Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Frisörerna Emelie Johansson och Sarah Åsard delar med sig av sina bästa knep för härlig hårvolym.Frisörerna Emelie Johansson och Sarah Åsard delar med sig av sina bästa knep för härlig hårvolym.Frisörerna Emelie Johansson och Sarah Åsard delar med sig av sina bästa knep för härlig hårvolym.
Frisörerna Emelie Johansson och Sarah Åsard delar med sig av sina bästa knep för härlig hårvolym. Foto: Shutterstock

Frisörernas knep: Härlig volym till platt och trist hår

Tunt och platt hår är ett vanligt problem. Men för dig som vill ha mer volym och rörelse i håret finns många bra knep för både fylligare hår och friskare hårbotten. Två experter ger sina bästa tips på behandlingarna, produkterna, stylingen och knepen som ger dig va-va-voom-volym.  

Resan mot ett hälsosamt och fylligt hår börjar i duschen. 

– Det är svårt att jobba upp volym om inte basen lagts redan i tvätten. Använd inte för tunga produkter med oljor, men gärna ett volymschampo. Håret tar dessutom till sig de produkterna du har i efter tvätt mycket bättre om det är ordentligt rengjort, förklarar Sarah Åsard, frisör och grundare till salongen Urban Hair som specialiserat sig på lockigt- och afrohår.

Frisören Emelie Johansson rekommenderar att tvätta håret två gånger vid varje tvätt. Den första tvätten rengör håret och lyfter bort produktrester, för att sedan möjliggöra att schampot – exempelvis volymgivande – verkar som utlovat i andra tvätten. Du behöver inte använda mer schampo bara för att du tvättar två gånger, utan använd samma mängd produkt uppdelat på två schamponeringarna. 

Frisörerna Sarah Åsard och Emelie Johansson vet allt om hur du skapar volym i håret.Frisörerna Sarah Åsard och Emelie Johansson vet allt om hur du skapar volym i håret.Frisörerna Sarah Åsard och Emelie Johansson vet allt om hur du skapar volym i håret.
Frisörerna Sarah Åsard och Emelie Johansson vet allt om hur du skapar volym i håret.

Vårda håret för bäst resultat och volym

Genom att använda volymprodukter kan håret kännas fylligare och tjockare, men se till att använda rätt produkter för dig.

– Lär känna just ditt hår och hitta en bra rutin för dig. Be din frisör om hjälp, tillsammans kan ni hitta produkter som fungerar för ditt hår, säger Sarah Åsard.

Frisören Sarah Åsard.Frisören Sarah Åsard.Frisören Sarah Åsard.
Frisören Sarah Åsard.

Investera i en bra volymgivande produkt, exempelvis en fönspray eller mousse, som du kan använda innan du fönar håret och som dessutom skyddar det mot värme. Produkter för att lyfta rötterna och vårda längderna kan också vara bra investeringar, men se till att använda rätt produkt på rätt del av håret.

Små medel kan göra stor skillnad för din hårvolym

Det är också viktigt att inte slita på håret, för att skapa de bästa förutsättningarna för hälsosamt voluminöst hår. Här kan små medel göra stor skillnad, som att använda hårsnoddar i mjuka material, utan metalldelar, och att inte sätta upp håret när det är blött.

– Undvik att gå och lägga dig med blött hår. Om du sover på blött hår blir det platt och svårare att styla till bra volym. Det blir dessutom fetare och du kan få problem med svamp eller kliande hårbotten när den är fuktig en längre tid, säger Emelie Johansson.

Stylingen som håller volymen levande

För den som önskar sig volym i håret är fönen eller rundborsten den bästa vännen. Både Sarah och Emelie understryker hur stor skillnad det kan göra för volymen att föna håret åt motsats växtriktning. 

– Föna in produkterna så att håret lyfter från hårbotten. Vänd huvudet upp och ner och föna så får du in volym, förklarar Emelie Johansson. 

– Är det just volym du är ute efter så är det svårt att få till det utan att använda värmeverktyg i håret, men den som inte vill använda mycket värme på håret kan fokusera på att föna hårbotten. 

Tvätta och vårda ditt hår med väl utvalda produkter för bättre volym.Tvätta och vårda ditt hår med väl utvalda produkter för bättre volym.Tvätta och vårda ditt hår med väl utvalda produkter för bättre volym.
Tvätta och vårda ditt hår med väl utvalda produkter för bättre volym. Foto: Shutterstock

Mycket rörelse i håret kan också ge ett intryck av volym, genom att styla håret i lockar eller vågor kan det se tjockare ut. För att få till lockar är en locktång eller plattång det enklaste sättet, men det finns även flera metoder för att få rörelse i håret utan att använda värmeverktyg. Du kan exempelvis krama i produkt i håret och forma lockar med fingrarna, eller anamma den senaste trenden heatless curls, som går ut på att spraya håret med volymgivande produkt när det är torrt, vira håret runt ett morgonrocksskärp eller strumpa över natten – för att vakna med lösa lockar.

Spolar är ett bra alternativ för lockar

– Spolar i håret är också ett bra alternativ! Spraya håret med saltvattenspray, sätt upp hela håret i spolar, eller bara 3–4 stycken på utvalda ställen och låt dem sitta i ett tag, förklarar Sarah Åsard. 

För att behålla volymen i håret mellan tvättarna rekommenderar Emelie Johansson att använda ett lätt torrschampo eller lätt volymspray på undersidan av håret och sedan borsta igenom det med en svinhårborste. Med huvudet upp och ner får du dessutom extra volym. 

Boosta med kosttillskott och extensions

Den som vill ge håret en extra boost kan även testa kosttillskott speciellt framtagna för att ge näring till håret. Om du alltid haft tunt hår kan du dock inte förvänta dig att du plötsligt kommer att få mycket mer hår eller volym – en balanserad kost och sund livsstil är viktigare faktorer för friskt hår.

Men trots att många forskare är skeptiska till kosttillskott och avfärdar dem som fejk, finns det många, både privatpersoner och frisörer, som upplever att de har effekt.

Kosttillskott kan ge hjälp på traven

– Kosttillskott kan göra stor skillnad om man upplevt håravfall, menar Emelie Johansson. 

– Om du känt av en tydlig försämring i hårkvalitet på grund av exempelvis stress eller en livsstilsförändring kan kosttillskott ge lite hjälp på traven med att gå tillbaka till hårets ursprungstillstånd. 

Extensions eller hårförlängning är ett annat alternativ för extra volym – som dessutom ger omedelbar effekt. Emelie Johansson har specialiserat sig på tejpextensions av modellen Hair talk.

– Det passar i princip alla, till och med korta och sköra hår, eftersom de är så skonsamma. Den gamla generationens extensions kunde kanske försämra håret genom att slita på det, men Hair talk skyddar ditt hår medan det växer ut. Du behöver dessutom bara byta extensions cirka två gånger per år.

Skalpmassage – funkar det?

Skalpmassage är en omdebatterad metod som vissa menar kan förbättra hårets tillväxt och kvalitet, trots att det inte finns några tydliga forskningsstudier som pekar på sådana effekter. Sarah och Emelie menar dock att skalpmassage för vissa kan ge goda resultat. En välmående skalp ger välmående hår och även om du inte kan massera dig till tjockare hår så kan massage öka blodcirkulationen, hjälpa till med att få bort produktrester, och om inte annat kännas avkopplande.

Massera gärna hårbotten när du är i duschen

Du behöver heller inga verktyg, fingrar funkar utmärkt för att varsamt massera hårbotten. Vill du använda verktyg finns borstar med silikonpiggar att använda i duschen. Var dock inte så hårdhänt, annars riskerar du att skapa tovor i håret. Både med fingrar och borste vill du undvika att gnugga runt håret. Massera i stället i små cirklar på ett ställe, lyft fingrarna/borsten till ett annat och massera där.

– Att stimulera hårbotten har för mig fungerat väldigt bra. Jag har märkt stor skillnad i hur välmående mitt hår blir när jag regelbundet masserar hårbotten, och då ärr det lättare att få upp volym, menar Emelie Johansson. 

– Så massera gärna hårbotten när du är duschen, eller innan du ska gå och lägga dig. Eller ännu bättre, be någon annan om skalpmassage! 

Produkterna för fylligt hår och volym – frisörernas tips

1. Joifull volumizing shampoo, Joico 

Joifull volumizing shampoo från Joico.Joifull volumizing shampoo från Joico.Joifull volumizing shampoo från Joico.
Joifull volumizing shampoo från Joico.

Skonsamt schampo som lyfter och stärker håret. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

2. Gluttony duo schampo och balsam, Evo

Gluttony duo schampo och balsam, från Evo.Gluttony duo schampo och balsam, från Evo.Gluttony duo schampo och balsam, från Evo.
Gluttony duo schampo och balsam, från Evo.

Det återfuktande schampot och proteinpackade balsamet ger fukt och volym till torrt hår. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).  

Full thickening mousse, Living proof 

Full thickening mousse från Living proof.Full thickening mousse från Living proof.Full thickening mousse från Living proof.
Full thickening mousse från Living proof.

Styla längderna med den här lätta moussen för ökad volym. Finns även som kräm för den föredrar. Mer info och köp här (länk till Cocopanda). 

4. Plumping body mass, Kevin Murphy 

Plumping body mass från Kevin Murphy.Plumping body mass från Kevin Murphy.Plumping body mass från Kevin Murphy.
Plumping body mass från Kevin Murphy.

Innovativ volymprodukt som gör att håret ser tjockare ut och känns fylligare på direkten. Mer info och köp här (länk till Åhlens).  

5. Root canal base support spray, Evo 

Root canal base support spray från Evo.Root canal base support spray från Evo.Root canal base support spray från Evo.
Root canal base support spray från Evo.

Volymsprayen att spraya i fuktigt hår för stadga och volym direkt. Mer info och köp här (länk till Lyko).