Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Färga håret – bli salongssmart!

76 procent av alla kvinnor färgar håret. Men det är svårt att få till färgen rätt, både på egen hand och på salong. Med kunskap och koll på färgkartan blir färgen precis som du tänkt. Vi har pratat med experterna om den senaste färgtekniken.

Av: Carin Karlsson 

"VAR GÄRNA ÖVERTYDLIG!"

Therece Brorsson, colorist på salongen You Sthlm om vad du ska tänka på innan du sätter dig i frisörstolen.

Vad ska en kund tänka på innan det är dags för färgning?

– Fundera på vad det är för förändring du vill göra. Behöver du bara färga utväxten eller vill du ha en större förändring? Fundera även på hur ofta du vill färga håret framöver. Ta gärna med en bild till frisören. Det kan vara på en kändis, en kompis eller bara på en färg. Det är jättebra med bilder, för då kan vi tydligare förstå vilken färg du vill ha.

– En röd färg kanske inte alls betyder samma sak för dig som för mig. Jag kanske tänker kopparröd medan du syftar på guldblond.

Ska jag tvätta håret innan?– Nej, gör inte det. Det får gärna ha gått några dagar sedan senaste tvätten. När du tvättar håret sköljer du bort fettet som skyddar hårbotten och då kan skalpen vara mer känslig mot färgen eller blekningen. Du behöver inte skämmas för att du har smutsigt hår när du kommer, det är bara bra!

Hur ska jag förklara vad jag är ute efter när jag sitter hos frisören?– Det är viktigt att du får en bra konsultation med din frisör. Förklara vad du vill ha, var gärna övertydlig och ställ frågor. Ett bra sätt att förklara vad du vill förändra kan vara att beskriva vad det är du inte gillar med ditt hår i?dag. Är det för mörkt, ljust, dassigt, grått? Det gör det lättare för din frisör att förstå vilken förändring du är ute efter. Ställer frisören inga frågor är det läge att bli orolig. Se till att frisören får veta vad du vill ha och hur ditt hår mår. Har du till exempel varit med om att håret reagerat dåligt på någon färg tidigare eller har du lockigt hår som är väldigt torrt, och därför kommer att suga åt sig mer färg än annat hår? Ju mer information frisören får, desto bättre förutsättningar har han eller hon att göra ett bra jobb.

Är det stor skillnad på färgen som frisören använder och den jag kan köpa i butik?

– Ja, det är helt olika produkter. På You Sthlm använder vi till exempel ammoniakfri hårfärg från L’Oreal, men det är inte alls samma sorts färg som finns i butiker. Vi får tuber med färg och sedan blandar vi själva. När någon säger till mig att de till exempel brukar använda en fem-femma av ett visst märke så säger det mig ingenting.

Hur tar jag bäst hand om mitt färgade hår?

– Du behöver inte vara rädd för att tvätta håret dagarna efter färgningen. Tänk på att använda sulfatfritt schampo och balsam som är anpassat för färgat hår. Sulfater drar ur färg ur håret, använd till exempel Pureologys schampo och balsam.

Vad är viktigt att tänka på om jag har blekt håret?

– Ju mer blekt håret är, desto mer poröst och torrt blir det. Håret är då mycket mer mottagligt för att absorbera smuts och avgaser vilket kan göra det gult. Det händer speciellt i storstäder, där luften inte är lika ren som på landet. Många tvättar då håret med silverschampo, vilket visserligen drar ur gula pigment men som även kan göra håret dassigt. Testa i stället att använda ett djuprengörande schampo, som till exempel Detox schampo från Kevin Murphy, en till två gånger i veckan. Det håller din färg ren och fin.

– Blekt hår kan även reagera med joner i vatten. En kund till mig kom tillbaka med grönt hår efter att hon varit på Gotland i några veckor och tvättat håret med brunnsvatten. Det är ett ganska vanligt problem med kunder som kommer tillbaka efter semestern med missfärgat hår. När du åker på semester kan det vara väl investerade pengar att tvätta håret i flaskvatten.

”DET HANDLAR OM LJUS”

Josh Wood, Wellas kreativa chef för hårfärg, om vilka årets stora färgtrender är.

På vilket sätt har attityden till hårfärg har förändrats?

– Det har tidigare varit svårt att över huvud taget prata med kunder om professionell hårfärg, men nu kan kunderna mer och vill veta vad som används i deras hår. Kunderna försöker även vara mer precisa i vad de vill ha.

På vilket sätt skiljer sig resultaten mellan olika hårfärger?

– Alla hår är olika, men en del frisörer behandlar alla hår på samma sätt. Olika hårfärger och märken ger olika resultat, precis på samma sätt som vattenfärg, kritor och tuschpennor ger olika resultat.

Vad skulle du säga är trenden inom hårfärg just nu?

– Det är att vilja ha naturliga nyanser i håret, men med skimmer och ljusfångande resultat. Det var på den grunden Wellas nya färg Illumina föddes. Jag hade varit på en fotografering vid en swimmingpool i Los Angeles och ljuset i modellens hår var helt fantastiskt. Jag försökte sedan förklara för forskarna att det handlar om ljus, inte om glans. Forskarna pratade då med Pixar, som gör animerade filmer, och köpte utrustning från dem för att kunna mäta ljusnivå.

TRENDER INOM PROFESSIONELL HÅRFÄRG

Här är de tydliga trenderna bland de nya professionella hårfärgerna.

1. Lystergivande färger

Färger där fokus ligger på årets största trend inom hårfärgning: naturlig lyster och glans.

• Illumina Color, Wella Professionals

Fokus på naturliga nyanser med mycket glans och liv. Ny teknologi gör att ljuset reflekteras fint i håret. Finns i 20 nyanser.

• Orofluido colour elixir

Baserad på argan-, cyperus- och linfröolja. Innehåller ett elixir som ska vara glansgivande. Doftar gott av ros och liljekonvalj. Finns i 36 nyanser. Även ammoniakfri.

2. Ammoniakfritt

Ammoniak har länge använts inom hårfärg men luktar starkt och är varken nyttigt eller behagligt för kunden eller för frisören. Därför väljer allt fler märken andra alternativ.

• Essensity, Schwarzkopf

Baserad till stor del på naturliga ingredienser som ska kunna brytas ner av naturen. Även förpackningarna är nedbrytbara. Finns i 62 nyanser.

• Redken Chromatics

Ammoniakfri färg som ska förstärka håret och ge ett så kallat 4D-resultat med en färg som har starka reflexer. Finns i 48 nyanser.

3. Vårdande

Eftersom många kunder färgar håret oftare och även använder starkare nyanser krävs mer omvårdnad. Därför blir hårfärger som även vårdar håret allt mer efterfrågade.

• Inoa, L’Oreal

Oljebaserad och mycket mild mot hårbotten och håret. Ska vårda håret i sex veckor efter färgning. Finns i 104 nyanser. Även ammoniakfri och utan doft.

• NECTAYA, GOLDWELL

Innehåller 92 procent naturliga ingredienser och säger sig vårda håret med en speciell teknik som reparerar hårstrået. Ska ge 20 procent förbättrad hårkvalitet.