Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nytt år – nytt hår? Ett klipp kan vara starten på en större förändring i ditt liv.Nytt år – nytt hår? Ett klipp kan vara starten på en större förändring i ditt liv.Nytt år – nytt hår? Ett klipp kan vara starten på en större förändring i ditt liv.
Nytt år – nytt hår? Ett klipp kan vara starten på en större förändring i ditt liv. Foto: TT

Experten: Byt frisyr – och förändra ditt liv!

Nytt år och nytt hår? Ett klipp kan vara starten på en större förändring i ditt liv, eller en manifestation för att du gått vidare. Oavsett kommer din nya frisyr att lyfta dig – frisören och samtalsterapeuten Maria Redig förklarar varför.

När skådespelaren Kristen Stewart nyligen dök upp i ny frisyr kändes det som en frisk fläkt, och när Kim Kardashian blekte sitt hår Marilyn Monroe-blont blev det en världsnyhet. Men även en liten förändring på en frisyr kan göra stor skillnad – som när Julia Roberts (drottningen av avundsvärt hår!) nyligen visade upp en nyklippt 70-talslugg på sitt annars långa svall.

Ett klipp eller en ny hårfärg är kanske det enklaste sättet att vända blad och boosta sin självbild. 

Maria Redig, som är både samtalsterapeut och frisör, säger att de positiva effekterna av att se något nytt i spegeln är många:

– Du blir rakare i ryggen när du tycker om det du ser i spegeln och får också modet att möta andras blickar. Att våga testa något nytt blir en manifestation för att ”jag finns och syns – jag har kraft och tar plats”. Ofta skapar det också en vilja och ett mod att göra fler förändringar i livet.

Ditt nya utseende blir en positiv bekräftelse på att du gått vidare.
Kristen Stewart är inte rädd för tvära frisyr-kast. I höstas bytte hon sitt blonda svall mot en mörk pixiecut.Kristen Stewart är inte rädd för tvära frisyr-kast. I höstas bytte hon sitt blonda svall mot en mörk pixiecut.Kristen Stewart är inte rädd för tvära frisyr-kast. I höstas bytte hon sitt blonda svall mot en mörk pixiecut.
Kristen Stewart är inte rädd för tvära frisyr-kast. I höstas bytte hon sitt blonda svall mot en mörk pixiecut. Foto: VIANNEY LE CAER / AP TT NYHETSBYRÅN, MOHAMMED BADRA / EPA
Skådespelaren Julia Roberts klippte lugg 2023.Skådespelaren Julia Roberts klippte lugg 2023.Skådespelaren Julia Roberts klippte lugg 2023.
Skådespelaren Julia Roberts klippte lugg 2023. Foto: STELLA PICTURES / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Ny frisyr är ett sätt att gå vidare”

En frisyr kan förändra vårt utseende radikalt och få oss att se allt ifrån yngre till mer affärsmässiga ut. Men den påverkar oss också mentalt. Många som gått igenom en livskris eller är på väg in i en ny fas i livet väljer att byta frisyr eller hårfärg. Maria liknar det vid en storstädning.

– Det blir ett bokslut: ut med det gamla och in med det nya. Ditt nya utseende blir en positiv bekräftelse på att du gått vidare.

Maria Redig, samtalsterapeut och frisör.Maria Redig, samtalsterapeut och frisör.Maria Redig, samtalsterapeut och frisör.
Maria Redig, samtalsterapeut och frisör. Foto: Maria Redig

Ett exempel är alla de som vågade besöka frisören för att skrota coronafrisyren när de äntligen fått sitt covidvaccin. 

En ny frisyr kan bli avstamp för en större livsförändring

Men en ny frisyr kan också vara en bra start på en större förändringsprocess.

– Om du är rädd för förändring eller har svårt att ta tag i saker är en klippning ett sätt att signalera att ”nu är jag på gång”. Det gör ofta att du får bekräftelse från omgivningen och ny energi. Det kan bli ett avstamp för större livsförändringar.

Sedan Kim Kardashian bytte hårfärg har hon hävdat att blondiner faktiskt har roligare.Sedan Kim Kardashian bytte hårfärg har hon hävdat att blondiner faktiskt har roligare.Sedan Kim Kardashian bytte hårfärg har hon hävdat att blondiner faktiskt har roligare.
Sedan Kim Kardashian bytte hårfärg har hon hävdat att blondiner faktiskt har roligare. Foto: CAROLINE BREHMAN / EPA

Hannah Widell: ”Klippet eller färgen tar mig vidare”

Medieprofilen och entreprenören Hannah Widell är en av dem som byter både frisyr och hårfärg för att markera nya faser i livet.

Hannah Widell i en av sina många frisyrer och hårfärger.Hannah Widell i en av sina många frisyrer och hårfärger.Hannah Widell i en av sina många frisyrer och hårfärger.
Hannah Widell i en av sina många frisyrer och hårfärger. Foto: Karin Törnblom/TT

– Min lillasyster Amelia brukade alltid säga att jag bytte hårfärg när jag skaffade ny kille och klippte mig är jag gjorde slut. Men det var ju back in the days, berättar hon 

– Jag vet inte varför jag älskar att byta frisyr men det botar rastlöshet, markerar början och avslut och man känner verkligen att det händer något i livet. Man blir ny, och det älskar jag! Jag kan riktigt känna hur jag behöver förändring, för då är det ofta en ny frisyrtanke som börjar ta form. Jag markerar också ofta årstiderna med att byta hårfärg.

Varför är det viktigt för dig att göra förändringen visuell?
Jag tror att det är viktigt för alla – tydlighet är allt. Det där klippet eller nya färgen tar dig, eller i alla fall mig, vidare.

Känner du att det är lättare att gå vidare mentalt när du förändrat ditt yttre?
– Absolut, jag tror att det är hela grejen. Jag är dock en person som är i ständig förändring, annars står jag inte ut, och då blir hårmarkörerna ännu viktigare. Nu för tiden är jag lite lugnare med frisyrerna, men när jag var yngre kunde jag byta frisyr och hårfärg flera gånger i månaden. Slängde gärna på mig en peruk också när jag skulle gå på party om jag behövde en quickfix. 

Frisyrbyten botar rastlöshet, markerar början och avslut

Upplever du att en ny hårfärg eller frisyr också kan vara ett sätt att kicka i gång större förändringar i livet?
– Jag är ju av sorten som alltid kickar i gång allt med ny frisyr och hårfärg, haha. Men skämt å sido: det är bra mentalt, du mår bra av att ta hand om dig själv på det sättet. Det är roligt att hitta nya stilar, men det finns också något fint och tryggt med att gå tillbaka till gamla frisyrer och hårfärger, om det är tider med dig själv du saknar. 

– Men obs: Glöm inte att lugg sällan är en bra idé och att du efter en graviditet ska vänta minst sex månader innan du gör det stora klippet. Det kan bli så fel med gamla gravidhormoner i kroppen.

Från längder till lugg: för andra säsongen av Emily in Paris satsade huvudrollsinnehavaren Lily Collins på ny frisyr.Från längder till lugg: för andra säsongen av Emily in Paris satsade huvudrollsinnehavaren Lily Collins på ny frisyr.Från längder till lugg: för andra säsongen av Emily in Paris satsade huvudrollsinnehavaren Lily Collins på ny frisyr.
Från längder till lugg: för andra säsongen av Emily in Paris satsade huvudrollsinnehavaren Lily Collins på ny frisyr. Foto: Isabel Infantes / TT, TASOS KATOPODIS / TT

Få terapi hos frisören

Vi ska heller inte glömma bort det terapeutiska i själva frisörbesöket.

– Ofta är det enda gången du sitter ned, betraktar dig själv och pratar med någon som har totalt fokus på dig. Du viker tid för bara dig, får en lugnande hand på din axel av någon som lyssnar, säger Maria Redig.

– Insidan och utsidan är sammanlänkande. Som frisör jobbar jag utifrån och in med mina kunder, och som samtalsterapeut inifrån och ut.

Insidan och utsidan är sammanlänkade

Att sluta färga håret är också en kraftfull förändring, som blivit allt mer synlig genom grått-hår-rörelsen #greyhairdontcare. De senaste åren har många kända kvinnor vågat visa sina rätta färger, bland andra skådespelaren Andie MacDowell, som sagt att hon känner sig starkare i sin naturliga peppar-och-salt-look.

Andie MacDowell hyllas för sitt naturligt grå svall.Andie MacDowell hyllas för sitt naturligt grå svall.Andie MacDowell hyllas för sitt naturligt grå svall.
Andie MacDowell hyllas för sitt naturligt grå svall. Foto: RALL / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Sarah Jessica Parker: ”Kalla mig inte modig för att jag har grått hår” 

Grått hår trendar

Svenska fotomodellen och författaren Shama Persson har tidigare berättat för Damernas Värld om hur hennes liv förändrades när hon slutade färga håret.

– Jag tackar mitt gråa hår för min modellkarriär, eftersom jag slutade färga det samtidigt som modellagenturen Mikas sökte gråhåriga modeller, säger hon.

Shama Persson är fotomodell och författare till boken ”Kantstött och väldigt värdefull”.Shama Persson är fotomodell och författare till boken ”Kantstött och väldigt värdefull”.Shama Persson är fotomodell och författare till boken ”Kantstött och väldigt värdefull”.
Shama Persson är fotomodell och författare till boken ”Kantstött och väldigt värdefull”. Foto: Disa Hein

– Först kände jag mig osäker, men nu har jag förstått att de vill ha mig just för att jag ser ut så som jag gör – och är den ålder jag är. Jag har landat i att vara den äldre, modersgestalten och jobbet är skitkul! Jag bejakar att få känna mig fin och kanske förmedla något positivt till andra kvinnor. 

Dags att klippa till kanske? En ny frisyr eller färg är uppenbarligen så mycket mer än en stilfråga.

LÄS MER: Helen Mirren, 77, skippar ”frisyrregeln”: ”Mitt långa hår är radikalt”

LÄS MER: Säsongens lyxiga hårvård – till budgetpris