Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
#Greyhairdontcare – nu ryter kvinnorna från mot ålderismen.#Greyhairdontcare – nu ryter kvinnorna från mot ålderismen.#Greyhairdontcare – nu ryter kvinnorna från mot ålderismen.
#Greyhairdontcare – nu ryter kvinnorna från mot ålderismen. Foto: JOHANNA GERON/TT, Frazer Harrison/TT

#Greyhairdontcare – nu ryter kvinnor världen runt ifrån mot ålderismen

Under hastaggen #greyhairdontcare har grått hår hamnat i strålkastarljuset både på sociala medier och röda mattan. Erfarna kvinnor ger ålderismen en match och visar stolt upp sitt naturliga silversvall – en trend som bara växer sig starkare.

2021 var året då kvinnor äntligen slutade mörka sitt gråa hår – och trenden kommer att växa sig allt starkare under 2022. Under hashtaggen #greyhairdontcare har det grå håret översvämmat sociala medier. På Instagram och TikTok visar – framför allt – kvinnor stolt upp sitt naturligt grå hår, och på Youtube hittar du mängder av tutorials om hur du bäst går över till grått. En rörelse har tagit fart, och den kommer inte att bromsa i första taget.

Peppiga citat som ”That's not grey hair honey, that's your silver lining” varvas med Pinterest-tips på grå frisyrer. Det silvriga svallet glänser på stjärnor som Jodie Foster och Helen Mirren på röda mattan, och fick en huvudroll i premiäravsnittet av And just like that

Här hemma i Sverige har skådespelaren Lena Endre berättat att hon slutat färga håret som ”ett slags statement”. Inte heller artisten Lisa Nilsson drar sig för att visa sina sanna färger med grå strimmor som ger både extra glans och pondus.

Lena Endre visar sina rätta färger i vackert grått hår.Lena Endre visar sina rätta färger i vackert grått hår.Lena Endre visar sina rätta färger i vackert grått hår.
Lena Endre och Lisa Nilsson äger sina sanna färger.Lena Endre och Lisa Nilsson äger sina sanna färger.Lena Endre och Lisa Nilsson äger sina sanna färger.
1 AV 3
Lena Endre visar sina rätta färger i vackert grått hår.
Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN
2 AV 3
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
3 AV 3
Lena Endre och Lisa Nilsson äger sina sanna färger.
Foto: Jessica Gow / TT, Karin Törnblom/TT

LÄS MER: Grått hår trendar på röda mattan – så får du stjärnornas silvriga svall

Som grädde på moset gavs till och med en roman, med titeln Gray hair don't care ut förra året, skriven av amerikanska författaren Karen Booth och med beskrivningen ”en senare i livet-feelgood”. 

Andie MacDowell känner sig starkare i grått hår

Många har helt enkelt tröttnat på den diskriminerande ålderismen som riktas mot kvinnor, och på att lägga tid och pengar på att dölja sitt verkliga jag. Tröttnat på alla krav som ställs på mogna kvinnor – men inte på grånande män. Något som skådespelaren Andie MacDowell, 63, ger uttryck för i en intervju med Vogue – om hur hon omfamnat sin nya spännande peppar-och-salt-look:

– Som skådespelare har jag lidit av att folk alltid velat att jag ska se yngre ut. Det sårar mitt hjärta att jag inte kan omfamna den plats i livet jag är på, för ärligt talat känner jag att jag är fullt tillräcklig […] Jag vill inte att folk ska förvänta sig att jag måste se yngre ut för att ha ett värde, för att vara vacker eller åtråvärd. Vi gör inte så mot män! Vi älskar en äldre man. Vi älskar män när de åldras. Jag skulle älska att samma förväntningar gällde för kvinnor, och vi är på väg dit … med små steg.

Andie MacDowells grå hår var en av 2021 års största beauty-händelser enligt Vogue.Andie MacDowells grå hår var en av 2021 års största beauty-händelser enligt Vogue.Andie MacDowells grå hår var en av 2021 års största beauty-händelser enligt Vogue.
Andie MacDowells grå hår var en av 2021 års största beauty-händelser enligt Vogue. Foto: Frazer Harrison / TT NYHETSBYRÅN

Många i hennes omgivning avrådde henne från att välja sin naturliga hårfärg, men i stället för att lyssna på dem valde hon att följa sin instinkt och tänka att om George Clooney kan go for grey kan väl hon det också. Och hon understryker att hon känner sig starkare än någonsin i sin nya look.

LÄS MER: Så går du över till grått hår – tipsen som ger en långsam och snygg övergång 

– Jag känner mig ärlig. Jag känner mig som att jag inte låtsas. Jag känner att jag omfamnar tiden i livet jag är i. Jag känner mig väldigt bekväm. Och på många sätt tycker jag att det är mer smickrande för mitt ansikte, det känns som att det klär mig, säger hon till Vogue, som listade den grå trenden som MacDowell frontar som en av årets största beauty-händelser.

Kvinnor har tröttnat på ålderismen

En annan stjärna som gett ålderismen en välriktad spark i skrevet är Sarah Jessica Parker, när hon i en Vogue-intervju frågade sig: ”Jag vet hur jag ser ut. Jag har inget val. Vad ska jag göra åt det? Sluta åldras? Försvinna?”

Sarah Jessica Parker på premiären för ”And just like that”.Sarah Jessica Parker på premiären för ”And just like that”.Sarah Jessica Parker på premiären för ”And just like that”.
Sarah Jessica Parker på premiären för ”And just like that”. Foto: Lev Radin/Pacific Press/Shutterstoc / TT

LÄS MER: Sarah Jessica Parker ryter ifrån mot ålderismen: ”Vad ska jag göra? Sluta åldras? Försvinna?

#Greyhairdontcare-rörelsen visar tydligt att vi tagit språnget mot en ny tid där kvinnors åldrande inte längre är belagt med trista tabun och där vi, precis som män, kan se silvriga strån som ett tecken på erfarenhet och visdom i stället för förfall. Vi hoppas på att ännu fler coola förebilder visar vägen under året som kommer.

LÄS MER: Så tar du hand om ditt hår efter 50 – frisören guidar 

LÄS MER: Snygg i silver – knepen och frisyrerna som får dig att älska ditt gråa hår