Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Ta ett steg närmre ditt drömhår!
Ta ett steg närmre ditt drömhår!
Ta ett steg närmre ditt drömhår!
Ta ett steg närmre ditt drömhår! Foto: Jason Lloyd-Evans

Hälsosamt hår på 21 dagar – steg för steg-guide

Trött på torrt, frissigt och livlöst hår? Känns håret tunt och trist - och känner du till och med av håravfall? Läs vår guide till hur du får starkare, friskare och snyggare hår på 21 dagar. Vi ger dig konkreta knep och tips på produkter som reparerar, vårdar och gör dig vän med ditt hår: en plan som lägger grunden till ett vackert och friskt hår, och i längden ditt drömhår.

Trött på torra och frissiga längder, eller känns ditt hår bara allmänt tråkigt? Ge dig på skönhetredaktör Anja Skeppe Grahns gedigna guide och du kommer att se en betydlig skillnad efter bara några dagar. Lycka till!

Vecka 1: omedelbar uppfräschning

1. Dags för saxen
Det kanske inte är det första du vill höra, men ta en titt på topparna – tyvärr är det oftast nödvändigt. Hårets yttersta skikt består av flera lager överlappande fjäll av keratin, och om de är oskadda bildar de en ljusreflekterande yta som ger stråna en vacker lyster. När hårstrået precis kommer ut är det oskadat, men ju mer man borstar och påverkar håret så skadas det här skyddande ytskiktet. När det ruggas upp samlas det lätt damm och fettrester i ojämnheterna. Håret blir mer matt än glansigt. Hårtoppar som helt saknar fjäll delar på sig och blir det vi kallar kluvna. Enda lösningen tyvärr är att klippa bort dem.

2. Gör en grundlig rengöring – vinn volym!
Det är inte bara kluvna hårtoppar som ska bort, även hårbotten behöver en storstädning. Dagens milda, sulfatfria schampon är visserligen väldigt skonsamma för de torrare längderna, men de har ibland svårt att få bort alla envisa rester av stylingprodukter och torrschampo som kan ligga som en beläggning i hårbotten. 

Satsa på att tvätta med ett speciellt detoxschampo en gång varannan vecka och lägg en hårinpackning direkt efteråt för att återfetta längderna. Vill du boosta färgen är ett tips att köra en så kallad color shot efter att du har detoxat och glansen blir som om du kommer direkt från frissan. Just hårbotten är hett inom hårvård nu och det har kommit en rad härliga lermasker och exfolierande produkter som hjälper till att lyfta bort skräp från skalpen. Det bästa är att håret även får en härlig, luftig volym.

LÄS MER: Så får du mer volym i håret– frisörens bästa tips och produkter 

3. Skaffa en schampoarsenal
Att anpassa ditt schampo efter din hårtextur är A och O, men lås inte fast dig vid samma schampo utan se även till ditt dagliga behov. Luftfuktigheten ändrar känslan på håret, men också slitage och hur hårbotten känns kan växla från dag till dag. Ett milt, oparfymerat skalpschampo passar när hårbotten känns irriterad. Keratin och aminosyror kan stärka kemiskt processat hår och smoothingschampo lugnar friss vid fuktigt väder. Och var noga med att skölja ur schampot ordentligt så att det inte ligger kvar rester som irriterar hårbotten.

Foto: FRANCESCO GILI / © FRANCESCO GILI 2018

Ta det också lugnt med torrschampo och använd det inte mer än tre dagar i rad. Kombinationen av alkohol, parfym och stärkelse kan lägga sig som ett lock i hårbotten, irritera och hindra dina naturliga oljor från att smörja hårstrået. Kolla istället in torrschampon med färre ingredienser, de ger inte lika mycket snygg textur men kan vara bara att växla med om man är en hängiven torrschampoanvändare.

4. Satsa på bra balsam och en ordentlig hårinpackning
Hårets längder är egentligen döda men det går att få till synes liv i dem med hjälp av rätt mängd fett, fukt, reparerande och maskerande ingredienser. Koncentrationen av de vårdande ingredienserna i en inpackning är högre och går djupare in i håret jämfört med ett balsam. 

Balsam sluter fjällskikten på varje hårstrå som schampot ruggat upp. Bästa kombon är därför att först lägga en inpackning, skölja ur, och avsluta med balsam som förseglar fukten och de mjukgörande ämnena i håret. Inpackning och balsam i hårbotten är generellt ett nej, men har du väldigt torrt hår och torr hårbotten kan det bli mjukare av att applicerars från rot till topp. Har du tunnare hår och önskar volym ska du inte strunta i inpackningen utan välja vårdande volymprodukter. 

LÄS MER: Hårinpackningar – bäst i test för torrt och skadat hår 

Hårvården som ger nytt liv till håret:  

1. Vårdande färginpackning. Color refresh treatment, Björn Axèn. Mer info och köp här (länk till Åhléns).
2.
Parfymfritt, milt schampo. Scalp care shampoo sensitive scalp, Antonio Axu. Mer info och köp här (länk till Åhléns).
3.
Torrschampopulver. Rice starch cleansing powder, Continu. Mer info och köp här (länk till Kicks).
4.
Återfuktande hårinpackning. Epic treat deep conditioning treatment mask, Noir Stockholm. Mer info och köp här (länk till Åhléns).
5.
Djuprengörande schampo. Triple detox shampoo, Living Proof. Mer info och köp här (länk till CocoPanda).

Vecka 2: mindre slitage och smartare styling

1. Bli vän med din naturliga textur
Just nu finns det inga supertydliga hårtrender mer än just ett friskt och naturligt hår – oavsett textur och färg. Det är skönt att vi är över och förbi slitsamma permanenter och giftiga Brazilian blowouts. Det allra värsta som finns för hårets fjällskikt är tupering, näst sämst är kemiska manipulationer som permanent och sedan kommer blekning. Älska därför ditt hår och anamma din naturliga textur. 

2. Bonda med bondingprodukter
Håret består av disulfidbindningar, och det är de som avgör dess porositet (horn har exempelvis fler disulfidbindningar än hårstrån och är därmed hårdare) och behandlingar med kemikalier kapar dessa bindningar så att proteinet i håret bryts ner, vilket gör det skört och frissigt. Så kallade bondingprodukter sinkar den här processen eftersom de reparerar skadan på bindningarna genom att återskapa dem på molekylär nivå, och har blivit standard inom hårvård. Olaplex var först och står sig fortfarande i konkurrensen. 

3. Snälla snoddar och sköna örngott
Siden skapar minimalt med friktion och därmed slits håret mindre. Scrunchies i mullbärssilke är inte bara skonsamma och snygga, de skapar heller inga missprydande ”tofsmärken”. Sidenörngott är skönt att sova på och dess blanka yta förebygger att tovor bildas under natten, vilket leder till minskat slitage vid borstning. Eftersom siden inte absorberar fukt eller fett torkar de inte heller ut håret.

4. Lägg bort värmeverktygen (för ett tag)
Ta en paus från alla sorters värmeverktyg ett tag och skapa vanor som gör att du känner att du inte behöver jobba med tänger för att gilla ditt hår. Oftast är det ett frissfritt resultat eller ökad volym som man vill åt, och då kan man i stället satsa på schampo, balsam och leave in-produkter med de egenskaperna. 

Blött hår ska du behandla som en baby och gärna ha en speciell, väldigt skonsam borste till. Om du nödvändigtvis måste blåsa håret, gör det på svag värme och preppa med ett värmeskydd.

Olaplex, snälla hårfönar och sidenörngott = bra för håret 

1. Kuddfodral i siden, Soà Stockholm. Mer info och köp här (länk till Soà Stockholm).
2. Fön med kraftigt blås- och värmekontroll. Supersonic, Dyson. Mer info och köp här (länk till Lyko).
3. Sidensnodd. Silk bow, Amelie Soie. Mer info och köp här (länk till Lyko).
4. Hårinpackning som lagar hårets bindningar. No.3 hair perfector, Olaplex. Mer info och köp här (länk till Kicks).
5. Skonsam hårborste som bland annat kan användas i blött hår. Wonder brush, HH Simonsen. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

Vecka 3: mat och kosttillskott som boostar

1. Öka proteinintaget
Håret är dött när det når hudytan, så det gäller att först ge det alla förutsättningar för att växa – och växa sig starkt. Du behöver äta näringsrikt, balanserat och varierat, och om du vill boosta håret (plus naglarna och huden) så gäller det att få i sig protein från ägg, skaldjur, fisk och kött. Prioritera ekologiskt och hållbart fiske, och när du äter kött – vilket inte behöver vara några mängder – se till att det är naturbetat för en bra fettprofil och mer miljömässigt försvarbart. 

Foto: ALL RIGHTS RESERVED - FRANCESCO GILI

Järn är också viktigt för att håret ska växa, men tillskott har vissa bieffekter, så det är mycket bättre att få i sig det via maten. Och du måste äta flera kilo spenat för att komma upp i samma värde som en liten köttbit. Undertecknad skönhetsredaktör svär också vid kollagen för starkt hår. Kollagen har en sammansättning aminosyror som verkar nästan magiskt bra för hårväxten, och speciellt kombinationen med svavel, c-vitamin och biotin. 

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”De mest effektiva kosttillskotten för hud och hår” 

2. Extra tillskott
Ös på med grönsaker till ditt protein, speciellt svavelhaltiga – som kålväxter, blomkål, broccoli, lök, brysselkål, vitkål, rödkål. Svavel är en viktig komponent i bindvävsprotein och finns rikligt i hår, hud och naglar. Har du svårt att få i dig ditt halvkilo grönsaker om dagen kan du komplettera med Msm-kapslar. 

C-vitamin är också en del i kollagensyntesen och verkar i synergi med svavel och protein. Biotin är en populär ingrediens i alla ”hårpiller” och är ett av de mest rekommenderade tillskotten för att få långt hår.

4. För mycket av det goda…
Att häva i sig olika kosttillskott kan också vara kontraproduktivt för håret, och enskilda ämnen i väldigt höga doser kan skapa obalanser och stress för kroppen. Kollagen räknas i princip som mat på grund av dess sammansättning och ursprung, men ta det försiktigt med andra piller. Håll upp då och då för att se vad du får för effekter. Grunden är alltid riktig mat.

Kosttillskott som stärker håret 

1. Drickshot med kollagen. Collagen drink, Reserol. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2.
Kosttillskott för att bibehålla hälsosamt hår och volym. Hair volume, New Nordic. Mer info och köp här (länk till Meds).
3. MSM-kapslar
, Helhetshälsa. Mer info och köp här (länk till Meds).

 

LÄS MER: Skönhetsredaktörens tio budord: ”Så fick jag mitt bästa hår någonsin” 

LÄS MER: Expertens tips för hälsosamt hår hela vintern + bästa produkterna som motverkar frisset