Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vårda håret i sommar – skydda mot sol och behåll färgen. DV ger dig 9 tips från frisören som räddar ditt svall (plus produkterna du behöver!).Vårda håret i sommar – skydda mot sol och behåll färgen. DV ger dig 9 tips från frisören som räddar ditt svall (plus produkterna du behöver!).Vårda håret i sommar – skydda mot sol och behåll färgen. DV ger dig 9 tips från frisören som räddar ditt svall (plus produkterna du behöver!).
Vårda håret i sommar – skydda mot sol och behåll färgen. DV ger dig 9 tips från frisören som räddar ditt svall (plus produkterna du behöver!).

9 tips från frisören som räddar ditt hår i sommar (plus produkterna du behöver!)

Från djuprengörande schampon till vårdande styling och reparerande masker: här är topprodukterna och knepen du anammar för att kunna stoltsera med ditt allra bästa sommarhår. Frisören Sarah Åsard delar med sig av 9 smarta och konkreta tips som kan rädda och förbättra ditt hår i sommar + bästa tipsen på produkter! 

När sommaren kommer vill man dels vara ledig från en massa hårfix, och samtidigt måste man se upp så att håret inte skadas i värmen och solen. Damernas Värld har intervjuat frisören Sarah Åsard på Urban Hair i Stockholm för att få hennes bästa tips på hur man vårdar håret och vilka produkter som är bäst. Här är 9 konkreta tips att luta sig mot för håret i sommar! 

Sarah Åsard, grundare av Urban Hair i Stockholm.Sarah Åsard, grundare av Urban Hair i Stockholm.Sarah Åsard, grundare av Urban Hair i Stockholm.
Sarah Åsard, grundare av Urban Hair i Stockholm.

1. Fokus på det naturliga håret – skydda det mot UV-strålarna

De ”ofixade” håren återkommer i stort sett varje sommarsäsong, men i år återspeglar de verkligen hur vi har levt det senaste året, med Zoom-möten och en stor del av tiden spenderad hemma.

– Trenden nu är att håret ska se superfint ut samtidigt som det ska se ut som att du knappt har ansträngt dig. Många har låtit hårfärgen växa ut under året och omständigheterna kring pandemin har gjort att man börjat tänka ”less is more”. Fina slingade övergångar med tjockare slingor som ramar in ansiktet och ger en ljusare bild av hela håret kommer vi definitivt se mycket av, säger Sarah Åsard.

”Bronde” är en färg som håller på att bli en klar favorit.

– ”Bronde” är en färg som håller på att bli en klar favorit. Det är en blandning mellan brunt och blont som ger en naturlig känsla men som även skapar lite struktur i håret, ungefär som efter en härlig solsemester.

När det gäller hårvården vill hon påminna om vikten att skydda håret från solens strålar. 

– Tänk på att värme öppnar upp strået, så ett väldigt blekt och poröst hår kommer att bli ännu mer skadat och är alltså ännu viktigare att skydda ordentligt. Använd antingen en huvudbonad eller en tyngre typ av UV-skydd som verkligen förseglar strået och håller ihop det. 

Vårdande leave-in för blont hår med UV-skydd, Heart of glass sheer glaze, Davines.
ANNONS Köp här (länk till Lyko.)   

Skyddande UV-kräm för håret, Soleil crème UV sublime, Kérastase.
ANNONS Köp här (länk till Lyko.)    

Foto: Benjamin Kaufmann/Trunk Archive

2. Underhåll färgen i sommar

Både naturliga och färgade mörka och ljusa hår tenderar att bli ljusare under sommaren, så vill du bibehålla din originalfärg bör du förutom det dagliga skyddet tvätta håret med rätt produkter.

– Hårfärg bör underhållas och det ska man sätta igång med redan vid första tvätten när håret är nyfärgat, säger Sarah Åsard. 

– Tvättar du håret ofta är ett färgbevarande schampo väldigt viktigt, medan du som har ett lockigt hår och mest sköljer igenom det mellan tvättarna kan addera balsam som tillför pigment till håret och fördjupar färgen.

Vårdande hårinpackning som minimerar koppartoner i blont hår, Yubi blonde anti-brass purple balm, Shu Uemura.
ANNONS Köp här (länk till Lyko.)   

Pigmenterat balsam, finns för flera olika hårfärger, Fabuloso colour intensifying conditioner, Evo.
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel.)  

3. Olaplex - så fungerar teknologin som faktiskt kan reparera håret

Det har kommit flera så kallade bonding-teknologier till marknaden de senaste åren (där Olaplex nog är den mest kända), både i form av salongsbehandlingar och produkter som fungerar för hemmabruk. K18 har också seglat upp som en konkurrent till Olaplex och reparerar håret med hjälp av peptider.

– Jag rekommenderar att man bokar in ett besök för en uppbyggande hårbehandling på salong när man kommer hem efter semestern. Det är också då det är bäst att färga håret, om man vill göra det, säger Sarah Åsard. 

Behandling som reparerar och stärker håret Leave in molecular repair mask, K18.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

Skyddande hårolja med bondingteknologi, Bonding oil no.7, Olaplex.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Låt håret vila från värmeverktyg i sommar och sätt upp det i en slarvig knut.Låt håret vila från värmeverktyg i sommar och sätt upp det i en slarvig knut.Låt håret vila från värmeverktyg i sommar och sätt upp det i en slarvig knut.
Låt håret vila från värmeverktyg i sommar och sätt upp det i en slarvig knut. Foto: Benjamin Kaufmann/Trunk Archive

4. Så får du en frisk hårbotten - hudvård för skalpen

Ett av Sarah Åsards bästa knep är att behandla håret på samma sätt som du behandlar huden när det är semester, det vill säga genom bra vård och skydd från solen med hjälp av UV-skydd.

– I dag har de flesta hårvårdsmärken produkter med UV-skydd i sina serier. Jag gillar UV-skydd som jag kan ha i min strandväska för att spraya håret med under dagen. 

Glöm inte att skydda hårbotten med hattar och sjalar eftersom den lätt kan brännas av solen om hjässan blir alltför exponerad, exempelvis om du har en skarp bena. Även hög luftfuktighet och svett kan påverka. Behandla alltid hårbotten om du känner att den är torr eller kliar, eftersom en välmående hårbotten är grunden till ett friskt hår. Addera gärna massage till din hårvårdsrutin för att öka cirkulationen, vilket bättrar på hårets reparationsförmåga och stimulerar tillväxt. Den riktigt seriösa använder även ett stimulerande, lugnande eller balanserande serum som specifikt behandlar hårbotten. 

Addera gärna massage till din hårvårdsrutin för att öka cirkulationen, vilket bättrar på hårets reparationsförmåga och stimulerar tillväxt.

 

Lugnar hårbotten och skapar en bra miljö för optimal hårväxt, The scalp treatment, Augustinus Bader.
ANNONS Köp här (länk till Sephora). 

Med oljor och peptider vårdas hårbotten och hårväxten gynnas, Multi-peptide serum for hair density, The Ordinary.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).  

5. Börja älska ditt naturliga hår - framhäv med rätt produkter

Packa de produkter som framhäver vad du redan har, på det sättet behöver du inte jobba emot ditt hår när du är på semester.

– Om du exempelvis har lockigt hår så lägger du plattången åt sidan och tar med dig en produkt som definierar dina lockar. Har du rakt hår så skippar du rundborsten och locktången och tar i stället med dig en bra saltvattenspray eller serum, tipsar Sarah Åsard. 

– Vi kommer att få se en massa härliga texturer nu. Många har börjat nya hårresor och lärt känna sina krulliga och lockiga hår som varit försummade alltför länge.

Många har börjat nya hårresor och lärt känna sina krulliga och lockiga hår som varit försummade alltför länge.

Saltvattenspray för volym och textur, Rockaway salt spray, R+Co.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

Lockförstärkande kräm, Killer curls, Kevin Murphy.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

6. Prova en schampokaka!

Är du inte sugen på att släpa med din stora schampoflaska på semestern? Då kan en schampokaka vara rätt val, då den är perfekt för resenecessären. Skillnaden mot ett traditionellt schampo är dessutom enorm ur förpackningssynpunkt eftersom den levereras utan vatten och plast. Dessutom räcker kakan längre än vanligt flytande schampo. Du använder kakan genom att stryka den över ditt blöta hår, eller genom att arbeta upp ett lödder mellan händerna, massera in som vanligt och skölja.

Schampokaka som rengör utan att torka ut håret och utan onödigt vatten, No plastic shampoo bar moisture & shine, Wedo.
ANNONS Köp här (Länk till Lyko).

Foto: DORIAN HUET / DORIAN HUET

Silikonfritt och växtbaserat schampo, Respons solid shampoo coco & organic aloe vera, Garnier.
ANNONS Köp här (länk till Lyko.)  

Kör en vårdande wet look i sommar med en inpackning när du har en heldag på stranden.Kör en vårdande wet look i sommar med en inpackning när du har en heldag på stranden.Kör en vårdande wet look i sommar med en inpackning när du har en heldag på stranden.
Kör en vårdande wet look i sommar med en inpackning när du har en heldag på stranden. Foto: Benjamin Kaufmann/Trunk Archive

7. Vårdande wet look

Vårda håret lite extra under dagen på stranden, vid poolen eller på båten med en återfuktande eller reparerande inpackning och eventuellt lite olja i topparna. Följ upp med solskyddande UV-spray eller kräm. Vill du behålla looken in på kvällen kan du addera styling. Sarah tipsar:

– Det är väldigt trendigt och snyggt med en wet look på semestern. Du får strandkänslan att hålla hela kvällen med hjälp av en bra gel. Om du har lockigare och lite grövre hår så är en mer koncentrerad gel bra för att framhäva och samla ihop.

Solskydd för håret som vårdar och hjälper till att reda ut, Guava rescue spray, Ceremonia. ANNONS Köp här (länk till Net-a-porter). 

Återfuktande och reparerande hårinpackning, Head & hari heal hair masque, Maria Nila.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

8. Detoxa håret från rester av metaller, mineraler, klor, stylingprodukter, smuts och föroreningar

På vissa ställen är vattnet hårdare, det vill säga mer mineralrikt, än vad du är van vid hemma. Mineralerna bildar ett slags beläggning på strået vilket ger det en stum, matt och livlös känsla och ett hår som lätt tovar sig. Handlar det om en plats du spenderar en hel det tid på kan ett vattenfilter du fäster på duschmunstycket vara både prisvärt och enkelt, men även schampon kan hjälpa till att rensa hår och hårbotten från rester av mineraler, klor, stylingprodukter, smuts och avgaser som lagrats.

– I dag finns det detoxschampon som inte torkar ut håret, men se till att du har en hårmask och ett bra balsam med dig också. Masken öppnar oftast upp strået och ger näring och balsamet stänger sedan igen det och gör det mjukt och följsamt. Har du blekt och skadat hår eller frissiga lockar så är nog en proteininpackning viktigare än en fuktinpackning, förklarar Sarah Åsard.

Tänk på att skölja ur klor och havsvatten ur håret direkt när du går upp från badet för att minimera risken för missfärgning så gott det går.

Djuprengörande schampo, Maxi wash detox shampoo, Kevin Murphy.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

Benjamin Kaufmann/Trunk ArchiveBenjamin Kaufmann/Trunk ArchiveBenjamin Kaufmann/Trunk Archive
Benjamin Kaufmann/Trunk Archive

9. Lek med accessoarer 

Förutom scarves och hattar, som rent praktiskt skyddar hår och hårbotten under solen, är accessoarer ett enkelt knep för att uppdatera frisyren utan större ansträngning.

– Till semestern är håraccessoarer toppen, om inte för att skydda håret så för att komplettera dina outfits, säger Sarah Åsard. 

– Om du vill lägga så lite tid som möjligt på håret kan du fläta in en scarf i håret eller sätta upp håret i en enkel knut med en fin scrunchie. Du vill ha accessoarer som förenklar men ändå fulländar med detaljerna. Ett fint hårspänne eller en klämma är alltid snyggt att ha i håret. Men undvik tighta snoddar när håret är blött eftersom håret är som mest skört i det tillståndet och lätt bryts av.

Scarf, & Other stories.Scarf, & Other stories.Scarf, & Other stories.
Scarf, & Other stories.

Skydda håret med en vacker scarf i härligt somriga färger.
ANNONS Köp här (länk till & Other stories).   

Kit med fyra scrunchies i mullbärssiden.
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel).  

LÄS MER: Vad gör jag åt slitet sommarhår? 

LÄS MER: Så skyddar du grått hår mot solen i sommar