Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vi slår hål på de största hårmyterna!
Vi slår hål på de största hårmyterna!
Vi slår hål på de största hårmyterna!
Vi slår hål på de största hårmyterna! Foto: Francesco Gili

De största hårmyterna – och så sanna är de

Blir håret lättare fett om man tvättar det varje dag? Växer håret snabbare om du klipper det ofta? Damernas Värld reder ut och slår hål på de största hårmyterna! 

Märta Börjeson Munk Kaij

Vi har hört den sedan vi var små, den generiska regelboken om hur man bäst sköter sitt hår. I den har vi fått lära oss allt från ”om du plockar ett grått hårstrå kommer två att växa ut på samma plats” till ”kallt vatten gör håret glansigare”. Men vad är faktiskt sant och vad är bara myter? Vi har samlat 6 vanliga hårmyter och redogör sanningsnivån av dem här. 

Får man glansigt hår av kallt vatten? Foto: Francesco Gili

1. ”Du bör tvätta håret så sällan som möjligt”

Kanske den vanligaste myten av dem alla – och dessutom en falsk sådan. Att ge ditt hår kärlek och vårdande ingredienser ofta genom schamponering är till och med bättre än att låta bli. Ett hår som ska frodas behöver en ren miljö för att kunna växa. Gamla produktrester och oljor kan nämligen orsaka inflammation, vilket faktiskt hämmar hårtillväxten. Dessutom kan proteinrika schampon stärka håret och skydda håret mot slitage som härstammar från borstning och styling med värmevertyg. 

2. ”Kallt vatten gör ditt hår glansigare”

Glada nyheter! Äntligen kan du skippa de iskalla duscharna: kallt vatten gör nämligen inte håret glansigare (hur mycket vi än hoppats!). Om något kan den kalla sköljningen snarare orsaka problem för hårstråna eftersom det kan begränsa blodflödet till kapillärerna som förser ditt hår med näringsämnen. Receptet till ett glänsande svall är friska och rena strån, så satsa på att ta hand om håret i stället för att genomlida de kalla duscharna. 

3. ”Att regelbundet klippa topparna gör att ditt hår växer snabbare”

Till dig som letar efter en snabb lösning för långt hår får fortsätta leta, regelbundna klippningar gör tyvärr inte håret längre. Hår växer från roten och vad du gör med hårtopparna har ingen inverkan på hårväxtens tillväxt i hårbotten. Men. Slitna och kluvna hårtoppar har tendens att klyvas eller knäckas, vilket i sin tur gör att håret kan upplevas som kortare. Så därför är regelbundna frisörbesök fortfarande viktigt eftersom de bibehålla ditt hårs hälsa och få det att se vackrare och längre ut.

Klipp topparna med jämna mellan för ett hälsosamt hår. Foto: Francesco Gili

4. ”Om du plockar ett grått hårstrå kommer två till att växa ut på samma ställe”

Denna myt grundas antagligen i att gråa hårstrån tenderar att dyka upp gradvis, och när du väl lagt märke till ett grått hårstrå kommer du förmodligen upptäcka fler. Om myten vore sann, skulle den ju vara ett vedertaget knep för fylligare hår. Men sanning är faktiskt den motsatta. Att konsekvent noppa ett hårstrå, oavsett dess färg, kan permanent skada hårsäcken så att håret slutar växa tillbaka helt.

Foto: Catwalkpix.com

5. ”Ditt hår blir immunt mot schampon och balsam”

Har du fått höra att du bör byta ut schampo och balsam ofta för att håret inte ska vänja sig? Då är du antagligen en av många. Men sanningen är att ditt hår inte alls vänjer sig vid produkterna – men däremot vänjer du dig vid dess effekt. Har du lyckats hitta en hårrutin som känns bra behöver du alltså inte ändra på den i rädsla för att den ska förlora effekt. Dock har schampon och balsam olika jobb, en kan vara volymgivande, en mjukgörande och en reparerande. Därför är det å andra sidan en bra idé att skifta hårprodukter utefter vädersäsong, hormonella förändringar och om du ändrar frisyr eller hårfärg. 

6. ”Mjäll betyder att din hårbotten är torr”

Det är lätt att blanda ihop mjäll med torrbotten eftersom dem ger liknande symtom. Men orsakerna bakom dessa är väldigtolika. Torr hårbotten är inte mjäll, det är faktiskt bara torr hårbotten - som torr hud. Medan mjäll däremot kommer från en överproduktion av talg. Lider du av mjäll har du dessutom ofta röd och oljig hud vilken ska helst behandlas med produkter som är anpassade för just dessa problem. 

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du torr och irriterad hårbotten (och får vackrare hår!) 

Foto: Francesco Gili

LÄS MER: Topplista: Bästa hårprodukterna – bäst i test 2022