Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

1 AV 2
Hudterapeuten och frisören om hur man kan bemöta förändringen
2 AV 2
Foto: SUSANNE SPIEL/TRUNK ARCHIVE

Snygg i silver – knepen och frisyrerna som får dig att älska ditt gråa hår

Redo att omfamna dina grå strån? Vare sig du vill färga eller slinga fram en grå nyans, eller behålla ditt hårs naturliga grå färg – här är allt du vill veta för att ta hand om ditt vackra, gråa hår + frisyrerna som passar grått! Dessutom listar vi produkterna som ger dig maximalt med lyster och gör ditt gråa hår fräscht. 

Förr likställdes grått hår ofta med tråkig tant. Grått var också en tydlig åldersmarkör, ända tills en ung generation utmanade oskrivna lagar och gjorde ”granny gray” till den hetaste hårfärgen. Samtidigt håller åldersfixeringen i modevärlden på att luckras upp. Man ser modeller ur hela åldersspannet, och branschen söker andra typer av personer än dem som har ett traditionellt modellutseende. Rent generellt går trenden mot att vi behandlar våra ålderstecken med värdighet och gör vårt bästa för att stråla i varje ålder. Vi jobbar med, inte mot, åren. Detta betyder att vi i stället för att färga våra grånande hår väljer att vårda silverhåret med kärlek. 

– Allt beror på klippningen och statusen på ditt hår. Om du har en snygg klippning och vårdat, hälsosamt hår kan grått hår se fantastiskt ut, säger Hollywoods och modevärldens favoritfrisör Garren. (Nej, han har inget efternamn, kallas bara Garren.) 

LÄS MER: Stjärnfrisören Garrens ikoniska klipp & hans bästa tips för att våga testa en ny frisyr

Foto: Jacopo Raule / Getty Images Europe
Streetstyle-favoriten Linda Fargo, 50+, senior vice president på Bergdorf Goodman i New York, väljer att styla sitt silverhår både glansigt rakt och lockigt under modeveckorna. Foto: Christian Vierig / Getty Images Europe

Hur får jag snabbt bort gammal färgning och blir grå nu?

Föredrar du att ta en genväg och bli ”silverräv” från en dag till en annan? Det går, men kräver både en kunnig frisör och en välfylld plånbok eftersom processen med total avfärgning är kostsam, komplicerad och absolut inget hemmafix.
– Avfärgning kan ge helgrått hår samma dag. Det kräver en frisör med kunskap och kostar minst 8 000 kr (beroende på tidsåtgång) men det blir så snyggt, berättar Marielle Ecklund, på salongen Balayage Me i Uppsala.

Eller så väljer du ett kostnadsfritt alternativ och låter helt enkelt ditt grå växa på tills allt är grått.
– Är du peppad på att bli grå, ha is i magen och låt håret växa ut, tipsar Hans Nilsson på salong Noir i Stockholm.

Lena Endre, 65, i snyggt grått svall. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYR¿N

Vilka frisyrer passar grått hår?

Hårlängden är en sak mellan dig och din hårkvalité. Ett långt, grått hår är fantastisk vackert, men allas strån är inte så tåliga. Då kan du minska slitaget genom att sova med håret i fläta eller uppsatt i en lös knut. Håll hårlängden över axlarna om ditt hår är tunt och volymfattigt. Kortklippt är lättskött men kräver täta frisörbesök. Om de inte ingår i din livsstil, satsa på en klassisk page eller lob som inte behöver ansas så ofta.
– Om du har tillräckligt tjockt hår kan också lugg göra att du ser yngre ut och ge ett väldigt modernt och coolt intryck, tipsar stjärnfrisören Garren.

Artisten Emmylou Harris, 74, år, bevisar att du inte behöver ge upp lugg, längd och volym i takt med åldern. Foto: John Shearer / WireImage

Hur tar jag hand om mitt gråa hår?

Antifrissprodukter är bästa medicinen för moget hår som är torrt och risigt. Grått hår är ofta skört, så du bör vårda det väl med bra produkter (du sparar många sköna slantar på att inte färga). Kvalitetsschampo gör faktiskt skillnad, och balsam gör att både kam och borste glider extra lätt genom håret. Regelbundna hårkurer bygger upp hårkvaliteten, särskilt om du boostar effekten med en varm, urvriden handduk. Ett lockigt hår behöver alltid mer fukt än ett rakt, och extra mycket när det börjar bli grått för att få fram lyster. 

Precis som ljusblont och vitt hår är grått hår känsligt för missfärgningar av till exempel vatten och luftföroreningar, vilket gör att den grå nyansen brukar börja dra mot gult. Lös problemet och återfå den grå färgskalan genom att använda silverschampo ungefär varannan eller var tredje schamponering. 

Sarah Harris, redaktör på brittiska Vogue, blev gråhårig innan hon fyllde 40 och valde att skippa färgning. Foto: Christian Vierig / Getty Images Europe

Jag vill att mitt gråa hår ska bli tjockare, fungerar löshår eller hårförlängning?

Absolut, hårförlängning ger fyllighet, men tunt hår kan bero på svaga hårrötter och då är det viktigt att inte välja löshår som blir en onödig påfrestning. Satsa på bra kvalitét på löshår och fästen, som Hairtalk, som också har en serie löshår för grått hår. 

Helen Mirren, 76, är glamourös på Oscarsgalan. Foto: Christopher Polk / Getty Images North America

Hur ska jag tänka med makeup till mitt gråa hår?

Är du ljushyad och har blivit gråhårig kan rätt makeup ge liv och lyster åt ditt ansikte, annars kan både hår och ansikte smälta ihop och allt bara bli grått. Enkla insatser som lite mer markerade bryn och ett svep med rougeborsten gör stor skillnad för att lyfta fram ansiktet. Brynen och ögonfransarna brukar tyvärr följa övriga hårets kvalitet, men är betydligt enklare att färga själv och måla.
– För gråhåriga spelar brynen en stor roll, de ger en fin kontrast, framhåller frisören Peter Hägelstam.

Många gråhåriga upptäcker också kraften i klarrött läppstift för första gången. Mörk hy och grått hår ger en mer förlåtande kontrast.

Foto: Steve Granitz / WireImage
Modellen Maye Musk, 73, satsar på röda läppar och (favoriter!) statement-örhängen. Foto: David Livingston / Getty Images North America

Hårprodukter för grått hår - schampo, balsam, hårinpackning och hårolja som ger glans

Silverschampo för grått hår 

Silverschampo för grått hår från Björn Axén.

 

Silverschampo och -balsam. Cool silver shampoo och conditioner, Björn Axén. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Hårmask och föryngrande hårolja 

Inpackningar för grått hår.

Stärkande och glansgivande hårkur. Epic treat deep conditioner, Noir Stockholm. Mer info och köp här (länk till Kicks).
Olja som ger glans och vård åt moget hår, utan att tynga ner. Young again treatment oil, Kevin Murphy. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Färginpackning för grått hår 

Hårmask och skonsam borste för grått hår.

Vårdande färginpackning. Color fresh mask i nyans Pearl blonde, Wella. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
Skonsam hårborste. Fine & fragile, Tangle Teezer. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

Luisa från Australien som ligger bakom instagramkontot @thesilverlining_1970 delar med sig av massor av frisyr- och hårinspiration för gråa hår. Foto: @thesilverlining_1970 / Instagram

LÄS MER: Vogue-redaktören Sarah Harris, 40: ”Så lärde jag mig älska mitt grå hår”. 

Se också: Trendiga frisyrerna att satsa på i sommar

Kändiskvinnorna som anammat gråa hårtrenden