Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
5 trendiga klipp att satsa på i sommar!5 trendiga klipp att satsa på i sommar!5 trendiga klipp att satsa på i sommar!
5 trendiga klipp att satsa på i sommar! Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sommarens hetaste klipp – frisyrerna att satsa på

Sommarens klipp är minst sagt en nostalgitripp. Vi har redan sett wolf cut och mulletklippningen ta plats – nu är det dags för fler retro-frisyrer att åter stå i rampljuset. Vi guidar till säsongens hetaste hårfrisyrer!

70-tal, 90-tal och nya twister av boben – det är vad hårtrenderna levererar i sommar. Oavsett om du vill satsa på en mindre förändring eller våga dig på en helt ny look, finns det en frisyr för dig. Gemensamt för trenderna är att dem ramar in ditt ansikte och är smickrande för alla ansiktsformer. Vi har samlat säsongens största hårklipp att inspireras av.

1. Butterfly cut

Butterfly-frisyren har blivit en av 2022:s mest populära hårtrender. Looken ger glamourösa 70-tals vibbar och är perfekt för dig som vill fejka en kortare frisyr utan att kompromissa med längden.

Den uppklippta looken har de senaste åren fått en ordentlig comeback och blivit trendigare än någonsin. Förra årets mest hypade frisyr wolf cut, som bars av bland annat Billie Eilish, Miley Cyrus och Barbie Ferreira, har nu fått en uppföljare – the butterfly cut. 

Miley Cyrus i en ”wolf cut” och Emily Ratajkowski i årets ”butterfly cut”.Miley Cyrus i en ”wolf cut” och Emily Ratajkowski i årets ”butterfly cut”.Miley Cyrus i en ”wolf cut” och Emily Ratajkowski i årets ”butterfly cut”.
Miley Cyrus i en ”wolf cut” och Emily Ratajkowski i årets ”butterfly cut”. Foto: TT NYHETSBYRÅN
”Det är en kort frisyr i en lång frisyr”

Butterfly-frisyren innebär kortare lager på toppskiktet som klipps upp så att de smälter ihop med längre sektioner, vilket ger rejält med rörelse och struktur. Den kallas även ”två-i-ett-frisyren” eftersom du genom en låg hästsvans kan separera det korta håret från längderna och då ge intrycket av en kort frisyr – det bästa av två världar för dig som inte kan bestämma dig för kort eller långt hår. I en intervju med brittiska Vogue berättar frisören Luke Hersheson om den nya trenden:

– Det är en kort frisyr i en lång frisyr. Det kallas en butterfly eftersom tanken är att frisyren erbjuder två helt olika utseenden.

Margot Robbie visar upp den uppklippta butterfly-frisyren.Margot Robbie visar upp den uppklippta butterfly-frisyren.Margot Robbie visar upp den uppklippta butterfly-frisyren.
Margot Robbie visar upp den uppklippta butterfly-frisyren. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Margot Robbies Oscars-look är ett utmärkt exempel på hur frisyren kan få ett nytt utseende bara genom att sättas upp i en enkel hästsvans. Trots att hon behållit sina längder ger hennes butterfly cut illusionen av en snygg bob framifrån.

Såhär görs en butterfly cut

Frisyren skapas genom att håret klipps upp i två tydliga längder – varav det översta lagret blir ungefär lika långt som en utvuxen gardinlugg och det längre lagret en bit under axlarna. 

– Det övre lagret faller utan ansträngning ur en låg hästsvans eller rullhals, och får det att se ut som om du har en bob – även om du inte har det. Det är som en fejk-bob, förklarar Hersheson till Vogue. 

Resultatet av uppklippningen blir ett mjukt, bouncy och levande hår med mycket volym som ramar in ansiktet. 

Elsa Hosk i den trendiga Butterfly-frisyren.Elsa Hosk i den trendiga Butterfly-frisyren.Elsa Hosk i den trendiga Butterfly-frisyren.
Elsa Hosk i den trendiga Butterfly-frisyren. Foto: TT TIDNINGSBYRÅN

Hur du bäst stylar frisyren

Klippningen ger ditt hår ett snabbt lyft och kräver inte särskilt mycket styling. Snyggast blir frisyren med lite textur och vågor för att tydligare få fram de olika lagrena. Detta fixar du enkelt med hjälp av locktång, värmeborste eller texturspray och du inte har ett naturligt fall.

– Ett knep är att stoppa håret bakom öronen när det är fuktigt och låta hårets böj falla naturligt runt kindbenen, säger Hersheson till Vogue. 

Farrah Fawcetts signaturfrisyr.Farrah Fawcetts signaturfrisyr.Farrah Fawcetts signaturfrisyr.
Farrah Fawcetts signaturfrisyr. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Butterfly-klippningen är inspirerad av Farrah Fawcetts 70-tals frisyr som hade en rejäl uppklippning med volym och stuns. 

Vem passar i butterfly-looken?

Är du sugen på att behålla ditt långa hår men vill förnya looken är butterfly-klippningen frisyren att satsa på i år. Den passar alla hårtyper, men särskilt dig med tjockt hår som känns tungt och livlöst då frisyren ger mycket volym och rörelse. Har du å andra sidan väldigt tunt hår ska du vara försiktigare med uppklippningen eftersom att den annars kan få ditt hår att se stripigt ut.

LÄS MER: Hetaste hårtrenderna våren och sommaren 2022 – frisyrerna, hårfärgerna och stylingen! 

2. Mixie-frisyren

Gillar du volym kan du också ta en närmare titt på en annan retro-look som trendar i vår – ”Mixie-frisyren”! Precis som butterfly cut andas looken 70-tal, men är något mer edgy, rebellisk och vågad.

https://www.instagram.com/p/CYrz9tdvNAC/?utm_source=ig_embed&ig_rid=62bcc700-a1cb-4687-aced-ed99f4a7716a?hidecaption=true

Mixien är en kompromiss mellan den korta pixie-frisyren och den längre mullet-frisyren. Den skapas när håret klipps kort framtill som en pixie, samtidigt som håret på baksidan hålls längre likt en mullet. Exakt hur klippet görs beror på din frisör, men med största sannolikhet kommer frisyren ha en lugg som landar runt tinningen och en mullet som stannar precis utanför dina axlar.

”Mixie känns unik och annorlunda från vad vi tidigare sett, men har en retrokänsla a la 70-talet som känns bekant.”
Barbie Ferreira i en ”mullet-frisyr” och Halle Berry i en ”pixie-frisyr”. Mixien är en snygg mix av dessa två.Barbie Ferreira i en ”mullet-frisyr” och Halle Berry i en ”pixie-frisyr”. Mixien är en snygg mix av dessa två.Barbie Ferreira i en ”mullet-frisyr” och Halle Berry i en ”pixie-frisyr”. Mixien är en snygg mix av dessa två.
Barbie Ferreira i en ”mullet-frisyr” och Halle Berry i en ”pixie-frisyr”. Mixien är en snygg mix av dessa två. Foto: Instagram.com och TT NYHETSBYRÅN

Mixie som frisyr känns unik och annorlunda från vad vi tidigare sett, men har samtidigt en retrokänsla a la 70-talet som känns bekant. 

Så stylar du en mixie

Med en lite mer avancerad frisyr som denna, finns det mer utrymme för misstag med saxen. Med andra ord, välj din frisör med försiktighet. Hitta en bra frisör som kan anpassa mixie-frisyren så att det fungerar för just din ansiktsform. 

När du väl fått till frisyren, så är det inte särskit svårt att styla den. Lek runt med din egen textur eller addera texturprodukter för att hitta en look som passar dig. 

Iris Law i den trendiga Mixie-frisyren, men med extra längd.Iris Law i den trendiga Mixie-frisyren, men med extra längd.Iris Law i den trendiga Mixie-frisyren, men med extra längd.
Iris Law i den trendiga Mixie-frisyren, men med extra längd. Foto: Lia Toby / Getty Images Europe

3. Heartthrob bob 

20 år senare är den androgyna 90-talsinspirerade silhuetten tillbaka. ”Heartthrob bob” är en kort frisyr klippt i flera lager som på många sätt blivit synonymt med 1990-talet, eftersom den under decenniet var populär bland både män och kvinnor. Den sågs då frekvent på tv, bio och de röda mattorna. 

Var har vi sett den förut?

Gwyneth Paltrow (1998), Leonardo Dicaprio (1997) och Cameron Diaz (1998) i Heartthrob boben.Gwyneth Paltrow (1998), Leonardo Dicaprio (1997) och Cameron Diaz (1998) i Heartthrob boben.Gwyneth Paltrow (1998), Leonardo Dicaprio (1997) och Cameron Diaz (1998) i Heartthrob boben.
Gwyneth Paltrow (1998), Leonardo Dicaprio (1997) och Cameron Diaz (1998) i Heartthrob boben.
”Heartthrob bob gjorde entré på 90-talet, men var besläktad med 60-talets ikoniska moptop frisyr och 70-talets vilda volym.”

Heartthrob bob gjorde entré på 90-talet, men var besläktad med 60-talets ikoniska moptop frisyr (Beatles-frisyren) och 70-talets vilda volym. Kanske föddes trenden som ett uppror mot 80-talets permanentade hår.

Så ser heartthrob boben ut 2022

https://www.instagram.com/p/CZ7gxqHPA-F/?utm_source=ig_embed&ig_rid=4ab79112-0557-4fd4-9d74-fec254651a3a?hidecaption=true
”Stilen har tydliga rötter i 90-talet, men 2022 erbjuder en modern twist på originalet. ”

Den coola frisyren har – likt originalet – längder klippta till en hackig bob med kortklippta lager i nacken och sedan längre, kindbensmarkerade lager framtill. Frisyren får håret att falla med en lätthet och längderna att kännas levande. Även om stilen har tydliga rötter i 90-talet, erbjuder nu 2022 en modern twist på originalet. Det finns en mjukhet i uppklippningen som skiljer sig från de hårda uppklippningarna som bars i 90-talets heartthrob bob. Dessutom anammar nu även de med mer textur frisyren och bär snyggt upp de levande lockar i den trendiga frillan. Vågar du klippa en kortare frisyr i år är detta looken att satsa på!

Zazie Beetz i heartthrob bob med snygg textur och lockar.Zazie Beetz i heartthrob bob med snygg textur och lockar.Zazie Beetz i heartthrob bob med snygg textur och lockar.
Zazie Beetz i heartthrob bob med snygg textur och lockar. Foto: MPNC / TT NYHETSBYRÅN

Styla frisyren!

Frisyren är mångsidig och passar de flesta hårtexturer. Men det bästa med heartthrob boben är att den är relativt lätt att underhålla – endast lite återfuktande olja och textursprej fixar jobbet! Applicera några droppar av stylingolja för glans efter hårtvätten och låt lufttorka. Vill du ha lite extra textur och naturligt fall adderar du texturspray. Inte riktigt redo för att klippa kort än? Testa looken genom att klämma fast hårets underlager för att skapa en fejkad bob – gillar du frisyren kanske du våga ta steget och göra klippet på riktigt! 

”En bob med extra touch som ramar in kinderna och drar uppmärksamheten till ögonen.”

4. Bottleneck bob – gardinluggens coola lillasyster

Det kanske inte kommer som en överraskning att boben förblir trendig, den har trots allt varit en av de största hårtrenderna de senaste åren. Men den fortsätter att förnyas, och utöver heartthrob bob ser vi 2022 ytterligare en twist av boben – ”bottleneck bob”. En bob med en extra touch som ramar in kinderna och drar uppmärksamheten till ögonen. Och med varmare väder runt hörnet (förhoppningsvis!) kommer den väldigt lägligt. Klippet är perfekt för dig som vill fräscha till längderna inför sommaren och samtidigt få till en söt frisyr som ramar in ditt ansikte. Till skillnad från den klassiska boben ger looken en mjukhet till ansiktsformen. 

https://www.instagram.com/p/CXOsphnv0-_/?utm_source=ig_embed&ig_rid=c0b25087-9c0a-4a26-af4e-f9af1250f4f9?hidecaption=true

Smal upptill, bred nedtill: Det här är signumet för ”bottleneck bangs” som i vår kombineras med boben. Hårklippningen liknar en flaskhals (den böjer sig inåt runt kindbenen innan den smalnar av i pannan), därav namnet. Luggen ramar in ansiktet på ett smickrande sätt, vilket säkerställer att frisyren passar alla ansiktsformer och gör att uppmärksamheten dras till ögonen. Detsamma gäller boben. Med andra ord är kombinationen en perfekt match! Frisyren gör sig dessutom väldigt snygg i en uppsättning. Då framhävs den snygga luggen ännu mer och skapar en ny typ av look, vilket kan vara skönt när du har en dålig hårdag.

Så stylar du looken

Det finns inga gränser när det kommer till styling av denna bobvariant. Oavsett om håret är lockigt, kort eller långt, bestämmer du själv vilken bottleneck bob du gillar bäst. Det enda viktiga är att underhålla luggen och bobben regelbundet så att frisyren håller sin snygga form.

https://www.instagram.com/p/CWlzt5RKJl-/?hidecaption=true

5. Pixie-frisyren

Att korta hårklippningar är heta i år råder det ingen tvekan om. På senare tid har också den franskinspirerade pixie-frisyren (a la Léa Seydoux) fått en revansch. Särskilt populär är den i unga kretsar där unisexfrisyrer trendar ordentligt. Få klipp är så vågade och uttrycksfulla som pixien – den är cool, djärv och sexig.

Franska skådespelerskan Léa Seydoux i en snygg Pixie.Franska skådespelerskan Léa Seydoux i en snygg Pixie.Franska skådespelerskan Léa Seydoux i en snygg Pixie.
Franska skådespelerskan Léa Seydoux i en snygg Pixie. Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA
”Det tidlösa och korta klippet har burits i årtionden – från Twiggy på 60-talet, Winona Ryder på 00-talet, till Rihanna på 10-talet”

Vad är en pixie-klippning?

Det tidlösa och korta klippet har burits i årtionden – från Twiggy på 60-talet, Winona Ryder på 00-talet, till Rihanna på 10-talet. Den strukturerade frisyren definieras av kort hår på baksidan och sidorna av huvudet, något längre hår på toppen och en kort lugg. Looken är smickrande för alla åldrar, ansiktsformer och kan bäras i olika längder utefter smak. Håret upplevs som fylligare och tjockare med en pixie, därför är den perfekt för dig med tunt hår. 

Aktuella skådespelerskan Winona Ryder i pixie-frisyren 2002.Aktuella skådespelerskan Winona Ryder i pixie-frisyren 2002.Aktuella skådespelerskan Winona Ryder i pixie-frisyren 2002.
Aktuella skådespelerskan Winona Ryder i pixie-frisyren 2002. Foto: FRED PROUSE / TT NYHETSBYRÅN

Pixie-frisyren är lätt att styla

Tricket som får dig att lyckas med pixie-frisyren är att föna luggen åt sidan med en liten rundborste. Följ sedan upp med produkter som ger struktur, som exempelvis en stylingkräm eller texturspray.

LÄS MER: Rädda torrt och slitet hår efter sommaren – produkterna och tipsen som funkar 

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”3 hårinpackningar för torrt och slitet hår - glans och mindre friss garanteras”