Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Frisören Patrik Lernberger krossar den vanligaste hårmyten + tipsar om hur håret får liv igen

Patrik Lernberger är en av landets mest kända frisörer och tillsammans med Mattias Stafsing har han skapat hårvårdsprodukter i 10 år. Här ger Patrik sina bästa tips för torrt och trött hår, vad som boostar håret - och passar också på att avliva en seglivad hårmyt! 

Patrik Lernberger fick sitt genombrott för den breda allmänheten i SVT-programmet Go' kväll där han under flera år var med och förvandlade många svenska kvinnors frisyrer. Efter många år som frisör för flera kända varumärken - ett arbete som tog honom över hela världen - lanserade han 2011 hårvårdsföretaget Lernberger Stafsing tillsammans med sin partner Mattias Stafsing, som också är känd frisör (bland annat ansvarig för Charlotte Perrellis hår, reds anm). I dag arbetar Patrik Lernberger främst med nya skönhetsprodukter men har en liten skara stamkunder (”tex Mia Skäringer och Lena Apler, starka personligheter med integritet”).

Vi passade på att ställa några frågor till Patrik om hur man kan få nytt liv i håret, hans bästa hårtips och så ställer han tillrätta en vanlig missuppfattning när det gäller håret! 

Patrik Lernberger - en av landets mest kända frisörer

Namn: Patrik Lernberger

Ålder: 54

Bor: Göteborg

Gör: Äger och driver skönhetsföretaget Lernberger Stafsing tillsammans med frisören och partnern Mattias Safsing.

Aktuell: Med sina hårvårds- och hudvårdsprodukter Lernberger Stafsing. 

 

Nu är våren på gång och många känner sig lite vintertrötta i håret – vad är ditt bästa tips för trist, torrt och risigt hår? 

– Skapa en bra rutin med disciplin, vårdande schampo och balsam med fukt efter varje tvätt och inpackning var femte tvätt , enkelt och effektivt. Hårolja som värms upp i handflatorna och fördelas i hela håret men koncentrerat på topparna kan väcka det mest trötta hår. En kväll i veckan ger du dig själv en hårbottenmassage med din olja, det är så skönt, och bra för både cirkulationen och håret.

Att bära mössa gör en del hår platta och statiska, vad kan man göra för att förhindra det?

– Hårolja i fuktigt hår, ett par droppar som fördelas jämnt i hela håret. Leave in conditioner är beroendeframkallande på ett bra sätt, tillsätt det i din rutin. Ett grymt tips - smörj dina händer med handkräm - dra dem genom håret direkt efteråt, magiskt!

Testa en hårolja i topparna 

Hårolja från Lernberger Safsing.Hårolja från Lernberger Safsing.Hårolja från Lernberger Safsing.
Hårolja från Lernberger Safsing.

”En kväll i veckan ger du dig själv en hårbottenmassage med din olja, så skönt, och bra för både cirkulationen och håret.” Lernberger Stafsing, Oil booster. Mer info och köp här (länk till Åhléns.) 

”Ett grymt tips - smörj dina händer med handkräm - dra dem genom håret direkt efteråt, magiskt!”

Det har varit ett turbulent år för många, något som också kanske syns i håret. Vad kan man göra för att få lite mer liv i håret och få det att kännas friskare och starkare efter en kris? 

– Stress påverkar hår och hud oerhört mycket, blodcirkulationen dras inåt och hud och skalp blir spänd och håret blir sprött och skört. Träning, kost och bra hårvårdsprodukter i balans är oerhört viktigt. Gröna grönsaker såsom grönkål, broccoli tex innehåller stora mängder vitamin B9/Folsyra och havregryn med färgstarka bär innehåller mycket vitamin B7/Biotin. Dessa vitaminer hjälper och stärker både hår hud och naglar. I kombination med lätt pulshöjning, typ en lång powerwalk och bra hårvårdsprodukter som innehåller återfuktande och stärkande ingredienser, som hyaluronsyra, anagain och selleriextrakt, kommer det att bli en klar förändring. Redan efter ett par veckor kommer du märka skillnad. Ta hand om din hårbotten precis med samma kärlek som din hud, så tänker du rätt.

Använd värmeskydd om du vill få bättre hårkvalitet 

Frisörer skapar ju ofta underverk med hår - men finns det något man kan göra själv hemma för att stötta hårets kvalitet? 

– Inpackningar med stärkande och vårdande ingredienser såsom hyaluronsyra och proteiner stärker håret oerhört. Skriv i din kalender när du ska göra vad, kom in i en rutin och håll den disciplinerat. Använd alltid värmeskydd eftersom det behåller hårets egen fuktbalans och ph-värde. Tänk att värmeskydd är lite som solskyddsfaktor.

”Tänk att värmeskydd är lite som solskyddsfaktor.”

Vilket är det vanligaste ”misstaget” du ser folk göra med sina hår? 

– Vanligaste misstaget är att det slarvas med bra rutiner! Misstaget är att ofta vi tar tag i håret redan när det är försent och enbart ett frisörbesök är räddningen.

Är du sugen på att krossa en vanlig hårmyt? 

– En myt är att håret växer fortare om man klipper sig regelbundet, det är fake news. Däremot om du vårdar håret hemma så behöver du inte klippa av så mycket när det är dags.

Frisören Patrik Lernberger inledde sin frisörkarriär 1982 i hemstaden Göteborg.Frisören Patrik Lernberger inledde sin frisörkarriär 1982 i hemstaden Göteborg.Frisören Patrik Lernberger inledde sin frisörkarriär 1982 i hemstaden Göteborg.
Frisören Patrik Lernberger inledde sin frisörkarriär 1982 i hemstaden Göteborg. Foto: Marcel Pabst / Marcel Pabst

Om vi ser framåt mot den härliga våren - vilka är de starkaste hårtrenderna som du ser just nu?

– Stora trenden nu i dessa nya normala onormala tider är att vi vill ha ”stor” förändring. Det måste hända någonting när vi byter stil. I övriga livet händer det så lite så vi måste hitta andra sätt att ”känna” förändring. Frisyrbyte är perfekt i dessa tider, att våga är det nya normala. Tror vi kommer se mycket korta hår framöver, på väldigt individuell nivå.

”Frisyrbyte är perfekt i dessa tider, att våga är det nya normala.”

Produktutvecklingen när det gäller hårvård fortsätter framåt och frisörerna i dag har många ”hemliga vapen” i sina arsenaler - vilket är ditt bästa hemliga vapen?

– Avancerade hårvårdsprodukter och hybridprodukter är trenden, färre produkter men de man har ska verkligen göra jobbet. Vi har tänkt mer och mer som i hudvården, alltså vill vi även att stylingprodukter ska vara vårdande. Alla är så utbildade idag och inser att betala 300-400 kronor för en flaska silikon är allt annat än ok! Skinificated haircare är framtiden. Mitt hemliga vapen är vår hairmask, den använder jag som stylingprodukt i kombination med stylinggel för stadga.

Om jag har en begränsad budget men ändå vill se smashing ut i håret - vilka produkter borde jag ha hemma i badrumsskåpet? 

– Tänk kvalitet, det lönar sig alltid i längden. Ett bra schampo och conditioner, något som ger stadga och värmeskydd ihop, en hårspray. 

Patrik Lernbergers produkter som räddar håret: 

Värmeskyddsspray från Lernberger Stafsing.Värmeskyddsspray från Lernberger Stafsing.Värmeskyddsspray från Lernberger Stafsing.
Värmeskyddsspray från Lernberger Stafsing.

”Använd alltid värmeskydd eftersom det behåller hårets egen fuktbalans och ph-värde.” Lernberger Stafsing, Heat Protect Spray. Mer info och köp här (länk till Bangerhead.)  

Värmeskydd i form av lotion

Värmeskydd i krämform från Lernberger Stafsing.Värmeskydd i krämform från Lernberger Stafsing.Värmeskydd i krämform från Lernberger Stafsing.
Värmeskydd i krämform från Lernberger Stafsing.

”Tänk att värmeskydd är lite som solskyddsfaktor.” Lernberger Stafsing, Heat protect lotion . Mer info och köp här (länk till Bangerhead.)  

Hårmasken - det hemliga vapnet 

Hårinpackning från Lernberger Stafsing.Hårinpackning från Lernberger Stafsing.Hårinpackning från Lernberger Stafsing.
Hårinpackning från Lernberger Stafsing.

”Mitt hemliga vapen är vår hairmask, den använder jag som stylingprodukt i kombination med stylinggel för stadga.” Lernberger Stafsing, Hair mask. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Och hemliga vapnet nummer två är en stylinggelé

Hårgelé från Lernberger Stafsing.Hårgelé från Lernberger Stafsing.Hårgelé från Lernberger Stafsing.
Hårgelé från Lernberger Stafsing.

Andra delen i det hemliga hårvapnet - en hårgelé. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

LÄS MER: 33 frisyrer att inspireras av för våren 2021!