Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vi tipsar om hur du bäst döljer din utväxt – utan att behöva färga håret.Vi tipsar om hur du bäst döljer din utväxt – utan att behöva färga håret.Vi tipsar om hur du bäst döljer din utväxt – utan att behöva färga håret.
Vi tipsar om hur du bäst döljer din utväxt – utan att behöva färga håret. Foto: Foto: Copenhagen Fashion Week

Så döljer du din utväxt utan att behöva färga håret (även grått!)

Låt inte lite färg på utväxten sätta krokben för din look. Vi vet hur du överlistar din utväxt och får till snygga frisyrer – utan att behöva färga håret. Här får du smarta tips för att täcka grå utväxt och utväxt för färgat och blonda hår + bästa produkterna som gör jobbet! 

Finns det produkter som täcker grå utväxt? Hur ska man göra med sin utväxt när man har blonderat eller färgat håret? Antingen har du bestämt dig för att gå tillbaka till den naturliga sidan, eller så har det där med färgning helt enkelt inte riktigt hunnits med. Vad orsaken än är så är mellanläget ofta hopplöst tråkigt – inte minst för att utväxten har en annan, ofta glattare, textur än längderna, vilket gör att volymen uteblir och håret snabbare känns fett.

– Som frisör är man tacksam att det har kommit så många bra tillfälliga färgbehandlingar, som färgade torrschampon och rootconcealers i olika varianter, som kunder kan använda mellan besöken i stället för att ta saken i egna händer och i värsta fall göra en misslyckad färgning själv hemma, säger frisören Sophie Bergevald.

Hjälp färgen på traven med att vänta så länge som möjligt mellan schamponeringarna. På så sätt bleknar inte färgen bort lika snabbt. Fokusera istället på att göra hårinpackningar och använda hårmasker mellan tvättarna. Skrolla ned för att läsa om frisyrerna och produkterna som håller utväxten i schack.

Frisyrtips för dig med utväxt – till vardags och fest:

1. Hög stökfaktor - låt rufset gömma utväxten 

En voluminös och ”rufsig” look flyttar fokus från rötterna till längderna.En voluminös och ”rufsig” look flyttar fokus från rötterna till längderna.En voluminös och ”rufsig” look flyttar fokus från rötterna till längderna.
En voluminös och ”rufsig” look flyttar fokus från rötterna till längderna. Foto: Estrop

Undvik bena och låt håret vara lite mer huller om buller. Strikta frisyrer gör att utväxten syns mycket tydligare.

2. Lugg som lurar ögat - svep den fram! 

Sidsvept lugg hos Bottega Veneta.Sidsvept lugg hos Bottega Veneta.Sidsvept lugg hos Bottega Veneta.
Sidsvept lugg hos Bottega Veneta. Foto: Estrop

Sidsvepta luggar är som gjorda för hår med färg på halv stång. Böj till luggens mitt med locktång och fäst med hårnålar.

3. Håraccessoarer som kamouflerar

Ett diadem kamouflerar utväxten och adderar en festlig touch.Ett diadem kamouflerar utväxten och adderar en festlig touch.Ett diadem kamouflerar utväxten och adderar en festlig touch.
Ett diadem kamouflerar utväxten och adderar en festlig touch. Foto: Estrop

Kamouflera utväxten med en accessoar – det kan vara allt från stora, trendiga spännen och diadem till fest till ett mer nerklätt hårband till vardags. Även scarfen är din räddare i nöden – knyt en snygg bandana runt huvudet – döljer såväl mörka utväxter som fett hår.

4. Lätta lyftet med torrschampo

Lätt lyft hos Philosophy Di Alberta Ferretti.Lätt lyft hos Philosophy Di Alberta Ferretti.Lätt lyft hos Philosophy Di Alberta Ferretti.
Lätt lyft hos Philosophy Di Alberta Ferretti. Foto: Estrop

Ge håret ett lätt lyft vid botten med hjälp av torrschampo, som även döljer utväxten. Här hittar du vår stora Bäst i Test för torrschampo.  

Produkttips för hår med grå och mörk utväxt:

1. Dölj utväxt för blont hår

Korrigeringsspray som döljer utväxt i färgat hår.Korrigeringsspray som döljer utväxt i färgat hår.Korrigeringsspray som döljer utväxt i färgat hår.
Korrigeringsspray som döljer utväxt i färgat hår.

Färgkorrigerande balsam neutraliserar gula toner i blonda, vita och grå hår. Korrigeringsspray Silver conditioner for blonde hair, 200 ml, Lernberger Stafsing. Mer info och köp här (länk till Meds). 

2. Täck grå utväxt med pigmenterande spray

Färga utväxten tillfälligt med en root concealer.Färga utväxten tillfälligt med en root concealer.Färga utväxten tillfälligt med en root concealer.
Färga utväxten tillfälligt med en root concealer.

Pigmenterad spray för bruna och svarta hår som snabbt täcker utväxt och grå strån. Tvättas ur gradvis från första tvätten. Parfymfri. Utväxtconcealer Root concealer (här i Intense black), 80 ml, Björn Axén. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

3. Lystergivande färgtvätt för blonda hår 

Schampo som livar upp hår med utväxt.Schampo som livar upp hår med utväxt.Schampo som livar upp hår med utväxt.
Schampo som livar upp hår med utväxt.

Livar upp hårfärger på dekis. Blondvarianten tar bort missfärgningar och gulnad. Finns även för rött och brunt hår. Schampo Blonde life shampoo, 300 ml, Joico. Mer info och köp här (länk till Lyko.) 

4. Pigmenterad inpackning från Maria Nila 

Dölj utväxten med färginpackning.Dölj utväxten med färginpackning.Dölj utväxten med färginpackning.
Dölj utväxten med färginpackning.

Vårdande inpackning med färgpigment som varar upp till tio tvättar. Finns i 14 nyanser från ljusaste blond till svart. Färginpackning Color refresh (här i Cacao intense), 100 ml, Maria Nila. Mer info och köp här (länk till Kicks).  

5. Hyllad färg att täcka över grå utväxt + för blonda hår 

Root cover up från Colorwow.Root cover up från Colorwow.Root cover up från Colorwow.
Root cover up från Colorwow.

Mineralpuder som appliceras i torrt hår från Colorwow. Kommer i flera olika nyanser så passar både dig med blont hår och dig med grå utväxt. Har vunnit många Bäst-i-test. Root Cover Up. Mer info och köp här (länk till Kicks).  

6. Spray för att dölja rötter från Lernberger Stafsing 

Root Camouflage från Lernberger Stafsing.Root Camouflage från Lernberger Stafsing.Root Camouflage från Lernberger Stafsing.
Root Camouflage från Lernberger Stafsing.

Spray med färg (kommer i flera nyanser) från Lernberger Stafsing. Innehåller micropigment som täcker grå utväxt och håller håret fylligt. Mer info och köp här (länk till Kicks).  

LÄS MER: Snygg i silver – knepen och frisyrerna som får dig att älska ditt gråa hår

LÄS MER: Guide: Så går du över till grått hår – tipsen som ger en långsam och snygg övergång