Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ett klipp eller färgbyte kan vara starten på en större förändring i ditt liv.Ett klipp eller färgbyte kan vara starten på en större förändring i ditt liv.Ett klipp eller färgbyte kan vara starten på en större förändring i ditt liv.
Ett klipp eller färgbyte kan vara starten på en större förändring i ditt liv. Foto: Weronika Bela

”Frisyren förändrade mitt liv” - tre kvinnor berättar om vad håret betytt för karriär och självkänsla

”Det hänger på håret” är ett uttryck du säkert hört – och i många fall är det faktiskt sant. Damernas Värld har talat med tre kvinnor om hur något så till synes enkelt som ett frisyr– eller hårfärgsval har påverkat hela deras tillvaro.

Ett klipp eller färgbyte kan vara starten på en större förändring i ditt liv, inspireras av Anitha Clemence, 43 år, Cajsa Wessberg, 31 och Shama Persson, 55 år, som berättar vad håret gjort för dem.

Anitha Clemence: ”Min frisyr signalerar power”

Foto: WERONIKA BELA

När mediaprofilen Anitha Clemence, 43, klippte av sig sitt långa hår till fördel för en kortare frisyr och visade upp den på sociala medier var genomslaget enormt. 

– Jag hade sett en tjej med pixiefrisyr på Chanels höstvisning och tänkte ”Oh my God, pixie - det har inte jag haft sedan jag var tonåring!” Jag växte upp på 90-talet och då hade alla klippta frisyrer, även jag, så det var inte en så stor grej för mig. Mitt hår är dessutom mer som en päls så jag kan vara ganska osentimental, om det blir fel växer det snabbt ut igen. Jag var osäker på om mitt tjocka, lockiga hår skulle funka med den här frisyren men blev övertygad när jag träffade en persisk tjej som hade gjort samma klipp och älskade det.

Jag fick fler likes för klippet än när jag hade fött barn

– Det var ingen som visste att jag skulle klippa mig kort, så min sambo blev nog lite chockad när jag kom hem. Och folk på sociala medier ... haha ... jag tror jag fick fler likes än när jag hade fött barn. Det är intressant egentligen; man talar mycket om skönhetsindustrin, hur man förändrar sin kropp och olika preparat, men att komma hem en dag med en helt ny frisyr är på ett sätt en större grej, rent visuellt. 

Var det en stor omställning?

– Det tar ett tag att landa i en ny frisyr, innan håret hittar hem och lägger sig i sin nya form. Det tog säkert en månad innan jag kände att det hade satt sig och att jag ägde frisyren. Det jag inte hade räknat med är att kort hår är så känsligt; två strån som ligger fel gör en stor skillnad. Samma sak med kläderna – helt plötsligt kunde jag inte ha kavaj, mina vanliga glasögon eller polotröja. Det blev för strikt och nu måste jag ha en mycket mer busig stil. Det kan handla om att en frisyr tar mycket fokus av utseendet och då måste garderoben bli neutralare, på något sätt. Det blir stilutmanande och jag märker att jag tänker mer i form av olika karaktärer än bara i form av hur jag vill se ut. 

Var hittar du inspiration till den nya stilen?

– Jag har kollat ganska mycket på snygga, coola ”pixietjejer”, som modellen Ruby Rose, och de klär sig ofta lite mer maskulint. Jag som haft mycket klackar kan känna att jag hellre väljer coola boots nu, men samtidigt känner jag mig kvinnligare i den här frisyren. Många starka kvinnor har den, den signalerar power. Jag tycker det är sexigare och mer feminint. Jag är alltid sugen på förändring, men jag kommer nog aldrig gå tillbaka till långt hår igen.

LÄS ÄVEN: Hitta ett nytt klipp för sommaren 2022! Snygga frisyrer för kort, mellan och långt hår

Anitha om sin hårstyling

”Det är en del fix för att hålla frisyren snygg, så jag går och fönar det en gång i veckan och då håller den sig bra i fem, sex dagar. När jag har stylat mig lite, drar håret bakom öronen och tittar mig i spegeln, då är det någon som tittar tillbaka på mig, någon som vill någonting. Jag gillar det. Det här verkar vara en frisyr som tilltalar kvinnor, jag har fått många att klippa sig.”

Anitha använder en texturkräm från Redken.Anitha använder en texturkräm från Redken.Anitha använder en texturkräm från Redken.
Anitha använder en texturkräm från Redken. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Shama Persson ”Det grå håret gav mig en ny karriär”

Foto: WERONIKA BELA

När entreprenören och författaren Shama Persson, 54, slutade färga håret för nästan fem år sedan blev det startskottet för en ny karriär. Modelljobben trillade in, ett efter ett, och med dem insikten att hon är en av få gråhåriga modeller. I maj startade hon en agentur med fokus på äldre modeller.

– Jag började färga mitt gråa hår redan som 30-åring, men i samband med den personliga utveckling jag genomgått de senaste åren valde jag att sluta. Jag insåg vilken galenskap det var, dels med alla de pengar jag lagt ut under åren men även acceptansen i att känna att ”så här är det”. Min kropp är ju jag, med allting som har hänt mig, liksom mitt ansikte och mitt hår. Det kändes som att komma tillbaka till ursprunget. Plötsligt började jag känna igen mig själv som jag såg ut när jag var barn. Och hade jag inte slutat färga mitt hår hade jag aldrig kommit in på den bana som jag är på nu.

Hur började resan på den här nya banan?

– Jag fick höra att agenturen Mikas sökte gråhåriga modeller, och blev antagen. Ett av jobben var för ett svenskt underklädesmärke som kontaktade mig via Instagram. Jag kände mig jättenervös och osäker. Jag var rädd att jag inte hade vad som krävdes och att jag var för gammal. När den ena unga modellen efter den andra kom in i studion var det som att en polett trillade ner; jag förstod att i den här branschen är jag en minoritet och det finns ingen här att jämföra mig med. Så är det fortfarande, jag är aldrig den unga. Det är aldrig 70-åringar man ser och är det fler än en äldre person på en plåtning så är det alltid en man och en kvinna som ska agera par.

LÄS ÄVEN: Modellen och författaren Shama Persson: ”Mitt liv började vid 50” 

Hade jag inte slutat färga mitt hår hade jag aldrig kommit in på den bana som jag är på nu.

– Första gången jag såg bilderna från plåtningen tänkte jag att ”så här kan det ju inte se ut”, med att visa min mages alla bristningar och ärr. Men jag har inte den självkritiska synen längre. Jag tror att håret ger mig tyngd, det sitter en visdom och livserfarenhet i det. Det signalerar lite don’t fuck with me. En kvinna som bär sitt hår som naturen skapade det, det är attityd. 

Foto: WERONIKA BELA

Shama om sin hårvårdsrutin

”Jag äter tillskott, bland annat msm, omega-3, C- och D-vitamin och zink. Det har varit viktigt för min mentala och  fysiska hälsa, och jag tror att det gör skillnad. Tar man hand om insidan så syns det på utsidan. Jag låter håret självtorka efter tvätt och ibland tar jag lite olja i topparna, men håret är bra i sig självt, det är så enkelt. I dag känner jag att jag inte kan ha en dålig hårdag.”

Shama använder lite ansiktsolja från Clarins i topparna.Shama använder lite ansiktsolja från Clarins i topparna.Shama använder lite ansiktsolja från Clarins i topparna.
Shama använder lite ansiktsolja från Clarins i topparna. Foto: WERONIKA BELA

Cajsa Wessberg ”Snaggen förändrade mitt liv”

Foto: WERONIKA BELA

Modellen och illustratören Cajsa Wessberg, 31, lånade en rakapparat och snaggade håret under ett midsommarfirande med släkten för åtta år sedan. 

– Jag hade haft en ganska tuff period, blivit utbränd och behövde förändring. Det var väl det klassiska, att jag ville lämna någonting bakom mig. Jag hade experimenterat med håret tidigare, haft det kort och färgat det bubbelgumsrosa och man kan tycka att det inte borde vara så stor skillnad att göra det några centimeter kortare, men konstigt nog kändes det mycket större. Snaggen är så mycket mer laddad, ett statement.

Plötsligt kunde jag ha volanger och ändå se cool ut.

– Känslan efteråt var en blandning av bubblande frigörelse och panik. Jag undvek speglar i några dagar, det kändes så fel och konstigt. När jag väl hade landat i förändringen fick jag väldigt mycket energi. Jag kände mig modig och fri, känslan att jag vågat göra något som inte skulle pleasa andra. Även stilmässigt var det en rolig förändring, jag fick hitta en ny stil. Plötsligt kunde jag ha gulligare kläder, volanger och ”flickiga” plagg, men det blev ändå coolt med snaggen. Liksom det kunde vara kul att vara väldigt hårt klädd. Berlin hade sin peak då och jag kunde plötsligt komma undan med att klä mig som en technobrud, fast jag egentligen bara satt hemma och drack te och läste Harry Potter.

På vilket sätt förändrades livet i övrigt?

– Det förändrade bokstavligen mitt liv. Det var på grund av snaggen jag började modella och fick ett stort Instagram-konto. Jag tappade lite av min gamla karriär inom design när jag fick mindre tid över för det, men jag har träffat många spännande människor och sett nya platser tack vare modellandet. Det är intressant att tänka att ett frisyrval kan ge en ny riktning i livet. Kanske kan det handla om en dominoeffekt, att när man väl börjat våga ta modiga beslut så vågar man göra det igen i andra sammanhang, även när besluten är lite obekväma.

– Man speglar sig också i hur andra bemöter en, och jag började nog bemötas lite annorlunda. Jag var inte lika neutral längre. Jag kanske säger hej då till snaggen i framtiden och väljer att låta håret växa ut, men just nu känner jag bara att jag vill ha en snygg kort, blond frisyr att komplettera sommarkläderna med.

Cajsa om sin klippning

”När håret är väldigt kort ser det alltid likadant ut, vare sig det är smutsigt eller hur man sovit på det – det är så skönt. Å andra sidan måste jag klippa det oftare. Jag tycker att det är roligt att experimentera med färger, men jag kan också längta efter det neutrala och lite mer anonyma ibland. När jag har en blond eller brun snagg så kan jag känna så, det är vanligt för mig.”

Cajsa använder schampo och balsam från Maria Nila.Cajsa använder schampo och balsam från Maria Nila.Cajsa använder schampo och balsam från Maria Nila.
Cajsa använder schampo och balsam från Maria Nila. Foto: WERONIKA BELA

LÄS MER: Psykologen: Byt frisyr – och förändra ditt liv! 

LÄS MER: Långt, kort, tunt och tjockt hår – 24 fina frisyrer för 50+ och 60+