Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Jane Fonda, Helen Mirren och Michelle Visage glänser i silvriga modet
2 AV 2

Snyggaste frisyrerna för grått hår – i alla längder

Varför får man grått hår? Hur vårdar man det bäst? Och i vilka långa och korta frisyrer passar kvinnor i åldrarna 40+, 50+ och 60+? Vare sig du vill färga eller slinga de gråa stråna, eller behålla ditt hårs naturliga färg – här är allt du vill veta om ditt vackra, gråa hår!

Frisören Annie Ankervik.

Grått hår har fått en boost genom rörelsen #greyhairdontcare, och allt fler skådisar och modeller syns på vita duken, catwalken och röda mattan i sin naturliga hårfärg. Men varför får vi egentligen grått hår när vi blir äldre?

Därför blir håret grått

Annie Ankervik jobbar bland annat som frisör på DOM Hairdressing i Stockholm och frilansar som hårstylist.
– När man blir äldre är det vanligt att många upplever att håret blir tunnare samt att strukturen förändras, antingen till det grövre eller skörare. När alla hårstrån förlorat sitt naturliga melanin (pigment) blir håret vitt. Grått hår är en blandning av vita hårstrån och naturligt pigmenterade hårstrån. Varför hårsäcken slutar producera pigment är lite av en gåta – men främst relateras det till ålder, stress eller skada på hårsäcken, säger Annie.

Många mogna kvinnor klipper håret kort, vilka inspirations-tips kan du ge där?
Lyn Slater – professorn som blev modeikon, är inspirerande för alla åldrar. Hon vågar leka med olika frisyrer, vilket visar att kort hår är allt annat än ensidigt! Helen Mirren, Charlize Theron, Iris Apfel, Meryl Streep … Gemensam nämnare för alla dessa kvinnor är att de har starka frisyrer som sticker ut – men också att de är starka karaktärer. Att ha en frisyr som passar din person är alltid det viktigaste!

LÄS MER: #Greyhairdontcare – nu ryter kvinnor världen runt ifrån mot ålderismen 

Lyn Slater rockar sin vita page. Foto: IBL

Frisyrerna som passar grått hår

Och vilka frisyrer passar grått hår? Korta som långa?
– Jag älskar grafiska frisyrer till grått hår! En välklippt bobfrisyr eller page är helt fantastiskt. Detta är frisyrer där jag tycker att färgen verkligen kommer till sin rätt – alla hårstrån löper hela vägen ned och det gör färgen "hel". Dessa frisyrer bidrar också till att håret ser väldigt glansigt ut. Har du långt hår är det supersnyggt att köra på den ihållande bayallagetrenden. Behåll vitt hår framtill och accentuera det bakre håret med kalla lowlights. Modellen Ingmari Lamy är en ständig inspirationskälla med sitt långa, vita svall!

Charlize Theron, Ingmari Lamy och Meryl Streep i frisyrer som passar kvinnor såväl åldrarna 40+, 50+ som 60+. Foto: IBL

LÄS MER: Glöm mossiga ”frisyrregler” – långt hår vid 50+ är hett!

Så färgar, slingar och vårdar du moget hår

Vad ska man tänka på när man färgar och/eller slingar grått hår?
– Man kan fundera på ett par frågor innan man besöker frisören: Vill jag att färgen ska täcka de vita hårstråna till hundra procent eller vill jag ha en mjukare täckningsgrad? En mindre täckningsgrad ger en mjukare utväxt. Ska jag färga över de vita stråna helt eller bara accentuera dem? Det är väldigt mycket vanligare att man som kvinna färgar bort alla sina vita strån än att män gör det. Jag tycker det är dags för kvinnor att bära sina gråa/vita hår med pondus och power!

Jag tycker det är dags för kvinnor att bära sitt gråa hår med pondus och power!

Hur tar man hand om ett "moget" hår?
– Jag brukar råda mina kunder att öka på fuktkurerna för håret med åren. Ett väl återfuktat hår är ett friskt hår! Man kan även tänka på att föna håret rätt, det vill säga att varje hårstrå fönas i den riktning det växer i. Det hjälper håret att behålla fukten längre. Mångas hår blir tunnare med åren och det kan man försöka motverka genom att massera hårbotten ordentligt vid shamponering. Det stimulerar hårsäckarna och håller hårbotten mjuk och i balans.

Vilka frisyrer gör att man ser yngre ut?
– Den frisyren som man trivs i! Ibland bör man kanske även tänka över om man har ändrat färger i övrigt. Både hy, bryn och ögonfärg kan ändras med åldern. Det kan göra att den hårfärg som man alltid haft plötsligt är för hård. För mörka, kalla eller kompakta färger kan ibland förstärka linjer i ansiktet, som med rätt färg eller form minskar avsevärt.

LÄS MER: Så tar du hand om ditt hår efter 50 – frisören guidar

LÄS MER: Grått hår trendar på röda mattan – så får du stjärnornas silvriga svall  

LÄS MER: Snygg i silver – knepen och frisyrerna som får dig att älska ditt gråa hår