Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Jason Lloyd Evans

Expertens tips för hälsosamt hår hela vintern + bästa produkterna som motverkar frisset

Problem med håret på vintern? Den kyliga säsongen är här, men det behöver inte betyda statiskt hår, slitna toppar, torr hårbotten och mössfrisyrer – DV listar vården och knepen som ger ett friskt och starkt svall även när det är vinter. Scrolla ned för bästa produkttipsen för vintertorrt hår. 

Prioritera skalpen – så tar du hand om din hårbotten

Hur hårbotten mår är avgörande för hårets tillväxt och kondition. Stress och temperaturväxlingar, som påverkar huden generellt, märks ofta av även i hårbotten, så det finns all anledning att ta hand om den med samma kärlek som ditt hår och resten av din kropp. Massera hårbotten för att öka cirkulationen, både under schamponeringen, men också mellan tvättarna. Addera gärna ett vårdande serum av något slag. Marknaden för just hårbottenvård har exploderat de senaste åren, så det blir allt lättare att hitta olika varianter för olika typer av behov.  

Vad kan göras mot håravfall?

Vi tappar hår varje dag, det syns om inte annat på hårborsten och i duschen, men de som har varit med periodiskt håravfall vet att det är på en annan nivå; håret växer inte ut på samma sätt och bara att man tar i håret innebär att man får med sig en tuss. 

En vanlig bov i dramat är att kroppen utsätts för olika former av stress (viktnedgång, näringsbrist eller mediciner), men oftast handlar detta om en kort period som faktiskt går över, vilket kan vara bra att lägga på minnet. Är håravfallet orsakat av något du ganska snabbt kan förklara – som stress eller amning – behöver du för det mesta bara ta det lugnt och inte stressa upp dig ytterligare, men om det finns en risk att det kan bero på något annat, då ska du söka hjälp. Försök att inte slita på hår och hårbotten mer än nödvändigt under den här perioden. Undvik strama tofsar som sliter på folliklarna och fundera på om det kanske är läge att skippa blekningen den här månaden? Det är en bra start.

LÄS MER: Tjockare hår nu! Guide till mer volym med tipsen som fungerar 

Bra kosttillskott för håret – ät dig till starkare hår

Om en näringsfattig kost är en faktor kan ett ökat intag av proteiner och bra kolhydrater hjälpa, liksom tillskott av järn, vitamin C, B12, D3, koppar, selen och aminosyrorna L-Lysine och L-Methionine och biotin i kombination med zink. Allra bäst är det att få i sig vitaminer och mineraler via kosten (äggula, lever, blomkål, nötter, avokado och jäst är exempel på biotinspäckade livsmedel) men ett tillskott kan ge kroppen en extra skjuts.

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”De mest effektiva kosttillskotten för hud och hår”

Så motverkar du kliande och torr hårbotten 

Torr hårbotten som flagar kan lätt misstas för mjäll, men dessa två tillstånd orsakas egentligen av olika saker. Torr hårbotten är precis vad namnet antyder och kan orsakas av stylingprodukter, klimatet eller ett för starkt schampo. Mjäll eller mjälleksem beror troligen på en jästsvamp som huden reagerar på. Mjäll är oftast större flagor medan de fjäll som är tecken på torr hårbotten är mindre. Kliar hårbotten onaturligt mycket? Dubbelkolla för löss om du är nära barn skolåldern. Löss har ökat drastiskt under de senaste tio åren. Annars, tveka inte att söka hjälp om besvären inte går över på ett par veckor. Det kan vara en allvarligare hårsjukdom, men också andra hårbottenproblem som psoriasis, rosacea och kontakteksem. Även om du har små problem; tänk på att alltid behandla hårbotten först. Milda produkter och vård går före mer kosmetiska serier som exempelvis silverschampon och volymgivande produkter. 

Massageborste för hårbotten 

Hårbottenborstar från Briogeo och Tangle Teezer.Hårbottenborstar från Briogeo och Tangle Teezer.Hårbottenborstar från Briogeo och Tangle Teezer.
Hårbottenborstar från Briogeo och Tangle Teezer.

1. Schampoborste som ger hårbotten en mjuk massage. Scalp revival stimulating therapy massager, Briogeo. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
2.
Liten scalpborste med tunnare piggar. The scalp exfoliator and massager, Tangle Teezer. Mer info och köp här (länk till Lookfantastic).

Serum som balanserar hårbotten 

Produkter för hårbotten från The Body Shop och Augustinus Bader.Produkter för hårbotten från The Body Shop och Augustinus Bader.Produkter för hårbotten från The Body Shop och Augustinus Bader.
Produkter för hårbotten från The Body Shop och Augustinus Bader.


1. Serum som hjälper till att bevara skalpens naturliga balans. Ginger scalp serum, The Body Shop. Mer info och köp här (länk till The Body Shop).
2.
Lyxig hårbottenbehandling som lugnar och vårdar skalpen. The scalp treatment, Augustinus Bader. Mer info och köp här (länk till SkinCity).

Lugnande mask för hårbotten 

Let it go circle hair & scalp mask, Davines.Let it go circle hair & scalp mask, Davines.Let it go circle hair & scalp mask, Davines.
Let it go circle hair & scalp mask, Davines.

Lugnande mask för hår och hårbotten. Let it go circle hair & scalp mask, Davines. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Djuprengörande peeling för hårbotten

Scrub énergisant, Kérastase.Scrub énergisant, Kérastase.Scrub énergisant, Kérastase.
Scrub énergisant, Kérastase.

Djuprengörande peeling för hårbotten. Scrub énergisant fusio scrub purifying shampoo, Kérastase. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

Reparera och vårda håret: så får du starkt hår! 

När topparna ser ut som en kvist med ris, håret går av, tovar sig och ser styvt och glanslöst ut, då är det med största sannolikhet skadat. Det behövs inte speciellt mycket för att håret ska tappa sin naturligt välmående aura; en semester med bad i klor eller salt tillsammans med sol, mycket värmestyling eller en dåligt genomförd kemisk behandling kan räcka. Försök låta håret självtorka och behandla det med fukt och skyddande, reparerande produkter och masker. Tänk dock på att håret också kan bli ”mättat” av för mycket proteiner i produkterna. Det gör att det kan kännas oelastiskt efter en period med reparerande produkter. 

LÄS MER: Hårinpackningar som räddar torrt hår – här är bäst i test

Så tar du hand om slitet och frissigt hår

Ta för vana att använda en rik inpackning några gånger i veckan. Schamponera håret, tryck försiktigt ur överflödigt vatten och massera mjukt in inpackningen i längderna. Låt verka och avsluta alltid med balsam för att stänga hårets fjällskikt. Krama, heller än rugga, håret med handduken efter dusch för att hålla fjällskiktet slutet och minska frisset. Många med torrt hår älskar också att behandla håret med oljor. Gör en inpackning med vegetabiliska oljor som kokos-, mandel- eller avokadoolja och låt verka i håret. Ju längre desto bättre! Schamponera bort oljorna genom att applicera i ett nästintill torrt hår innan du löddrar upp det successivt med lite vatten i taget.

LÄS MER: Hårolja mot frissigt hår – här är bäst i test (med och utan silikoner!)

Få bukt på statiskt hår

Ett återkommande problem under de kyliga månaderna är att håret blir elektriskt, och då gäller det att mata på med fukt. Kör på med balsam och härliga inpackningar, och varför inte någon vårdande leave-in-produkt eller olja som binder ihop håret som avslutande steg? Undvik produkter som innehåller uttorkande alkohol och som känns väldigt starka generellt. 

LÄS MER: Så motverkar du statiskt hår – produkter och enkla tips som hjälper

Hårinpackning för torrt hår - budgetkap!

Hårinpackning med sötmandelolja - perfekt för torrt och frissigt hår.Hårinpackning med sötmandelolja - perfekt för torrt och frissigt hår.Hårinpackning med sötmandelolja - perfekt för torrt och frissigt hår.
Hårinpackning med sötmandelolja - perfekt för torrt och frissigt hår.

Inpackning med sötmandelolja för torrt och frissigt hår. To the rescue intense moisture treatment, Noughty. Mer info och köp här (länk till Meds).

Balsamspray som motverkar statiskt hår 

Leave-in conditioning spray, Balmain.Leave-in conditioning spray, Balmain.Leave-in conditioning spray, Balmain.
Leave-in conditioning spray, Balmain.

Balsamspray med UV-skydd som reder ut och motverkar statiskt hår. Leave-in conditioning spray, Balmain. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

Hårolja som tar ned friss i håret 

HårolHårolHårol
Hårol

1. Budgethårolja. Argan- och ricinolja som bekämpar frisset. The twinflower oil, Budgie. Mer info och köp här (länk till Kicks).
2.
Hårolja. Lätt ekologisk hårolja som vårdar kluvna hårtoppar. Silky hair oil cranberry, Mistik. Mer info och köp här (länk till Apotea).

Fuktmask för håret med hyaluronsyra 

Hyaluronic acid Recovery sachet masque, Continu.Hyaluronic acid Recovery sachet masque, Continu.Hyaluronic acid Recovery sachet masque, Continu.
Hyaluronic acid Recovery sachet masque, Continu.

Mask med fuktbindande hyaluronsyra och vårdande kokosolja. Hyaluronic acid recovery sachet masque, Continu. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Inpackning för kluvna hårtoppar

Hårinpackning för kluvna hårtoppar från Ghd.Hårinpackning för kluvna hårtoppar från Ghd.Hårinpackning för kluvna hårtoppar från Ghd.
Hårinpackning för kluvna hårtoppar från Ghd.

Som plåster på kluvna hårtoppar. Advanced split end therapy, Ghd. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

Djupverkande hårmask som reparerar håret 

Bra hårmask: Re:unite treatment från Unite.Bra hårmask: Re:unite treatment från Unite.Bra hårmask: Re:unite treatment från Unite.
Bra hårmask: Re:unite treatment från Unite.

Superreparerande inpackning. RE:Unite treatment från Unite. Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

Styla håret snällt - använd värmeskydd!

 Glöm aldrig värmeskyddet. Att föna, locka eller plattånga håret utan ett bra skydd är straffbart – i alla fall i den mån att det snabbt kommer visa sig i torra och slitna längder. Dessutom kan värmen förstöra din hårfärg.

 Ju bättre stylingverktyg, desto mindre skadliga är de för håret. Dagens supermoderna värmeverktyg är framtagna för att ge maximal effekt på mindre tid och med minimal påverkan på håret. Värt att investera i om du stylar håret mycket och ofta.

 Fönat eller lockat hår håller sig snyggt i flera dagar (vilket innebär längre tid till nästa styling) om du snurrar upp det löst mitt på huvudet och fäster med en sidenschrunchie eller annan mjuk tofs innan du sover. 

Växer håret snabbare om du klipper topparna?

Klipper du inte topparna kommer de till slut att klyvas av det naturliga slitaget, så att åtminstone toppa håret var tionde till tolfte vecka är rent underhåll. Siktar du på att spara ut håret ska du ta hand om det med extra mycket kärlek för att förhindra inte minst det mekaniska slitaget. Testa att sova på en sidenkudde, borsta aldrig håret när det är blött (då är det mycket skörare!) och vårda det som en baby med utvalda produkter.

Hårborste som är snäll mot blött hår 

The large wet detangler brush från Tangle Teezer.The large wet detangler brush från Tangle Teezer.The large wet detangler brush från Tangle Teezer.
The large wet detangler brush från Tangle Teezer.

Borste som skonar blött hår. The large wet detangler brush från Tangle Teezer. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

Värmeskydd i form av skum 

Viktlöst leave-in-skum som passar bra som värmeskydd för håret från Kevin Murphy.Viktlöst leave-in-skum som passar bra som värmeskydd för håret från Kevin Murphy.Viktlöst leave-in-skum som passar bra som värmeskydd för håret från Kevin Murphy.
Viktlöst leave-in-skum som passar bra som värmeskydd för håret från Kevin Murphy.

Värmeskydd i skumform. Heated defense, Kevin Murphy. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

Scrunchie i siden som är snäll mot håret

Silk mini nude premium collection från Amelie Soie.Silk mini nude premium collection från Amelie Soie.Silk mini nude premium collection från Amelie Soie.
Silk mini nude premium collection från Amelie Soie.

Tunn sidenscrunchie. Silk mini nude premium collection, Amelie Soie. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Hårfön som är skonsam mot håret 

Supersonic från Dyson.Supersonic från Dyson.Supersonic från Dyson.
Supersonic från Dyson.

Hårfön. Supersonic, Dyson. Mer info och köp här (länk till Lyko).

LÄS MER: Färga håret hemma – undvik klassiska misstagen med vår stora guide

LÄS MER: Så fönar du håret lika proffsigt som på salong (för det perfekta svallet!) 

LÄS MER: Värmeskydd för håret – här är Damernas Världs bäst i test 2021!