Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Experterna ger sina tips för att få bukt med fett hår.
Experterna ger sina tips för att få bukt med fett hår.
Experterna ger sina tips för att få bukt med fett hår.
Experterna ger sina tips för att få bukt med fett hår. Foto: Jason Lloyd-Evans

Från flottigt till fräscht – råden och produkterna som räddar dig från fett hår

Att håret blir fett snabbt är vanligt, men kan vara oerhört påfrestande. Här förklarar hårexperterna varför håret känns flottigt och hur du ska göra för att slippa det oljiga huvudbryet och få ett härligt fräscht svall.

Alla har sin last i skönhetslivet och vissa föds med det konstanta problemet att håret känns fett alldeles för snabbt efter tvätt. För vissa kan tvättarna hålla i flera dagar, medan andra upplever att håret känns oljigt redan samma dag som det tvättats. Ett frustrerande problem – och därför ska vi nu reda ut vad smörkepsen beror på.  

Varför får man fett hår?

Lars Norlén är docent och associerad professor på Hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset. Han förklarar att det inte är håret i sig som är fett, utan hårbotten. 

– Varje hårsäck har en liten talgkörtel kopplad till sig, och det är därifrån fettet, eller kroppens egna smörjmedel sebum som det rör sig om, kommer ifrån. Det finns där för att smörja hårstråna som växer ut, men allas talgkörtlar är lite olika i hur mycket sebum de producerar. 

Under puberteten förgrovas hårsäckarna och talgkörtlarna och sebumproduktionen i kroppen ökar, vi får då fetare hy och hår. Hormoner har alltså ett finger med i spelet, och för vissa kan därför problemet med fett hår variera i takt med att hormonerna förändras i livets olika stadier. Vissa har helt enkelt mer aktiva talgkörtlar och får därför fetare hår än andra. 

Så blir du av med fett hår

– Det finns bara en sak att göra och det är att tvätta håret, menar Lars Norlén

– Det är individuellt hur ofta du behöver tvätta skalpen, och vissa behöver tvätta betydligt oftare än andra. Att tvätta bort fetterna är det enda som egentligen behövs för att råda bot på fett hår. 

Vissa upplever att håret efter ett tag blir mindre fett ju mindre det tvättas. Enligt Lars finns inga medicinska belägg för detta. Däremot slits håret när du tvättar det, vilket kan påverka dess kvalitet och din upplevelse av håret. Därför kan det vara bra att inte tvätta håret varje dag, men om du behöver göra det varann eller var tredje dag gör det ingen skada.

– Hårstråna mår bäst av att röras så lite som möjligt, men skalpen mår bara bra av att bli tvättad, säger Lars Norlén. 

– Dagens produkter är dessutom ofta så pass utvecklade, så om du använder ett milt schampo kan du tvätta håret varje dag.

Frisören Patrik Lernberger menar att man inte ska undvika hårtvätt för att man är rädd för att få fett hår.

Patrik Lernberger, frisör och vd för det egna skönhetsmärket Lernberger Stafsing, instämmer i att vi inte ska vara rädda för att tvätta håret om det behövs. 

– Att försöka dra ut på hårtvättarna men kanske i stället använda torrschampo varje dag blir kontraproduktivt, och gör inte din hårbotten glad. Att dessutom gå runt och vantrivas med sitt hår de dagarna det är fett finns det inte heller någon poäng med. 

LÄS MER: 7 vanliga misstag du gör med ditt torrschampo 

Så vårdar du din skalp bäst

Det går inte att påverka sin genuppsättning eller hur mycket sebum ens talgkörtlar producerar. En obalanserad hårbotten kan dock producera onödigt mycket fett, så fokusera på att hålla den frisk och i balans. En bra hårvårdsrutin kan hjälpa till att hålla balansen i skalpen förklarar Patrik Lernberger

– Det är viktigt att använda milda produkter, men gärna hårbottenaktiva, alltså med ingredienser som vårdar skalpen. Jag rekommenderar sulfatfritt och även gärna silikonfritt för att håret ska bli starkt i sig självt och inte beroende av de ämnena. Avsluta sedan med ett skalpserum som balanserar hårbotten. 

En detox kan hjälpa för att få bort gamla produktrester

Det råder delade meningar bland forskare och experter om huruvida sulfater och silikoner skulle vara farliga eller dåliga för människa eller miljö, och ämnena är fortfarande inte tillräckligt studerade för att kunna dra en tydlig slutsats. Det är också individuellt hur ditt hår reagerar på olika ämnen. Om du känner att ditt hår får sämre kvalitet eller känns platt när du använt produkter med sulfater eller silikoner – prova produkter utan och se om de passar dig bättre.

En detox av håret kan hjälpa för att få bort gamla produktrester som samlats i hårbotten. Det finns speciella detoxschampon, men Patrick menar att det kan räcka med att tvätta håret två eller tre gånger för att få det riktigt rent. Använd sedan en inpackning eller balsam i hårbotten så att du återfuktar den, och serum om du känner ett extra behov av at vårda skalpen. Patrick tipsar om att applicera skalpserumet när håret fortfarande är lite fuktigt, eftersom det då absorberas mycket bättre. Inom ungefär 20–30 minuter efter hårtvätt bör serumet appliceras. 

Fler knep för att slippa fett hår

Utöver att tvätta håret och inte överdosera torrschampo finns andra knep för att slippa onödigt fett hår. Undvik att pilla dig själv i håret för mycket, för att inte föra över fettet och smutsen från fingrarna till hårstråna. Av samma anledning kan det vara klokt att rengöra dina hårborstar med jämna mellanrum, annars följer gamla produktrester och döda hudceller från borsten med till det rena håret. 

– Utsätt heller inte skalpen för stress i onödan, säger Patrik Lernberger. Massera gärna hårbotten, men var försiktig och riv inte i runt med naglar och fingrar. Många kan vara för aggressiva med sin skalp för att de verkligen vill att den ska bli ren, men det kan snarare få motsatt effekt och skapa mer obalans. 

Det finns fortfarande en del som forskarna inte vet om håret och hur det funkar, säger Lars Norlén. Men det är högst sannolikt att – precis som många upplever det – stress och livsstil påverkar även håret, precis som det gör med huden och kroppen i övrigt. En balanserad kost och regelbunden motion kan därför vara en god idé för att hålla skalpen frisk och håret glatt. 

Produkter för fett hår – som funkar 

1. Schampo för fett hår

Shampoo for moisture från Lernberger Stafsing.

 

Shampoo for moisture från Lernberger Stafsing. Skonsamt och fuktgivande schampo som inte torkar ut håret om du vill tvätta hårbotten varje dag. Finns även i stor pumpflaska – både smidigt och bättre för miljön. Mer info och köp här (länk till Kicks).

2. Balsam för fett hår

Conditioner for moisture från Lernberger Stafsing.

 

Conditioner for moisture från Lernberger Stafsing. Du kan ha fet hårbotten men torra längder, så välj balsam efter vilken typ av hår du har. De flesta hår mår bra av fukt, och detta balsam kan du ha även i hårbotten för ytterligare vård. Finns även i stor pumpflaska – både smidigt och bättre för miljön. Mer info och köp här (länk till Kicks).

3. Detoxschampo för fett hår

Maxi wash detox shampoo från Kevin Murphy.

Maxi wash detox shampoo från Kevin Murphy. Detoxschampo är bra att använda någon gång i månaden, eller vid behov, för att enklare få bort produktrester och få en frisk hårbotten. Finns även i liten variant för den som vill prova. Mer info och köp här (länk till Lyko).

4. Inpackning för fett hår

Purity – pre-shampoo absorbing mask från Yves Rocher.

Purity – pre-shampoo absorbing mask från Yves Rocher. Smidig hårinpackning att använda innan tvätt för att absorbera talg, speciellt anpassad för fet hårbotten. Mer info och köp här (länk till Yves Rocher).

5. Serum för fett hår

Scalp serum soothing & refreshing från Lernberger Stafsing.

Scalp serum soothing & refreshing från Lernberger Stafsing. Den smarta pipen gör det enkelt att applicera detta hårbottenserum för att sedan massera in i hårbotten. Selleriextraktet ska balansera och stressa ner hårbotten. Passar alla hårtyper och skalpar, även de med kliande hårbotten eller mjäll. Mer info och köp här (länk till Lyko)

6. Torrschampo för fett hår

The charcoal dry shampoo från Budgie.

The charcoal dry shampoo från Budgie. Torrschampo med kolpulver som ännu bättre absorberar fett i hårbotten. Men kom ihåg att inte överanvända. Mer info och köp här (länk till Kicks).

LÄS MER: Så minskar och döljer du stora porer – hemma och på salong 

LÄS MER: Så motverkar du statiskt hår – produkter och enkla tips som hjälper

LÄS MER: Hårspray som håller och ger stadga – bäst i test