel, som spelar drottning Charlotte, under inspelningen av Bridgerton med en av de spektakulära frisyrerna. Foto: Instagram.com
”Charlottes frisyrer tar lite mer än en vecka att göra”

Drottning Charlotte har minst sagt spektakulära frisyrer, hur lång tid tog det att färdigställa hennes frisyrer?
– Hennes frisyrer tar lite mer än en vecka att göra. Vi köper en bra syntetisk peruk, som vi rullar i olika lockar beroende på stil. Sedan bygger vi typ en konstruktion i metalltråd som vi täcker med ett fint nät så att strukturen blir som en bur. Och så stylar vi håret över buren.

Drottning Charlotte, i en av de karaktäristiska frisyrerna som tar lite mer än en vecka att skapa.Drottning Charlotte, i en av de karaktäristiska frisyrerna som tar lite mer än en vecka att skapa.Drottning Charlotte, i en av de karaktäristiska frisyrerna som tar lite mer än en vecka att skapa.
Drottning Charlotte, i en av de karaktäristiska frisyrerna som tar lite mer än en vecka att skapa. Foto: SplashNews.com / STELLA Pictures / Splash News

Hur många sådana här frisyrer har du gjort till serien?
– Fler frisyrer än vad jag kan komma ihåg...

I serien har alla karaktärerna en fantastisk lyster, hur skapade du denna?
– Lystern skapade vi genom bra hudvårdsprepp, och så alltid en primer innan smink. Efter primer använder vi så skira foundations och concealers som möjligt, följer upp med en eller två rougefärger och till sist en highlighter på kindknotorna. 

Inspelningsdagarna måste vara ganska långa, hur får du sminket att sitta under en hel dag?
– En bra primer är nyckeln. Och sen ser mina sminköser till att allt ser perfekt ut mellan inspelningarna.

Nu väntar vi med spänning på säsong 3 av Familjen Bridgerton som enligt Nicola Coughlan (som spelar Penelope Featherington) ska handla om henne och Colin.Nu väntar vi med spänning på säsong 3 av Familjen Bridgerton som enligt Nicola Coughlan (som spelar Penelope Featherington) ska handla om henne och Colin.Nu väntar vi med spänning på säsong 3 av Familjen Bridgerton som enligt Nicola Coughlan (som spelar Penelope Featherington) ska handla om henne och Colin.
Nu väntar vi med spänning på säsong 3 av Familjen Bridgerton som enligt Nicola Coughlan (som spelar Penelope Featherington) ska handla om henne och Colin. Foto: LIAM DANIEL/NETFLIX

Berätta om din absoluta favoritlook från Familjen Bridgerton.
– De levande guldstatyerna från bröllopsfesten. Deras hår var utgjutna och skulpterade i lera. Alla som jobbade med dem hittade guldfärg från kostymerna överallt i flera dagar efteråt.

”Ni kan förvänta er MER av allt. Mycket mer.”

Hur var det att jobba med skådisarna?
Dream team! Så himla trevliga, snälla och roliga. Alla mina sminköser blev väldigt bra vänner med skådisarna som de tog hand om. Vi var alla verkligen en stor och lycklig Bridgerton-familj.

Om man vill gå på fest som familjen Bridgerton, vilka är dina bästa beautytips?
Nothing is over the top if it’s well polished! Ha som regel att ingenting är för överdrivet om det är väl och snyggt utfört. 

Nu till den stora frågan. Vad kan vi förvänta oss av säsong 3?
– Ni kan förvänta er MER av allt. Mycket mer. Det får ni tolka hur ni vill. 

LÄS MER: Emmy-galan 2022: Bäst klädda på röda mattan 

LÄS MER: Streamar du din stil? Tv-serierna som formar våra garderober