Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vi tipsar om hur du enkelt fixar en snygg hårfärg hemma!Vi tipsar om hur du enkelt fixar en snygg hårfärg hemma!Vi tipsar om hur du enkelt fixar en snygg hårfärg hemma!
Vi tipsar om hur du enkelt fixar en snygg hårfärg hemma! Foto: TT NYHETSBYRÅN

Färga håret hemma – undvik klassiska misstagen med vår stora guide

Att själv färga håret kan, om du är påläst, resultera i ett salongsvackert resultat – oavsett om du vill ha solkyssta slingor, en rejäl blondering eller en helt ny hårfärg. Men färgäventyr på hemmafronten kan också resultera i en mindre katastrof. Börja därför med att läsa vår stora färga hemma-guide som hjälper dig att hitta rätt färg, förbereda dig på bästa sätt få till en så vacker färg som möjligt!

Damernas Världs hårfärgningsguide innehåller:

1. Bra att veta innan du färgar håret

2. Saker att undvika vid hemmafärgning 

3. Val av färg

4. Så gör du själv en helfärgning hemma

5. Så slingar du själv håret hemma

6. Så blonderar du håret på dig själv

7. Så tonar du håret hemma

8. Så bevarar du din hårfärg

9. Produkter som bevarar hårfärgen

Det viktigaste för ett bra resultat när du färgar håret själv är också det enklaste

Läs och följ alltid instruktionerna på för­packningen. Det kan låta självklart, men den vanligaste orsaken till att hemmafärgare blir missnöjda är att de struntat i att följa instruktionerna och rekommendationerna. Allt annat du behöver veta följer här!

Innan du färgar håret själv – tänk på det här:

1. Gör det enkelt
Har du tänkt dig en komplicerad färgning? Besök en salong. Samma sak gäller om du är mörk och vill bli rejält ljus eller om du vill bleka ett redan blonderat hår. Ju större förändring du är ute efter, desto större är risken att resultatet kommer att bli flammigt, råttfärgat eller en rejäl besvikelse. En mer subtil, eller ska vi säga hårfin, förändring är lättare att lyckas med.

2. Skydda huden från hårfärg
Se till att du skyddar dina händer med plasthandskar och färga håret i kläder som du inte är rädd om. Ha en fuktig handduk redo för att torka upp ofrånkomliga färgfläckar på golvet. Lite vaselin runt hårfästet och på öronen förhindrar att du får färgfläckar på huden.

3. Testa först om det är rätt hårfärg
Har du valt en ny nyans? Färga först en kontrollhårslinga i nacken så att färgen blir som du har tänkt dig. Låt färgen verka hälften av den angivna tiden och torka sedan av den med en våtservett. Kontrollera nyansen i dagsljus. Känner du dig nöjd, återapplicera då på hårslingan och låt färgen arbeta den resterande angivna verkningstiden. Skulle du inte vara nöjd med resultatet är den tunna slingan ganska lätt att dölja tills du kan åtgärda missödet.

4. Skippa poolen – både före och efter att du färgat håret
Vattnet i en klorbehandlad pool öppnar hårsäckarna, vilket kan innebära att mineraler tränger in i hårstråna och påverkar din hårfärg negativt. Ett blonderat hår kan till exempel plötsligt få en grönaktig nyans. För att vara på den säkra sidan, undvik poolen helt och hållet två veckor före och två veckor efter din hårfärgning. Har misstaget redan skett och du anar en grön nyans – använd ett djuprengörande schampo.

LÄS MER: Skönhetsredaktören: Så får du naturligt långt hår

5. Tvätta rätt efter att du färgat håret
Se till att du alltid använder vårdande- och stylingprodukter som är ämnade för färgat hår. De ser till att färgen håller längre. Så kallade clarifying-schampon eller mjällschampon kan däremot bleka bort färgen snabbare, eftersom de kan innehålla starka kemikalier.

6. Skydda håret när du färgat det
Att färga håret innebär alltid att hårstråna blir skadade, även om du färgar håret tillbaka till din naturliga hårfärg. Hårfärger innehåller väteperoxid, vilket förändrar hårets pigment. En återuppbyggande och färgbevarande inpackning efter hårfärgningen är därför A och O för ett hälsosamt hår.

Foto: PeopleImages

Gör inte detta om du färgar håret på dig själv!

Bli två nyanser mörkare eller ljusare än din naturliga hårfärg
En dramatisk förändring kräver ett proffs för att undvika gula toner, flammiga nyanser och onödigt slitage.

Flamboyage och balayage
Två trendiga färgtekniker som ger små och tunna slingor. Svåra att fixa på egen hand, för bästa resultat krävs expertis.

Bli platinablond
Såvida du inte är naturlig blondin kan håret bli gult eller rödflammigt om du försöker dig på att blondera själv.

Så väljer du rätt färg, intensivtoning eller toning

Permanent färg: Kan inte tvättas ur, växer bort.

Intensivtoning: Kallas också för semipermanent hårfärg. Håller i cirka 20–30 ­tvättar.

Toning: Håller i cirka 6–8 tvättar.

Färglexikon

Vad betyder hårfärgnings-namnen? Vi reder ut!

Ash: En kall nyans med gröna, lila eller blå undertoner som förhind­rar att blonda färger blir för gula eller rödflammiga. Ett perfekt val för dig med ljus hy.

Varm: En nyans som innehåller röda, gula och kopparfärgade pigment. Passar perfekt för naturligt mörkblont hår, liksom brunetter.

Guld: En nyans som ligger ganska nära den varma, men som innehåller en mer intensiv, smörgul bas. Fungerar på de flesta ­hudtoner.

Naturlig: En naturlig nyans som varken är askig eller varm. Ett säkert val om du är ute efter en lät uppdaterad version av din naturliga hårfärg.

Mahogny: En kall, rödbrun nyans med lila undertoner. Något mörkare än kastanjebrun. Har du en mörk hudton och vill göra den varmare är det här ett bra val.

Pearl: En platina­färgad nyans med en regnbågs­skimrande och kallbeige bas. Används för att ­undvika att hårfärgen blir för gul eller rödflammig.

LÄS MER: Grått hår? Expertens bästa tips och frisyrer för 40+, 50+ och 60+

Färgat hår hos Prada 2022.Färgat hår hos Prada 2022.Färgat hår hos Prada 2022.
Färgat hår hos Prada 2022. Foto: Catwalkpix.com

Så gör du själv en helfärgning hemma

Titta alltid på förpackningens före och efter-bilder för att få en känsla för hur resultatet, i bästa fall, kommer att bli.

1. Håret behöver inte vara nytvättat. Ett nytvättat hår saknar de naturliga oljor som hårstråna behöver för att absorbera hårfärgen ordentligt. Ta därför hellre fram hemmafärgningen när det har gått två dagar sedan din senaste hårtvätt.

2. Läs noga! Läs först igenom alla instruktionerna på förpackningen noga. Se också till att följa dem.

3. Provfärga en liten slinga bak i nacken först. En kontrollslinga hjälper dig också att hitta din rätta verkningstid. Tunna hårstrån bleks fortare än tjocka, kanske behöver du inte låta färgen sitta i fullt så länge som det står på förpackningen.

4. Ska du bara färga utväxten? Applicera först hårfärgen i ditt redan färgade hår, ungefär en centimeter från skalpen och arbeta dig nedåt, mot topparna. Värmen från huvudet kommer att få färgen att reagera snabbare vid hårrötterna, så vänta lite med dem. När halva verkningstiden har gått, applicera resterande färg i rötterna. Tänk på att hårstrån som redan är färgade kommer att reagera annorlunda än hårstrån som är helt ofärgade.

Så slingar du själv håret hemma

Knepet för att få den där vackra, naturligt solblekta looken? Välj en färg som bara är någon nyans ljusare än din resterande hårfärg.

1. Färga en kontrollslinga. Dela sedan upp och styla håret som du brukar. Då blir det enklare att se var du vill lägga dina slingor.

2. Börja framifrån. I instruktionerna står det ofta att du ska färga lite slumpmässigt valda slingor. Strunta i det och applicera i stället slingfärgen på hårslingor cirka en halv centimeter breda och en halv centimeter från varandra. Börja framme vid hårfästet och arbeta dig bakåt. Var lite slarvig när du fördelar färgen, asymmetriska slingor ser mer naturliga ut.

3. En tandborste kan ge ett ännu mer naturligt resultat än en appliceringsborste. För­hind­ra att färgen ”blöder” genom att rulla in hårslingan i en bomullspad eller liknande under verkningstiden.

4. Låt färgen sitta i så länge som det står på förpackningen. Hårslingorna närmast ansiktet ser mer naturliga ut om de är lika eller något ljusare än resterande slingor.

Hårfärgningskam och slinghätta för att färga håret hemma själv.Hårfärgningskam och slinghätta för att färga håret hemma själv.Hårfärgningskam och slinghätta för att färga håret hemma själv.
Hårfärgningskam och slinghätta för att färga håret hemma själv.

1. Dye brush från Bravehead. Hårfärgningsborste som används för naturlig effekt och fin fördelning.
ANNONS Köp här (länk till Lyko)
2. Slinghätta
. För att enkelt slinga håret hemma.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Så blonderar du håret på dig själv

Att blondera sig hemma är fres­t­ande, men såvida du inte är en äkta blondin råder vi dig att gå till frisören för att få en perfekt nyans. Om du ska blondera hemma, gör så här: 

1. Följ först råden 1, 2 och 3 under rubriken ”Så gör du själv en helfärgning hemma” i denna artikel. Applicera färgen i nacken och arbeta dig framåt. Låt hårrötterna och 2,5 centimeter ut från dem vara fria från färg.

2. Låt verka i 20–30 minuter. Kontrollera färgen var 5:e–10:e minut, så slipper du en obehaglig överraskning på slutet. Få inte heller panik om håret verkar skifta i rött, håret går igenom flera stadier under processen.

3. Applicera resten av blonderingen på rötterna efter cirka 30 minuter. Låt den verka i 10–30 minuter, beroende på hur ljus du vill bli.

4. Tvätta en hårslinga ren från hårfärg. Dra försiktigt i den för att kontrollera att den inte går av. Gör den det, skölj omedelbart bort färgen och applicera en stärkande inpackning med protein. Har håret en alltför guldig nyans? Låt färgen verka ytterligare tio minuter. Nöjd med färgen? Tvätta håret och styla som vanligt.

Så tonar du håret hemma

Är du inte riktigt redo för att ge håret en permanent förändring men vill fräscha upp färgen och ge längderna lite extra glans? Då kan du i stället välja en skonsam toning som fixar snygg färg och lyster i ett kick – helt utan att slita på håret! 

Marknaden erbjuder en rad olika toningar som tillsammans med vårdande och närande ingredienser ger färg och mjukhet. Dem är generellt väldigt smidiga att använda och fungerar ofta som ett schampo eller balsam, men med lite längre verkningstid.

Lystergivande toning från Loreal Paris.Lystergivande toning från Loreal Paris.Lystergivande toning från Loreal Paris.
Lystergivande toning från Loreal Paris.

Casting Creme Gloss från Loreal Paris.
Detta är en intensivtoning som ger håret skimrande ton och glans, utan att slita lika mycket på håret som en permanent färgning. Toningen innehåller mjukgörande ingredienser som ger näring och skyddar hårfibrerna. Är smidig att applicera och har en härlig doft som gör att toningen känns lyxig, precis som på salong!
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Så bevarar du en snygg hårfärg

Färgen blev precis som du hade tänkt dig. Grattis! Nu gäller det att bevara den till varje pris.

Bra produkter för färgat hår – hårvård som bevarar färgen 

Använd bara produkter som är avsedda för färgat hår. Det gäller både vårdande- och stylingprodukter. Ett annat hett tips är att undvika produkter som innehåller alkohol (kontrollera ingredienslistan), eftersom uttorkande produkter förkortar din hårfärgs livslängd.

Schampo för färgat hår.Schampo för färgat hår.Schampo för färgat hår.
Schampo för färgat hår.

1. Blonde life violet shampoo från Joico. Ett silverschmapo för blont hår som omedelbart neutraliserar oönskade och varma toner. Är sulfatfritt och vårdar håret.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).
2. Color preserving shampoo
från Lanza. Extra färgbevarande och milt schampo som ger mycket glans. Berikad med UV-skydd som skyddar hårfärgen.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Fuktgivande produkter för färgat hår 

Ju bättre ditt hår mår desto längre kommer hårfärgen att hålla sig snygg. Att använda fuktgivande och vårdande produkter är därför extra viktigt vid färgat hår. 

Färgbevarande hårinpackning som ger lyster och näring.Färgbevarande hårinpackning som ger lyster och näring.Färgbevarande hårinpackning som ger lyster och näring.
Färgbevarande hårinpackning som ger lyster och näring.

Minu hair mask från Davines är en färgbevarande hårinpackning från Davines. Inpackningen skyddar hårets struktur och hårfärgen.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

Stärkande och vårdande schampoo som passar behandlade hår.Stärkande och vårdande schampoo som passar behandlade hår.Stärkande och vårdande schampoo som passar behandlade hår.
Stärkande och vårdande schampoo som passar behandlade hår. Foto: Pressbild

Moist repair shampoo från Moroccanoil är ett vårdande och stärkande keratin-schampoo som är toppen för slitna och svaga hårstrån.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

No 7 bonding oil från Olaplex är en väldigt populär hårolja som mjukgör, förbättrar hårkvaliteten och ger glans. Ger även ett värmeskydd och är därför toppen att använda innan styling med värmeverktyg för extra färgbevarande effekt.
ANNONS Köp här (länk till Olaplex). 

Tvätta inte håret för ofta efter färgning 

Vatten är varje hårfärgs värsta fiende, så låt schampoflaskan vila så mycket som möjligt. Löwengrips Dry shampoo döljer en fet hårbotten på nolltid och ger dig dessutom härlig volym. Måste du blöta håret för att styla det som du vill? Testa att skölja igenom det med enbart vatten och följ upp med lite balsam. För det syftet är balsamet The cure – repair & shine conditioner från Löwengrip toppen.

Torrschampo och vårdande balsam från Löwengrip.Torrschampo och vårdande balsam från Löwengrip.Torrschampo och vårdande balsam från Löwengrip.
Torrschampo och vårdande balsam från Löwengrip.

1. Good to go light apple & cedarwood dry shampoo från Löwengrip. Torrschampo med äppeldoft från Löwengrip.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).
2. The cure – repair & shine conditioner från Löwengrip. Vårdande och reparerande balsam som tillför näring till skadat eller kemiskt behandlat hår. Bygger upp håret och ger fukt så att hårstråt återfår sin lyster.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

Underhåll håret med en pigmenterad inpackning mellan färgningarna

Vill du fräscha upp färgen mellan hemmafärgningarna eller frisörbesöken gör en pigmenterad hårinpackning jobbet! Den ger glans, lyster, massvis med fukt och livar upp redan färgbehandlat hår. 

Vårdande inpackning med färg från Maria Nila frächar upp håret i ett kick!Vårdande inpackning med färg från Maria Nila frächar upp håret i ett kick!Vårdande inpackning med färg från Maria Nila frächar upp håret i ett kick!
Vårdande inpackning med färg från Maria Nila frächar upp håret i ett kick!

Colour Refresh från Maria Nila är en vårdande hårinpackning med tillfällig färg som i ett vips fräschar upp ditt hår. Färgen tvättas sedan successivt ur håret och håller i cirka 4-10 tvättar. Finns i 13 olika nyanser och ger fin glans och mjukhet till håret. Glöm inte använda hanskar när du applicerar inpackningen!
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Skydda håret mot solen

Solens strålar gör inte bara din hud gyllenbrun, de verkar dessutom blekande på din hårfärg. Skydda barret med en hatt eller keps. Matcha gärna med en UV-skyddande stylingprodukt minst 30 minuter innan du går ut i solen. Återapplicera ofta, inte minst efter bad.

Saltvattenspray från Maria Nila som skyddar håret mot skadliga UV-strålarSaltvattenspray från Maria Nila som skyddar håret mot skadliga UV-strålarSaltvattenspray från Maria Nila som skyddar håret mot skadliga UV-strålar
Saltvattenspray från Maria Nila som skyddar håret mot skadliga UV-strålar

Salty Mist från Maria Nila. Saltvattenspray som ger textur och skyddar håret mot skadliga UV-strålar.
ANNONS Köp här (länk till Kicks)

Utredningsborste från Tangle Teezer som ger supermjukt och trasselfritt hår som resultat.Utredningsborste från Tangle Teezer som ger supermjukt och trasselfritt hår som resultat.Utredningsborste från Tangle Teezer som ger supermjukt och trasselfritt hår som resultat.
Utredningsborste från Tangle Teezer som ger supermjukt och trasselfritt hår som resultat.

The Original Pink Fizz från Tangle Teezer. En klassiker älskad av alla hårtyper som enkelt reder ut trassligt hår. Är skonsam att borsta med i blött hår.
ANNONS Köp här (länk till Kicks)

LÄS MER: Så döljer du din utväxt utan att behöva färga håret

LÄS MER: Fixa Sarah Jessica Parkers perfekta gråblonda hårfärg