Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Privat/Andrea Grannerud

Andrea gör sin egen hårgelé: “Den billigaste och bästa jag har testat”

Går det att göra egen hårgelé? Ja, och det blir både billigare och bättre än hårprodukter du köper, menar Andrea Grannerud. Såhär enkelt kokar du hårgelé hemma. 

Egen hårgelé som passar allra bäst till lockigt hår går att göra på cirka 25 minuter. Dessutom behövs bara två ingredienser, och du har dem troligen redan hemma i köket.  Här är receptet!

Så gör du egen hårgelé hemma

Du behöver: 

0,5 dl hela linfrön

6 dl vatten

Eventuellt några droppar eterisk olja om du vill att hårgelén ska ha en viss doft, tex lavendel eller bergamott.

Burk med lock

Gör såhär: 

1. Häll upp vatten och linfrön i en kastrull.

2. Koka på medelvärme tills konsistensen börjar tjockna och blir geléaktig, vilket tar cirka 15–20 minuter.

3. Sila bort linfröna och häll upp den varma gelén i en burk med lock.

4. Om du vill att gelén ska vara parfymfri låter du den vara, annars kan du droppa ner några droppar eterisk olja och röra om.

5. Låt stelna

6. Klart!

Andrea förvarar sin hårgelé i en burk med lock.Andrea förvarar sin hårgelé i en burk med lock.Andrea förvarar sin hårgelé i en burk med lock.
Andrea förvarar sin hårgelé i en burk med lock. Foto: Privat

Billigt beautyknep: gör egen hårgelé

Andrea Grannerud.Andrea Grannerud.Andrea Grannerud.
Andrea Grannerud.

Andrea Grannerud gör sin egen hårgelé av endast två ingredienser: linfrön och vatten. En halv deciliter linfrön och sex deciliter vatten tills det tjocknar.

–Det är så enkelt att jag är förvånad. Konsistensen beror på hur länge man låter fröna koka men jag valde att ha den ganska fast men det är ganska slajmigt jämfört med köpt gelé!

Hur hörde du talas om det här beautyknepet?

– Varefter jag har omfamnat min naturliga lockiga hårtextur mer och mer har jag hamnat på olika forum för andra med lockigt hår. Jag har sett receptet på linfrögelén förr men nu var det när Instagram-kontot Curlydola la upp ett tydligt och pedagogiskt recept i sin story som jag bestämde mig för att prova själv.

https://www.instagram.com/p/BzGRspiCvzp/

 

Hur gör man?

– Jag tog ingen exakt tid men gissar att det kokade ungefär 15-20 minuter. Jag droppade i tre droppar eterisk lavendelolja när det svalnat.

Hur förvarar du den och hur länge håller den?

– Jag förvarar burken i kylen och personligen skulle jag använda produkten i max en vecka i och med att den är utan konserveringsmedel.

LÄS ÄVEN: Så får du till den perfekta hårfärgen – hemma eller på salong

Hur applicerar du hårgelén och vad blir resultatet?

– Allas lockar är olika beroende på hur tjockt hår och vilket lockmönster man har men för mig funkar det att applicera ganska mycket gel på helt blött hår. Jag tar mest produkt där mitt hår är som frissigast, bak på hjässan, och mindre i luggen och runt ansiktet. Sedan är det bäst att låta det lufttorka utan att röra håret under tiden men jag fuskar ibland och använder hårfön med diffuser.

Resultatet blir bättre än med alla köpta hårprodukter jag kan komma på

– Gelén bildar en hinna på hårstrået som känns krispig när den torkat, vilket är det som liksom håller ihop lockarna. Den hårda känslan åtgärdar jag genom att ta lite olja på händerna och kramar och samtidigt fluffar upp håret. Resultatet är förhoppningsvis definierade och blanka lockar.

Vad är det bästa med att göra egen hårgelé?

– Det är otroligt billigt i och med att det inte blir dyrare än en påse linfrön och eventuell eterisk olja för doft. Det känns bra att ha en naturlig och oparfymerad hårprodukt. Resultatet blir bättre än med alla köpta hårprodukter jag kan komma på.

Finns det några negativa sidor? 

– Det är lite av ett projekt att koka ihop men helt ärligt inte så jobbigt alls. Klart värt det!

 

LÄS ÄVEN:

Så får du till den perfekta hårfärgen – hemma eller på salong

Hårfärger 2019 – hetaste färgerna och trenderna i år

Boosta barret inför sommaren! 3 hårserum som räddar slitet hår