Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Experternas bästa tips och råd för att bli av med vuxenakne.Experternas bästa tips och råd för att bli av med vuxenakne.Experternas bästa tips och råd för att bli av med vuxenakne.
Experternas bästa tips och råd för att bli av med vuxenakne. Foto: Unsplash

Farväl vuxenakne – behandlingarna och produkterna som funkar

Många vuxna, särskilt kvinnor, lider av svårbotad akne – men det finns hjälp att få. 

Hudläkarna Petra Kjellman och Christoph Martschin hjälper dig att förstå varför du får akne, hur du kan lindra eller bli av med besvären och vilka produkter som funkar

Många vuxna, och särskilt kvinnor, drabbas av akne i vuxen ålder, långt efter tonårstiden. Att lära känna sin hud är för många en livslång resa som kan vara både smärtsam och förvirrande. Specialisterna Petra Kjellman, hudläkare och specialist i dermatologi på Diagnostiskt Centrum Hud och Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken tipsar om hur du behandlar din akne och vilka produkter som hjälper. 

Varför får vi akne?

Forskningen pekar på att den största anledningen till akne är genetisk. Sedan kan faktorer som kost, stress och miljö påverka oss på olika sätt. Vissa får akne senare i livet utan att experterna riktigt vet varför.

Akne beror på att porerna blir tilltäppta, vilket sker av olika anledningar, förklarar Christoph Martschin: 

– Dels på grund av en ökad produktion av döda hudceller, som i kombination med ökad produktion av sebum (hudfett) täpper till porerna. Sedan sker en tillväxt av bakterier i talgkörtlarnas utförsgångar, som låses in, vilket leder till en inflammatorisk process – som i sin tur leder till akne.

Hudspecialisterna Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken, och Petra Kjellman, hudläkare och specialist i dermatologi på Diagnostiskt Centrum Hud.Hudspecialisterna Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken, och Petra Kjellman, hudläkare och specialist i dermatologi på Diagnostiskt Centrum Hud.Hudspecialisterna Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken, och Petra Kjellman, hudläkare och specialist i dermatologi på Diagnostiskt Centrum Hud.
Hudspecialisterna Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken, och Petra Kjellman, hudläkare och specialist i dermatologi på Diagnostiskt Centrum Hud. Foto: Ben Hider, Diagnostiskt Centrum Hud

Produkterna som hjälper mot vuxenakne

Vuxenakne är vanligare hos kvinnor än män och kan även enligt studier vara svårare att behandla än tonårsakne. För den som fått akne finns många hjälpmedel, säger Petra Kjellman. 

– För lindrigare besvär finns mycket hudvård för aknebenägen hud. Undvik hudvård som innehåller många olika oljor, och leta efter produkter som är icke-komedogena, alltså inte täpper till porerna. Om det inte hjälper – gå till en läkare och få krämer eller  tablettbehandling.

Salicylsyra är mest effektiv för att behandla akne

Christoph Martschin och Petra Kjellman är överens om att salisylsyra (BHA) är mest effektiv för att behandla akne. Salicylsyra finns i de flesta akneprodukter, eftersom den exfolierar och avlägsnar döda hudceller, vilket förhindrar tilltäppta porer. Även ingredienser som bensoylperoxid, azelainsyra, niacinamid och mandelsyra kan vara bra. 

Men främst rekommenderar Christoph Martschin olika former av a-vitamin, som retinol, eftersom a-vitamin är bevisat effektiv för att minska talgproduktionen, minska produktionen av döda hudceller och vara antiinflammatorisk.

LÄS MER: Ansiktspeeling och fysisk exfoliering – bäst i test 2021 för lyster och len hud 

5 effektiva produkter mot vuxenakne

1. Acne deep cleanse, Verso

Acne deep cleanse från VersoAcne deep cleanse från VersoAcne deep cleanse från Verso
Acne deep cleanse från Verso

Lyxig rengöring som även exfolierar, innehåller både salicylsyra och niacinamid. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

2. DRx Blemish solutions breakout clearing gel, Dr Dennis Gross

DRx Blemish solutions™ breakout clearing gel från Dr Dennis GrossDRx Blemish solutions™ breakout clearing gel från Dr Dennis GrossDRx Blemish solutions™ breakout clearing gel från Dr Dennis Gross
DRx Blemish solutions™ breakout clearing gel från Dr Dennis Gross

Behandlar pågående akne, djuprengör och förhindrar framtida utbrott. Serumet innehåller bland annat både salicylsyra och AHA. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

3. Age-purify cream, Filorga

Age-purify cream från Filorga.Age-purify cream från Filorga.Age-purify cream från Filorga.
Age-purify cream från Filorga.

Filorgas nya serie Age purify innehåller fyra produkter som både bekämpar akne och ålderstecken. Här i återfuktande och balanserande fluid att använda morgon och kväll. Mer info och köp här (länk till Kicks).  

4. Anti-blemish body treatment, Skin Treat

Anti-blemish body treatment från Skin Treat.Anti-blemish body treatment från Skin Treat.Anti-blemish body treatment från Skin Treat.
Anti-blemish body treatment från Skin Treat.

För den som även får finnar på kroppen kan denna bodylotion med zink och tea tree-olja behandla och lugna. Mer info och köp här (länk till Kicks).  

5. Drying lotion, Mario Badescu

Drying lotion från Mario Badescu.Drying lotion från Mario Badescu.Drying lotion från Mario Badescu.
Drying lotion från Mario Badescu.

Kultförklarad punktbehandling med salicylsyra som agerar på finnarna under natten. Mer info och köp här (länk till Åhlens). 

Ökad akne under corona-pandemin

Under corona-pandemin har många upplevt att de fått sämre hy. Detta märker också Christoph Martschin och Petra Kjellman hos sina patienter.

– Den som bär mask över ansiktet länge, till exempel i sitt arbete, kan få ”maskne” (mask + akne), förklarar Petra Kjellman.

– Det beror dels på friktion när masken skaver mot huden hela tiden, vilket kan leda till känsligare hud. Dessutom blir mikromiljön närmast huden väldigt annorlunda när vi inte andas ut i frisk luft. Det blir en annan fuktnivå och en annan syrenivå, vilket kan trigga inflammation och akne.

För att undvika att huden täpper till när det gror bakterier under masken är det viktigt att byta mask ofta, menar Christoph Martschin. 

– När du inte behöver ha mask är det bra att låta huden vila och andas. Att exfoliera huden kan hjälpa. Sedan ska man så klart inte vara rädd för att söka hjälp, om masknen upplevs som svår så bör man uppsöka läkare för att få receptbelagda läkemedel.

Varför bara vissa får maskne är svårt att säga, det kan bero på hur mycket och ofta du använder mask, vilken typ av hudvård och smink du använder, samt dina gener. Det mesta pekar dock på att masknen försvinner naturligt när maskanvändandet slutar. 

Experten: ”Tänk så här kring smink och akne”

Linda Sundqvist är makeup-artist med erfarenhet av att sminka modeller med akne. Hon rekommenderar att inte använda mycket smink om man har aktiv akne, utan att låta huden vila – helst helt och hållet. 

– Vill du sminka dig gäller väldigt lätta produkter och mjuka borstar eller en fuktad svamp för att försiktigt dutta på produkterna. Använd en färgad dagkräm med vårdande ingredienser i stället för tung foundation. Ett mineralpuder kan också göra stor skillnad, säger hon.

Att använda smink under ansiktsmask är inget Linda rekommenderar, men om du ändå vill göra det gäller samma råd: lätta produkter och lätt hand vid applicering. Och låt sminket torka innan du sätter på masken.. 

– Att sedan sminka av sig ordentligt med snäll hudvård är A och O, säger Linda Sundqvist, som även poängterar vikten av att ha rena händer och rena verktyg. 

– Detta gäller så klart för alla men kan vara ännu viktigare för den som har akne, för att inte få mer bakterier på huden. Det kan också hjälpa att vara noggrann med allt som kommer i kontakt med ansiktet i vardagen, byta örngott ofta, tvätta mobilen och inte pilla sig i ansiktet, säger hon.

Makeup för dig med akne

1. Your skin but better CC+ SPF50+, IT Cosmetics

Your skin but better CC+™ SPF50+, från IT Cosmetics.Your skin but better CC+™ SPF50+, från IT Cosmetics.Your skin but better CC+™ SPF50+, från IT Cosmetics.
Your skin but better CC+™ SPF50+, från IT Cosmetics.

Bästsäljande CC-cream som både återfuktar och jämnar ut huden. Mer info och  köp här (länk till Kicks).  

LÄS MER: Bäst i test av foundation 2022 – Damernas Värld har testat

2. Mineral powder pure beige, Maria Åkerberg

Mineral powder pure beige från Maria Åkerberg.Mineral powder pure beige från Maria Åkerberg.Mineral powder pure beige från Maria Åkerberg.
Mineral powder pure beige från Maria Åkerberg.

Ekologiskt mineralpuder där du själv väljer täckningsgraden. Ju mer du masserar in produkten, desto mer täckande. Mer info och köp här (länk till Lyko).  

3. Rosaliac CC crème, La Roche-Posay

Rosaliac CC crème från La Roche-Posay.Rosaliac CC crème från La Roche-Posay.Rosaliac CC crème från La Roche-Posay.
Rosaliac CC crème från La Roche-Posay.

CC-cream som både återfuktar och lugnar. Mer info och köp här (länk till Lyko).  

4. All Over Colour, Manasi 7

All Over Colour från Manasi 7All Over Colour från Manasi 7All Over Colour från Manasi 7
All Over Colour från Manasi 7

Multiprodukt till kinder, ögon och läppar från clean beauty-märket Manasi 7. Mer info och köp här (länk till Manasi 7). 

 

Psykiska påfrestningen ofta värst

Akne kan göra ont och kännas fysiskt obehagligt, men det är oftast det den gör för självbild och självkänsla som uppfattas som det värsta. Att inte vilja visa sig, avstå från saker eller känna sig ful tär på psyket. Det finns ingen gräns för hur mycket besvär du behöver ha för att få uppsöka läkare. Petra Kjellman intygar att den psykiska påfrestningen ofta är skälet till att patienter söker vård. 

– Alla vet att akne inte är farligt, men de flesta lider verkligen och tror att alla i omgivningen kan se problemet. Det gäller alla, både ungdomar och vuxna, säger hon.

Standarden för vad som upplevs som bra hud har ändrats – många jämför sig med Instagram och influencers

Christoph Martschin instämmer, och han tycker sig se en viss koppling till sociala medier. I dagens samhälle är vi många som ser en polerad bild av andra människor, och deras hud, något som han tror påverkar hur vi ser på vår egen hud. 

– Standarden för vad mina patienter upplever som bra hud har ändrats genom åren, de flesta i dag jämför sig med bland annat Instagram och influencers. Det är kanske ett problem som påverkar vår självsyn och när vi upplever oss själva som vackra. Speciellt hos unga patienter är det ett problem, de kan uppleva någonting som kanske på en medicinsk skala är mild akne som något enormt påfrestande. 

LÄS MER: Så döljer du röda toner – från akne, rosacea och känslig hy 

LÄS MER: Bästa ansiktsrengöringen för just din hudtyp – stor guide och bäst i test