Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är olivolja bra för håret?

Damernas Världs nya skönhetsredaktör och skönhetsbloggare Carin Karlsson svarar varje vecka på läsarnas skönhetsfrågor här på Damernas.se. 

Veckans fråga

Fråga: Hej! Stämmer det att matvaror som olivolja, ägg och majonnäs är bra för håret? Och ibland till och med är bättre än dyra balsam och inpackningar?

/Louise

Svar: Hej Louise!

Jag önskar att jag kunde svara ja, men tyvärr stämmer det inte. Feta oljor och feta matvaror kan kännas mjuka och sköna på håret men de går inte in i hårstrået och ger ordentlig vård som riktiga balsam och inpackningar gör. Tyvärr ligger bara matprodukterna som en hinna på håret och gör det både fett och ofta illaluktande.

Jag har själv haft en mardrömsupplevelse när jag och två kompisar försökte göra bananinpackningar och kletade in mosade bananer i våra långa hår. Det tog ett antal duschar och flera timmar av kammande och svordomar innan vi hade fått ut det mesta av banankletet ur håret. Tyvärr hade det då även följt med stora mängder hår och vi var alla irriterade och trötta. Vi hittade även bananklumpar i håret flera dagar efteråt. Rekommenderas med andra ord inte!

Många testar även att använda citron i håret på sommarhalvåret för att ge håret en lätt blekning. Detta sliter mycket på håret och rekommenderas heller inte.

Om du vill använda naturliga produkter i håret rekommenderar jag istället ekologiska märken. Abba Pure Performance Hair Care är till exempel ett märke som är helt veganskt och utan syntetiska ämnen.