Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Hitta rätt bröllopsfrisyr för just ditt hår – oavsett om du vill ha uppsatt eller utsläppt.Hitta rätt bröllopsfrisyr för just ditt hår – oavsett om du vill ha uppsatt eller utsläppt.Hitta rätt bröllopsfrisyr för just ditt hår – oavsett om du vill ha uppsatt eller utsläppt.
Hitta rätt bröllopsfrisyr för just ditt hår – oavsett om du vill ha uppsatt eller utsläppt. Foto: TT

Hårstylisten: ”Så väljer du rätt bröllopsfrisyr – bästa tipsen och misstagen att undvika”

Att välja rätt frisyr till bröllopet kan vara lättare sagt än gjort. Hårstylisten och bröllopsexperten Elin Nyberg guidar till hur du hittar det perfekta bröllopshåret just för dig, och varnar för de vanliga misstagen att undvika.

Bröllopsdagen är för många en av de största och viktigaste dagarna i livet och visst vill man då att håret ska vara på topp. Men hur hittar man egentligen rätt bröllopsfrisyr som checkar alla boxar – som passar till resten av ens look, funkar för ens hår, är tillräckligt praktisk och är något som man trivs och känner sig fin i? 

Elin Nyberg har många års erfarenhet av hår i bagaget och har bland annat bott och arbetat i New York där hon stylat allt från reklamkampanjer till modevisningar och musikvideor. Idag arbetar Elin som bröllopsconcierge på digitala skönhetstjänsten Dashl.

Så oavsett om du har kort, mellanlångt eller långt hår, om du planerar att bära brudslöja eller inte, och om du är ute efter renodlade tips som passar just ditt hår eller bara efter härlig inspiration, så svarar Elin här på alla de vanligaste frågorna kring bröllopsfrisyrer för den stora dagen.

Elin Nyberg är hårstylist och bröllopsconcierge på Dashl.Elin Nyberg är hårstylist och bröllopsconcierge på Dashl.Elin Nyberg är hårstylist och bröllopsconcierge på Dashl.
Elin Nyberg är hårstylist och bröllopsconcierge på Dashl. Foto: Per Norberg

Vad ska man tänka på när man väljer bröllopsfrisyr, Elin?

– För det första så kan det vara bra att tänka på hur ens klänning ser ut. En axelbandslös klänning gör sig ofta bäst till en halvuppsättning eller till utsläppt hår. En klänning som är hög i halsen eller har mycket detaljer gör sig bäst med uppsatt hår då det annars kan bli rörigt. Man kan också reflektera kring när, var och hur man gifter sig. Är det mitt i sommaren? Ska ni åka båt en längre sträcka eller vara mycket utomhus med osäker väderprognos? Den praktiska biten kan vara tråkig, men den är värd att ta med i beräkningen. En uppsättning sitter i regel längst och håller sig bäst inpå småtimmarna.

”En axelbandslös klänning gör sig ofta bäst till en halvuppsättning eller till utsläppt hår”, tipsar Elin.”En axelbandslös klänning gör sig ofta bäst till en halvuppsättning eller till utsläppt hår”, tipsar Elin.”En axelbandslös klänning gör sig ofta bäst till en halvuppsättning eller till utsläppt hår”, tipsar Elin.
”En axelbandslös klänning gör sig ofta bäst till en halvuppsättning eller till utsläppt hår”, tipsar Elin. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Idéer tips och trender för bröllop 2021 – ultimata listan för blivande par i pandemitider 

Vilken är den populäraste bröllopsfrisyren som brudar brukar be om?

– En mjuk, romantisk och välgjord låg knut är det mest populära, men även mer busiga och avslappnade varianter med mjuka tester som hänger fram. Det är frisyrer som de allra flesta passar och känner sig bekväma i.

Vilket är det vanligaste misstaget som många gör när de ska välja bröllopsfrisyr?

– Att man stirrar sig för blind på inspirationsbilder. Det är jättebra att hitta ramar för det man gillar, men även att vara öppen för att lyssna på stylisten när man prövar ut sin look, då den man hade i åtanke kanske inte funkar med ens hårtyp. 

– Många tänker även att ”nu ska jag gifta mig och behöver göra massvis av inpackningar, toningar och allt möjligt för att få perfekt hår”. Har man för mycket sådant i så riskerar man istället att få platt och glansigt hår på bröllopsdagen, vilket är svårare att styla. Som hårstylist uppskattar jag när håret är lite mer åt det sträva hållet och så lite glans som möjligt när jag ska styla det, jag tillför hellre glans i efterhand om det behövs.

Många väljer bröllopsfrisyr med lockigt eller vågigt hår, dagen till ära.Många väljer bröllopsfrisyr med lockigt eller vågigt hår, dagen till ära.Många väljer bröllopsfrisyr med lockigt eller vågigt hår, dagen till ära.
Många väljer bröllopsfrisyr med lockigt eller vågigt hår, dagen till ära. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN

Vilka trender ser du för bröllopsfrisyrer 2021?

– Bröllopen är små i år på grund av rådande restriktioner, och när det kommer till frisyrer så är det uppdelat i två läger. Vissa vill slå på stort ändå och satsar på klassiska och polerade looks medan andra kör på mer avslappnat med strandvågor eller lösa uppsättningar.

Många väljer lockigt dagen till ära. Hur får man lockarna att hålla hela dagen – vad har du för ess i rockärmen?

– Tvätta håret innan så att det inte är något fett kvar i det. Det kan vara kvällen innan eller samma morgon, det beror på hur ditt hår fungerar. Använd bara lite balsam i längderna och undvik fuktschampon som kan göra håret lent och glatt. Det är bra att håret är åt det strävare hållet när det ska stylas. Ett bra tips, oavsett vilken frisyr man väljer är att ha med sig ett litet hårkit under kvällen, som man överlåter ansvaret över till exempelvis en tärna. Lite hårspray och några extra hårpins kan göra stor skillnad om håret behöver piffas till.

Elins superguide för lockigt hår till bröllopet

Generella tips för alla sorters lockar:

Använd två klämmor för att dela upp håret, börja längst ner och jobba dig sedan uppåt mot toppen av huvudet. 

Håret närmast ansiktet bör lockas utåt från ansiktet. 

Slingorna bör ej vara för tjocka (ett pekfinger är ett bra mått). 

Låt lockarna svalna innan man borstar ut lockarna eller drar händerna genom håret, risken är annars att lockarna tappar formen direkt. 


För tightare lockar och vågigt hår (eller om du har ett hår där lockarna inte sitter så bra).
Locka håret och ta sedan klämmor och fäst varje lockad slinga i en loop. Spraya och låt svalna och ta sedan ur klämmorna. Exempelvis kan du under tiden håret svalnar lägga din makeup.
Ta sedan ut klämmorna och borsta sedan ut lockarna med borste eller en bredtandad kam för att få vågor. Alternativt kan du använda händerna/fingrarna om du vill att lockarna ska vara mer separerade. 


För havsvattensvågor:
Önskar du en ”beachy look” kan du locka slingorna åt olika håll för en mer oregelbunden, naturlig look och lämna topparna raka. 

Använd sedan fingrarna för att ”lösa upp” lockarna så dom inte är för tighta. För extra textur och beachy känsla kan du sedan avsluta med en texture spray eller torrschampo på längderna. 

Vill du ha en bröllopsfrisyr med lockar så gör dessa produkter jobbet.Vill du ha en bröllopsfrisyr med lockar så gör dessa produkter jobbet.Vill du ha en bröllopsfrisyr med lockar så gör dessa produkter jobbet.
Vill du ha en bröllopsfrisyr med lockar så gör dessa produkter jobbet.

1. ”Amikas Perfect body mousse ger volym, stadga och textur”. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
2. ”Jag föredrar en mjuk finfördelad spray som ger ett naturligt resultat utan att se stelt ut, min absoluta favorit är Elnett från L'Oréal”. Mer info och köp här (länk till Lyko).
3. ”Torrschampo, Four reasons Original dry shampoo, för extra volym samt för att absorbera fett från hårbotten”. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
4. Smoothing cream, Tigi Bed head after party, är bra för att ta bort eventuell flygighet, friss och ger lite glans utan att tynga ner håret, perfekt om jag vill skapa mjuka vågor”. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Elins tips på bröllopsfrisyrer för kort hår

– Man kan göra mycket mer med ett kort hår än vad många tror! Har man till exempel en page på kan man göra strandiga vågor eller plattängsvågor i 20-talsstil. Vågor håller oftast bättre i kort hår. Kör man på en rak frisyr så är det fint att låta en håraccessoar få ta plats och synas.

Med plattängsvågor kan du åstadkomma en snygg 20-talslook för kort hår.Med plattängsvågor kan du åstadkomma en snygg 20-talslook för kort hår.Med plattängsvågor kan du åstadkomma en snygg 20-talslook för kort hår.
Med plattängsvågor kan du åstadkomma en snygg 20-talslook för kort hår. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN
Låt ditt korta hår få tala för sig självt! Satsa på en enkel , utsläppt bröllopsfrisyr som vägs upp av vackra accessoarer.Låt ditt korta hår få tala för sig självt! Satsa på en enkel , utsläppt bröllopsfrisyr som vägs upp av vackra accessoarer.Låt ditt korta hår få tala för sig självt! Satsa på en enkel , utsläppt bröllopsfrisyr som vägs upp av vackra accessoarer.
Låt ditt korta hår få tala för sig självt! Satsa på en enkel , utsläppt bröllopsfrisyr som vägs upp av vackra accessoarer. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN

Elins tips på bröllopsfrisyrer för mellan/axellångt hår

– Mellanlångt hår är det bästa ur frisörperspektiv! Särskilt om det är uppklippt. Lockar håller bäst i mellanlångt, uppklippt hår och även frisyrer med mycket volym gör sig gott när håret inte är för långt. Man kan göra nästan vad man vill med ett mellanlångt hår.

”Alla bröllopsfrisyrer passar för ett axellångt hår”.”Alla bröllopsfrisyrer passar för ett axellångt hår”.”Alla bröllopsfrisyrer passar för ett axellångt hår”.
”Alla bröllopsfrisyrer passar för ett axellångt hår”. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”Så la jag min bröllopsmakeup själv på 30 minuter” 

Vågor och volym är bra bröllopsfrisyr för ett mellanlångt hår.Vågor och volym är bra bröllopsfrisyr för ett mellanlångt hår.Vågor och volym är bra bröllopsfrisyr för ett mellanlångt hår.
Vågor och volym är bra bröllopsfrisyr för ett mellanlångt hår. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN

Elins tips på bröllopsfrisyrer för långt hår

– Alla typer av uppsättningar – hästsvans, halvuppsättning, vågigt på sidan med spänne, funkar bra för långt hår. Extensions är ett tips för att fylla ut håret ännu mer om man vill göra lockar till exempel. 

– Många efterfrågar frisyrer med busiga tester som hänger fritt och har mycket textur. Det är rätt svårt att åstadkomma med långt hår som inte är uppklippt. Därför kan det vara bra att prata med sin frisör i förväg och anpassa klippningen efter vilken frisyr man vill ha. Jag har haft med mig saxen till massvis av bröllop och fixat till någon slinga närmast ansiktet som behövt kortas ner för att rama in ansiktet, med kundens godkännande såklart. 

En fin bröllopsfrisyr för långt hår är vågigt hår som dragits åt sidan eller bakom örat med hjälp av ett spänne.En fin bröllopsfrisyr för långt hår är vågigt hår som dragits åt sidan eller bakom örat med hjälp av ett spänne.En fin bröllopsfrisyr för långt hår är vågigt hår som dragits åt sidan eller bakom örat med hjälp av ett spänne.
En fin bröllopsfrisyr för långt hår är vågigt hår som dragits åt sidan eller bakom örat med hjälp av ett spänne. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN
Bröllopsfrisyr för långt hår: satsa på en elegant hästsvans!Bröllopsfrisyr för långt hår: satsa på en elegant hästsvans!Bröllopsfrisyr för långt hår: satsa på en elegant hästsvans!
Bröllopsfrisyr för långt hår: satsa på en elegant hästsvans! Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN

Behöver man tänka på något särskilt när man väljer bröllopsfrisyr om man ska bära slöja?

– Nej, det skulle jag inte påstå. Hästsvans kan vara svårt att få snyggt med slöja men alla former av knutar, halvuppsättningar och utsläppt hår funkar med slöja.

”Man behöver inte tänka på något särskilt när man väljer bröllopsfrisyr till slöja, utöver att det kan vara svårt att ha en hög uppsättning till”.”Man behöver inte tänka på något särskilt när man väljer bröllopsfrisyr till slöja, utöver att det kan vara svårt att ha en hög uppsättning till”.”Man behöver inte tänka på något särskilt när man väljer bröllopsfrisyr till slöja, utöver att det kan vara svårt att ha en hög uppsättning till”.
”Man behöver inte tänka på något särskilt när man väljer bröllopsfrisyr till slöja, utöver att det kan vara svårt att ha en hög uppsättning till”. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN

Tips på enkla bröllopsfrisyrer att göra själv hemma

– Locka håret lite enkelt och satsa på en accessoar, som ett hårband, ett diadem eller ett spänne på sidan, som fokus hamnar på så att själva lockarna inte behöver vara så perfekta. En låg hästsvans är även en fin och enkel frisyr att göra. Locka håret innan, borsta ut det, gör en låg hästsvans och vira en hårslinga, eller ett lyxigt band runt för att täcka snodden.

Enkel bröllopsfrisyr att göra själv: uppsättning med ett snyggt diadem.Enkel bröllopsfrisyr att göra själv: uppsättning med ett snyggt diadem.Enkel bröllopsfrisyr att göra själv: uppsättning med ett snyggt diadem.
Enkel bröllopsfrisyr att göra själv: uppsättning med ett snyggt diadem. Foto: Yolancris via Bestimage / TT NYHETSBYRÅN

Elin avslutar:

– Det viktigaste tipset jag har till brudar är att släppa allt och njuta av dagen. Vill du svettas och dansa, gör det. Låt lockarna falla och tårarna spruta! Håll inte fast vid att du måste se perfekt ut så mycket att du glömmer att slappna av och njuta av ditt bröllop.

LÄS MER: Makeupartistens bästa tips för en lyckad bröllopssminkning