Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sienna Miller med somriga beachvågor i håret.Sienna Miller med somriga beachvågor i håret.Sienna Miller med somriga beachvågor i håret.
1 AV 2
Bob, curve cut och lösa knuten
2 AV 2
Sienna Miller med somriga beachvågor i håret.
Foto: Anthony Behar/TT NYHETSBYRÅN

Beachwaves – fixa trendiga sommarfrisyren

Suktar du efter vackra och naturliga vågor i håret men är långt från havet (och semestern)? Vi löser det! Så här skapar du snygga beachvågor och trendiga ocean waves medan du sover din skönhetssömn.

Drömmen om naturligt vackra beacwaves känns alltid som mest avlägsen när ditt hets-spraying av saltvattenspray förvandlat ditt hår till en tovig och stel mardröm, ljusår från ljuvligt saltstänkta och sommarlediga lockar. Alla vi som någon gång jagat drömmen om strandvågor i badrummet vet att de där ”naturliga” vågorna varken är särskilt okonstlade eller lätta att få till – tvärtom. Att åka till stranden är inte heller enkel lösning, eftersom ett dopp i havet visserligen kan ge fyllig textur i hårstråna, men också förvandla burret till en ofräsch historia som känns allt annat än somrig och härlig. Att skapa saltstänkta vågor i håret med hjälp av en stylingtång kan också vara lättare sagt än gjort, eftersom lockarna kan få helt fel form eller tappa sin vågiga effekt efter bara några timmar.

Som tur är finns det handfasta tips och knep för att få till beach waves – eller trendande ocean waves – trots att du befinner dig lång från havet. Låt drömmen om beachvågorna bli verklighet med hjälp av oss! 

Sienna Miller i en uppklippt vågig frisyrSienna Miller i en uppklippt vågig frisyrSienna Miller i en uppklippt vågig frisyr
Sienna Miller i en uppklippt vågig frisyr Foto: LEV RADIN / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

Så hur skapar du beachvågor med hjälp av hårvård och styling?

Om du vill skapa snygga vågor med lång hållbarhet är det en bra att göra rätt från grunden. Steg ett är att tvätta håret med produkter som ger stråna mer textur och/eller har lockgivande egenskaper, eftersom det är betydligt svårare att skapa beachvågor i hårstrån som är mjuka och glatta. Textur är faktiskt A och O för lyckade beachvågor, så se till att dina efterföljande stylingprodukter också är duktiga på att skapa just detta. Både saltvattensprayer och saltvattenkrämer fungerar ungefär på samma sätt och innehåller ofta olika salter för att skapa fyllighet och textur. Använder du dig av en saltvattenkräm, se till att du applicerar den enbart i hårlängderna och undvik hårbotten. Föredrar du en saltvattenspray, spraya cirka 20 centimeter från håret utan att komma nära skalpen. Kamma igenom håret så att produkterna fördelas jämnt och skapa sedan önskade vågor med hjälp av fingrarna. Låt håret självtorka eller plocka fram stylingtången (eller skärpet till din badrock). 

1. Så fixar du beachvågor med stylingverktyg

Vågor funkar även i korta hår, som här på Halle Berry.Vågor funkar även i korta hår, som här på Halle Berry.Vågor funkar även i korta hår, som här på Halle Berry.
Vågor funkar även i korta hår, som här på Halle Berry. Foto: MPNC / BACKGRID USA TT NYHETSBYRÅN

Med en locktång eller en särskild vågtång fixar du vackra vågor på nolltid. Se till att du först tvättar och preppar håret med hårvårdsprodukter som har texturgivande egenskaper. Applicera också gärna ett värmeskydd innan du plockar fram stylingtången, eftersom värmen har en slitande effekt på dina hårstrån. Dela upp håret i flera sektioner, fyra eller fler, och börja skapa vågor. Använder du dig av en locktång är huvudregeln: ju större ”barrel” (diametern på tången), desto större lockar. Rulla en hårslinga runt locktången men låt toppen, cirka två–fem centimeter, vara rak. På så sätt får dina ­beachvågor en mer naturlig känsla. Låt den lockade hårslingan svalna något i handflatan innan du börjar locka nästa. Se också till att du lockar håret med locktången vänd bort från ansiktet.

2. Så fixar du beach­vågor utan värme

Kelly Bensimon har gjort vågigt hår till sitt signum.Kelly Bensimon har gjort vågigt hår till sitt signum.Kelly Bensimon har gjort vågigt hår till sitt signum.
Kelly Bensimon har gjort vågigt hår till sitt signum. Foto: GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

En uppvärmd stylingtång är ett enkelt sätt att styla håret men innebär också att ditt hår utsätts för slitage, ofta med torra och skadade hårstrån liksom kluvna hårtoppar som följd. Tack och lov finns det oväntad hjälp att få från annat håll. Vad sägs om scrunchies eller midjebandet i din morgonrock, till exempel? 

1. Börja med att applicera en textur­givande och/eller lockframhävande produkt i håret. Applicera bara på hårlängderna och undvik hårbotten.

2. Dela upp håret i två delar, där du vill att din bena ska vara. Lägg sedan midjebandet från din morgonrock mitt på huvudet, så att bandet faller lika långt på varje sida.

Vågigt på visning hos Chanel.Vågigt på visning hos Chanel.Vågigt på visning hos Chanel.
Vågigt på visning hos Chanel. Foto: MOHAMMED BADRA / EPA

3. Börja med ena hårdelen och snurra håret runt ditt midjeband. Arbeta dig sakta och metodiskt nedför bandet. Ju tajtare du snurrar håret, desto tajtare storlek på vågorna. Försegla till sist håret med en mjuk scrunchie, som du fäster kring håret och ­midjebandet.

4. Låt sitta kvar i några timmar (till dess att håret torkat eller längre) eller under natten, så att lockarna har tid att sätta sig. När du känner dig redo är det bara att ta bort midjebandet ur håret och njuta av lika vackra som hållbara vågor.

Så fixar du vågor med scrunchies

En scrunchie är en bra hjälpreda för att skapa vågor i håret.En scrunchie är en bra hjälpreda för att skapa vågor i håret.En scrunchie är en bra hjälpreda för att skapa vågor i håret.
En scrunchie är en bra hjälpreda för att skapa vågor i håret.

1. Applicera en lockframhävande styling­produkt i fuktigt eller torrt hår.

2. Dela upp håret i flera delar. Har du tunt och kort hår kan två delar räcka, har du långt eller tjockt kanske du behöver så många som fyra eller sex.

Tips! Ju fler delar, desto tajtare beachvågor. 

3. Börja snurra och tvinna en del av håret, samtidigt som du rullar det inåt. Syftet med ditt rullande och tvinnande är att skapa en form som påminner lite om formen på en ­kanelbulle. Försegla och fäst håret strax ovanför öronen med mjuka scrunchies, ­ungefär som prinsessan Leias ikoniska frisyr i de äldre Star wars-filmerna. Tänk på att välja scrunchies som är mjuka, eftersom hårdare varianter kan lämna fula spår i håret.

4. Låt håret torka och vila under några ­timmar eller låt dina scrunchies sitta kvar under natten. Släpp ut dina ”kanelbullar” på morgonen och njut av vackra vågor i bästa beachstil.

Trendvarning: Så fixar du ocean waves! 

Modellen Gigi Hadid i trendiga ocean waves.Modellen Gigi Hadid i trendiga ocean waves.Modellen Gigi Hadid i trendiga ocean waves.
Modellen Gigi Hadid i trendiga ocean waves. Foto: JONAS GUSTAVSSON / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

Att skapa beachvågor, så kallade beach waves, i håret har varit återkommande mode sedan början av 00-talet. Vill du ha en mer uppdaterad frisyr kan du i stället prova på snarlika och trendiga ocean waves, som synts både på catwalken och på röda mattan i Hollywood. Skillnaden mellan ocean waves och ­beachvågor? Klassiska beachvågor har en betydligt mer matt känsla, medan ocean waves i stället glänser av lyxig lyster. Du fixar looken på egen hand genom att applicera en glansig hårolja som avslutande styling. 

Våga testa wet look.Våga testa wet look.Våga testa wet look.
Våga testa wet look. Foto: ANTHEA SIMMS / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

 

Vill du kan du också matcha dina glansiga ocean waves med en annan stor trend för säsongen, nämligen wet look. Applicera en hårgel eller liknande stylingprodukt som ger håret en blöt känsla i hårbotten och kamma sedan håret bakåt, utan att dra borsten genom dina längder. 

Tips! Det här är dessutom en perfekt frisyr för dagar då du inte ­orkar eller hinner tvätta håret. 

Bästa produkterna för dina beachwaves

Allt i ett-produkt från R+co

Labyrinth 3-in-1 texutrizing shampoo + conditioner + styler, R+co.Labyrinth 3-in-1 texutrizing shampoo + conditioner + styler, R+co.Labyrinth 3-in-1 texutrizing shampoo + conditioner + styler, R+co.
Labyrinth 3-in-1 texutrizing shampoo + conditioner + styler, R+co.

Texturgivande och återfuktande schampo, balsam och stylinglotion i ett med kiselgur och ärtprotein. Labyrinth 3-in-1 texutrizing shampoo + conditioner + styler, R+co.
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel).

Vågtång från Babyliss

Babyliss 9000 Cordless waver.Babyliss 9000 Cordless waver.Babyliss 9000 Cordless waver.
Babyliss 9000 Cordless waver.

Uppladdningsbar och trådlös vågtång med tre värmelägen. Babyliss 9000 Cordless waver.
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel). 

Saltvattenspray, Label.M

Fashion edition sea salt spray, Label.M.Fashion edition sea salt spray, Label.M.Fashion edition sea salt spray, Label.M.
Fashion edition sea salt spray, Label.M.

Volymgivande och skyddande saltvattenspray med mineralrika havssalter och extrakt från bambu. Fashion edition sea salt spray, Label.M.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Saltvattenkräm från Björk

Forma salt water cream, Björk.Forma salt water cream, Björk.Forma salt water cream, Björk.
Forma salt water cream, Björk.

Stärkande saltvattenkräm med panthenol som skapar textur i alla hårtyper. Forma salt water cream, Björk.
ANNONS
Köp här (länk till Lyko). 

Hårloja från Olaplex

No 7 bonding oil, Olaplex.No 7 bonding oil, Olaplex.No 7 bonding oil, Olaplex.
No 7 bonding oil, Olaplex.

Hårolja som ger glans med en fjäderlätt känsla. No 7 bonding oil, Olaplex.
ANNONS
Köp här (länk till Lyko). 

LÄS MER: Håruppsättning ”The Pam” är stjärnornas favorit – så gör du den själv 

LÄS MER: Frisyrlexikon – från slob till mob och wolfcut – här är klippen att hålla koll på innan du går till frisören